Rotterdam wordt ook wel eens het 'New York' van Nederland genoemd en met een beetje fantasie zie je de gelijkenissen is wel. Beide steden hebben bijvoorbeeld moderne wolkenkrabbers. Al dan niet wat laag in Rotterdam. Maar de sfeer is er creatief, urban, tikkeltje rauw en het is absoluut een wereldstad. In Rotterdam is altijd wat te doen, van moderne architectuur en kust musea bezoeken, tot aan de hipste restaurants en karaoke bars afgaan. Ben je vaker in de tweede stad van Nederland geweest? Of ben je gewoonweg op zoek naar de meest originele activiteiten in Rotterdam? Lees dan snel verder.

5x originele activiteiten in Rotterdam


Tijdens een eerste bezoek aan Rotterdam ga je sowieso naar de Markthal, de Erasmusbrug, de gele kubuswoningen, de Laurenskerk en het gebouw 'De Rotterdam'. Hieronder vind je andere toffe activiteiten om te doen in Rotterdam maar zul je deze spots ook zeker tegenkomen.

1. Kunstdepot Boijmans Van Beuningen

Een van de tofste en nieuwste bezienswaardigheden in Rotterdam is het Kunstdepot. Dit enorme gebouw kun je niet missen. Het is namelijk 40 meter hoog, maar niet recht, nee het heeft een dikke ronde vorm. Bovendien is het bedekt met spiegels en staan er bomen op het dak. Het gebouw zelf is al een hotspot op zich maar je moet er zeker ook naar binnen.

In het Kunstdepot kun je namelijk zien hoe allerlei kunstwerken worden opgeslagen, en worden gerestaureerd. Een deel is tentoongesteld en je kunt ook een rondleiding boeken waarbij je klimaatkamers bezoekt. Het kunstdepot is onderdeel van het museum Boijmans Van Beuningen. Dit is het eerste depot waar je als bezoeker naar binnen kunt. De architectuur is ook erg tof en op de bovenste verdieping zit een café met dakterras.


Tip: reserveer een luxe diner bij Putaine restaurant & bar, gevestigd op een drijvend, duurzaam gebouw. Met terras, zwembad en uitzicht op de skyline van Rotterdam. Voor een Franse lunch kun je terecht bij restaurant Marseille (in de buurt van Centraal Station).

bezienswaardigheden-rotterdam

Buitenkant kunstdepot

kunstdepot-rotterdam

Kunstdepot van binnen. Foto door Max Kneefel

2. Rotterdamse Dakentour

Over daken gesproken, de meest originele activiteit in Rotterdam is het doen van een dakentour. De stad kent veel hoge en platte daken (de meeste in heel Nederland) en waarom zou je daar niet iets mee doen? Er is maar liefst 1 miljoen m² plat dak in het stadscentrum van Rotterdam. Er ontstaan steeds meer originele en groene inactieven om iets met deze ruimte te doen. Uiteraard worden er zonnepanelen geplaatst maar de daken worden bijvoorbeeld ook gebruikt als moestuin. Met een gids van Inside Rotterdam ga je een aantal daken op, ook waar je normaal niet kunt komen. Niet alleen heb je een uniek uitzicht maar je ziet ook wat de mogelijkheden zijn van een plat dak in de stad. Tijdens de Rotterdamse dakentour bezoek je bijvoorbeeld een hotel waarbij het dak dient als vergaderruimte. Daarnaast bezoek je moestuin op het dak. Naast de moestuin zit lunchroom Teds waar je heerlijk kunt eten van zoveel mogelijk zelf gekweekte producten (ook te bezoeken zonder dakentour). Met een aparte tour kun je de klokkentoren van de Lourenskerk te beklimmen.

3. Koffie bij Heilig Boontjes

Bij de koffiebar/lunchroom Heilig Boontjes geniet je van heerlijke broodjes en beste koffie van de stad (en omstreken). Heilig Boontjes is opgezet door een oud politieagent en door een oud gedetineerde; Rodney en Marco. Samen hebben ze een plek gecreëerd waar jongeren met een bepaalde achtergrond een nieuwe kans op een toekomst krijgen. Ze worden hier namelijk begeleid en opgeleid. Ook de koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun bonen. Je vindt het restaurant op het Eendrachtsplein in het centrum van de stad, bij de metro.


➞ Wat te doen op Voorne-Putten? De achtertuin van Rotterdam
➞ De beste restaurants in Delft

rotterdamse-dakentour

Foto door Max Kneefel

originele activiteiten in Rotterdam

Uitzicht vanaf de Lourenskerk

4. Fietstour door Rotterdam

De snelste en leukste manier om veel van Rotterdam te zien is met de fiets. Wist je dat de stad maar liefst 600 kilometer aan fietspaden heeft? Midden in het centrum moet je echter op de tram en ander verkeer letten. Het is dan ook aan te raden om een fietstour te boeken. Dan leer je ook nog eens leuke weetjes over Rotterdam. Inside Rotterdam biedt verschillen fietstours aan. Enkele highlights in Rotterdam waren we langs kwamen zijn: Centraal Station, het depot, de Markthal en de gele kubuswoningen, de oudste gebouwen van de stad en ook het Witte Huis bij de oude haven. Dit was in 1897 de eerste wolkenkrabber van Europa met slechts 43 meter hoogte.

5. Karaoke en Aziatisch streetfood

Wat is er in de avond te doen in Rotterdam? In de stad kun je prima uitgaan, maar wat dacht je van een avond in de karaoke bar? Dikke Mic Karaoke Bar is niet zomaar een bar, naast dat je er karaoke kunt doen kun je er Aziatische streetfood gerechten eten. Van Koreaanse taco’s tot  Yakitori uit Japan, samengesteld door sterrenchef Ron Blaauw.

cocktail op het terras bij Blauwpoort.

Rotterdam-highlights

originele-activiteiten-in-Rotterdam

Overnachten bij Supernova Hotel

Tot zover de leukste en meest originele activiteiten in Rotterdam, maar waar slaap je tijdens een stedentrip? Ook daar hebben we gelukkig een tip voor! Boek 2 nachtjes bij Supernova Hotel, het no nonsense hotel waar de Rotterdamse cultuur tot in de details zichtbaar is. Het bevindt zich op loopafstand van het station en je kunt er ook fietsen huren. Elke kamer is er net even anders maar je voelt je er direct thuis. 's Avonds kun je er dineren of een cocktail drinken, maar het ontbijt mag je er absoluut niet overslaan (of je kunt een on-the-go breakfast bag bestellen).


➞ De mooiste boetiekhotels in Nederland
➞ Wat te doen in Leiden?

Culturele-activiteiten-Rotterdam

hotel-rotterdam

originele-activiteiten-Rotterdam

doen-in-rotterdam

restaurants-rotterdam

heilige-boontjes

activiteiten-rotterdam

wat-te-doen-in-rotterdam