Wanneer je een rondreis door Tunesië maakt hoort slapen in de woestijn absoluut in je reisschema te staan. En ook vanuit het zonnige schiereiland Djerba kun je naar de Sahara woestijn in Tunesië. Een overnachting op een plek midden in de zandduinen is toch wel heel speciaal! Je kunt bij een heldere nacht ontelbaar veel sterren tellen, en de glooiende duinen zijn indrukwekkend om te zien. In Tunesië kun je op verschillende plekken slapen in de woestijn. Je slaapt bij een tentenkamp en eet 's avonds vaak bij kampvuur. Hoe je dat kunt regelen? Alles over slapen in de woestijn in Tunesië lees je hier.

Slapen in de woestijn in Tunesië


Tunesië is een fijne bestemming voor een vakantie, veel mensen komen er voor een strandvakantie in Sousse, Djerba of Hammamet. Maar Tunesië heeft veel meer te bieden! Je kunt er een fantastische rondreis maken, bijvoorbeeld vanuit Tunis naar het zuiden. De woestijn (Grand Erg Oriental Sand Dunes) mag je dan zeker niet missen, het behoort tot een van de mooiste bezienswaardigheden van noordelijk Afrika. Veel mensen kiezen er voor om te slapen in de woestijn Marokko, maar in Tunesië is deze beleving misschien nog wel mooier en avontuurlijker! De Tunesische woestijn ligt ongeveer net onder het midden van het land.


Waar overnachten in de woestijn?

Er zijn verschillende plekken en opties om te overnachten in de woestijn. In elk geval heb je altijd een gids nodig, want zelf zou je nooit door de woestijn kunnen rijden. Er zijn in Tunesië een aantal mooie tentenkampen opgericht waar je kunt overnachten. Meestal doe je een georganiseerde tour naar de woestijn, of er komt iemand van het kamp je ophalen. Er zijn uiteraard geen wegen of borden in de woestijn, dus je gaat met een ervaren driver in een jeep door het zand! Om naar de Tunesische Sahara te gaan moet je in elk geval eerst naar het plaatsje Douz, of je doet een georganiseerde trip van een aantal dagen vanuit je verblijf in Djerba. of Sousse. Je komt dan onderweg langs meer bezienswaardigheden. Al is zo'n tour wel erg intensief. Je kunt in Tunesië prima een auto huren en zelf een roadtrip maken!

Douz, de toegangspoort naar de Tunesische woestijn

Douz is de plaats het meest dichtbij de woestijn en vanuit hier vertrekken alle tours en excursies. Douz ligt op ongeveer 4/5 uur rijden vanuit Djerba (200 kilometer), waar ook een luchthaven is. Zelf maakten we een roadtrip vanuit Tunis naar Sousse en Tozeur. Van Tozeur reden we naar Douz. Sousse ligt ruim 400 kilometer. Vanuit Douz is het nog ruim 2 uur hobbelen door de woestijn, al hangt dit af van de locatie van het kamp. Je gaat dan naar het Jebil National Park in de Sahara. In Douz vind je een aantal mooie resorts om te verblijven. Naar Tozeur is het ongeveer 2 uur rijden waarbij je over een zoutvlakte/meer rijdt.

De Sahara in Noord-Afrika

De Tunesische woestijn is onderdeel van de Sahara. Niet gek ook want de Sahara ligt in het noorden van Afrika en beslaat maar liefst 31% procent van het hele content. Het heeft een oppervlakte van bijna 9.100.000 vierkante kilometer. Daarmee is het de grootste woestijn ter wereld! Een woestijn betekent helaas wel dat het erg heet en droog is, geen plek om te wonen en voor voedsel. De Sahara bestaat maar voor 20% uit zand en duinen, het meeste is namelijk meer rotsachtig. De zandduinen zijn constant in beweging door de wind, dit hebben we ook gemerkt tijdens onze ervaring in de Tunesische woestijn!

Sahara-tour-Tunesië

Sahara-Tunisia

rondreis-Tunesie

Jeeptour-Sahara

Hoe boek je een woestijn tour Tunesië

Er zijn twee opties om een overnachting in de woestijn te regelen. Zoek op een woestijn camp en neem contact met ze op. Je kunt reserveren en daarbij spreek je meestal af waar en wanneer je wordt opgehaald. Momenteel zijn er maar een paar tentenkampen in de woestijn, maar wie weet verandert dat in de toekomst. Wij hadden echt een vrij intense rit door de zandduinen maar hadden een geweldige chauffeur. De rit duurde bijna 3 uur waarvan een groot deel door het zand. Soms moest de chauffeur even uitstappen om de juiste heuvels te kunnen pakken! Bereid je voor op een hobbelige en warme rit met een boel zand. Wij hadden bijvoorbeeld geen airco en door het zand kan het raam bijna niet open. De chauffeur blijft ook in het kamp slapen.

Zelf sliepen we een nacht bij Camp Mars. Enkele woestijn kampen:

  • Camp Mars
  • Camp AbdelMoula
  • Campement Zmela Labrissa
  • Tiniri Camp
  • Campsite Panzer 
  • Campement Grand Erg Oriental

Een andere optie is vanuit een reisorganisatie te gaan, via je hotel of via een aanbieder van excursies een tour te boeken. Een kamelentocht raden we niet aan. Hotels in Douz (stuk of 8) bieden ook tours naar de Sahara aan.

Camp Mars

Zelf verbleven we in Camp Mars, een van de weinige tentenkampen midden in Jebil National Park. In 2 tot 3 uur vanuit Douz rijden we in een jeep met chauffeur naar deze bijzondere accommodatie tussen de enorme duinen. In de verre omgeving is niets anders dan rust en zand. Toch is het een comfortabele accommodatie. Je kunt kiezen uit luxe tenten, met privé 'badkamer'. Er staat aan je tent een kleinere tent met droogtoilet, een wasbak en bak waar je je met een kan water kunt wassen. Het bed is groot en heerlijk zacht. Bij Camp Mars zit een restaurant waar je geniet van een traditionele maaltijd. Zo wordt het brood op kolen in het zand gebakken! Daarna volgt een avond vol muziek bij het kampvuur. Vergeet niet naar boven te kijken voor een hemel met ontelbaar veel sterren.

Overnachten in de buurt van de woestijn

Omdat de rit naar de woestijn lang kan zijn is het slim om in de buurt vast een accommodatie te boeken. Dit kan bijvoorbeeld in Douz zijn, maar in Tozeur is meer te zien en te doen. Hier kun je 2 of 3 nachten verblijven om ook de mooie Medina te zien en de oases te bezoeken bijvoorbeeld. Fijne accommodaties in Douz zijn: El Mouradi Douz, een groot en statig hotel, en Grand Sud la maison de sable, een lokaal pensioen in Tunesische stijl. Hieronder twee mooie accommodaties in Tozeur:

Hotel Diar Abou Habibi

Bijzonder-overnachten-Tunesie

Tozeur staat bekend als oase in de woestijn. Op deze plek vind je dan ook talloze dadel en palmbomen. Wil je bijzonder overnachten in Tunesië? Kies dan voor een overnachting in een boomhut tussen de palmen. Hotel Diar Abou Habibi is dus niet echt een hotel te noemen, maar is meer een plek met bijzondere houten huisjes tussen het groen. De kamers zijn comfortabel en in Tunesische stijl ingericht. Je hebt een terras waar je kunt genieten van een traditioneel ontbijt. Er is een dompelzwembad in de buurt.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

Hôtel Ras El Ain Tozeur

overnachten-Tunesië

Niet ver van de Medina in Tozeur ligt Hôtel Ras El Ain, onderdeel van een 4-sterren hotelketen. Een appartementencomplex met een aantal vrijstaande gebouwen met hotelkamers. De kamers zijn vrij groot en hebben een balkon. Wie toe is aan gemak en wil bijkomen van de warmte is dit verblijf ideaal. Er is een binnen en buitenzwembad, waar je drankjes kunt bestellen. Er is een buffetrestaurant maar je kunt ook de auto nemen naar Tozeur en daar een restaurant uitkiezen.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen


Bezienswaardigheden in de omgeving

De rit naar de woestijn is vrij lang maar gelukkig is er onderweg genoeg te zien. Of je vanuit het noorden reist of vanuit Djerba, er zijn meerdere bezienswaardigheden op de route. Reis je vanuit Sousse dan kun je langs El Djem rijden, of langs Kairouan. Tozeur is een goede uitvalsbasis om de canyon van Tunesië te bewonderen, oases te bezoeken en om een aantal Star Wars locaties te zien. Tijdens een individuele roadtrip zijn beide goed te combineren.

El Djem is het op twee na grootste Romeinse Amfitheater ter wereld. Het indrukwekkende bouwwerk is nog goed bewaard gebleven en kun je van binnen ook bezoeken. Absoluut een must tijdens een reis door Tunesië. Kairouan is bekend vanwege de moskee, dit is namelijk de grootste van Noord-Afrika! Tozeur is al vaak genoemd in dit artikel en is een kleine stad vlakbij de woestijn. De Medina is hier mooi en gemoedelijk. De omgeving is groen vanwege de dadelpalmen. In Tunesië zijn meerde oases te vinden.

Ondergronds in de woestijn bevinden zich enorme waterreservoirs waar fossiel water ligt opgeslagen. Bij een oase komt dit water aan de oppervlakte. Een mooie plek is Chebika Oasis met water en talloze palmbomen! Canyon De Midès is een beeldschoon landschap van een kloof in het hart van Tunesië. Zeker een plek om de wandelschoenen aan te trekken als het niet te warm is. Ook zijn er berberdorpjes te bezoeken. Andere populaire bezienswaardigheden in Tunesië zijn de voormalige Star Wars-filmlocaties zoals de huizen van planeet Tatouine.

Camp-Mars

Woestijn-tour-Tunesie

Tunisia

quad-tour-woestijn

Kameel rijden: waarom je het niet moet doen

Bij veel mensen staat op een kameel rijden door de woestijn op de bucketlist, en toegegeven, het ziet er ook enorm Idyllisch uit! Wij zijn echter geen fan van dit soort tours met kamelen. Hoewel het nog veel wordt aangeboden raden we dit dan heel erg af. Als toerist weet je niet hoe de dieren worden behandeld. Vaak staan ze lange tijd stil bijvoorbeeld, of erger, worden ze geslagen. Daarbij zijn dieren er niet voor het vermaak van mensen. -*Een kamelen rit wordt het vaak genoemd maar in Tunesië hebben ze voornamelijk Dromedarissen. - Bovendien zie je de Dromedarissen gewoon in het wild lopen, veel mooier!

Beste reistijd en andere tips voor slapen in de woestijn

In de zomer is de woestijn bloedheet en in de winter is het er zeker 's nachts behoorlijk koud. De beste reistijd om te overnachten in de Sahara is dan ook april/mei en september/oktober. Tijdens ons verblijf begin mei was het licht bewolkt 's nachts en daardoor niet koud, maar het kan snel afkoelen. Doe luchtige en bedekkende kleding mee ter bescherming van het zand en de zon. Neem verder zo min mogelijk mee naar het kamp. Alles komt onder het zand en een rolkoffer is er zinloos. Een hoofdzaklamp kan wel erg praktisch zijn.

Rondreis Tunesië

Hoe boek je een reis naar Tunesië? Je kunt een pakketreis boeken naar Djerba of Sousse met bijvoorbeeld TUI en vanuit daar trips maken. Of je boekt losse vliegtickets naar Tunis, en terug vanuit Djerba. In Tunis kun je een auto huren en een roadtrip naar het zuiden maken, zoals wij deden. Andersom kan uiteraard ook!

 Tips voor een zonvakantie Djerba
 Route en mooiste plekken rondreis Tunesië 

natuur-Tunesië

woestijn-Tunesië

overnachten-in-de-woestijn

Tunesië-Star-Wars

slapen-in-de-woestijn

Tunesië-bezienswaardigheden