Hoewel Gambia nog geen bestemming is waarbij massatoerisme erg aanwezig is – er zijn aantal een hotels aan de kust maar het is er nog steeds gemoedelijk – is een accommodatie ‘off the beaten track’ nog leuker. Overnachten in Gambia is een feestje wanneer je dit bijvoorbeeld doet bij AbCa’s Creek Lodge. Naar het strand van Gambia ga je vooral om te relaxen, maar in de groene omgeving van de Gambia rivier kom je pas echt tot rust.

Overnachten in Gambia bij AbCa’s Creek Lodge


Soms slaap je op een plek waar je hart een sprongetje van maakt. Zo ook was dit bij Abca’s Creek Lodge in het binnenland van Gambia. Deze lodge is een groene oase midden in Afrika. Vanaf een zandweg sla je een paadje in en op een plek waar je het nooit verwacht staat ineens een prachtige gebouw. In het groen daaromheen zijn wat bungalows verstopt. Abca’s Creek Lodge is opgezet door een Nederlandse en haar Gambiaanse man. De lodge zit letterlijk aan aan tak van de Gambia rivier. Dan is wat deze plek direct ook zo bijzonder maakt. Bij eb staat dit deel namelijk helemaal droog. Dan komen de aapjes en andere dieren te voorschijn. Bij vloed kun je het water in slingeren, of met een kano door de mangroves varen.


Meer leesmateriaal: Reizen in Gambia: praktische informatie voor én tijdens je vakantie


Aan het strand van Gambia staan een aantal toeristenhotels, goed voor werkgelegenheid voor de lokale bevolking, maar hier profiteren de meeste bewoners in het binnenland niet van. Bovendien is het grootschalig opgezet en wordt vaak gerund door buitenlandse ondernemers. Abca’s Creek Lodge is juist heel kleinschalig. De mensen die er werken komen van dichtbij en er wordt gegeten wat er die dag voor handen is. Tijdens een aantal excursies kun je dorpen bezoeken en in contact komen de de locals hier, maar alles is kleinschalig waardoor de mensen geen attractie worden. Abca’s Creek Lodge heeft juist heel goed contact met de mensen in de omgeving.

De Lodge – wakker worden tussen de mangroves

Kom je vanaf de kust of vanuit het vliegveld naar AbCa’s Creek Lodge dan rijd je langs een aantal chaotische steden. De weg loopt dwars door de markt en iedereen loopt en kriskras op straat. AbCa’s Creek Lodge ligt bij het dorpje Bintang aan de Gambia rivier en hier vind je niks anders dan serene rust.

De Lodge zit aan de vertrakking van de grote rivier. Het water zorgt dus voor vruchtbare grond. Het eb en vloed verschil is enorm. Staat de rivier hier droog dan is de kans groot dat je apen ziet. Met het vloed getij kun je zelf de rivier op en tussen de mangroves varen. Doe je dit net als ik ’s ochtends om zes uur, dan is het er nog mooier. Je wordt er letterlijk wakker tussen de mangroves. De Lodge heeft een aantal terrassen aan het water waar het fijn vertoeven is. Door het groen is het er ook niet zo heet.

Excursies

Dat de lodge op een rustige plek ligt betekend niet dat er geen activiteiten te doen zijn. Je gaat inderdaad niet met een tourbus een hele dag op pad. Daarentegen ga je hier juist individueel op pad, met de fiets, jeep, boot of benenwagen. Zo kun je langs een klein dorp fietsen, vogels spotten of bijvoorbeeld met een kano een stuk van de Gambia rivier varen. Uniek aan deze boottocht is dat je in een originele Gambiaanse boot over de rivier vaart door de mangroves. Onze tocht was rond zes uur ’s ochtends, tijdens de zonsondergang, dan is de omgeving nog magischer en is de kans groter dat je dieren (zoals een een krokodil) spot. Tijdens je verblijf in AbCa’s Creek Lodge kun je dus volop genieten van de natuur. De meeste excursies zijn per voet, fiets of fluisterbootje. Zo wordt de rust niet verstoord.


Praktische informatie

Er zijn een aantal basic huisjes, schoon, met een fijn bed en klamboe, en de wat luxere huisjes die wat hoger staan. In het midden staat het hoofdgebouw dat bestaat uit een groot overdekt open terras, in Afrikaanse sferen. Hier zit je direct langs het water, waar meerdere terrassen zijn, ligstoelen en een hangmat. Je je kunt zelf een taxi nemen naar de lodge, of via hen vervoer aanvragen: €16,50 per persoon met twee personen. Er wordt Engels en Nederlands gesproken. Accommodatieprijs is €19,50 per persoon per dag met twee personen.

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia

overnachten-in-gambia