Zuid-Afrika, een land vol adembenemende landschappen, rijke cultuur en een diversiteit aan flora en fauna, is de ideale bestemming voor een roadtrip. Met een eigen huurauto kun je in je eigen tempo dit prachtige land ontdekken en genieten van de vrijheid die het biedt. In dit uitgebreide artikel bespreken we alles wat je moet weten over het huren van een auto in Zuid-Afrika, van de goedkoopste manier om een auto te huren tot de verkeersregels en praktische tips.

Auto huren Zuid-Afrika tips


Tips en ervaringen voor het huren van een auto huren in Zuid-Afrika

Een eigen huurauto biedt je de mogelijkheid om Zuid-Afrika op je eigen tempo te verkennen en je eigen route uit te stippelen. Dit zorgt voor een unieke en persoonlijke ervaring, waarbij je niet afhankelijk bent van openbaar vervoer of georganiseerde tours. Bovendien kun je met een eigen huurauto gemakkelijk afgelegen en minder toeristische plekken bereiken, wat je reis nog specialer maakt.

Is zelf rijden in Zuid-Afrika veilig?

Zelf rijden in Zuid-Afrika is over het algemeen veilig, mits je enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Vermijd 's nachts rijden, vooral in afgelegen of onbekende gebieden. Zorg ervoor dat je altijd voldoende brandstof en water bij je hebt en dat je auto in goede staat verkeert. Wees alert op de weg en houd rekening met dieren, voetgangers en fietsers. Voordat je vertrekt, is het aan te raden om je reisroute te bespreken met lokale bewoners of accommodatie-eigenaren, zodat zij je kunnen informeren over de huidige verkeers- en wegomstandigheden.

Auto huren Zuid-Afrika tips

auto huren zuid-afrika kaapstad

Wat is de goedkoopste manier om een auto te huren?

Om de goedkoopste huurauto te vinden, raden we aan om prijzen te vergelijken bij verschillende autoverhuurbedrijven, zowel online als ter plaatse. Websites zoals EasyTerra en Sunny Cars kunnen je helpen bij het vinden van de beste auto's en prijzen. Houd er rekening mee dat een auto huren in Kaapstad en Johannesburg vaak goedkoper zijn dan op andere locaties, vanwege het grotere aanbod. Boek je huurauto ruim van tevoren, want last-minute boekingen kunnen duurder uitvallen. Overweeg ook om een huurauto te delen met andere reizigers om de kosten te drukken. Daarnaast kun je bij Sunny Cars tot het laatst moment nog om boeken of annuleren.

Wat kost een auto huren in Zuid-Afrika?

De kosten van het huren van een auto in Zuid-Afrika variëren, afhankelijk van het type auto, de huurperiode en het seizoen. Gemiddeld kost een compacte auto tussen €20 en €40 per dag, terwijl een 4x4 of grotere auto tussen €40 en €100 per dag kan kosten. Houd er rekening mee dat er mogelijk extra kosten zijn, zoals verzekeringen, extra bestuurders, een GPS-systeem en een eventuele drop-off fee als je de auto op een andere locatie inlevert.

Sunnycars Zuid-Afrika

Een van de meeste betrouwbare autoverhuurders is Sunny Cars. Dit is een Nederlands, overkoepeld bedrijf. Een van de grootste voorden hiervan is dat de 24/7 bereikbaar zijn, en je Nederlands kunt spreken. Ook kun je overzichtelijk zien welke auto's het goedkoopst zijn. Ook de flexibele huurvoorwaarden zijn een groot deel van Sunny Cars. Bovendien ben je altijd all-in verzekerd.

➞ Auto huren Zuid-Afrika Johannesburg
➞ Auto huren Zuid-Afrika Kaapstad

Sunny-Cars-Zuid-Afrika

Minimum leeftijd

Vergeet niet dat wanneer je een auto huurt in Zuid-Afrika leeftijd een factor kan zijn, aangezien sommige verhuurbedrijven een minimum- of maximumleeftijd hebben voor bestuurders. Meestal moet je minimaal 25 jaar oud zijn en al een aantal jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Ben je jonger dan betaal een hogere verzekering toeslag.

Heb je een 4x4 nodig?

In Zuid-Afrika heb je geen 4x4 nodig, ook niet als je op safari gaat. Safari's doe je namelijk niet met eigen auto. De wegen in Zuid-Afrika zijn verder over het algemeen goed geasfalteerd waardoor een normale auto volstaat. Wel is het fijn om bijvoorbeeld een auto met automaat te kiezen. En een auto die wat hoger is.

➞ Typisch eten en drinken in Zuid-Afrika

roadtrip-zuid-afrika-tips

huurauto-zuid-afrika

Hoe zijn de wegen?

De wegen in Zuid-Afrika variëren van uitstekende snelwegen tot onverharde wegen in afgelegen gebieden. In steden zoals Kaapstad en Johannesburg zijn de wegen over het algemeen goed onderhouden, maar in landelijke gebieden kunnen ze van mindere kwaliteit zijn. Er zitten regelmatig potholes, gaten in de weg. Voor het verkennen van nationale parken en wildreservaten ga je met 4x4 voertuig (jeep), om comfortabel en veilig over onverharde wegen te kunnen rijden.

Houd er rekening mee dat Zuid-Afrikaanse wegen soms smal kunnen zijn en dat je in bergachtige gebieden haarspeldbochten en steile hellingen kunt tegenkomen. Wees altijd voorbereid op onverwachte situaties en pas je snelheid aan de omstandigheden aan. De weg naar je Lodge zal vaak ook zonder asfalt zijn en dus met hobbels en gaten.

Links rijden

Anders dan bij ons rijden ze in In Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto. Heb je nog nooit op deze manier gereden? Geen zorgen, je bent er in no-time aangewend. Je rijdt bovendien veel op lange eenbaanswegen. Alleen bij rotondes moet je goed opletten. Het scheelt al een heleboel wanneer je een automaat rijdt.

Tolwegen

Het is ook belangrijk om te weten dat tolwegen op sommig plekken in Zuid-Afrika gebruikelijk zijn, dus zorg ervoor dat je voldoende lokaal contant geld bij je hebt om de tol te betalen. Met creditcard kan ook maar hier staat ook al de borg van de huurauto op vast (en van accommodaties). Het kan voorkomen dat een tolpoortje niet altijd werkt, neem daarom altijd wat Afrikaans geld mee.

Meer verkeersregels en praktische tips

Zuid-Afrika heeft enkele belangrijke verkeersregels en praktische tips die je in gedachten moet houden bij het rijden:

  1. De maximumsnelheid varieert, afhankelijk van het type weg en de locatie. In stedelijke gebieden is de maximumsnelheid meestal 60 km/u, terwijl deze op snelwegen tussen 100 en 120 km/u ligt.
  2. Draag altijd je rijbewijs en paspoort bij je, evenals de papieren van de huurauto. Als je van buiten Zuid-Afrika komt, heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto te kunnen huren en rijden.
  3. In Zuid-Afrika is het verboden om onder invloed van alcohol of drugs te rijden. De wettelijke limiet voor alcohol in het bloed is 0,05 g/100 ml.
  4. Wees alert op voetgangers, fietsers en dieren (!) langs/op de weg
  5. Gebruik je mobiele telefoon niet tijdens het rijden. Handsfree bellen is toegestaan, maar het gebruik van een telefoon zonder handsfree-apparaat is verboden en kan leiden tot een boete.

Met de juiste voorbereiding, een zorgvuldige keuze van je huurauto en het opvolgen van deze tips en verkeersregels, ben je klaar om Zuid-Afrika op eigen houtje te verkennen. Dus stap in je huurauto, zet je zonnebril op en geniet van de rit door het prachtige Zuid-Afrika!


➞ Review Sunny Cars
➞ De leukste winterzonbestemmingen

goedkoop-auto-huren-zuid-afrika

auto-huren-zuid-afrika-tips