Een de mooiste natuurwonderen in Europa zijn te vinden in Kroatië: de meren van Plitvice. De watervallen zijn het hoogtepunten van het heerlijke vakantieland en er zijn maar weinig mensen die deze plek overslaan. Ook ik stond te trappelen om me laten betoveren door de watervallen. Mijn verwachtingen waren hoog, maar gelukkig is het werkelijk nog mooier dan je je kunt voorstellen. Tijdens een bezoek aan Kroatië mag dit prachtige park dan ook niet ontbreken in je reisschema. In dit artikel deel ik alle tips zodat je makkelijker en comfortabel de Plitvice meren in Kroatië kunt bezoeken. Welke wandelroute neem je? Waar kun je parkeren? Hoe kom je aan tickets en meer. 

Plitvice meren tips

Waar liggen de Plitvice meren? De Plitvice meren liggen vrij centraal in Kroatië, net iets boven het midden van het langgerekte land. Toch zijn de meren niet vanaf elke vakantiebestemming in Kroatië te bereiken in een dag. Een bezoek moet je dus echt opnemen in je planning en is een huurauto een te bevelen.. Zelf bezocht ik Plitvice vanaf de stad Zadar, dat op ruim twee uur rijden ligt. Achteraf gezien zou ik dichter bij het nationaal park willen verblijven zodat je er langer kunt rondlopen, of twee dagen kunt spenderen.

➞ Auto huren Kroatië
➞ Boek een vakantie Kroatië 


- Plitvice meren bezoeken-


Plitvice meren en watervallen

De Plitvice meren staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en staan bekend om de groene meren, bergbossen, vele watervallen, grotten en wandelpaden. De oppervlakte van Plitivce is 266 km2, bestaat uit 16 meren en meer dan 90 watervallen. De meren zijn zowel hoog als laag, Gronja en Donja. De hoogste waterval is met zijn 78 meter gigantisch. Globaal gezegd bestaan de Plitvice meren uit de Upper en Lower Lakes. En je zult er niks van merken, maar er leven wilde dieren in het park zoals beren, wolven en lynxen. Maar ook gewoon vogels en 30 procent van alle vlinders in Kroatië leeft hier.

Reserveren, ingang, parkeren en toegangsprijs Plitvice meren

Doordat het park zo groot is heeft Plitvice twee ingangen die simpelweg ingang 1 en ingang 2 (Ulaz 1 en 2) heten. Wanneer kies je voor welke ingang? Dat hangt af van welke route je wilt lopen en welk deel je van het park wilt zien. Je bent niet verplicht om je aan een route te houden. Meer over de routes lees je hieronder. Ingang 1 is het startpunt voor routes A, B, C en K, voornamelijk het lage deel van het park. Ingang 2 is het startpunt voor routes E, F, H en K, voornamelijk de hogere meren. In tegenstelling tot ingang 1 is ingang 2 van oktober tot maart gesloten. Bij beide ingangen is een grote parkeerplaats waar je je auto voor 7 kuna per uur (95 cent) kunt parkeren.

De toegangsprijs van het park ligt tussen 60 en 250 Kroatische Kuna (€8 en €34), afhankelijk van leeftijd en seizoen. Het is verplicht minimaal 2 dagen van te voren reserveren via de website. Je moet dan een datum en tijdstip aangeven. De voucher kun je 30 minuten voor je gereserveerde toegangsuur tot 1 uur na dat uur inruilen.

  • Openingstijden laagseizoen: 09:00 - 16:00
  • Openingstijden hoogseizoen: 07:00 - 20:00

Wandelroutes Plitvice meren in Kroatië

Er zijn heel wat wandelroutes die door het park van Plitvice meren heen lopen. Het is handig om te bepalen welke route, of welk deel van bepaalde routes je wilt lopen zodat je direct naar de dichtstbijzijnde ingang kunt gaan. Bij de ingangen vind je plattegronden waar alle routes op staan. In totaal zijn er zeven routes en de achtste route (bovendien de langste) kun je vanaf beide ingangen doen. Vanaf ingang 1 worden de routes in het groen aangegeven, bij ingang 2 in het oranje. Sommige routes leg je niet alleen lopend af, maar moet je ook een stukje met een boot of treintje, dit is inbegrepen bij de toegangsprijs. Sommige routes gaan alleen naar boven en andere juist beneden. Gelukkig kun je ook combineren en je eigen route maken. Route C is wat mij betreft aan aanrader omdat je dan zowel het lage en hoge deel ziet, je met de boot gaat en de trein je terug brengt naar ingang 1. Je kunt de route uitbreiden door over te gaan naar K. Route D, G en J lijken niet te bestaan.

➞ Ingang 1 (lower lakes)

A. Afstand: 3 km. 2 tot 3 uur wandelen bij alleen de lage meren
B. Afstand: 4 km. 3 a 4 uur langs de lage meren, met boottochten treintje
C. Afstand:  8 km. 4 tot 5 uur en gaat langs lage en hogere meren, inclusief treinrit en boottocht
K. Afstand: ruim 18 km. Je bewandeld het hele park in 6 tot 8 uur

➞ Ingang 2 (upper lakes)

E. Afstand: 5 km. 2 tot 3 uur wandelen langs de hogere meren, een ritje met de trein, plus boot
F. Afstand: 4,5 km. 3 a 4 uur, verglijkbaar met route B maar dan hoger en ander startpunt
H. Afstand: bijna 9 km. 4 tot 5 uur en gaat langs lage en hogere meren, inclusief treinrit en boottocht
K. Afstand: ruim 18 km. Je bewandeld het hele park in 6 tot 8 uur

Overnachten in de buurt van de Plitvice meren

Zoals ik eerder schreef raad ik persoonlijk aan om in de buurt van Plitvice te verblijven. Zeker in het hoogseizoen wil je vroeg binnen zijn en dus kan je reisafstand naar het park beter maar zo kort mogelijk zijn. Ik zou niet een week of langer in een vakantiehuis in de buurt van Plitvice overnachten, maar een of nachten is wel aan te bevelen, daarna kun je doorreizen naar andere plekken in Kroatië.

accommodatie-plitvice

B&B Lady of the Lake

B&B Lady of the Lake is een handige accommodatie voor wanneer je met het openbaar vervoer door Kroatië reist. Op nog geen 500 meter ligt namelijk busstation Jezerce - Mukinje. De Plitvice meren, ingang 1, ligt op ruim 5 kilometer van deze accommodatie. De comfortabele kamers zijn voorzien van alle gemakken en ook het ontbijt wil je niet overslaan. B&B Lady of the Lake  ligt midden in het groen en in de tuin kun je dan ook lekker ontspannen.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

hotel-plitvice

B&B Plitvice Area Natura

Op vier kilometer van de Plitvice meren ligt B&B Plitvice Area Natura, een accommodatie dat hypermoderne kamers biedt met een eigen terras of balkon. Het ontbijt is elke dag kakelvers en bevat veel fruit. Na een dag wandelen kun je bijkomen in de sauna van het verblijf. B&B Plitvice Area Natura is een van de meest populaire accommodaties in de buurt van National park Plitvice. Op tijd reserveren is daarom een must.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

vakantiehuis-plitvice

Guest house Griva Plitvice

Guest house Griva Plitvice is een kleinschalig huis met uitzicht op de Kroatische bergen. Er is maar een slaapkamer en je hebt het sfeervolle huis dan helemaal voor je alleen. Dit vakantiehuis is de ideale plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Pitvička Jezera ligt op 20 kilometer van het vakantiehuis. De fietsen en de barbecue in de tuin kun je gratis gebruiken. Verder is er een open haard en lopen er regelmatig schapen rond.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen


Beste tijd om de Plitvice meren te bezoeken

De Plitvice meren zijn het hele jaar open. Het voor en najaar is beste reistijd voor de Plitvice meren. In het voorjaar is alles groen en stroomt er veel water waardoor de watervallen krachtiger zijn. In de herfst kun je genieten van de warme herfstkleuren. Zelf bezocht ik de Plitvice meren in oktober, zoals te zien aan de foto's aan het begin van de herfst. Een enorme bijkomende gunstigheid is dat in deze periode het natuurpark in oktober een stuk minder druk zijn dan in de zomermaanden.

In het hoogseizoen kunnen de parken helaas druk zijn waardoor je beleving wat minder wordt. In de zomer gaan de parken eerder open. Het is dan slim om ook als eerst voor de deur te staan. In het laagseizoen is dit een ander verhaal. Dan is het juist slim om rond 11 uur pas de parken in te gaan. In het laagseizoen gaan de parken om 9 uur open en dan staat alle bussen met toeristen al voor de deur. Plitvice heeft echter een maximaal aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen mag, alleen daarom al is het belangrijk dat je van te voren reserveert. Ook net voor sluitingstijd is het rustiger. Toch zul je (ondanks de enorme grootte) nooit de enige zult zijn. Het park wordt door bijna anderhalf miljoen mensen bezocht, waarvan het overgrote deel in de maanden juli en augustus. Plitvice is gelukkig wel enorm groot waardoor mensen zich beter kunnen verspreiden.

Veel gestelde vragen

➞ Zijn de Plitivce meren rolstoel / buggy vriendelijk? 
De paden het het park bestaan grotendeels uit houten balken en soms aarde. De paden zijn op zich vaak breed genoeg, maar de balken zijn niet praktisch voor wielen. Ook voor een kinderwagen zijn de paden niet echt geschikt. Op sommige plekken zijn er ook alleen trappen. Bij de grote waterval kun je iets makkelijker komen met een rolstoel.

➞ Kun je korting krijgen? 
Kinderen, studenten en ouderen kunnen korting krijgen wanneer ze een pas laten zien.

➞ Zijn dieren toegestaan?
Alleen honden zijn aangelijnd toegestaan.

➞ Hoelang ben je onderweg? Kun je onderweg naar het toilet of wat eten?
Je bent minstens een paar uur onderweg, ongeacht de route. Sanitair en horeca zijn er wel, maar niet heel veel en aan de prijs.

➞ Kun je nat worden?
In Principe word je niet nat tijdens een bezoek een de Plitvice meren. Je kunt van het pad af vallen in het water, maar dat is absoluut niet de bedoeling. Zwemmen is verboden, daarvoor moet je naar Krka National Park. Route K kan soms in het voorjaar kleine stukken onder water hebben waardoor je voeten nat worden.

➞ Wat moet je meenemen naar Plitivce?
Een rugzak met daarin wat eten en drinken, zonnebrand, een camera en hoofdbescherming. Draag ook goede wandelschoenen.

➞ Kun je naar de Plitvice meren met het openbaar vervoer?
Wanneer je geen auto tot je beschikking hebt ben je aangewezen op de Getbybus.


Vakantie Kroatië

Een vakantie naar Kroatië is absoluut een goed idee. Het Zuid-Europese land is vrijwel het gehele jaar verzekerd van aangename temperaturen, kent daarbij een diversiteit aan steden en natuur en is een fijn land om een roadtrip Kroatië te maken Je kunt er voor kiezen om naar Kroatië te reizen met het vliegtuig en een auto te huren, maar reizen met de trein kan bijvoorbeeld ook. Wil je je reis laten samen stellen door experts? Kijk dan eens op de website van Better Places. Zij kunnen een reis op maat maken in samenwerking met een local. Better Places is een duurzame reisorganisatie zodat jouw reis een positieve impact heeft.

➞ Bekijk het aanbod huurauto's in Kroatië
➞ Plitvice of Krka bezoeken?

kroatie-natuur

wandelpad-plitvice

waterval-plitvice

mooiste-seizoen-plitvice

tips-plitivce-bezoeken

vakantie-kroatie

plitvice-paden

plitvice-meren

plitvice-tips

plitvice-kroatie

plitvice-kroatieplitvice-bezienswaardigheden

plitvice-herfst

nationaal-park-plitvice

kroatie-plitvice-meren