Evora-Portugal

De Portugese Alentejo is een van de meest rustieke gebieden van het land. Uitgestrekte wijnvelden, lege wegen, talloze kurkbomen en slaperige dorpjes zijn kenmerkend voor de regio. Voormalig Alentejo hoofdstad Évora is een plek die vaak genoemd wordt als de parel van Portugal. Évora is rijk een geschiedenis en een bijzonder stijlvolle stad. Het historische centrum is daarom opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Welke bezienswaardigheden in Évora mag je echt niet missen? Je leest het hier.

Tips voor een bezoek aan Évora

De stad Évora staat al sinds 1986 op de werelderfgoed van UNESCO en dat is best bijzonder te noemen. Dit vanwege de culturele en historische rijkdom, maar ook omdat de gebouwen gewoonweg allemaal erg mooi zijn. Op het eerste gezicht vallen namelijk de mooie witte met mosterdgele accenten gebouwen op, en als je verder kijkt zie je wat een historie en cultuur hier nog altijd leeft. Évora is omheind door een oude stadsmuur en het is niet zoals Lissabon verwoest tijdens de aardbeving van 1755.

De historische binnenstad

Évora kent Moorse en andere culturele invloeden waardoor je vele kerken, kloosters en andere bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken tegenkomt. De stad werd gesticht in de Romeinse tijd en heeft zijn naam daar ook aan te danken. Na de Romeinen zijn er verschillende andere overheersingen geweest en het was een populaire plek voor vakantieverblijven van koningen. In de middeleeuwen beleefde de stad een bloeiperiode, onder andere door zijn onderwijs en kunst. Als een van de meest culturele en best bewaard gebleven steden van heel Portugal, staat Évora dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Begin je wandeling in het hart van de binnenstad: op het Praça do Giraldo plein met de Igreja de Santo Antão kerk. Vanuit hier kun je elke kant op wandelen.

Best bewaarde Romeinse tempel

De oudste hoofdstad van Portugal heeft een verleden dat teruggaat naar de Romeinse tijd. Templo de Dian is daar het ultieme bewijs van. Deze tempel is de best bewaarde Romeinse tempel van het hele Iberische Schiereiland. De tempel is naar zeggen vernoemd naar naar Diana, de Romeinse godin van de maan, de jacht en kuisheid. Echter is dit een mythe, in werkelijkheid is de tempel gebouwd ter ere van keizer Augustus. Évora kent aardig wat hoogteverschillen en Templo de Dian is niet te missen, deze staat namelijk op het hoogste punt van de stad. De tempel vind je op het plein; Largo Condo de Vila Flor.

Beklim het dak van de Sé catedral

Het overgrote deel van Évora ligt op een plateau, maar vanaf uit dak van de Sé catedral zie je pas écht hoe weids de omgeving is. Zover je kijken kunt zie groene heuvels en slaperige dorpjes. Ik vond de kathedraal echt prachtig om te zien. Zowel van binnen als vanaf het dak. Zelf bezocht ik Évora in oktober, maar ik kan me voorstellen dat de binnentuin van het klooster in de hete zomer een aangename plek is om af te koelen. Het dak is bereiken via de klokkentoren en een wenteltrap van 135 treden. De Sé catedral is een van de oudste en belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Bovendien is het de grootste gotische kerk van Portugal.


Lees ook: De leukste uitstapjes vanuit Lissabon

tips-voor-evora

Chapel of Bones

In de Sao Franciso kerk vind je een wel heel bijzondere en iet wat lugubere kapel. Ben je niet bang om overblijfselen van doden te zien? Dan kun je deze opmerkelijke botten kapel wel bezoeken. De kapel bevindt zich in een 15de eeuwse kerk waar je ook mooie altaren kunt bekijken. De bottenkapel werd in de 16e door Monniken gebouwd. Met het bouwwerk wilde ze laten zien dat het leven maar kort was, en je het beste er van moest maken. De kapel is daarom gedoceerd met meer dan 5000 schedels en botten.

Proef Alentejo wijn!

Iets luchters da de bottenkapel is een wijnproeverij. Ik raad aan om ook de regio waar Évora in ligt, te ontdekken. De Alentejo is één van de meest onontdekte gebieden in Portugal. Het is een regio vol wijngaarden, olijfbomen en kurkeiken. En het klimaat is droog en zonnig. Je vindt er dan ook enorm smaakvolle wijnen, zowel wit als rood. Wijn proeven in de Alentejo is dan ook zeker een must wanneer je in Portugal bent. De Alentejo staat bij veel toeristen nog niet op hun rader, maar voor cultuur snuivers en fijnproevers is dit de ideale regio om te bezoeken.

Enkele goede wijnhuizen in de Alentejo zijn:

tips-voor-evora

doen-in-evora

evora-romeinse-tempel

tips-voor-evora

evora-kapel

evora-portugal

evora

alentejo-evora

evora-wijn

evora-portugal

portugal-evora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.