Naar Zuid-Afrika ga je met name om dieren te spotten tijdens een safari, te genieten van het weer, de indrukwekkende natuur, stranden en bijzondere lodges. Maar Zuid-Afrika is ook een geweldige bestemming voor foodies. Je hebt er fantastische wijngaarden, hippe restaurants in Kaapstad en een aantal bijzondere gerechten. Maar wat is typisch eten in Zuid-Afrika?

Wat is typisch eten in Zuid-Afrika?


De keuken in Zuid-Afrika is net zo divers als het land zelf. Zo heb je er de luxere restaurants maar ook het lokaal huisgemaakt eten, ook wel ‘boerekos'. Simpele gerechten (worst) maar barstensvol smaak. Niet altijd fotogeniek, in tegenstelling tot de meeste wijngaarden in Zuid-Afrika. Eten en drinken in Zuid-Afrika in elk geval een mix van allerlei invloeden, smaken, culturen en ingrediënten. Kruiden uit India, recepten uit Indonesië, specerijen uit Maleisië.. De smaken van Azië gecombineerd met die van Afrika. Er wordt royaal gebruik gemaakt van kokosmelk, gember, kerrie, sambal, saffraanrijst, garnalenpasta, vlees, koriander en nog veel meer. Het eten brengt de mensen samen, vanuit invloeden uit Azië, Frankrijk, Nederland, England en natuurlijk Afrika. We lichten 5 typisch Zuid-Afrikaans gerechten en gewoontes uit!

Meer weten over Zuid-Afrika en lezen over welke tips de locals delen? Neem dan hier een kijkje op de website van South Africa Tourism

wijngaarden-zuid-afrika

typisch-zuid-afrika

De traditionele keuken is fantastisch maar in Kaapstad en Johannesburg komen steeds meer moderne restaurants van de grond. Hier worden lokale ingrediënten gecombineerd met moderne smaken en technieken. En wat denk je van de geweldige wijnen uit Stellenbosch en Franschhoek? Kortom het eten in Zuid-Afrika is erg veelzijdig. Dit zijn 5 van de meest populaire gerechten.

1. Bobotie

Van Bobotie heeft iedereen waarschijnlijk wel eens gehoord. Dit is een klassiek Zuid-Afrikaans ovengerecht gemaakt van brood, gehakt, rozijnen en ei-melk mengel. Klinkt wat vreemd maar het is een van de lekkerste gerechten! De ovenschotel gaat met het gehakt en de rozijnen de oven in. Daardoorheen zit een soort kerrie achtige saus. De bovenkant wordt besmeerd met opgeklopt ei wat zorgt voor een smeuïg laagje. Dit gerecht heeft een lange geschiedenis. In de 17e eeuw namen VOC handelaren onder andere kruiden en recepten mee naar Kaapstad. Met de beschikbare ingrediënten is toen Bobotie ontstaan.

➞ Auto huren Zuid-Afrika
➞ De mooiste vakantiebestemmingen 2024

gerechten-afrika

Afrikaanse-keuken

2. Traditionele braai (barbecue)

Zuid-Afrika zou Zuid-Afrika niet zijn zonder braai. Want met z'n alleen een braai hebben is meer dan alleen eten. Het is namelijk barbecueën met elkaar. Het verbindt vrienden, buren en familie met elkaar, een gewoonte welke diepgeworteld zit in de Zuid-Afrikaanse cultuur. Een braai kan altijd en overal plaats vinden. Er wordt veel vlees gegeten, denk aan springbok, rund, zebra. Daarbij wordt vaak mais, ook wel mielies,  gegeten en chakalaka, een pittige groentesalade.

3. Bunny chow

Het in Zuid-Afrika is het gebruikelijk om veel vlees te eten maar dit gerecht kun je ook vegetarisch krijgen of maken. Bunny Chow is en uitgehold hard wit bolletje met daarin en stoofpotje. Het stoofpotje bestaat dan uit bonen, aardappel en allerlei lekkere specerijen. In elk geval zeker geen konijn. Er is een variant met kip, de chicken curry Chow. Oorspronkelijk komt dit gerecht rond de regio Durban en heeft het Indiase invloeden.

typisch eten in Zuid-Afrika?

eten-zuid-afrika

4. Biltong

Biltong is niet per se een gerecht maar wordt wel heel veel gegeten in Zuid-Afrika. Het is namelijk een soort tussendoortje, of een snack onderweg. Zuid-Afrikanen zullen altijd Biltong bij zich hebben, oftewel gedroogd vlees. Vaak zijn dit stukje van rundvlees maar ook wel springbok of struisvogel. Het vlees wordt gedroogd en gekruid met onder andere zout, peper en koriander. Ook dit dit komt uit de tijd van de kolonisten omdat ze het eten lang moesten bewaren.

5. Cape Malay curry

De Cape Malay curry is een gevolg gerecht waarbij zoet met hartig gecombineerd wordt, zoals ze wel vaker doen in Zuid-Afrika! Het is een kip curry geserveerd met rijst. In de curry gaat yoghurt en koksmelk waardoor het een romige geheeld wordt. De kruiden komen veelal uit Maleisië en Indonesië. Er gaat heel wat in! Namelijk rode masala, kurkuma, chili, komijn, koriander, kruidnagel en kaneel.

Ontdek de beste restaurants, lokale tentjes, accommodatie, bezienswaardigheden en Zuid-Afrikaanse gerechten met de “Lekker Local Tips” van South Afrika Tourism. Klik op het kaartje voor alle tips!

zuid-afrika-braai

typisch-eten-zuid-afrika