Griekenland is het land waar je telkens weer naar toe kan gaan en dat dan toch altijd weer enorm anders is. De vele eilanden hebben namelijk allemaal een eigen karakter en tegelijk allemaal dat vleugje Grieks. In dit artikel 15 dingen die je zeker moet doen op Chios!

Wat te doen op Chios?


Gaat er niet direct een belletje rinkelen als je Chios hoort? Niet zo gek, van de vele Griekse eilanden is Chios namelijk nog vrij on-ontdekt. Terwijl het wel een van de grootste eilanden is. Het behoort tot de oostelijke Egeïsche eilanden met ondere andere Lesbos en Samos, en ligt maar zes kilometer van de Turkse kust. Chios is een van meest rustige eilanden van Griekenland terwijl er wel ontzettend veel te doen is. Het toerisme kan momenteel zelfs wel een extra boost gebruiken. Hopelijk helpen deze 15 redenen je om nu dat ticket te boeken.

➞ Auto huren Griekenland
➞ Boek een vakantie Chios via Sunweb

Mesta-chios

1. Ontdek alles over Masticha gum

Chios is een uniek eiland dat anders is dan andere plekken, maar het Masticha product maakt het eiland nog unieker. Masticha is een goedje dat uit de mastiekboom komt, het is vergelijkbaar met hars. De boom word ingekerfd waardoor deze zichzelf wil genezen en deze hars aanmaakt. Dit komt uiteindelijk op de grond of langs de schors terecht en wordt hard. Dan wordt deze Masticha verzamelend en worden er vele producten mee gemaakt. Van kauwgom tot snoep en likeur. De boom en dus de Masticha komt vrijwel alleen op Chios voor! Masticha is vrij zoet en heeft tevens gezonde bijwerkingen. Je kunt alles over Masticha ontdekken in het Mastic museum.

2. Neem de zeilboot naar Lagada

Lagada is een klein vissersdorpje gelegen in een diep baai. Je kunt deze plek met de auto bereiken maar leuker is om vanuit de haven van Chios stad op de boot te stappen en hier heen te varen. Met Blue Sailing Chios zat ik heerlijk op het voordek van een zeilboot en je vaart tussen de mooie kust van Chios en Turkije in. Lagada is amfitheatrisch gebouwd, als een soort ronde trap, waardoor het aanzicht vanuit zee heel mooi is. Het dorp heeft een fijne boulevard aan het water met restaurants en tavernes, een kiezelstrandje en is omringt door heuvels. Nabij ligt een de Gios Isidoros Chapel, dat via een een pad mooi in het water ligt.

3. Bezoek het oude Nea Moni Klooster

In het hart van Chios ligt het Nea Moni klooster prachtig gelegen in een beboste vallei. Vanaf Chios slingeren we naar dit klooster toe, dat tot 2/3 jaar geleden nog in gebruik was. De laatste monnik is nog niet zo lang geleden overleden. Het klooster ligt er mooi bij en is zowel van binnen als van buiten een sprookje om door heen te lopen. Zo zijn er schitterende mozaïeken uit de 11e eeuw te zien. Het klooster staat op de werelderfgoedlijst voor Griekenland van UNESCO. Vanuit de vallei kun je ook een pittige hike naar boven maken.

doen-op-chios

4. Huur een auto

Chios is het vijfde grootste eiland van Griekeland. Een auto huren is hier daarom een must. Zowel het zuiden en noorden van het eiland heeft mooie bezienswaardigheden en bovendien zijn de wegen er bloedmooi. Rijd je de ene keer door een bergachtig gebied, slinger je daarna langs de blauwe kust. Openbaar vervoer is er vrijwel niet maar de autowegen zijn erg goed. Het eiland is ook weer niet zo groot dat je uren in de auto zit, maar ik raad wel aan om een accommodatie in het noorden te boeken en ook voor het zuiden. Zelf sliep ik een aantal nachten in het Sea View Resort & Spa aan het strand vlakbij de stad. En tevens een aantal nachten in Lithi.

5. Combineer het eiland met Athene

Momenteel is er maar een rechtsstreekse vlucht vanuit Europa naar Chios. En dat is vanaf Slovenie. Vorig jaar waren dat acht vluchten vanuit Europa, het aanbod is dus ontzettend geslonken. Maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden. Vanuit Athene vlieg je namelijk in een kleiner vliegtuig binnen een half uur naar Chios. De vlucht is onwijs mooi omdat je vrij laag over de Griekse eilanden vliegt! Bovendien is een tussenstop in Athene het perfecte excuus om er een stedentrip aan vast te plakken. Afhankelijk van de vliegtijden kun je het best twee nachtjes in Athene slapen. Zo heb je genoeg tijd om de stad te zien en om Akropolis te ontdekken. Zelf vloog ik met Aegean Airlines maar naar Athene gaan er vanuit Amsterdam meerder vluchten per dag van verschillende vliegtuigmaatschappijen.

6. Zet de vele katten op de foto

Op Griekenland vind je overal veel (zwerf)katten en ook op Chios heb ik er tientallen gezien. Niet altijd worden ze goed verzorgt en dat vind ik toch wel lastig om te zien. Als ze niet bang zijn geef ik ze altijd extra aandacht. Maar gelukkig worden de meeste katten wel gevoed, ze leven alleen meer op straat dan we gewend zijn. De meeste katten zijn heel relaxt en horen echt bij het Griekse straatbeeld. Ik maakte denk ik wel 20 foto’s van verschillende katjes…

7. Geen ouzo maar Masticha cocktails drinken in Chios stad

Als je denkt aan een Grieks drankje dan denk je waarschijnlijk ouzo. Maar op Chios is het anders. Daar draait alles om Masticha (Mastika). In Chios stad vind je een cocktailbar waar ze de lekkerste drankjes maken met dit bijzondere goed. Chios stad zelf is leuk om een middag te bekijken, een terras te pakken aan de haven en om de gezellige wijk binnen de kasteelmuren te bekijken. Maar OZ Cocktail bar is wel de grootste aanrader. Cocktails kies je aan de hand van een Monopoly bord. Ga je voor een beroemde Masticha cocktail? Of liever fris of de kruidige prijswinnaar? Je zult er hoe dan ook goed entertaint worden. Neem ook een kijkje in het cocktail laboratorium!

Adres: Chios 821 00, Griekenland

doen-op-chios

8. Relax op de prachtige rustige stranden

Ik dacht dat Skiathos begin juni rustig was, maar hier op Chios heb je echt veel stranden voor jezelf. Je vind er veel baaien van zowel kiezelstrand als langgerekte zandstranden. Een van mijn favoriete plekken was Lithi beach, waar ik ook twee nachten heb geslapen (Hotel Almiriki is een aanrader!). Het is een rond zandstrand aan de westkust van Chios. De zonsondergang hier is onvergetelijk en het water zuiverblauw. De boulevard bestaat uit knusse restaurantjes en er is een kleine haven. Karfas is een van de bekendste stranden van Chios, Mavro Vialos is een bijzonder strand met zwart vulkanisch zand.

9. Dwaal door het verlaten Anavatos

Anavatos is een drop op Chios met een bijzonder verhaal. Anavatos betekent in het Grieks “onbereikbaar”, het is dan ook op een rots gebouwd en diende als schuilplaats. Maar in 1822 vond Turkije de plek toch en zette de aanval in. Het dorp werd in brand gezet en mensen sprongen het ravijn in. Overlevenden bouwde het stadje op, maar na een grote aardbeving aan het einde van de 19e eeuw verlieten de mensen Anavatos voorgoed.  Spookachtig vond ik deze plek niet, integendeel, het is er juist heel mooi en ik lijk eeuwen terug in de tijd gaan. Het is het meest historische dorp van Chios. Vanaf de enige weg die je er naar toe leidt zie je het dorp van ver af aan. Er is een oudere vrouw die permanent in het dorp woont, verder komt men hier vooral voor een vakantie.

10. Ga Kajakken langs de kust

De kustlijn van Chios leent zich perfect om vanaf het water ontdekt te worden. En hoe kan dat beter dan met een kajak? Via Masticulture Ecotourism Activities kun je deze huren of een hele middag met ze op pad gaan. Een beetje inspanning op reis vind ik altijd wel fijn en kajakken blijkt een goede activiteit te zijn. Het mooie is dat je tegelijk lekker kan sightsee’en. Het water zorgt voor de nodige afkoeling en is helder dan helder. Een must op te doen op Chios.

11. Dorpjes Mesta en Pyrgi

Op Chios zijn veel slaperige maar excentrieke dorpen te vinden. De twee meest bijzondere zijn Mesta en Pyrgi. Mesta is een middeleeuws dorpje, ongeveer vijfendertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. Het is een van de beroemde mastiekdorpjes, die van de mastiekboom en het Masticha product. Mesta is een speciaal dorp omdat het als een vesting ommuurd is. Je vind er smalle steegjes, veel bogen, gebouwen van oude stenen en balkons met veel groen.

Pyrgi is ook een van de mastiekdorpen – het hoofddorp – maar heeft een totaal ander karakter dan andere plekken. Dit komt grotendeels door de geometrische motieven, die xystra heten. Muren en wanden worden grofweg met zwart/grijs zand en witte kalk bedekt. Daarna schraapt men de kalk er weer af in geometrische motieven. Nergens anders ter wereld zijn deze bijzondere tekeningen te vinden. Alleen de mensen wonend of afkomstig uit Pyrgi mogen de xystra-techniek gebruiken.

➞ De mooiste eilanden van Griekenland
➞ Bezoek het Griekse eiland Symi

te-doen-op-chios

12. Fiets door het Toscane van Chios

Niet ver van Chios stad en het tevens het vliegveld is het eiland vrij vlak. Het is hier ook een stuk groener dan de rest van Chios en doet me eerder denken aan Toscane dan aan Griekenland. Het gebied Kampos staat bekend om zijn indrukwekkende woningen met hun citrusvruchtentuinen. Er is zelfs een citrus museum. De hoge muren van de plaatselijke rode steen uit het dorp Thimiana beschermen de tuinen van citrusvruchten tegen extreme weersomstandigheden. Omdat het hier zo vlak is kun het makkelijk per fiets verkennen. Een tour kun je doen met Goat Trails.

13. Leer hoe je zelf Griekse gerechten maakt

De Griekse keuken is eenvoudig en smaakvol. Ik kon er verrassend makkelijk vegetarisch eten. We deelden vaak verschillende mezes als auberginekoekjes, gebakken kaas, falafae, feta salade, tzatziki  & gefrituurde courgette. In het dorpje Avgonima  met amper 20 inwoners, kregen we een spoed-kook-cursus. We maakte koekjes van spinazie, vele kruiden (volgens mij dille en dragon), gemengd met bloem, water, zout en gebakken in goede olijfolie. Zo simpel en zo goed!

14. Ga hiken in het ruige noorden van Chios

Chios is niet het groenste eiland waar ik geweest bent. Je vindt er vooral veel rotsen en daartussen kruidenplanten. In het zuiden zag ik resten van bosbranden vorig jaar, maar in het noorden zijn er veel dennebomen & olijfbomen. Het ruige noorden is een van mooiste gebieden om te wandelen, en het is een van de redenen dat mensen het eiland bezoeken. Zomers wordt het er bloedheet, ik zou dan ook het voorjaar kiezen om te hiken, dan staat de natuur ook prachtig in bloei. En waar bergen zijn, zijn grotten. Op Chios is dat niet anders. De grotten van Sykias en Agios Galas kun je het makkelijkst bezoeken.

15. Zie de zon opkomen achter Turkije

Op Chios zie je dagelijks zonsondergangen waar je alleen maar onder de indruk van kan zijn. Zit je aan de oostkant van het eiland, waar ook Chios stad is, dan zal je de zon niet onder zien gaan. Maar op gaan natuurlijk wel. Omdat Turkije zo dichtbij ligt kun je het makkelijk zien liggen. Vanaf hier komt de zon op!

➞ Wat te doen in Side?
➞ Bezienswaardigheden Zakynthos

wat-te-doen-op-chios

chios-griekenland

wat-te-doen-op-chios

Pyrgi-chios

roadtrip-chios

athene-naar-chios

bezienswaardigheden-chios

Masticha-chios

doen-op-chios-griekenland

chios-griekenland

wat-te-doen-op-chios

windmill-chios