Puglia wordt regelmatig benoemd tot mooiste regio van Italië. Je hebt er niet alleen de mooiste dorpen en steden, maar ook prachtige stranden en eindeloze velden met olijfgaarden. Puglia wordt ook wel Apulië genoemd en bestaat uit kleine witte dorpjes, een ruige kustlijn en een vlak, groen binnenland. Alberobello, Ostuni en Polignano a Mare behoren tot de mooiste steden in Puglia, maar niet alleen deze drie zijn bezienswaardigheden die je moet bezoeken. In dit artikel lees je alles over de mooiste dorpjes en steden in Puglia.

De mooiste steden in Puglia


Hier schreven we over onze roadtrip route door Puglia, maar behalve de Trulli, de stranden, de olijfbomen, rotsen en wijngaarden, zit deze regio in Zuid-Italië bomvol leuke steden en dorpjes. Voor een vakantie naar Puglia kun je vliegen naar Bari of Brindisi. Het is wel handig om een auto te huren en om in minimaal twee verschillende accommodaties te overnachten, zo zie je het meest van de regio zonder al te veel te rijden. Je kunt ook een15-daagse Puglia rondreis boeken.

Mooiste steden en dorpen Puglia


Waar overnachten in Puglia?

Puglia is een vrij grote regio, het is daarom het meest ideaal om op twee of drie verschillende plekken te verblijven. Wil je liever een of twee weken in een heerlijk vakantie huis blijven dan kun je zeker met huurauto ook veel zien. In Puglia is het een ultieme ervaring om te slapen in een Trullo. Dit zijn de kalkstenen huisjes met puntdak die je veel ziet in de regio. De beste plekken om te overnachten in Puglia zijn (in de buurt van) Lecce en Martina Franca.

Rondreis Puglia

In de hak van de laars kun je perfect een rondreis met de auto maken. Je begint in Bari en zakt via de kust af via Brindisi, Lecce, en Otranto. Via het meest zuidelijke puntje Santa Maria di Leuca rijdt je weer omhoog richting Gallipoli en verder naar Matera. Een rondreis Puglia kun je in een of twee weken doen.

🚗 Reserveer auto via Sunny Cars

leukste-steden-puglia

Alberobello - de wereld van de Trulli

Waar ook ter wereld vind je de bijzondere trulli? Deze witgekalkte, stenen huisjes met grijze puntdaken en sprookjesachtige tekens op het dak zijn behoorlijk uniek. Alberobello is met meer dan 1000 trulli dan ook de ware Trullo hoofdstad van de wereld. De trullo is rond het jaar 1500 ontstaan en het verhaal gaat dat de bewoners van de trulli de huizen zonder cement bouwden, omdat deze dan ook snel weer afgebroken konden worden. Dat was handig, omdat er dan minder belasting betaald hoefden te worden. Dit stadje heeft inmiddels een plek op de Werelderfgoedlijst heeft veroverd en is absoluut een must op te bezoeken tijdens een rondreis Puglia.

➞ Boek je accommodatie in Alberobello

mooiste-steden-puglia-italie

Lecce

Lecce is de stad van de wijnbarretjes, de Romeinse theaters en winkels. Het is er altijd levendig en het is dan ook een van de grote steden van Apulië. Het is gesticht in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken en heette ten tijde van het Romeinse Rijk Lupiae. Het Romeinse theater en oude imposante bouwwerken vertellen veel van de geschiedenis. In Lecce kun je daarnaast goed winkelen en wijn proeven in een van de vele wijnbarretjes. Ook voor een stedentrip Italië is Lecce een uitstekende keuze.

➞ Boek je vakantie Lecce

leuke-plekken-puglia

Ostuni

Ook Ostuni behoort absoluut tot een van de mooiste stadjes in Puglia. Door de wit geverfde muren wordt het ook wel De witte stad, Città Bianca genoemd. Ostuni ligt op een heuvel en spreekt vanaf een afstandje tot de verbeelding, vanuit het stadje zelf heb je uitzicht over de groene omgeving en zie je in de verte de zee. In de sfeervolle witte straatjes kun je uren dwalen en op de leuke pleinen, zoals Piazza della Libertà, kun je perfect in de zon op het terras zitten. Het in net als Lecce een levendige stadje en een heerlijke plek om te verblijven.

➞ Boek vakantie Ostuni

leuke-steden-puglia

Polignano a Mare

Polignano a Mare is net als Gallipolli van Griekse oorsprong. Het middeleeuwse centrum is een opeenstapeling van huizen en steegjes, het belangrijkste plein is het Piazza dell'Orologio waar ook de belangrijkste kerk Chiesa Madre uit 1295 staat. De kust is hier erg ruig en telt vele grotten. In een van de grotten zit Grotta Palazzese, een hotel en restaurant waar menig bruiloft plaats vindt. Waar de nodige aanzoeken worden gedaan en wat misschien wel behoort tot een van de meest bijzondere restaurants ter wereld. In Polignano a Mare heb je een van mooiste en meest indrukwekkende uitzichten van Italië.

➞ Accommodatie: Dimora Talenti

mooiste-dorpen-van-italie

Matera

Strikt gezien ligt Matera niet in Puglia, maar wel heel dichtbij. Matera is uniek omdat het één van de oudste steden ter wereld is (het wordt al 35.000 jaar bewoond, dat is nog in de prehistorie!). Maar bovenal is het een bijzondere plek omdat het grotendeels bestaat uit grotwoningen, de zogenaamde Sassi. Deze Citta Sotteranea worden nog steeds bewoond of gebruikt als museum, winkel en restaurant. Deze grotwoningen zijn de reden geweest waarom Matera als allereerste plaats in Italië op de Werelderfgoed van Unesco belandde (1993). Wil je Matera ook bezoeken wacht dan niet te lang, de stad is uitgeroepen tot culture hoofdstad van Europa in 2019.

➞ Accommodatie: Corte San Leonardo

mooiste-steden-puglia

Gallipoli

Gallipoli is nogal een buitenbeentje, van oorsprong is dit kuststadje, helemaal in zuiden van Puglia, namelijk niet Italiaans maar Grieks. De huidige naam is afgeleid van het Griekse Kalepolis, dat mooie stad betekent (ja daar is over na gedacht). En nog steeds doet de sfeer met de wit gepleisterde huizen en platte daken Grieks aan, ook al ontbreken de gelati's en pizza's uiteraard niet. Gallipoli ligt op een klein schiereiland omringt door de blauwe Ionische Zee. Een smalle brug, bewaakt door het oude fort, verbindt het oude stadje met het nieuwe gedeelte en de rest van het vasteland. Maar met zijn knusse straatjes, de haven en de kathedraal is het oude deel van Gallipolli het idyllische middelpunt. Het is een heerlijke stadje een zee.

➞ Accommodatie: Palazzo Mosco Inn - Dimora Storica

locorotondo

Locorotondo

Locorotondo is een klein dorp in de trullivallei Valle d’Itria in het midden van Puglia. Het ligt op een heuvel waardoor je buiten de stadsmuren een mooi uitzicht hebt over het landschap. De muren in het stadje zijn allemaal wit, versierd met bloempotten en kleurrijke bloemen. Het historische centrum van Locorotondo ziet er uit als een sprookje en je vindt er de beste restaurants van Puglia waaronder U’ Curdunn. Daarnaast zijn er ook meerdere boetiek winkels met kunst en leuke souvenirs.

➞ Boek je vakantie Locorotondo

bari-puglia

Bari

De kans is groot dat je vanuit Nederland vliegt naar de stad Bari. Komt goed uit, want de hoofdstad van Pugliais een perfect begin van je reis door Puglia. De oude stad Barivecchia genaamd ,is een wirwar van straatjes en historische plekken en het mooiste deel van de stad. Basilica San Nicola en de kathedraal van San Sabino zijn in elk geval een van de populaire bezienswaardigheden en dat heeft een goede reden. Daarnaast heeft Bari meer nachtleven dan de andere steden in Puglia, dus hier is het moment om daarvan te profiteren.

➞ Accommodatie: Terrazza Vallisa

leukste-steden-puglia

Otranto

Een verborgen parel aan zee, hoe cliché het dan ook mag klinken. Hier rollen de golven van de Adriatische en de Ionische zee gebroederlijk in elkaar over. Het uitzicht en witte stranden wordt door vele Italianen beschouwd als een van de mooiste. Hoe ruig het er door de vele gevechten met Turkije en Spanje aan toe ging, zo gemoedelijk is het het er nu (hoewel schedels en botten zelfs ín de Romaanse kathedraal zitten).

➞ Boek je accommodatie + huurauto in Otranto

mooie-steden-apulie

Galatone

Op een van de meest zuidelijke puntjes van het Italiaanse vasteland vinden we het lieflijke Galatone. Nauwelijks een stad te noemen maar daarom des te leuker, des te meer Italiaans. In tegenstelling tot Gallipoli is Galatone wél op en top Italiaans en worden we warm verwelkomt en worden de aardbeien in onze handen geschoven. Lang zul je hier niet  vermaken maar een typisch Italiaans sfeertje doet veel goeds.

➞ Accommodatie: Agriresidence Campi Latini