Twee van de mooiste natuurwonderen in Europa zijn te vinden in Kroatië: Krka en Plitvice. Het zijn de hoogtepunten van het het heerlijke vakantieland en er zijn maar weinig mensen die deze plekken overslaan. Ook ik stond te trappelen om me laten betoveren door de watervallen. Mijn verwachtingen waren hoog, maar gelukkig is het werkelijk nog mooier dan je je kunt voorstellen. Tijdens een bezoek aan Kroatië mogen deze prachtige parken dan ook niet ontbreken in je reisschema. Moet je nog kiezen tussen de Plitvice meren of Krka watervallen of ben je gewoonweg benieuwd naar de verschillen? In dit artikel lees je meer over beide natuurparken en deel ik tips voor een bezoek.

De Plitvice meren of Krka watervallen

In alle opzichten is Kroatië wat mij betreft een fijne bestemming om te bezoeken. De kustlijn is ontzettend mooi, er zijn geen steden die niet de moeite waard zijn en het binnenland kent heel wat mooie natuur. Kroatië staat bekend om de twee natuurparken Plitivice en Krka. Laat ik vooropstellen dat beide sowieso de moeite waard zijn om te bezoeken. Allebei de gebieden zijn als een soort oase van groen met vele watervallen. Toch zijn Krka en Plitivce ook weer totaal anders. Krka bestaat uit een grote en vooral waterval (Skradinski Buk), met kleine stromingen waar je tussen door wandelt. Plitivce is vele male groter en ook de watervallen zijn groter, indrukwekkender en met meer. Plitivce ligt noordelijker dan Krka, ongeveer in het midden van Kroatië. Krka ligt een uurtje boven Split. Plitvice en Krka zijn de absolute highlights van Kroatië. In beide parken zijn er wandelroutes uitgestippeld die in afstand variëren van 3 tot 18 kilometer.

➞ Bekijk het aanbod huurauto's in Kroatië

Beste tijd om te bezoeken

Zelf bezocht ik beide plekken in oktober, aan het begin van de herfst. Een enorme bijkomende gunstigheid is dat in deze periode de natuurparken in oktober een stuk minder druk zijn dan in de zomermaanden. In het hoogseizoen kunnen de parken helaas druk zijn waardoor je beleving wat minder wordt. In de zomer gaan de parken eerder open. Het is dan slim om ook als eerst voor de deur te staan. In het laagseizoen is dit een ander verhaal. Dan is het juist slim om rond 11 uur pas de parken in te gaan. In het laagseizoen gaan de parken om 9 uur open en dan staat alle bussen met toeristen al voor de deur. Plitvice heeft echter een maximaal aantal bezoeker dat tegelijk naar binnen mag. Ook net voor sluitingstijd is het rustiger in de parken. Toch zul je (ondanks de enorme grootte van beide parken) nooit de enige zult zijn. Welke van de twee parken is drukker? Hoewel Plitvice meer bezoekers trekt is het niet per se drukker dan Krka, Plitvice is namelijk ook groter waardoor er mensen zich beter kunnen verspreiden. Voor beide raad ik aan om ze met een huurauto te bezoeken.


De Krka watervallen

Krka National Park ligt wat zuidelijker in Kroatië en is vernoemd naar de Krka rivier die door het midden stroomt. Krka is te vinden bij het stadje Šibenik, niet heel ver van Split. Het Nationaal park Krka heeft een oppervlakte van 111 km² en bestaat uit een grote smaraggroene rivier begroeit met bossen, en versiert met zeven watervallen. Eigenlijk was er een grote waterval, toen er nog geen bomen stonden, nu stromen er allemaal beken en kleine watervallen tussen het groen door. Nog steeds is de Krka rivier 72.5 kilometer lang. Door het park is een houten pad gemaakt, waardoor het lijkt alsof je in een sprookjesbos wandelt. Behalve de waterval Skradinski Buk is ook het eiland Visovac mooi om te bezoeken. Dit kun je per boot doen.

Krka National Park heeft twee ingangen: Lozovac en Skradin. De Lozovac ingang ligt bij het hoogste punt van het park, vanaf hier loop je veelal langzaam naar beneden. Parkeren is hier gratis, en er gaan pendelbussen naar de start van de wandelroute. Skradin is geen officiële parkeerplaats van Krka en hier moet je dan ook wel voor betalen. Vanuit het dorpje ga je met een boot naar het park. Deze gaat om het hele uur heen en om het halve uur terug en duurt een klein half uur.

  • Toegangsprijs ligt tussen 30 en 200 Kroatische Kuna (€4 en €28)
  • Adres: Trg Ivana Palva II br. 5
  • Openingstijden laagseizoen: 09:00 - 16:00
  • Openingstijden hoogseizoen: 08:00 - 19:00
  • Via de website kun je van te voren reserveren
  • De bekendste waterval is een dag te zien
  • Onderweg kom je bij restaurants en toiletten waar je kunt pauzeren
  • Accommodaties bij Krka

krka-watervallen

krka-national-park

nationaal-park-krka

krka-kroatie

krka-nationaal-park

krka-nationaal-park-kroatie

De Plitvice meren

Noordelijk in Kroatië liggen de Plitvice meren. Wij vetrokken vanuit Zadar naar Plitvice en nadat we door een berg waren gereden was het klimaat ineens totaal anders. We kwamen aan in de herfst. Plitvice was een stuk minder groen dan Krka, maar juist dat was wondermooi. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Plitvice indrukwekkender vond dan Krka. Krka is prachtig, liefelijk en toegankelijk. Plitvice is groots en spectaculair. Beide had ik overigens niet willen missen, maar ik ben blij dat ik eerst Krka heb bezocht. Plitvice heeft twee ingangen, de uitzichten bij ingang 1 vond ik het mooist. Verder zijn er meerdere wandelroutes (die je ook kunt combineren) en kun je een stuk met een boot. De oppervlakte van Plitivce is namelijk 266 km2, en bestaat uit 16 meren en meer dan 90 watervallen. De meren zijn zowel hoog als laag, Gronja en Donja. De hoogste waterval is met zijn 78 meter gigantisch. En je zult er niks van merken, maar er leven wilde dieren in het park zoals beren, wolven en lynxen. Maar ook gewoon vogels en 30 procent van alle vlinder in kroatië leeft hier. Let op: Voor de Plitvice meren moet je minimaal twee dagen van te voren reserveren.

 • Toegangsprijs ligt tussen 60 en 250 Kroatische Kuna (€8 en €34)
 • Adres: Nationaal park Plitvicemeren
 • Openingstijden laagseizoen: 09:00 - 16:00
 • Openingstijden hoogseizoen: 07:00 - 20:00
 • Verplicht minimaal 2 dagen van te voren reserveren via de website
 • Spectaculaire uitzichten en enorme watervallen
 • Meer wandelroutes
 • Je kunt met een boot en treintje het park verkennen
 • Staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
 • Accommodaties bij Plitvice

➞ Route road trip Kroatië
➞ Auto huren Kroatie tips

Nationaal-park-Plitvicemeren

krka-of-plitvice

Plitvicemeren

plitvice-kroatië

plitvice-kroatie

plitvice