Alberobello is een stadje dat met niks te vergelijken is. Het plaatsje in Puglia, de hak van Italië, is namelijk echt uniek. Witgekalkte, stenen huisjes met grijze puntdaken en sprookjesachtige tekens op het dak. Dat zijn de kenmerken van een trullo, hetgeen wat Alberobello zo bijzonder maakt. Alberobello is met meer dan 1000 trulli de ware Trullo-hoofdstad ter wereld. Deze plek is 100 procent een bezoek waard!

Alberobello stad van de Trulli


Alberobello ligt in het hart van de laars in de regio Puglia/Apulië, dat ten alle tijd een fantastische bestemming is voor een vakantie. Je kunt er een road trip maken van een week, en genieten van witte stadjes, het Italiaanse plattelandsleven, de prachtige ruige kust en paradijselijke stranden. In het midden van de streek bevindt zich de Valle d’Itria, een vallei beroemd om haar trullo. Want behalve in Alberobello vind je ook rondom de plaatsen Ceglie Messapico, Cisternino, Castellana Grotte, Martina Franca en Locorotondo tientallen trulli.

De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en het verhaal gaat dat de bewoners van de trulli de huizen zonder cement bouwden, omdat deze dan ook snel weer afgebroken konden worden. Dat was handig, omdat er dan minder belasting betaald hoefden te worden. Alberobello heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst heeft veroverd. En dat is wat mij betreft niet voor niks.

➞ Huur een auto bij Brindisi
 Huur een auto vanaf Bari


Dwaal 's ochtends vroeg door de staten van Alberobello

De bijzondere trulli zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. Kom daarom zo vroeg mogelijk naar het stadje (zeker in de zomer) om andere toeristen voor te blijven. Het stadje is niet groot, en je kunt er in een uur doorheen lopen. Ik kan je echter verzekeren dat je langer wilt blijven! De auto kun je vanwege drukte het best buiten het stadje parkeren, en lopen er naar toe is goed te doen. Behalve de leuke witte huisjes zijn alle potten met groen, de smalle straten en kleine deurtjes aandoenlijk om te zien.

Eten en drinken in Alberobello

Wanneer je door Alberobello loopt hoef je je geen zorgen te maken over het eten. Hoewel het een toeristische plek is, zijn de prijzen vriendelijker dan in bijvoorbeeld Toscane. Tijdens een wandeling  zal het je wel opvallen dat er veel restaurants zijn. Vaak niet helemaal goed zichtbaar, maar als je eenmaal een gang doorkomt en trap op, of af loopt kom je toch op een leuke plek uit. Meestal zelfs met een terras. In Alberobello kun je je rond eten aan heerlijke Italiaanse gerechten. Bij Alberobello Pizza Mania bijvoorbeeld. Vergeet ook niet om een slokje Peperoncino del Baffo, digestief met pepertjes, te drinken bij  bar Il Trulletto di Cosmo Palmisano.

Bezienswaardigheden Alberobello

Behalve dat Alberobello een bezienswaardigheid an sich is, is er meer te doen en te zien. Zo is er zelfs een trullo kerk: Sant’Antonio genaamd. in het Museo del Territorio Casa Pezzolla zie je meer over de geschiedenis van de trullo. Andere musea in Alberobello zijn Museo del Vino & Museo dell’Artigianato. Tip: in het stadje zijn meerdere dakterrassen te vinden die je vrij kunt bezoeken. Je hebt dan een fantastisch uitzicht over alle puntige trulli! Verder is Alberobello is gezegend met een klein centrum vol restaurants en souvenirshops.

Overnachten in een trullo

Het zal je vast niet verbazen dat je zelfs kunt overnachten in een trullo. Een trullo is vaak klein maar knus om in te slapen. In Alberobello zijn verschillende trullo accommodaties te vinden, maar zelf sliep ik in een trullo villa nabij Martina Franca. De authentieke trullo missen comfort, dat komt omdat ze snel afgebroken konden worden, maar de accommodatie trullo zijn vaak van alle gemakken voorzien. De trullo waar ik verbleef ligt in de gemeente Martina Franca, nabij het gelijknamige stadje en Locorotondo, een pittoresk stadje – uno dei Borghi piu belli d’Italia – en ook één van de mooiste dorpen van Italië. Hieronder vind je nog een aantal fijne accommodaties in Alberobello.

➞ Boek je vliegticket naar Puglia

alberobello-trulli

alberobello-italiealberobello

Alberobello-tips

alberobello-bezienswaardigheden

bezienswaardigheden-puglia

alberobello-de-stad-van-de-trulli

alberobello