Dat je in het noorden van Italië mooie meren hebt is waarschijnlijk geen verrassing. Een van onze favorieten is in elk geval Lago di Carezza, ook wel de Karersee. Het meer ligt in de Dolomieten en is behoorlijk fotogeniek. Net als de rest van de omgeving overigens. Wij werden overrompeld door de schoonheid van Carezza Lake en kan me goed voorstellen dat dit misschien wel het mooiste meer in de Dolomieten is.

Is Lago di Carezza het mooiste meer in de Dolomieten?

Lago di Carezza is een Italiaans bergmeer met intens blauwe, soms smaragdgroene kleur met op de achtergrond de bergtoppen van de Dolomieten. Je vindt het in de regio Zuid-Tirol in het noorden van Italië, en het is heel makkelijk te bereiken. Je hoeft er bijvoorbeeld geen wandeling van een aantal uur voor te doen, het ligt namelijk aan een weg. Persoonlijk was de Karersee een van de absolute hoogtepunten tijdens onze reis in de Dolomieten.

Lago di Carezza in cijfers

Het meer vind je op de grens van de regio's Zuid-Tirol en Trentino, nabij de Costalungapas in de provincie Bozen. Lago di Carezza ligt op een hoogte van 1530 meter, wat voor de regio niet heel hoog is. Daarom zie je bergtoppen op de achtergrond erg goed, een adembenemend contrast. De Karersee is niet erg groot en bovendien verschilt de hoeveel water door de seizoenen heen. Het heeft een oppervlakte van ongeveer vier hectare, ook wel 300 meter lang en 140 meter breed. Het pad dat er omheen loopt is ongeveer 2,5 kilometer en er is een terras gemaakt waarop je het mooiste uitzicht hebt. Voor wie graag een duik zou willen nemen moet ik teleurstellen, het meer is niet toegankelijk om er in te zwemmen of bijvoorbeeld te gaan suppen, je moet er op het aangegeven pad blijven.

De Karersee door de seizoenen heen

De Karersee behoort wat mij betref tot een van de mooiste meren in Italië omdat het met de seizoenen mee veranderd. Ondergrondse waterbronnen zorgen dat Lago di Carezza gevoed wordt en er water staat. Maar dit is dus elk seizoen en elk jaar weer anders. In het voorjaar kan het meer zo'n 17 meter diep zijn. Smeltwater zorgt er dan voor dat er veel water toestroomt. Tevens zorgt dit voor de helderblauwe kleur en de koude temperatuur van het water. In het najaar is het meer op zijn 'kleinst' en is dan soms niet dieper dan zes meter. In de winter kan Carezza Lake helemaal bevriezen en met een besneeuwde omgeving is het helemaal een sprookje. De beste periode om de Karersee te bezoeken is wat mij betreft mei, juni of juli.

Wandelen bij Carezza Lake

Voor een lange hike ben je bij Lake Carezza niet aan het juiste adres. Met een rondje om het meer ben je namelijk nog geen half uur bezig. Er is een pad gemaakt waar je niet vanaf mag wijken. Om het meer is dan ook een hek gemaakt. Dit om er voor te zorgen dat mensen niet in het meer gaan. Dit is om te voorkomen dat het schone water wordt aangetast en niet meer zo mooi is. Het pad er om heen is vlak maar bestaat wel uit een natuurlijke ondergrond. Met een rolstoel zou je daarom banden met goede grip moeten hebben.

➞ Twee-daagse hike naar Lake Antermoia
➞ Bekijk de tofste hiken in Noord-Italië 

mooiste plekken Italië

mooiste plekken Zuid Tirol

Lago di Carezza

mooiste plekken Dolomieten

Hoe kom je er?

Het mooiste meer van de Dolomieten is eenvoudig te bereiken. Direct aan het meer is zelfs een bushalte te vinden. Neem vanuit Bolzano bus 180 naar Lago di Carezza wanneer je geen auto hebt. Heb je wel een huurauto dan kun je navigeren op Lago di Carezza. Kom je vanuit Trentino dan heb je aan de rechterkant van de weg een parkeerplaats waar je de auto kwijt kunt. De toegangsprijs naar het meer is gratis, maar voor het parkeren betaal je wel. Vanaf de parkeerplaats loop je via een tunnel onder de weg naar Carezza Lake. Het meer ligt op de route van de zogenaamde 'Dolomieten Weg'.

Overnachten bij Lago di Carezza

Zoek je een camping of andere overnachtingsplek in de buurt van Lago di Carezza? Die zijn er in elk geval genoeg. Op een paar minuten lopen vanaf het meer ligt Mountain B&B SimHild, helaas is deze nu tijdelijk gesloten. Andere opties om te overnachten bij de Carrerzee zijn: Residence Chris AppartHaus Christian en Camping Catinaccio Rosengarten.

Wat te doen in de omgeving

De omgeving van Lago di Carezza is een droom voor elk buitenmens. Het noorden van Italië is met zijn bergen de uitgewezen plek om mooie hikes te maken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen, bijvoorbeeld in Zuid-Tirol of Trentino. Zowel in de winter als in de zomer kun je je vermaken met outdoor-activiteiten in de Dolomieten. De Dolomieten zijn een bergketen dat vanwege zijn unieke vormen en kloven wondermooi is. Het is daarom niet gek dat deze bergen zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en door vele mensen wordt bezocht. Ga wintersporten of ontdek de mooiste plekken van Val di Fassa in de zomer.

➞ Bezienswaardigheden Gardameer
➞ Reserveer huurauto via Sunny Cars

mooiste meer in de Dolomieten

roadtrip Dolomieten

mooiste meer Dolomieten

wandelen Dolomieten