Tunesië is een van de mooiste landen in Noordelijk Afrika en je kunt er heel makkelijk zelf rondreizen. Het land is niet al te groot maar toch heel divers!  De steden ademen cultuur, Tunesië kent een rijke geschiedenis, heeft indrukwekkende natuur maar ook genoeg plekken om te ontspannen en te genieten van de zon. Boek een reis via een gespecialiseerde organisatie, of huur zelf een auto. Onlangs maakte we een roadtrip door het indrukwekkende land. De route en mooiste plekken van onze rondreis Tunesië lees je hier.

Route voor een rondreis Tunesië


Tunesië heeft een oppervlakte van 163.610 km², ter vergelijking Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km². Toch kun je tijdens een rondreis Tunesië al veel van het land zien. De meeste bezienswaardigheden liggen in het noorden en midden, het zuiden is met name woestijn. Zelf begonnen we onze roadtrip in Tunis, en vlogen na 8 dagen vanuit Djerba terug naar huis. Het is zeker aan te beleven om hetzelfde te doen, of andersom. Dan hoef je namelijk veel minder te rijden, Tunesië is bovendien een niet heel breed land. Onze globale route was Tunis, Sousse, de Sahara en tot slot Djerba. Alle mooi plekken onderweg zijn hieronder uitgebreid beschreven. Je kunt zelfstandig rondreizen door Tunesië, een individuele rondreis samenstellen of een georganiseerde rondreis doen via bijvoorbeeld Djoser, TUI en Saffraanreizen.

Dag 1 - 2: Tunis

Hoofdstad van Tunesië is Tunis en is direct een goed begin van je reis. Je kunt meestal vanuit Amsterdam en vanuit Brussel vliegen op Tunis. Kies voor een hotel buiten de stad, zo kun je bijkomen van de hectiek. Bovendien kun je meerdere uitstapjes maken. Tunis is een bijzondere en bruisende stad, met name de Medina. Het oude stadsdeel behoort tot een van de meest imposante middeleeuwse Medina's in Noord-Afrika. Lange tijd was Tunis een van de grootste en Rijkste Islamitische steden. Overblijfselen hiervan zie je wanneer je de stad bezoekt. Er zijn moskeeën, scholen, indrukwekkende bouwwerken, hammams, paleizen en nog veel meer. In de Souk kijk je je ogen uit naar alle felgekleurde kruiden, lederwaren, lampen, schoenen, tapijten en nog meer eten.

In de voorstad van Tunis, in Le Bardo, staat het Bardomuseum dat je niet mag missen. Hier zijn archeologisch vondsten te bewonderen, met name de Romeinse mozaïeken zijn uniek. Deze verzameling behoort tot een van de belangrijkste in de wereld. Het museum is gevestigd in een paleis. Bij de opening van het museum was dit het eerste museum in de Arabische wereld en in Afrika.

➞ Accommodatie Tunis: Acropole Tunis

Dag 3: Sidi Bou Said + Carthago

Vanuit Tunis ben je in half uur rijden in Sidi Bou Said, een blauw/wit stadje een de kust. Dit stadje heeft de bijnaam Santorini van Afrika. Het is een fotogenieke en relaxte plek. Zo heb je er leuke terrasjes, boetiekhotels en een strand met vissershaven. De huizen zijn wit geverfd met hier en daar blauw. Het deed ons ook denken aan Chefchaouen in Marokko. In de medina kun je leuke spulletjes voor thuis kopen, zoals schilderijen, kleden en potten. Dal El Annabi is een museum waar je kunt zien hoe ze er vroeger woonden, de binnentuin is vooral beeldschoon en een rustgevende plek voor een glaasje Tunesische thee. Fan van Afrikaanse architectuur? Bezoek dan zeker Ennejma Ezzahra Palace, net buiten de oude stad.

Sidi Bou Said kun je combineren met een bezoek aan Carthago, een van de grootste schatten in het land. Deze oude handelsstad was in de oudheid de hoofdstad van het Carthaagse imperium, bestaande uit Noord-Afrika, delen van Spanje, Sardinie, Sicilië en de Balearen. In de 3e eeuw voor Christus was het Carthaagse Rijk de grootste concurrent van het Romeinse Rijk en was een van de belangrijkste steden rondom de Middellandse zee. Het was bijvoorbeeld een rivaal van Rome en Athene! De overblijfselen zijn van dichtbij te bewonderen. Carthago ligt tussen Tunis en Sidi Bou Said in.

➞ Een auto huren in Tunesië
➞ Lees ook: rondreis Marokko in 8 dagen

Medina-Tunis

Souk van Tunis

Tunis-Medina

Tunis

Carthago

Carthago

Sidi-Bou-Said

Sidi Bou Said

Dag 4 - 5: Sousse

Sousse is voor velen een bekende vakantiebestemming in Tunesië. Je hebt er dan ook resorts en hotels aan een fijn zandstrand. Rondom de badplaats heb je een toeristisch gebied, maar het is ook zeker de moeite waard om Sousse beter te leren kennen. De derde stad van het land heeft een mooie Medina, die blauw en wit gekleurd is. De oude stad is niet zo groot als Tunis maar kent een aantal toffe barretjes! Een mooie bezienswaardigheid alleen al vanaf de buitenkant in de Grote Moskee in Sousse. Deze dateert uit 851.

Bezoek ook de de haven van Sousse voor het ultieme vakantiesfeertje. in Port El Kantaoui liggen niet alleen allemaal bootjes, je hebt er ook allemaal leuke restaurants aan de ronde boulevard en aan het water.

➞ Accommodatie Sousse: Dar Doudi of Occidental Sousse Marhaba

Dag 6: El Djem en reisdag naar Tozeur

Misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid in Tunesië is El Djem. Dit is het op twee na grootste Romeinse Amfitheater ter wereld! Er konden zo'n 35.000 mensen op de tribunes zitten. De doorsnee is 148 meter en het indrukwekkende bouwwerk is 122 meter breed. Je kunt het van binnen bezoeken en rond lopen, door de arena en over de tribunes. Sinds 1979 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In juli wordt er een concert gehouden. El Djem ligt 60 kilometer onder Sousse. Vanuit Sousse kun je ook Kairouan bezoeken. Dit is een van de belangrijkste heilige steden en werd gesticht in 670. Het staat bekend om de moskee, dit is namelijk de grootste van Noord-Afrika!

Er zijn twee opties om vanuit Sousse richting de woestijn te rijden. Dit kan via P3, via het binnenland langs Kairouan, of over de A1 en C124 waarbij je langs Sfax en El Djem komt. Na een lange reisdag van gemiddeld 6 uur kom je aan in Tozeur.

Tozeur ligt in het midden van Tunesië, vlakbij de woestijn en in een oase. De omgeving staat vol met dadel-palmbomen. De medina van Tozeur is anders dan in de meeste andere oude steden. Je hebt hier nog een traditionele bouwstijl met zandkleurige stenen met daarin patronen verwerkt. Er is veel nijverheid en klederdracht. Vlakbij het centrum ligt Diar Abou Habibi. Je slaapt hier tussen de palmbomen in een soort boomhut!

➞ Accommodatie Tozeur: Hotel Diar Abou Habibi of Anantara Sahara-Tozeur Resort & Villas

Dag 7: Canyons, Oase en Star Wars

Heeft iemand je ooit vertelt dat er in Tunesië beeldschone landschappen te zien zijn? Waaronder een indrukwekkende Canyon en talloze oases? we waren enorm verrast door deze natuurverschijnselen en deze plekken moet je zeker bezoeken tijdens een rondreis Tunesië. Vanuit Tozeur kun je een aantal trips maken, wij bezochten Canyon De Midès, Chebika Oasis en een Star Wars filmlocatie.

Midès is een berg op zo'n 60 kilometer can Tozeur. Er loopt een indrukwekkende kloof doorheen dat is ontstaan door waterstroming. In dit gebied kun je een prachtige wandeling maken, mits het goed weer is en niet te warm. De wandelroute voert door de kloof, bijzondere geologische landschappen met duidelijk zichtbare plooien en breuken. Vanuit het uitzichtpunt zie je de glooiende vorm van de canyon en de verschillende grondlagen.

Chebika is, samen met Tamerza en Midès, een van de drie meest bekende bergoases in Tunesië. Ondergronds in de woestijn bevinden zich enorme waterreservoirs waar fossiel water ligt opgeslagen. Bij een oase komt dit water aan de oppervlakte. Een mooie plek is Chebika Oasis met water en talloze palmbomen! Hier heb je talloze palmbomen. en een kleine waterval. Probeer vroeg daar deze plek te gaan om de drukte voor te zijn.

Andere populaire bezienswaardigheden in Tunesië zijn de voormalige Star Wars-filmlocaties, zoals de huizen van planeet Tatouine.

Medina-Sousse

Medina van Sousse

El-Djem-theater

Romeins Amfitheater El Djem

vakantie-Sousse

Grote Moskee in Sousse

rondreis-Tunesie

Tozeur

Dag 8: Zoutvlakte en naar de woestijn vanuit Douz

Het plaatstje Douz is de toegangspoort tot de Tunesische Sahara. Vanuit hier vertrekken alle tours en excursies naar Jebil National Park. Vanuit Tozeur is het ongeveer twee uur rijden naar Douz, waarbij je dwars over een zoutvlakte gaat. Dit is het Sjott el-Djerid zoutmeer/vlakte en ligt tussen de 10 en 25 meter onder zeeniveau. Door het zout is een lange weg gemaakt. In Douz zijn een aantal mooie resorts om te verblijven. Vanuit Douz is het nog ruim 2 uur hobbelen door de woestijn, al hangt dit af van de locatie van het kamp.

Dag 9: Overnachten in de Sahara

Wanneer je een rondreis door Tunesië maakt hoort slapen in de woestijn absoluut in je reisschema te staan. De Tunesische woestijn - Grand Erg Oriental Sand Dune - is onderdeel van de Sahara. Niet gek ook want de Sahara ligt in het noorden van Afrika en beslaat maar liefst 31% procent van het hele content en is daarmee is het de grootste woestijn ter wereld!

Zelf verbleven we in Camp Mars, midden in Jebil National Park. In een jeep met chauffeur rijden we naar deze bijzondere accommodatie tussen de enorme duinen. In de verre omgeving is niets anders dan zand. Toch is het een comfortabel verblijf! Je kunt kiezen uit luxe tenten, met privé 'badkamer'. Er staat aan je tent een kleinere tent met droogtoilet, een wasbak en bak waar je je met een kan water kunt wassen. Het bed is groot en heerlijk zacht. Bij Camp Mars zit een restaurant waar je geniet van een traditionele maaltijd. Zo wordt het brood op kolen in het zand gebakken! Daarna volgt een avond vol muziek bij het kampvuur.

rondreis-Tunesië

Canyon de Midès

oase-Tunesia

Chebika Oasis

Saharatour-Tunesie

Camp Mars in de Sahara

hoogtepunten-tunesië

Quad rijden door de woestijn

Dag 10: terug naar Douz

Na het avontuur in de Sahara ga je eerst weer terug naar Douz. Het is fijn om hier nog een nachtje te verblijven om direct het zand af te kunnen spoelen. Bovendien staat er hierna een lange reisdag op het programma. In Douz kun je bijvoorbeeld nog wel een quad tour doen! Na ruim een week heb je mooie steden in Tunesië gezien, archeologische schatten bewonderd, de natuur van het land ontdekt, en nu wordt het tijd voor strand en ontspanning!

Dag 11 - 13: Djerba

Djerba behoort tot een van de populaire vakantiebestemmingen in Tunesië en is de uitgewezen plek voor zon, zee, watersport en strand. Er zijn langgerekte zandstranden, luxe resorts met heerlijke zwembaden en leuke strandtenten. Wil je meer ontdekken? Ga dan een ochtend cultuur snuiven in Houmt Souk, de hoofdstad van Djerba .Een van de mooiste plekken van Djerba is Erriadh, ook wel bekend als Djerbahood. Hier vind je talloze smalle straatjes met kleurrijke deuren, leuke restaurants, winkels, en prachtige Street Art.

➞ Accommodatie Djerba: TUI BLUE Palm Beach Palace of Bella Djerba

blauwe-stadje-Tunesië

mooiste-plekken-tunesië

djerba-Tunisia

overnachten-Sahara-Tunesie

bezienswaardigheden-tunesië

star-Wars-Tunesie

Sahara-Tunisia

Waar staat Tunesië bekend om?

georganiseerde-rondreizen

vakantie-tunesië

Is-Tunesië-toeristisch?

Matama-Tunisia