Puglia wordt regelmatig samen met Toscane benoemd tot mooiste regio van Italië. Grootste verschil is echter dat Puglia een stuk rustiger, puurder en goedkoper is. Buiten dat zijn de regio’s ook totaal verschillend. Puglia bestaat uit kleine witte dorpjes, een ruige kustlijn en een vlak, groen binnenland. Alberobello, Ostuni Polignano a Mare behoren tot de mooiste steden in Puglia. In dit artikel zie je deze en een grotere verzameling van de leukste plekken en dorpjes in Puglia!

De mooiste steden in Puglia

Eerder schreef ik al over onze road trip route door Puglia, en sliep ik in een (luxe) bizar mooie Trullo. Maar behalve de Trulli, de stranden, de olijfbomen, rotsen en wijngaarden, zit Puglia bomvol leuke steden en dorpjes. Om Puglia te bezoeken kun je vliegen naar Bari of Brindisi. Puglia kun je in 5 dagen prima ontdekken. Ik zou wel kiezen voor een (huur)auto en om in minimaal twee verschillende accommodaties te overnachten. Ik sliep twee nachten in Gallipoli en drie nachten nabij Locorotondo. Via deze link krijg je korting op je eerste bezoek via Airbnb.

Lees ook: Bijzonder overnachten in Puglia: slapen in een trullo

Gallipoli

Gallipoli is nogal een buitenbeentje; van oorsprong is dit kuststadje helemaal in zuiden van Puglia namelijk niet Italiaans maar Grieks. De huidige naam is afgeleid van het Griekse Kalepolis, dat mooie stad betekent (ja daar is over na gedacht). En nog steeds doet de sfeer met de wit gepleisterde huizen en platte daken, Grieks aan, ook al ontbreken de gelati’s en pizza’s uiteraard niet. Gallipoli ligt op een klein schiereiland omringt door de blauwe Ionische Zee. Een smalle brug, bewaakt door het oude fort, verbindt het oude stadje met het nieuwe gedeelte en de rest van het vasteland. Maar met zijn knusse straatjes, de haven en de kathedraal is het oude deel van Gallipolli het idyllische middelpunt.

mooiste-steden-in-puglia

mooiste-steden-puglia

Galatone

Op een van de meest zuidelijke puntjes van het Italiaanse vasteland vinden we het lieflijke Galatone. Nauwelijks een stad te noemen maar daarom des te leuker, des te meer Italiaans. In tegenstelling tot Gallipoli is Galatone wél op en top Italiaans en worden we (vier oerhollandse meiden) warm verwelkomt en worden de aardbeien in onze handen geschoven. Lang zul je hier niet kunnen vermaken maar voor een typisch Italiaanse gevoel doet het veel goeds.

Otranto

Een verborgen parel aan zee, hoe cliché het dan ook mag klinken. Hier rollen de golven van de Adriatische en de Ionische zee gebroederlijk in elkaar over. Het uitzicht en witte stranden wordt door vele Italianen beschouwd als een van de mooiste. Hoe ruig het er door de vele gevechten met Turkije en Spanje aan toe ging, zo gemoedelijk is het het er nu (hoewel schedels en botten zelfs ín de Romaanse kathedraal zitten).

Lees ook: Tips en bezienswaardigheden San Gimignano, het mooiste stadje van Toscane

mooiste-steden-puglia

Lecce

Lecce is de stad van de wijnbarretjes, de Romeinse theaters en winkels. Het is er altijd levendig en het is dan ook een van de grote steden van Puglia. Het is gesticht in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken en heette ten tijde van het Romeinse Rijk Lupiae. Het Romeinse theater en oude imposante bouwwerken vertellen veel van de geschiedenis. In Lecce kun je daarnaast goed winkelen en wijntjes proeven in een van de vele wijnbarretjes.

mooiste-steden-puglia-italie

mooiste-steden-puglia-italie

Alberobello – de wereld van de Trulli

Voor vele niet onbekend. Niet gek ook, want waar ook ter wereld vind je de bijzondere trulli? Witgekalkte, stenen huisjes met grijze puntdaken en sprookjesachtige tekens op het dak. Alberobello is met meer dan 1000 trulli  de ware Trullo-hoofdstad ter wereld. De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en het verhaal gaat dat de bewoners van de trulli de huizen zonder cement bouwden, omdat deze dan ook snel weer afgebroken konden worden. Dat was handig, omdat er dan minder belasting betaald hoefden te worden. Dit stadje heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst heeft veroverd.

Bekijk accommodaties bij Alberobello

mooiste-steden-puglia

leukste-steden-puglia

Polignano a Mare

Het stadje Polignano a Mare verdenk ik er van familie te zijn van de 5 Cinque Terre dorpjes. Het is namelijk ook net zo wonderbaarlijk op steile kliffen gebouwd. De kust is hier erg ruig en telt vele grotten. In een van de grotten zit Grotta Palazzese, een hotel en restaurant waar menig bruiloft plaats vindt. Waar de nodige aanzoeken worden gedaan en wat misschien wel behoort tot een van de meest bijzondere restaurants ter wereld. Maar geloof het of niet, ook dit restaurant is wel eens met vakantie en dat viel helaas tegelijk met mijn bezoek aan Puglia…

Polignano is net als Gallipolli van Griekse oorsprong. Het middeleeuwse centrum is een opeenstapeling van huizen en steegjes, het belangrijkste plein is het Piazza dell’Orologio waar ook de belangrijkste kerk Chiesa Madre uit 1295 staat. Over rotsachtige paadjes en onder bruggen door klimmen we het kleine kiezelstrand. Een enkele Italiaan in rode zwembroek durft eind maart een duik in het koude water te nemen. Ik houd het deze keer vooral bij het kijken naar de hoge kliffen om mee heen.

leuke-steden-puglia

mooiste-plekken-puglia

Ostuni

Ook aan Ostuni heb ik hele fijne herinneringen (ál deze stadjes zijn gewoon echt heel leuk). Niet alleen omdat we hier onze laatste middag spendeerde met Aperol Spritz, lekkere hapjes, ijs (hoewel we dat eigenlijk overal wel aten), zon, live muziek en ik eindelijk de oude Italiaanse Fiat 500 spotte, maar ook omdat Ostuni me betoverde met haar witte pittoreske straatjes waar je uren in kunt (ver)dwalen. De witte stad, Città Bianca, ligt op een heuvel en spreekt vanaf een afstandje tot de verbeelding, vanuit het stadje zelf heb je uitzicht over de groene omgeving en zie je in de verte de zee.

Lees ook: Een mini reisgids voor de hak van Italië: Mijn route voor Puglia

leuke-plekken-puglia

mooiste-steden-puglia

mooiste-steden-puglia

Locorotondo

Locorotondo voelt speciaal. Het is misschien geen stadje waar je uren blijft maar wel een stadje dat direct indruk maakt. Onze accommodatie zat op 10 minuten rijden van Locorotondo af maar we bezochten haar pas tijdens de laatste uren in Italië. Juist omdat er niet veel te doen is of omdat de verwachtingen niet hoog waren is Locorotonde een beetje het ondergeschoven kindje. Terwijl ook hier de straten uit een sprookjesverhaal lijken te komen. Voordeel is dat het rustig is en hier alleen maar locals tegen komt…

Lees ook: Alles wat je wilt weten wanneer je Cinque Terre gaat bezoeken

mooie-steden-puglia

3 thoughts on “Dit zijn de mooiste steden en dorpjes in Puglia”

    1. Ja helemaal mee eens hoor! Wij waren er eind maart dus drukte viel nog mee in Alberobello. Hoorde dat Brindisi en Bari ook heel leuk zijn maar daar hadden we niet eens de tijd voor =D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.