Monschau is één van de meest gefotografeerde plekken in heel Duitsland. Misschien wel in Europa.  Toen ik in herfst een weekend in de Ardennen spendeerde en zag dat Monschau zo'n beetje om de hoek lag, leek het mee een goed idee om deze plek te bezoeken. In België bezocht ik hetzelfde weekend Spa en Durbuy, plekken die iet wat tegenvielen. Mijn verwachtingen van Monschau had ik dan ook naar beneden gesteld. Maar ik ben blij dat ik kan vertellen dan Monschau ondanks toerisme nog steeds een enorm gezellig stadje is. En zeker een aanrader om te bezoeken! De beste tips voor Monschau lees je hier.

De leukste tips voor Monschau


Monschau ligt op ongeveer 3 uur rijden vanuit Utrecht en op amper vier kilometer van de Belgische grens. Bovendien ligt Monschau aan de rand van de Eifel, een mooie vulkanische regio met heuvels en vele meren. Ideaal voor liefhebbers van natuur en wellness. Je kunt Monschau dus combineren met een trip in de natuur want het ligt zowel in de Eifel als de Ardennen. In Monschau waan je echt even in een andere wereld, het voelt als een heel eigen dorpje met karakter welke je alleen in Duitsland vindt. Aan één dag heb je precies genoeg tijd om de hoogtepunten te bekijken, tenzij je ook een deel van de Eifelsteig wilt bewandelen. Dan heb je minstens twee dagen nodig en kun je er overnachten.

1. Glasblazerij en museum

De meest bezochte plek van Monschau? Dat is misschien wel de glasblazerij en het museum. Hier zie je hoe glas op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Glas wordt heet en daardoor vloeibaar gemaakt, waarna het is vorm geblazen wordt. Van glazen tot kunst er is van alles te zien in het museum en je kunt er ook glaswerk kopen.


➞ Bekijk leuke boshuisjes in de buurt van Monschau
➞ Lees ook: tips voor een vakantie in de Ardennen

Monschau-duitsland

2. Bekijk de karakteristieke stadskern van Monschau

Het stadshart van Monschau is voor het grootse deel autovrij en dat maakt een plek altijd een stuk aangenamer. Het stadsbeeld heeft zich hier door de jaren heen nauwelijks verandert. Een van de hoogtepunten van Monschau zijn bij uitstek de 400 monumentale panden en vakwerkhuizen in de oude stadskern. Door deze houten huizen waan je je ver terug in de tijd. Daarnaast is het een gezellig stadje dat vol staat met terrasjes. De Eschbachstrasse staat bekend als het mooiste straatje van de stad. Niet de Eifel maar rivier de Roer gaat dwars door Monschau heen. Hierdoor vind je er vele bruggen en mooie doorkijkjes. Verder staat er een opvallend roze gebouw. Het prachtige pand is één van de mooiste gebouwen uit de 18e eeuw en een toonaangevend barokgebouw van het Rijnland. In het gebouw zit nu een textielmuseum.

3. Bewandel een deel van de Eifelsteig

De Eifelsteig is een wandelroute van 313 kilometer en is in 2015 verkozen tot mooiste lange afstand wandelroute van Duitsland. De trail bestaat uit 15 dag etappes, waarvan er één op de route van Monschau is. De totale wandeling loopt onder andere door Aken en Trier. Vanuit Monschau kun je een bus nemen en 25 kilometer terug lopen naar Monschau (of andersom maar het is slimmer om terug te lopen). Deze derde etappe van de Eifelsteig wordt als redelijk zwaar aangeschreven. Voornamelijk door de hoogteverschillen. Onderweg biedt de wandeling indrukwekkende natuur en vergezichten.

4. Bezoek een bierbrouwerij

Duitsland is het land van het bier (hoewel de Moezel dichtbij is en geweldige wijnen heeft) en ook in Monschau is dat merkbaar. Aan het begin van het stadje vind je Bierbrouwerij Felsenkeller. Een echt familiebedrijf, hier wordt namelijk al vier generaties lang bier gebrouwen. In het museum zie je meer van deze geschiedenis, daarbij kun een rondleiding volgen en een bezoek brengen aan de oude bierkelder. Als sinds 1830 wordt deze ruimte gebruikt om het bier te bewaren. Uiteraard sluit je een bezoek af met een bierproeverij.

5. Bekijk het uitzichtpunt over Monschau

Ga je naar Monschau dan mag een bezoek aan dit uitkijk punt zeker niet ontbreken! Wanneer je ronddwaalt door het stadje zul je vanzelf een trap om hoog vinden. Monschau ligt in een dal en vanuit dit uitzichtpunt is dat goed te zien. Deze trap naar boven is eveneens het startpunt voor een deel van de Eifelsteig. Bezoek het uitzichtpunt aan het begin van je bezoek aan Monschau, hoewel de stad erg klein is weet je toch beter hoe deze in elkaar steekt. Dit is mijn een van mijn favoriete tips voor Monschau.


6. Breng een bezoek aan de Mosterdmolen

Heb je na een bezoek aan de bierbrouwerij trek gekregen? Bezoek dan de oude mosterdmolen van Monschau. De molen dateert al uit 1882 en is nog steeds in bedrijf. Behalve dat je hier alles te weten komt over het molen kun je er ook verschillende soorten mosterd proeven. Net als bij de bierfabriek is de mosterdmolen een echt familiebedrijf. Meerdere generaties lang wordt er volgens traditioneel recept en op ambachtelijke wijze mosterd gemaakt.

7. Eet Duits gebak op het terras

Monschau barst van de restaurants en vele terrasjes. Nadat we bier en mosterd geproefd hebben zijn we nog niet uitgegeten en we ploffen dan ook neer voor een echte Duitse lunch: reibekuchen (aardappelkoekjes) afgesloten met een flink stuk kuchen. Dit zijn die beroemde Duitse taarten die op de plaat zijn gebakken en die er bijna dagelijks worden gegeten. Na één stuk heb ik persoonlijk wel even genoeg.

8. Praktische tips Monschau - geld, parkeren en overnachten

Voor een leuk weekendje weg hoef je helemaal niet ver van huis. Binnen een paar uur ben je in de Eifel, en in Monschau. Parkeren in Monschau kan makkelijk net voor het centrum. Het is (zo goed als) auto vrij en dat maakte het zo'n fijne plek. Vanaf de parkeerplaats loop je in twee minuten Monschau in. Mits je contant muntgeld bij je hebt. In Duitsland betalen ze nog vaak met contant geld, zorg dus dat je dit bij je hebt. In Monschau zijn genoeg leuke accommodaties te vinden en ook de omgeving is zeker een bezoek waard!


➞ Bekijk voordelige hotels in Monschau
➞ Lees alle tips voor een vakantie Duitsland

doen in Monschau

Monschau tips

tips-monschau

doen in Monschau