In mei waren vriend en ik een aantal dagen op roadtrip door de Moezelregio in Duitsland. Een bestemming die we niet alleen uit hadden gekozen vanwege de groene natuur, maar ook vooral vanwege de wijncultuur in het gebied. Na een paar dagen ondergedompeld te zijn in de wereld van de wijn weet ik nu een stuk meer… Alles over Riesling wijnen:

De Moezel (rivier & regio)

Denk je aan Duitse wijn dan denk je aan Riesling; de wijnen uit de Moezelregio. Negen van de tien keer hoor je dan vaak: ‘oh, dat is zoete slobberwijn met een ouderwets imago’. Hoog tijd om de vooroordelen uit de weg te ruimen.

De naam ‘Moezel’ komt van het Latijnse ‘Mosella’, een verbastering van het Keltische Mosea. Mosella is een verkleinwoord van de deels parallel stromende rivier de Maas en de Moezel verwijst dan ook naar de rivier die door een deel van Duitsland stroomt (ter hoogte van Luxemburg). ngeveer de helft van de 544 kilometer lange Moezel ligt in Duitsland (de rivier begint in de Fogezen in Frankrijk stroomt ook door & Luxemburg). Vanaf Trier legt de Moezel een traject af dat bekend staat om zijn vele bochten. Dit gedeelte van de rivier wordt ook wel het Moezeldal of Moezelvallei genoemd. Vanwege de vele hellingen, het klimaat en de rivier is de regio een mooie plek voor de Riesling druif. Langs de Moezel liggen vele typische wijnstadjes en dorpen. De stegen, pleinen en smalle straten zijn in de oeverplaatsen, in tegenstelling tot de brede oeverwegen, niet altijd even goed begaanbaar voor autoverkeer en daardoor te voet des te fijner.


Lees ook: Wandelen tussen de wijngaarden, de Calmont Klettersteig in de Moezel beklimmen

over-riesling-wijn

Alles over Riesling wijnen

De wijnbouw

De Riesling druif groeit in principe in Alle Duitse wijngebieden en wordt al geen andere druif zo met een land geassocieerd. In de Rheingau beslaat de Riesling met 2420 hectare zowat 80% van de daar beschikbare oppervlakte. Andere belangrijke Rieslingproducenten zijn de gebieden Moezel (5200 hectare), Pfalz (5000 hectare), Rheinhessen (3200 hectare), Württemberg (2100 hectare), Baden (1200 hectare) en de Nahe (1000 hectare). In elf van de dertien Duitse wijngebieden behoort Riesling tot de Classicdruiven. De Rieslingdruif is rijpt vrij langzaam en is vrij zurig (smaken van groene appel en bloemen). Vandaar dat deze is voorbestemd voor noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. De optimale condities voor de druif zijn de steile hellingen langs de rivierdalen die zonnewarmte goed kunnen opslaan. Doordat de druif graag op de steilste helling groeit is het onmogelijk om met machines de druiven te oogsten. Alles moet dus met de hand gedaan worden en geheel ongevaarlijk is het niet.


Lees ook: Op bezoek bij een wijnboer in de Achterhoek

duitsland-alles-over-riesling-wijnen

De Rieslingdruif & smaak

De Riesling is een druif die niet van een heel warm klimaat houdt. Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De typische Rieslingwijn heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. De smaken kunnen uiteenlopen van droge frisse wijn tot een zoete, volle wijn. Edelzoete Beerenauslesen en Eiswein (druiven die bijna rozijnen zijn en druiven waar nachtvorst overheen is gegaan) behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland. Rieslings moeten pas minimaal een jaar na de oogst gedronken worden. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren. Het bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd.

Rieslingwijn drinken

De wijn staat bij vele (en zo ook bij mij) bekend als een frisse zomerse wijn. Maar zoals we net geleerd hebben is Riesling meer dan dat. Ik ben ondertussen verknocht geraakt aan de zoetere wijn die ik lekker bij het eten drink. Drink de wijn wanneer ze op zo’n 10 graden is (bij voorkeur een het terras in Duitsland). Ben je in de Moezelregio dan kun je bij de wijnboer langs gaan of zelfs slapen. Bijvoorbeeld bij bij restaurant en wijncafé Springiersbacher Hof en/of Weingut Villa Hausmann. Tof om te doen: De steilste wijngaarden van Europa beklimmen! In het stadje Bernkastel-Kues langs de Moezelrivier vind je Vinothek, een heel uitgebreid wijnmuseum. Ook is er een winkel en een enorme wijnkelder waar je zelf de wijnen komt proeven. Supertof om te doen.


Lees ook: Burg Eltz: Een van de mooiste burchten in Duitsland

alles-over-riesling-wijnen