De bezienswaardigheid en het absolute hoogtepunt van Tenerife is Vulkaan El Teide. Het is een van de grootste vulkanen van Europa en je kunt 'm bezoeken. Dit kan op meerdere manieren, een ding is zeker wanneer je op Tenerife bent moet je er zeker naar toe gaan. Ook het landschap er omheen is prachtig en het is de perfecte plek om sterren te kijken. Hoe breng je een bezoek aan Vulkaan El Teide op Tenerife?

El Teide op Tenerife bezoeken


Tenerife is een zonovergoten eiland waar het 12 maanden per jaar heerlijk vertoeven is. De natuur is er bovendien erg mooi en veelzijdig. Tijdens een vakantie Tenerife mag een bezoek aan vulkaan El Teide niet ontbreken. Met een beetje geluk heb je deze al vanaf het vliegtuig kunnen spotten want deze is niet te missen. Elk jaar bezoeken talloze mensen de 3718 meter hoge vulkaan. Het is dus handig om te weten wanneer je het best kunt gaan, hoe je er komt en wat het kost! In dit artikelen delen we daarom alle praktische informatie voor je bezoek aan El Teide.

De Vulkaan El Teide

Met de gondel naar El Teide

De meeste bezoekers kiezen ervoor om met de gondel naar de top van El Teide te gaan. Dit is ook de beste manier want je kunt niet zomaar naar boven lopen. Met de gondel ben je in enkele minuten boven. Voor een retourritje betaal je € 21,50. De gondel stopt op twee plekken. Het eerste station is het basisstation, met een bar en buffetrestaurant, het andere station is boven op een hoogte van 3.555 meter. Hier kun je wandelingen maken en naar uitzichtpunten lopen. Vanaf Pico Viejo en La Fortaleza heb je waanzinnige panoramische uitzichten over Tenerife, de zee en soms zelfs over andere Canarische eilanden. De krater zelf is niet vrij toegankelijk. Het pad Telesforo Bravo naar de krater is enkel toegankelijk met speciale (gratis) toestemming van Nationaal Park El Teide, dat vanwege de grote vraag van tevoren aangevraagd moet worden. Over het algemeen is de kabelbaan open van 09.00 tot 17.00, in winter gaat de laatste gondel naar beneden Eerd (16.50) dan in de zomer (18.30). Tickets, rondleidingen en meer informatie vind je via deze website.

Excursies El Teide

Wil je meer dan alleen met de gondel naar boven? Boek dan een excursie. Er zijn meerdere belevingen waarbij je bijvoorbeeld sterren gaat kijken, een hike doet, of ook het bergdorp Masca bezoekt. Heb je zelf geen auto? Dan is een Tour El Teide een prima alternatief. Je wordt opgehaald en terug gebracht bij je hotel.

Romantische zonsondergang & sterrenkijken, met diner

Geniet van een avontuur tijdens zonsondergang, waarbij je naar de sterren kijkt vanuit Nationaal Park El Teide. Proost op de zonsondergang met een glas cava en bekijk de sterrenhemel in het donker.

➞ Boek deze excursie

Daguitstap El Teide, Icod de los Vinos, Garachico en Masca

Ontdek de pracht, vulkanische landschappen en bijzondere uitkijkpunten van het Nationaal Park Teide op een daguitstap van 8 uur vanuit het zuiden van Tenerife. Ga naar El Teide, Icod de los Vinos, Garachico en Masca om 4 geografische plekken te ontdekken.

➞ Boek deze excursie

Wandeltocht op El Teide met kabelbaan

Maak een ontspannen klim op de hoogste berg van Spanje op een wandeltocht van 6 uur op Tenerife. Je neemt de kabelbaan zonder in de rij te staan en legt de laatste 170 meter te voet af. Bewonder het uitzicht over het eiland en Roques de Garcia.

➞ Boek deze excursie


Met de auto naar El Teide

Het nationale park is ook prima op eigen gelegenheid te bezoeken, dus zonder excursie maar met een huurauto. Je komt dan niet boven bij de krater maar kunt beneden in omgeving wandelen of naar de gondel rijden. TF-1 is de weg die door National park El Teide gaat. In het toeristenseizoen, de schoolvakanties, kan het op sommige plekken druk worden. Het is aan te raden om dan vroeg in de ochtend te gaan. Wat ons betreft is een auto huren op Tenerife absoluut een aanrader. Voor een week autohuur op Tenerife betaal je minimaal 300 euro maar dan kun je wel het hele eiland rond. De wegen op Tenerife zijn erg goed maar soms steil. Wij huren onze auto altijd Sunny Cars.

Zonsondergang en sterren kijken

Wist je dat Tenerife een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken is Tenerife. Dit komt door de lage luchtvochtigheid en de heldere lucht. Vanaf Pico del El Teide kun je het hemelstelsel helemaal goed zien, omdat hier weinig lichtvervuiling is. Zelf gingen we ook sterren kijken en het een unieke beleving. Nergens anders zagen we zoveel sterren tegelijkertijd!

Parque Nacional del Teide

zonsondergang-el-teide

el-teide-tenerife

el-teide-kabelbaan

huurauto-tenerife

De vulkaan beklimmen: van Montaña Blanca naar Pico del Teide

Ben je extreem avontuurlijk en sportief aangelegd? De hike naar Pico del Teide van 8.3 kilometer is dan een uitdaging ome doen. Starten doe je bij het vulkanisch gesteente van de Montaña Blanca op zo’n 2.300 meter hoogte. Aangekomen bij de helling van de Teide brengt een oud pad je via hellingen van soms meer dan 60% richting de enige berghut op de berg: Altavista Refuge. Na de hut leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza, het einde van de route. Ip dit punt heb je 1.194 meter geklommen! Nog niet klaar met klimmen? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om je vlag te planten op de top van de Teide. Belangrijk: deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren hikers.

Hiken rondom El Teide

Wil je niet naar de top maar wel de vulkaan zien? Rondom de vulkaan kun je prachtige wandelingen maken door het natuurgebied. Wij parkeerden de auto bij Boca Tauce voor een wandeling. Sendero Roques de García is ook een mooie route. Het natuurgebied is ruig en fascinerend mooi, tijdens het wandelen heb je vrijwel altijd El Teide in het vizier.

Temperatuur en kleding

Bovenop de vulkaan is het een stuk frisser dan op de rest van Tenerife. Het temperatuurverschil kan soms wel 15 graden zijn. In februari lag er bijvoorbeeld nog sneeuw terwijl je in het zuiden van Tenerife aan het zwembad kon liggen. Neem dus warme kleding mee (een jas of trui) wanneer je vulkaan El Teide gaat bezoeken. Bovendien waait het er altijd stevig.

Vakantie Tenerife

Tenerife is het grootste eiland en heeft veel te bieden op het gebied van toffe activiteiten en natuur. Er is van alles te zien en doen op Tenerife, van kajakken met schildpadden, hiken door bergachtig landschap en surfen. We boekten een reis met TUI naar Tenerife en huurde daar direct een auto bij. Een huurauto hadden we absoluut niet willen missen op het eiland. Kleinschalige vakanties naar Tenerife met huurauto kun je boeken via Eliza was Here. Ook & Olives Travel en Voja Travel hebben de meest idyllische accommodaties. Tenerife heeft het hele jaar nog een aangenaam klimaat en het is heerlijk om de winterzon op te zoeken!

➞ Waar overnachten op Tenerife?
➞ Tips en bezienswaardigheden Tenerife

el teide tenerife bezoeken

natuur-tenerife

el-teide-nationaal-park