De Canarische eilandengroep is de meeste populaire bestemming voor een zonvakantie in Europa, met name als het in Nederland en de rest van de Europa winter is! Want het hele jaar door schijnt hier de zon en ligt de temperatuur boven de twintig graden. De Spaanse eilanden liggen voor de kust van Marokko en bestaan in totaal uit zeven grote en zes kleinere eilanden. Gran Canara, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura zijn de meest bekende en worden het vaakst bezocht voor een zonvakantie. El Hierro, La Palma en La Gomera zijn de drie andere grotere eilanden. Die zijn minder ingericht op het toerisme en deze eilanden zijn over het algemeen groener! Houd je van mooie natuur en wandelen dan zijn dit de perfecte eilanden. Voor zon, zee, strand, gezelligheid én natuur Gran Canara, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura het meest geschikt. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag; Welk Canarisch eiland is het mooist? Met daarbij tips voor jouw ideale vakantie.

Welk Canarisch eiland is het mooist?


De Canarische eilanden behoren tot Spanje, ondanks dat ze dichter bij Afrika (slechts 115 kilometer) dan bij Europa liggen. El Hierro, het kleinste eilanden van de zeven ligt het meest westelijk, Fuerteventura ligt het meest bij Marokko. Lanzarote is het noordelijke eiland. Ze liggen gezamenlijk verspreid over 480 kilometer. Het zijn vulkanische eilanden, eigenlijk bergen uit zee, en zijn al miljoen jaren oud. Met name het klimaat en het landschap van de Canarische eilanden is uniek. Want hoewel het er altijd lekker weer is, zijn er meerdere klimaattypen op de eilanden. Dit zorgt voor afwisselende natuur! Vier van de in totaal dertien Spaanse natuurgebieden kun je vinden op de Canaren. Het meest bekende is El Teide op Tenerife.

Op alle vier de eilanden Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura kun je genieten van een heerlijke vakantie. Kies je voor een zonvakantie in een resort, of een afwisselde rondreis door waarbij je stranden afwisselt met natuur? Met name Gran Canaria en Tenerife zijn de afgelopen jaren ingericht op het toerisme. Je vindt er dus alles wat je nodig hebt. Helaas ontbreekt hierdoor de authentieke sfeer op sommige plekken, maar wie goed zoekt zult ook hier mooie dorpjes vinden, met kleinschalige restaurants en verlaten strandjes. In elk geval ga je naar de Canarische eilanden voor het lekkere weer!

Welk Canarisch eiland heeft het beste weer? Het eiland Fuerteventura heeft gemiddeld gezien de meeste zonuren en is het warmst. Op de andere eilanden is een gemiddelde lastiger vast te stellen omdat het zuiden wel altijd zonnig is, maar het noorden bijvoorbeeld niet. In de wintermaanden zit je op alle eilanden in het zuiden in elk geval goed!


Gran-Canaria-tips

vakantie-Canarische-eilanden

overnachten op Gran Canaria?

Gran Canaria

We beginnen dit artikel met Gran Canaria omdat dit het meest bekende eiland van de Canaren is. Je vindt hier de grootste stad van de Canarische eilanden, namelijk Las Palmas de Gran Canaria. Het eiland heeft een bijna ronde vorm en deweg GC-20 is de mooiste voor als je een roadtrip wilt maken. In het midden van Gran Canaria ligt de iconisch rots Roque Nublo en het hoogste punt Pico de las Nieves (1949 meter). Overal vind je stranden, van zwarte met vulkanische grond, tot aan zandstranden en baaien met rotsen. Een van de meest populaire stranden is het lange zandstrand Maspalomas, bij Playa del Inglés. Vanwege de luwte, de ruimte en het water dat vlak afloopt is het ideaal voor gezinnen. De mooiste bezienswaardigheden zijn Puerto de Mogán (een kleurrijk stadje naast zee en bergen), de duinen van Maspalomas, hoofdstad Las Palmas en de natuur zoals Barranco de Guayadeque.

Gran Canaria is ondanks dat het niet enorm groot is wel een veelzijdig eiland. In het noorden vind je groene bergen, de beste plek om te hiken op Gran Canaria, tegelijk zijn er sfeervolle dorpjes, leuke Spaanse restaurants en stranden. De toeristische plekken zijn Playa del Ingles en Maspalomas, waar alle hotels en resorts ook te vinden zijn. Naar Gran Canaria zijn de goedkoopste tickets € 75,-

Hotels op Gran Canaria

Welk Canarisch eiland heeft het beste weer?

Welk Canarisch eiland is het mooist?

Canarische-eilanden-Tenerife

Tenerife

Tenerife is het grootste eiland en heeft veel te bieden op het gebied van toffe activiteiten en natuur. Er is van alles te zien en doen op Tenerife, van kajakken met schildpadden, hiken door een groen en bergachtig landschap en surfen! Naar Tenerife vlieg je voor nog geen € 80,- vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Het eiland heeft twee gezichten: het toeristische en zonnige zuiden, versus het ongerepte groene noorden. De badplaatsen zijn verre van authentiek en ingericht voor de toerist. Maar wanneer je een week vooral wilt ontspannen en op zoek bent naar vitamine D dan is dit wel de plek om te verblijven.

Het noorden en westen van Tenerife kent een ander klimaat. Hier kan het frisser zijn, hangen er vaker wolken en regent het af en toe. Voor natuurliefhebbers is dit een waar paradijs vanwege de mooie Flora. El Teide National park is het meest bezochte natuurgebied van heel Spanje. Je vindt hier de slapende vulkaan en tegelijk het hoogste punt van Spanje (3718 meter). Ook de onderwaterwereld bij Tenerife is bijzonder. Het water ten zuiden Tenerife heet Teno-Rasca en is een plek waar veel walvissen en dolfijnen leven. Hier kun je op een duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in het wild spotten!

Hotels op Tenerife


Tenerife of Gran Canaria? Welk eiland is leuker of mooier?  Tenerife is een stuk groter, maar ook op Gran Canaria is veel te doen. Bovendien liggen de eilanden maar 100 km uit elkaar. Op Gran Canaria heb je meer sfeervolle dorpjes dan op Tenerife. Persoonlijk vond ik de natuur op Tenerife het meest indrukwekkend. Als je alle eilanden met elkaar vergelijkt hebben Gran Canaria en Tenerife de meeste gelijkenissen.

Lanzarote-of-Fuerteventura

vulkanisch-eiland-Canarische-eilanden

tui-canarische-eilanden

Lanzarote

Hoewel alle Canarische eiladen vulkanisch zijn - en je op Tenerife de hoogste hebt - zie je het vulkanische landschap op Lanzarote het meest. Een groot deel van het eiland is zwart van de lavastenen en je hebt er ook veelal zwarte stranden (Playa Blanca, Playa de Papagayo, Playa Flamingo zijn wel een witte zandstranden). Door de vulkanische lavastromen zijn er ook bijzondere grotten ontstaan. Onder andere druipsteengrotten en grotten waar water in staat en waar albino krabbetjes in leven. Een bijzonder natuurverschijnsel! In het zuidwesten van het eiland ligt het ruigste deel van het eiland: Parque National de Timanfaya. Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft er zo’n enorme reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden op Lanzarote dat er toen elf dorpen verzwolgen zijn. En nog steeds staat de grond op sommige plekken nog letterlijk in vuur en vlam. Het Timanfaya park is een gebied waar de kraters en lavavelden te zien zijn en waar de grond nog gloeiend heet kan zijn. Lanzarote is het oostelijkste Canarische eiland. De hoofdstad is Arrecife.

Wat verder uniek is op Lanzarote is dat er geen flats zijn. Hoogbouw is er namelijk niet toegestaan. César Manrique was de grootste kunstenaar ooit op Lanzarote en hij heeft veel invloed gehad op de hedendaagse architectuur. Hij zorgde er voor dat het eiland niet uitgroeide tot een toeristisch oord met flats en hotels. Hij zag Lanzarote als zijn atelier en Manrique heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger gebouwd worden dan vier verdiepingen.

Accommodaties op Lanzarote

mooiste-Canarische-Eilanden

canarische-eilanden-blog

canarische-eilanden-tips

Fuerteventura

Na Tenerife is Fuerteventura het grootste eiland het staat met name bekend om de fijne stranden. Maar naast de paradijselijke stranden heeft het veel meer te bieden. Hoewel er weinig diversiteit aan Flora en Fauna te ontdekken is, is het toch een interessant eiland, of juist daarom wel. Slapende vulkanen, vissersdorpjes en perfecte golven zijn de ingrediënten voor een vakantie naar het Fuerteventura. Van alle Canarische eilanden heb je hier de meeste zandstranden met helderblauw water. Er staat vaak een windje en daardoor is het het altijd fijn vertoeven in de zon. Voor windsurfers, kitesurfers en golfsurfers is het eiland perfect om hun sport te beoefenen. Het eiland Isla de Lobos voor de kust is tevens een aanrader om te bezoeken. Omdat Fuerteventura niet de hoogste bergen kent - wel een aantal en ook vulkanen - ben je hier over het hele eiland het meest verzekerd van zon. Hoewel er ook toeristische plekken zijn op het eiland - zoals Corralejo en Caleta de Fuste - is het er niet zo druk als op Gran Canaria en Tenerife.

Vakanties Fuerteventura

Omdat de Canarische eilanden niet echt seizoenen kennen, het hele jaar zomer/lente, maakt het niet veel uit of je in oktober, januari of maart gaat. In de zomer wordt het er meestal niet zo bloedheet!

TUI-canarische-eilanden

Kan je op vakantie naar La Palma?

Groenste Canarische Eiland

El Hierro, La Palma en La Gomera

De drie andere eilanden El Hierro, La Palma en La Gomera worden met name door natuurliefhebbers bezocht. El Hierro is met 268,7 km2 het kleinste eiland (van deze zeven in dit artikel) en het minst bevolkt. Het is ook het meest zuidwestelijke eiland van de archipel. Bijzonder is dat het hele eiland is benoemd tot. UNESCO Biosfeerreservaat. Het eiland wilt zo veel mogelijk duurzaam zijn en richt zich enorm op eco toerisme. Bijvoorbeeld door kleinschalige accommodaties! Op het eiland leeft ook de Hierro reuzenhagedis.

La Palma is het meest groene eiland en heeft daarom ook wel de bijnaam 'La Isla Verde'. Er valt meer regen dan op de andere eilanden en bovendien zorgen pijnbomen voor nevel. De vegetatie op La Palma bestaat uit subtropische bossen, laurierbossen met enorme varens, maar ook uit lagergelegen lavavelden met vetplanten en cactussen. Ook vind je hier nog de actieve vulkaan Teneguía. Deze barste in 1971 uit en onlangs ook in september 2021.

La Gomera is geologisch gezien een van de oudste eilanden van de groep. Vanaf het zuiden van Tenerife zie je het eiland liggen en je kunt er gemakkelijk met de ferry naar toe (de overtocht duurt ongeveer 50 minuten). Het is een van de kleinste eilanden, maar ook een van de mooiste. De natuur en de rust staan centraal op het eiland. Op La Gomera bevindt zich een van de oudste laurierbossen ter wereld. Behalve dat je hier diverse hikes kunt maken kun je er ook naar het strand, maar dan zonder mensen massa's.

➞ Bezoek La Palma, Tenerife en La Gomera tijdens een rondreis
➞ Vakantie La Palma met TUI

Wat is het mooiste eiland van de Canarische eilanden? De eilanden zijn stuk voor stuk anders. De mooiste natuur vind je op La Lalma, La Gomera en El Hierro. Maar het vulkanische op Lanzarote is uniek op de wereld! Net als de veelzijdigheid van Tenerife, de mooiste stranden op Fuerteventura en de diversiteit qua knusse dorpjes en natuur op Gran Canaria!