De beste plek om te onthaasten en te genieten van een vakantie in eigen land is aan zee. Nederland is gezegend met een lange kustlijn en uitwaaien is dan ook niet moeilijk. Zowel in de zomer als in de winter is Egmond aan Zee een fijne badplaats om te bezoeken. Het is er niet zo druk als de bekende kustplaatsen, maar er is genoeg te doen. Het centrum zit aan zee en het strand is heerlijk. Lees hier de leukste tips voor Egmond en Zee en omgeving.

Tips voor Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is een plaats in Noord-Holland, tussen Castricum en Bergen in. Wat mij betreft is het een vakantiebestemming bij uitstek. Hoewel ik er in december was en het grauw en grijs weer was, merk je toch hoe sfeervol en tegelijk relaxt het hier is. In alle seizoenen is het hier heerlijk uitwaaien. Vanuit het dorp loop je zo naar het strand. Aan zee zijn hotels, B&B's, restaurants en vakantieparken gevestigd, en er zijn genoeg voorzieningen. Wat je kunt doen in Egmond een Zee? Lees mijn tips hier.

Het strand

Het strand van Egmond aan Zee is breed en behoort tot de rustige badplaatsen van ons land, en het is dé reden voor je bezoek. Bovendien is het strand enorm schoon en is meer dan eens onderscheiden hiervoor. Vorig jaar ontving Egmond aan Zee voor de 10e keer de blauwe vlag, een internationale milieuonderscheiding die aantoont dat het strand schoon en veilig is. Het strand van Egmond aan Zee ligt aan het Noordhollands Duinreservaat. Een groot duin + bosgebied waar je mooi kunt wandelen. Van oktober tot en met april mogen honden op het strand lopen. Langs de Boulevard vind je hotels en restaurants, en op het strand zijn ook een aantal leuke strandtenten te vinden.

Winkelstraat Egmond aan Zee

De grootste winkelstraat in Egmond aan Zee is de Voorstraat. Dit is een lange straat die begint bij de kerk en bij de bushalte, en recht naar zee loopt. Winkels zoals de Jumbo en het kruidvat zijn hier te vinden, maar ook meerdere viswinkels en leuke boetiek/souvenir winkels. De shops zijn het hele jaar door elke dag geopend! Ook tijdens de winter en in corona tijden verkopen ze lekker eten en drinken op straat. Verder is er een plein met restaurants en is de straat grotendeels vrij van auto verkeer.

➞ Wat te doen in Zandvoort aan Zee
➞ De leukste strandhotels in Nederland

tips-schoorl

Egmond-aan-zee-strand

duinen-schoorl

tips-egmond-aan-zee

Mountainbiken Schoorl

In het nabij gelegen natuurgebied de Schoorlse Duinen ligt een van de tofste mountainbike routes van Nederland. Vlakbij de zee zijn hier de hoogste duinen van ons land van maar liefst 55,4 meter ontstaan. Met een lang trap kun je de hoogtemeters in één keer maken en vanuit hier wandelen door de bossen en duinen. Er zijn talloze wandelroutes en mountainbikes routes die lopen door de Schoorlse duinen. Heb je geen eigen mountainbike reserveer dan ruim van te voren fietsen bij een fietsverhuur in Schoorl. In Egmond aan Zee kun je ook Mountainbikes huren.

Restaurants Egmond aan Zee

Aan restaurants en leuke strandtenten is in Egmond aan Zee geen gebrek. Op het strand vind je bijvoorbeeld Strandpaviljoen Noordhoek, Paviljoen de Zeester, Bad Noord, Beachrestaurant Zeepaardje, Nautilus aan Zee en de Zilvermeeuw. Ook langs de boulevard zitten restaurants en hotel restaurants. In het dorp zijn Het Wapen van Egmond, Restaurant van Speijk en Vis aan Zee aanraders. Voor een lekkere hap op het strand zit je hier in elk geval goed.

Vuurtoren J.C.J. Van Speijk

In Egmond kan je haast niet om de vuurtoren heen. Deze staat uiteraard op een duidelijke locatie dichtbij zee. Vuurtoren J.C.J. van Speijk is een van de oudste, werkende, vuurtorens van Nederland, gebouwd tussen tussen 1833 en 1834. Het vuurtorenlicht zit op een hoogte van 37 meter. De vuurtoren heeft zijn naam te danken aan Luitenant Van Speijk, hij blies zichzelf en boot met bemanning op toen hij werd aangevallen door de Belgen. De vuurtoren is in de zomermaanden op vrijdag avond te bezoeken.

Egmond-aan-zee-winter

egmond-aan-zee-centrum

Airbnb-egmond

hotel-egmond-aan-zee

Noordhollands Duinreservaat Bergen aan Zee

Tussen Wijk aan Zee en de Schoorlse Duinen ligt het Noordhollands Duinreservaat, een van de grootste natuurgebieden in Nederland. In totaal is het ongeveer 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. In dit gebied zijn er meer dan 50 routes te bewandelen. Het is een divers natuurgebied en behalve stranden en duinen zijn er bossen, meren en struiken te vinden. In elk seizoen is dit een prachtige wandelplek. In het voorjaar staan de struiken in bloei, zomers komen vogels op de bessen af, en ook in het najaar zijn er veel vogels te spotten. Ook lopen er paarden en Schotse Hooglanders.

Meer tips voor de omgeving

In de direct omgeving van Egmond is veel te zien en te doen. Behalve naar Schoorl of Bergen kun je vanuit Egmond aan Zee via het strand lopen naar Castricum aan Zee. De stad Alkmaar ligt op ongeveer 15 minuten rijden en is leuk voor een korte stedentrip in eigen land. In het voorjaar is de route naar Egmond aan Zee erg mooi, de tulpenvelden staan dan volop in bloei.

Een weekend Egmond aan Zee boeken

Zelf een vakantie boeken? Neem een kijkje bij Voordeeluitjes, hier zie je leuke aanbiedingen en hotel arrangementen. Een luxe hotel in Egmond aan Zee is bijvoorbeeld hotel Zuiderduin. Liever een kleinschalige B&B? In het dorp zijn er veel van te vinden.


➞ Koop het boek Verliefd op Nederland
➞ Doen tijdens een stedentrip Leiden

wandelen-schoorl

doen-in-schoorl

tips-gemond-aan-zee