Nederland kent heel wat mooie plekjes die steeds meer ontdekt worden. Naast de toeristische hotspots bezoeken is het natuurlijk leuk om de minder bekende bezienswaardigheden te zien. Onlangs bezocht ik Voorne-Putten, het noordelijkste eiland van Zuid-Holland. Het heeft alles wat je verwacht van een eiland en meer; mooie stranden en ruimte, maar ook leuk stadjes en oude bezienswaardigheden bijvoorbeeld. Het is nog een vrij onbekende regio in Nederland maar absoluut een bezoek waard! Wat je zoal kunt doen op Voorne-Putten lees je hier.

Wat te doen op Voorne-Putten


Sommige mensen zullen misschien bij Voorne-Putten denken aan Zeeland maar het behoort toch echt tot een andere provincie, en Rotterdam ligt op nog geen half uur rijden. Het wordt ook wel eens de achtertuin van Rotterdam genoemd. Waarom achtertuin? Voorne-Putten bezoek je vooral voor de natuur en de rust. Zo vind je er uitgestrekte stranden, duinen en bossen. Tegelijk is Voorne-Putten het eiland van de vestingsteden en havens. Tijdens mijn trip naar Voorne-Putten ontdekte ik daarbij een aantal fijne accommodaties, en plekken om lekker te eten. Kortom een uitstekende regio voor een korte vakantie in eigen land.

Stadswandeling door Brielle

Brielle is een vestingstad op Voorne-Putten en een belangrijke plek voor de Nederlandse geschiedenis. Veel hiervan zie je terug wanneer je er doorheen wandelt, maar wanneer je met een gids op pad gaat leer je pas echt het verhaal van Brielle kennen. Ook in het Historisch museum zie je meer over het oude Brielle en de Tachtigjarige Oorlog. Net als andere vestingsteden heeft Brielle een stadsmuur in de vorm van een ster. Je kunt een mooie wandeling maken over de stadswallen en hoewel er geen water meer is aan de andere kant van de muur blijft de omgeving mooi om te zien. Er zijn ook veel bolwerken, ravelijnen en maar liefst 400 monumenten zoals het het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden en Poortwachtershuisje te zien. Leuk om tijdens een wandeling op te letten zijn de voorgevels van de huizen, Brielle kent namelijk een heleboel (oude en nieuwe) gevelstenen. Bovenal is Brielle een enorm sfeervolle stad met gezellige terrasjes, restaurants en winkels.

➞ De leukste boshuisjes in Nederland
➞ Bezienswaardigheden op Schouwen-Duivenland

Brielle-tips

overnachten-in-Brielle

restaurants-Brielle

De-Zandwacht-kustwerk

Bijzonder overnachten bij Poorter Boutique Hotel

Een fijn hotel maakt of breekt je vakantie. Wanneer je verblijft bij het nieuwe Poorter Boutique Hotel in Brielle zul je aan niks te kort komen. Het mooie hotel zit gevestigd in een van de oudste panden van Brielle en dat zie je terug in alle details. Zo is het hoge plafond een eyecatcher, net als de voorgevel van het gebouw en de balken die terugkomen in de kamers. Het hotel beschikt voer 11 luxe kamers met ambiance van de 16de eeuw en faciliteiten zoals een regendouche, bad, grote bedden en koffiezetapparaat. In het hotel kun je ook heerlijk ontbijten en gezellig een drankje doen.

Luxe dineren bij restaurant Nouba

Vanaf het Boutique hotel loop je in een paar minuutjes naar restaurant Nouba, een van de beste restaurants op Voorne-Putten. Bij Nouba geniet je van culinaire hoogstandjes, zonder dat je in de stijf restaurant zit. Integendeel, de inrichting is bijzonder sfeervol en de bediening enorm begaan en vriendelijk. Het 4-gangen verrassingsmenu is absoluut een aanrader. Zo genoot ik onder ander van coquille met avocado, edamame, snijboon, zoetzure radijs en shiitake bouillon. Het smaakte in een woord fantastisch. Op de kaart staan klassieke Franse gerechten met een moderne insteek en bereid met zo veel mogelijke lokale ingrediënten.

Stranden Voorne-Putten

Zeg je Voorne-Putten dan zeg je stranden. Het is ten slotte nog steeds een eiland en er zijn heel wat mooie, uitgestrekte en rustige stranden te vinden waar je kunt relaxen of juist het avontuur kunt opzoeken. De bekendste stranden op Voorne-Putten zijn: Quackstrand, Maasvlaktestrand, strand Oostvoorne en Badstrand Rockanje.

Quackstrand

Het Quackstrand is het perfecte strand voor gezinnen met jonge kinderen. Het zand onder water loopt vlak af en is daardoor lang ondiep. Het strand ligt in Rockanje aan de oostkant van de Haringvlietdam, er is dus zoetwater. Door het rustige water is het ook een geschikte plek om te beginnen met windsurfen.

Maasvlaktestrand

Het Maasvlaktestrand ligt in het uiterste westen van Voorne-Putten. Het is een enorm groot strand en het contrast met de industriële haven in de buurt is groot. Staat er een beetje wind dat zijn er tientallen kitesurfers op het water te vinden. Het Maasvlaktestrand is dan ook een van de beste plekken qua omstandigheden om te kiten en surfen. Het stuk strand ligt net boven de parkeerplaatsen (P1, P2, P3). Ook vind je hier een bijzonder fotogeniek kunstwerk, namelijk de De Zandwacht.

Strand Oostvoorne

Vroeger reden er auto's over het strand van Oostvoorne maar tegenwoordig is het de duurzaamste van Nederland. Het strand is daarom geliefd bij vele dieren zoals diverse trekvogels. Op het natuurstrand kun je soms zelfs zonnende zeehonden spotten! Uiteraard kun je er een lange strandwandeling maken en neerploffen bij een strandtent. Wil je iets actievers doen? Bij Brunotti Beach Club kun je surfplanken huren of bijvoorbeeld gaan suppen.

Badstrand Rockanje

Het strand van Rockanje is het enige strand (aan zee) dat zuidelijk ligt. Met name zomers is dit een erg populair strand vanwege het langzaam aflopende zand en omdat er veel strandpaviljoens te vinden zijn. Zeker Beachclub8 is een aanrader!

doen-op-Voorne-Putten

stranden-Voorne-Putten

stadswandeling-brielle

Vogelobservatorium-Goeree-Overflakkee

Zwemmen bij Badhotel Rockanje & Brasserie Lodgers

Een hotspot in het zuiden van Voorne-Putten is Badhotel Rockanje. Dit is een kleinschalig hotel-complex in de bossen dat bestaat uit verschillende Noord-Amerikaans geïnspireerde lodges. Ook als je een hapje gaat eten bij de brasserie lijkt het net alsof je in een Canadees hotel bent vanwege al het hout, de haard en alle details. Het beste van alles is echter buiten te vinden. Hoewel Badhotel Rockanje op loopafstand van zee ligt heeft het een groot buitenzwembad! In de zomer kun je er heerlijk baantjes trekken en genieten van de zon.

Ruïne Ravesteyn (Slot Heenvliet)

Een wel heel bijzonder plekje op Voorne-Putten is de ruïne van Ravesteyn. Het is zo bijzonder omdat de ruïne in privé bezit is en op een groot landgoed staat, eigenlijk bij iemand in de tuin. Gelukkig kun je de ruïne wel een aantal keer per jaar bezoeken. Het is een overgebleven bouwwerk uit de middeleeuwen en er zijn er maar weinig zó goed bewaard als deze. De ruïne kun je van buitenaf niet zien omdat het een grote tuin ligt, op speciale dagen is het hek open en worden er ook beelden in de tuin tentoongesteld.

Natuurgebieden

Vanwege de rust, de ruimte, het vele water en de natuur zijn er bijzondere vogelsoorten gevestigd op Voorne-Putten. Zo kun je bij Quackjeswater lepelaars zien broeden. Dit duinmeer in Hellevoetsluis is ontstaan in de 17de eeuw en in de loop der jaren heeft er een vochtig bos rond het meer gevormd. Een ander mooi natuurgebied is de Voornes Duin. Dit is een van rijkste duingebieden van West-Europa betreft soorten van flora en fauna. Op diverse landgoeden en bossen op Voorne-Putten kun je reeën zien, en in de wateren zwemt de bever rond. Op andere plekken zoals bij Beningerslikken, leven juist veel watervogels. De natuur is dus erg divers op het Zuid-Hollandse eiland.

Vogelobservatorium Tij (op Goeree-Overflakkee)

Ga je vanuit Voorne-Putten de Haringvlietdam over dan kom je aan op Goeree-Overflakkee. Sla hier meteen rechtsaf en daarna links om bij Vogelobservatorium Tij te komen. Deze observatieplek heeft de vorm van een gigantisch ei en de binnenkant is met houten details ook prachtig om te zien. Het is waarschijnlijk mooiste vogelkijkhut van ons land! Kijk je door een van de ramen naar buiten dan heb je zicht op de Haringvliet waar vele vogels op zoek zijn naar voedsel. Hoewel de vogelkijkhut net buiten Voorne-Putten ligt is het makkelijk om er even naar toe te rijden!

tips-voor-Brielle

bezienswaardigheden-Voorne-Putten

hotel-met-zwembad-Nederland

Brielle-Voorne-Putten

bezienswaardigheden-Voorne-Putten

vakantie-Zuid-Holland