Verdiep je je een beetje in Kroatië, dan kom je al snel terecht bij de twee natuurparken Krka en Plitvice. Het zijn de hoogtepunten van het land en er zijn maar weinig mensen die deze plekken overslaan. Ook ik stond te trappelen om me laten betoveren door de watervallen. Mijn verwachtingen waren hoog, maar a boy, het is werkelijk nog mooier dan je je kunt voorstellen! Tijdens een bezoek aan Kroatië mogen deze prachtige parken dan ook niet ontbreken in je reisschema.

De Plitvice meren of Krka watervallen

Inmiddels heb ik het al zo’n 100 keer geroepen, maar ik ben dol op de herfst. Ook in Kroatie bleek weer eens waarom. Onverwachts lekker weer, watervallen met veel water, en vooral, de prachtige felle herfstkleuren. Een enorme bijkomende gunstigheid is dat de natuurparken in oktober een stuk minder druk zijn dan in de zomermaanden. Daarnaast is het slim om rond 11 uur pas de parken in te gaan. In het laagseizoen gaan de parken om 9 uur open en dan staat alle bussen met toeristen al voor de deur. In de zomer kun je waarschijnlijk het best wel om 7 uur al gaan! Ook net voor sluitingstijd is het rustiger in de parken. Toch zul je moeten accepteren dat je nooit de enige zult zijn (ondanks de enorme grootte van beide parken). Plitvice en Krka zijn de highlights van Kroatie, maar dat verbaast me helemaal niet; het is er sprookjesachtig mooi! Voor de parken zou ik zeker twee dagen uittrekken. In beide parken zijn er wandelroutes uitgestippelt die in afstand varieren van 3 tot 18 kilometer en eigenlijk wil ik gewoonweg alles zien.


Lees ook: De kust van Slovenië: bezienswaardigheden in Piran en omgeving

De Krka watervallen

Van de twee natuurparken is Krka nog ietsje minder bekend dan Plitvice. Het ligt wat zuidelijker in Kroatie en het park is vernoemd naar de Krka rivier dat door het midden stroomt. Krka is te vinden bij het stadje Šibenik (ook een aanrader), niet heel ver van Split. Het national park bestaat uit een grote smaraggroene rivier begroeit met bossen, en versiert met zeven watervallen. Eigenlijk was er een grote waterval, toen er nog geen bomen stonden, nu stromen er allemaal beken en kleine watervallen tussen het groen door. Door het park is een houten pad gemaakt, waardoor het lijkt alsof je in een sprookjesbos wandelt. Het is er net wat groter dan 100 km2 en er zijn meerdere ingangen naar het park. Door de grootte voelt het totaal niet als een park, en er staan bijvoorbeeld ook geen hekken omheen. Er is een grote waterval te zien, wat het hoogtepunt is van dit gebied en wanneer de stroming niet te hard is kun je hier een kleine duik nemen! Het water is er kraakhelder waaroor je op veel plekken vissen ziet.

Voordelen:

  • Je mag hier zwemmen
  • Meer dan alleen meren en watervallen, ook een vallei en veel bos
  • Meer schaduw in de zomer
  • Onderweg kom je bij restaurants en toiletten waar je kunt pauzeren

plitvice-of-krka

De Plitvice meren

Noordelijk in Kroatie liggen de Plitvice meren. Wij vetrokken vanuit Zadar naar Plitvice en nadat we door een berg waren gereden was het klimaat ineens totaal anders. We kwamen aan in de herfst! Plitvice was een stuk minder groen dan Krka, maar juist dat is wondermooi. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Plitvice indrukwekkender vond dan Krka. Krka is prachtig, liefelijk en toegankelijk. Plitvice is groots en spectaculair. Beide had ik overigens niet willen missen, maar ik ben blij dat ik eerst Krka heb bezocht. Plitvice heeft twee ingangen, de uitzichten bij ingang 1 vond ik het mooist. Verder zijn er meerdere wandelroutes (die je ook kunt combineren) en kun je een stuk met een boot. De oppervlakte van Plitivce is namelijk 266 km2, en bestaat uit 16 meren en meer dan 90 watervallen. De meren zijn zowel hoog als laag, Gronja en Donja. De hoogste waterval is met zijn 78 meter gigantisch. En je zult er niks van merken, maar er leven wilde dieren in het park zoals beren, wolven en lynxen. Maar ook gewoon vogels en 30 procent van alle vlinder in kroatie leeft hier!

Voordelen:

 • Spectaculaire uitzichten
 • Enorme watervallen
 • Je kunt met een boot en treintje het park verkennen
 • Staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Meer leesmateriaal: Het andere Griekenland: ontdek de groene regio Arcadië

krka-watervallen

nationaal-park-krka

krka-nationaal-park-kroatie

krka-kroatie

krka-national-park

krka-nationaal-park

Het groene Krka national park met veel stromend water. 

plitvice-kroatie

plitvice

Nationaal-park-Plitvicemeren

Plitvicemeren

krka-of-plitvice

plitvice-meren

plitvice-kroatië

Plitvice aan het eind van de middag in de herfst

3 thoughts on “Kroatië: De Plitvice meren versus. Krka watervallen”

 1. Oewh lastige keuze! Ik ben zelf alleen bij Plitvice geweest, maar zou Krka graag nog wel een keer willen bezoeken. En Plitvice eigenlijk ook gewoon nog een keertje haha ;p In de herfst is het daar trouwens stiekem nog mooier dan in de zomer 😮

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.