Ga je naar de Zwitserse bergen dan mag een bezoek aan de Aletschgletsjer eigenlijk niet ontbreken. De langste gletsjer van Europa is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen. De Gletsjer is bijna 21 kilometer lang en omvat miljarden liters aan ijs. Je kunt de gletsjer van een aantal uitzichtpunten bewonderen en mooie hikes maken rondom het gebied. In de winter kun je er skiën. In dit artikel over de Aletschgletsjer in Zwitserland ontdek je de mooiste bezienswaardigheden en delen we praktische tips voor de Aletsch Arena.

De Aletschgletsjer in Bern / Wallis


Een plek waar iconische landschappen elkaar moeiteloos afwisselen? Dat is de Aletsch Arena, een berggebied op de grens van Bern en Wallis in zuidelijk Zwitserland. Zo zie je er meren, rotswanden, bossen en de enorme gletsjer, maar ook kilometershoge bergtoppen en de beroemde Matterhorn. De Aletsch Arena is in de zomer en winter een plek voor natuurliefhebbers. Doorgewinterde avonturiers klimmen over het ijs, maar ook voor de gemiddelde wandelaars is dit gebied uitermate geschikt. De uitzichtpunten over de Aletschgletsjer zijn heel toegankelijk, evenals een van de mooiste wandelroutes in het gebied.

Feitjes over de langste gletsjer in Europa

Hoewel de Aletschgletsjer de langste gletsjer van ons continent is, wordt het niet gezien als de grootste. De grootste gletsjers van Europa - qua ijsmassa - liggen namelijk in IJsland en Noorwegen. De Aletschgletsjer kun je wel gerust de grooste gletsjer van de Alpen noemen! De laatste jaren bestaat de gletsjer uit zo'n 11 miljard ton ijs. Hoewel het ijs steeds minder wordt is de Aletschgletsjer nog steeds bijna 21 kilometer lang, de dikte verschilt met seizoen maar is zeker enkele honderden meters! Met deze indrukwekkende cijfers in een omgeving met diverse flora en fauna staat het met recht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kunt de gletsjer bewonderen op een hoogte van 2647 meter, de makkelijkste manier is om de gondel te nemen naar de Aletsch Arena, vanuit hier gaan er gondels naar uitzichtpunten. zowel in de zomer als in de winter kun je de gletsjer zien! De Aletschgletsjer is gelegen  in de Berner Alpen. Aan de noordflanken zie je de bergtoppen van Jungfrau, Eiger en Mönch waarnaar de gletsjer afgleid door een soort kloof richting Wallis.

mooiste plekken Zwitserland

Aletsch gletsjer

Matterhorn Zwitserland

Aletsch arena zomer

Zwitserland-zomer

2. Hoe kom je bij de Aletschgletsjer?

Aan de noordkant kun je de gletsjer bezoeken vanaf de Jungfraujoch. Je neemt vanuit de Grindelwald Terminal de Eiger Express naar Jungfraujoch, naar een hoogte van maar liefst 3354 meter. Wij bezochten het lagere deel, vanaf de Aletsch Arena. Beide plekken zijn goed te bereiken. Zo stapten we na een korte rit in de Matterhorn Gotthard Bahn uit in Betten en konden direct de gondel naar boven pakken. Dan ben je zo van Betten op de Bettmeralp, een van de dorpen in Altsch Arena. Het gebied is auto vrij! Er gaat ook een gondel vanuit Fiesch naar Fiescheralp.

Je kunt veel stukken lopend doen en er gaat en elektrische taxi. Het plateau wordt ook wel Riederalp-Bettmeralp genoemd. De kabelbaan kost ruim 35 euro maar prijzen zijn afhankelijk van het seizoen. Met de onze Swiss Travel Pass was de gondel inbegrepen. Voor de kabelbanen boven moet je een aparte skipas/liftpas kopen. Loop je door naar de paarse gondel dan kom je uit bij het Bettmerhorn uitkijk punt. Daarnaast zijn er meer uitzichtpunten en wandelroutes waarbij je zicht het op de gletsjer.

3. Uitzicht punten op de Gletsjer

Een van de redenen om Zwitserland te bezoeken is toch wel om de Aletschgletsjer te bewonderen! Vanuit de Aletsch Arena kun je naar 3 belangrijke uitzichtpunten: Eggishorn, Bettmerhorn en Moosfluh. Bettmerhorn is erg toegankelijk, wanneer je de gondellift uitstapt loop je in nog geen 2 minuten over een houten vlonderpad naar een uitzicht plateau. Het viewpoint ligt 2647 meter boven zeeniveau en er is ook een restaurant met uitzicht over de Riederalp-Bettmeralp. Vanaf hier zie je de Matterhorn. Ook Eggishorn is een perfect locatie om de ijsmassa te bewonderen. Je ziet de gehele lengte van de Aletschgletsjer, de Jungfraujoch met Mönch en Jungfrau, de Fieschergletsjer en de Simplonpass. Viewpoint Moosfluh is een geweldige plek tijdens een van de mooiste wandelingen in dit gebied. Je ziet de gletsjer weliswaar van iets verderaf, de andere bergwand, de kloven en de natuur zijn minstens net zo indrukwekkend.

Aletschgletsjer

Aletsch Arena

Aletsch gletsjer winter

4. Wandelen in Aletsch Arena

Een wandeling over de gletsjer zelf is alleen weggelegd voor degene met speciaal materiaal en een gids. Maar er zijn meer dan genoeg andere wandelingen te doen. De Panorama route is een iconische hike van 30 kilometer maar er zijn ook kortere toegankelijke routes. Fijne aan wandelen bij de Aletschgletsjer is dat je de lift naar boven kunt nemen en vanuit daar naar beneden kunt wandelen. Dat scheelt je een klim naar boven! De beste maanden om te wandelen zijn mei tot en met half oktober. Bekijk hier wandelroutes in Aletsch Arena.

5. Overnachten 

In de bergdorpen zijn diverse houten chalets te vinden waar je kunt overnachten. Zo werden we in de watten gelegd bij Hotel Alpfrieden, in Bettmeralp. Elke avond staat er een 3-gangen menu klaar en kun je kiezen uit lokale wijnen. De bedden zijn heerlijk en vanaf de kamers met balkon heb je een geweldig uitzicht op de bergen. Het is 10 minuten lopen naar de grote gondel naar het dal, en 5 minuten naar de Bettmerhorn lift.

Zwitserland-zomer

Bettmeralp

6. Bezienswaardigheden en activiteiten 

Naast de fantastische gletsjer en uitzicht op de bergtoppen hebben we nog een aantal andere tips voor de Aletsch Arena. Bezoek bijvoorbeeld eens het Alpine museum. In deze kleine houten chalet kun je zien hoe men hier 100 jaar geleden leefden in een alpenboerderij. Zo werd er binnen op het vuur kaas en boter gemaakt. In de zomer kun je zien hoe ze dit deden! Uiteraard kun je dit ook proeven. Vlakbij zit een van de hoogste golfbanen van Europa. Heel groot is het parcours niet, maar het uitzicht daarentegen, is uniek!

Zodra je Bettmeralp in loopt zie je al een mooi wit kappeltje staan. Dit is de Kapelle Mariä Himmelfahrt, een klein kerkje gelegen op een stukje helling. Van binnen is het niet spectaculair maar het is een aanrader om hier de zonsopkomst te bewonderen. Ook is er vanaf de weg een uitzichtpunt waarbij je het kappelje ziet met op achtergrond de Matterhorn. Ben je in hartje zomer op de Aletsch Arena? De Bettmersee is een meer waar je dan bijvoorbeeld kunt suppen!

Villa Cassel in Riederalp is een Victoriaanse villa gebouwd in 1900 in opdracht van de Duits-Engelse bankier Sir Ernest Cassel. Hij wilde hier zomers in rust doorbrengen. Tegenwoordig is het ingericht als informatie centrum - Pro Natura Center Aletsch - en kun je het bezoeken om meer te weten over de natuur en de gletsjer.

Aletsch Arena

Zwitserland mountainbike

Bettmeralp

7. De gletsjer versus het klimaat

In het Pro Natura Center kun je zien hoe oud de gletsjer is en hoe deze altijd in beweging is. Soms werd de gletsjer groter, smolt het weer, maar werd het weer groter. Inmiddels smelt de gletsjer alleen nog maar en snel ook. De voorspelling is dat de gletsjer over 75 jaar verdwenen is. Na het einde van de Kleine IJstijd halverwege de 19e eeuw is de Aletschgletsjer al  2,5 km geslonken. Het smelten van deze gletsjer is niet de grootste ramp maar het geeft wel duidelijk aan dat de aarde opwarmt en dat heeft voor andere gebieden grote, negatieve gevolgen.

8. Het kanton Wallis

De Aletschgelsjer ligt in het kanton Wallis, in het zuidwesten van Zwitserland. Sion is de hoofdstad. Naast bergen en gletsjers vind je in het kanton ook wijngaarden (Sierre), kastelen, het Rhônedal en een aantal van de mooiste treinroutes ter wereld. Bekende bergtoppen zijn: Jungfrau, Bietschhorn, Weisshorn en de Matterhorn. Dom is de hoogste berg van Zwitserland. Een deel is Franstalig maar ook wordt er veel Duits gesproken.

➞ Wintersport Aletsch Arena

Waar staat kanton Wallis onder meer bekend om?

Zwitserland in herfst

Zwitserland herfst

Hoe kom je bij de Aletschgletsjer?

wandelen in Zwitserland