wijn-proeven-in-de-alentejo

De Alentejo is één van de meest onontdekte regio’s in Portugal en het duurde bij mij dan ook 6 bezoekjes voordat ik deze eindelijk bezocht. De Alentejo wordt door sommige gezien als de mooiste provincie, voor mij is dat nog steeds de Douro, maar een authentieke en pure regio is het zeker. Het is er vrij vlak en het is de warmste plek van Portugal. Hierdoor groeien olijfbomen, kurkeiken en wijngaarden er uitstekend. De Alentejo is dan ook (samen met de Douro) dé regio om wijn te drinken. Wil je zelf eens wijn proeven in de Alentejo? Lees dan hier mijn tips.

Wijn proeven in de Alentejo

Wijn proeven in Portugal is altijd één groot genot. De wijnen zijn er namelijk vrijwel altijd goed. Het leuke aan Portugese wijnen vind ik dat ze enorm divers zijn, denk aan Port, Vinho Verde of een krachtige rode wijn uit de Alentejo. Zover het oog reikt zie je er wijngaarden. Je vindt er dan ook enorm smaakvolle wijnen, zowel wit als rood. Wijn proeven in de Alentejo is dan ook zeker een must wanneer je in Portugal bent! De Alentejo en hoofdstad Évora staan bij veel toeristen nog niet op hun rader, maar voor cultuur snuivers en fijnproevers is dit de ideale regio om te bezoeken.


Meer leesmateriaal: Port proeven in Porto

alentejo-wine-tasting

Alentejo wijnen

De Alentejo is een landbouwgebied ten oosten van Lissabon en ten noorden van de Algarve. De regio is vlak en zonnig en staat vol met wijngaarden, olijfbomen en kurkeiken. De druiven vangen er veel zon en bovendien is het er lang warm. In de zomermaanden wordt makkelijk de 40 graden aangetikt.  De bodem van graniet, leisteen en zelfs kwarts is perfect voor de beste wijnen. De Alentejo staat ook wel bekend als het Californië van Portugal en dat wil wat zeggen over de kwaliteit. Driekwart van de Alentejo wijn is rood, maar ook de witte wijnen uit de Alentejo worden bijzonder goed aangeschreven.

Wijnhuizen in de Alentejo

In het noorden van Portugal was ik gewend om op zoek te gaan naar ‘Quinta’s’ wanneer ik een wijnhuis wilde bezoeken. In de Alentejo moet je juist uitkijken naar ‘Monte’, maar gelukkig staan de wijnhuizen aangegeven met een tros druiven op de borden. Bij een Monte kan je binnenlopen en negen van de tien keer hebben ze tijd voor een rondleiding en een wijnproeverij. Ga je in het hoogseizoen, dan kun je beter via de website reserveren. Een rondleiding heb ik inmiddels verschillende keren gedaan en is vrijwel altijd grotendeels hetzelfde. Een proeverij daarentegen is altijd anders. Tijdens een wijnproeverij krijg je ongeveer een zes-tal wijnen die je kunt bekijken, ruiken en proeven. Uiteraard begin je met een lichte wijn tot een krachtige rode of zelfs zoete wijn (late harvest of vergelijkbaar met port). Daarbij eet je wat lokale producten als toast, jam en kaas. Je drinkt de wijn niet allemaal op maar is echt bedoeld om te proeven (je komt er vaak ook alleen per auto).

Enkele goede wijnhuizen in de Alentejo zijn:

Évora: de mooiste bezienswaardigheid in de Alentejo

Wanneer je de Alentejo bezoekt staat de historische universiteitsstad Évora geheid op het programma. Het is dan ook een bijzondere plek in Portugal en is het kloppende hart van de Alentejo. Volledig terecht, de gehele stad staat al sinds 1986 op de werelderfgoed van UNESCO. Op het eerste gezicht vallen de mooie witte met mosterdgele accenten gebouwen op, en als je verder kijkt zie je wat een historie en cultuur hier nog altijd leeft. Évora is omheind door een oude stadsmuur en het is niet zoals Lissabon verwoest tijdens de aardbeving van 1755. Alleen dit is al een reden om Évora te bezoeken. De Sáo Francisco kerk en  Sé catedral zijn nog mooie overblijfselen van eeuwen geleden. Vanaf het dak van de Romaans gotische Sé catedral heb je gigantisch uitzicht over de regio. Daarnaast is Évora een mengelmoes van geloven en culturele rijkdom. De oudste hoofdstad van Portugal heeft daarnaast een verleden dat teruggaat naar de Romeinse tijd. Templo de Dian is daar het bewijs van. Deze tempel is het best bewaarde Romeinse tempel van het Iberisch Schiereiland.


Bijzonder overnachten in de Alentejo

Op zoek naar een bijzondere overnachting in de Alentjo? Wil je direct na een proeverij je bed in rollen en slapen tussen de wijngaarden? Dat kom goed uit, de Alentejo barst namelijk van de unieke accommodaties. Wat dacht je van Malhadinha Nova Country House & Spa, een prachtig landhuis te midden van ongerepte natuur? Met zwembad, rustieke inrichting en elke avond zelfgemaakte wijnen in het restaurant? De Alentejo staat naast wijn bekend om de kurkproductie, en er is zelfs een heus kurkhotel, tevens het eerste ecologische hotel in Portugal. Kurk bleek een handig, duurzaam, natuurlijk materiaal om te isoleren en zo ontstond dit bijzondere Ecork hotel. Duurzaam overnachten in Portugal is niet ongewoon, in een privépark nabij Comporta liggen namelijk de Cocoon Eco Design Lodges. Niet zomaar een verblijf, het is een milieuvriendelijke design accommodatie midden in de dennenbossen waar je je echt even één met de natuur kunt voelen. Ook Horta da Moura is een prachtig hotel dat op vijf munten van het vestigingsstadje Monsaraz ligt. Het heeft een stylische inrichting, infinity zwembad en je slaapt er tussen de olijfbomen. Extra leuk: Horta da Moura ligt in het Dark Sky reservaat en je kunt er dus optimaal sterren kijken.


Lees ook: dit zijn 5 mooie wijnroutes in Europa

bezienswaardigheden-alentejo

wijn-proeven-alentejo

evora-wijn

alentejo-portugal

wijn-proeverij-portugal

wine-tasting-portugal

alentejo-wijn

3 thoughts on “Wijn proeven in de Alentejo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.