Wintersport in het Aletschgebied in Zwitserland is alsof je in een sprookjeswereld bent. Houten chalets met besneeuwde daken, een wit kerkje met de indrukwekkende bergen op de achtergrond. Autovrije dorpen waarbij je zo van en naar je hotel kunt skiën, raclette, brede pistes, wandelroutes en de Aletschgletsjer. De hoogtepunten van wintersport in Aletsch Arena.

Wintersport in Aletsch Arena - Wallis


Aletsch Arena is een skigebied in Wallis, het zuiden van Zwitserland. Je vindt er ruim 100 kilometer aan pistes, 3 dorpen, hoge bergtoppen en de Aletsch gletsjer. Een sneeuwzeker wintersport bestemming en ook bijzonder sfeervol. Het gebied is namelijk autovrij en vanuit vrijwel alle hotels en chalets kun je direct skiën. Een plek waar iconische landschappen elkaar moeiteloos afwisselen? Dat is de Aletsch Arena, tijden het skiën, snowboarden of wandelen zul je er snel achter komen. Het gebied ligt bovendien op een zonnig plateau hoog boven het Rhônedal.

3 dorpen: Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp

Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp zijn dorpen - tussen de 1845 meter en 2869 meter hoogte - in Aletsch Arena. Stuk voor stuk een goede uitvalsbasis om te verblijven tijdens je wintersport. Riederalp, Bettmeralp zijn direct met elkaar verbonden maar al skiën kom je vrij snel in Fiescheralp. De gondel vanuit Betten komt uit in Bettmeralp. Omdat Bettmeralp in het midden ligt (het is een hoofdstraat) kun je zowel naar links als naar rechts skiën. Bij Fiescheralp heb je de meest uitdagende afdaling, zoals een aantal zwarte pistes. Hier heb je de iconische lange afdaling vanaf de Eggishorn. Bettmeralp is het meest sfeervolle dorp, met een wit kerkje, houten chalets en leuke restaurants. In Fiescheralp en Riederalp heb je hotels direct op de piste. Het uitzicht vanaf Riederalp en Bettmeralp is et mooist! Zo zie je de Matterhorn en Rhônedal. Vanuit Bettmeralp en Fiescheralp kun je het snelst naar uitzichtpunten op de gletsjer.

wintersport Aletsch Arena

Bettmeralp

Autovrij skigebied

Aletsch Arena is autovrij. Vanwege de sneeuw is het in het winter niet eens mogelijk om er te rijden, maar het gebied is ook alleen te bereiken met een grote gondel. Dit is de gondel vanuit Betten naar Bettmeralp. Vanuit het dorp Fiesch gaat de gondelbaan de 2212 meter hoge Fiescheralp op. In de dorpen kun je je makkelijk te voet verplaatsen. Naar de skiliften kun je op ski's of snowboard. Je hotel haalt en brengt de bagage naar de gondel. Er rijden speciale elektrische karretjes. Doordat er geen gewoon verkeer is, hangt er een heel relaxt sfeertje overal! Zeker in combinatie met de bergen en chalets is het een enorm idyllisch beeld!

Afdalingen en pistes

Als wintersporter kom je zeker aan je trekken in de Aletsch Arena. In totaal zijn er 104 kilometer aan pistes. Een van de bekende afdalingen ligt in Fiescheralp. Hier ga je vanuit de grote gondel naar de top. De Eggishorn is 2.927 meter, de piste op 2869 meter, het hoogste punt van Aletsch Arena. Hier heb je een geweldig uitzicht over de gletsjer en 360 graden uitzicht op alle 4.000 m hoge bergen van de Berner Alpen. Hier neem je de zwarte afdaling - nummer 70 -  naar beneden nemen. Een lange piste die een aantal korte, steile stukken heeft maar verder goed te doen is. Er zijn geen andere pistes vanaf de Eggishorn.

Bij Bettmeralp vind je de meeste brede en kindvriendelijke pistes. Met name blauw en hier en daar wat rode afdalingen. Onderweg stop je bij leuke restaurants. Riederalp heeft leuke rode afdalingen en het dorp is breder opgezet. Hier ski je langs Villa Cassel, een Victoriaanse villa gebouwd in 1900. Tegenwoordig is het ingericht als informatie centrum en kun je het bezoeken om meer te weten over de natuur en de gletsjer.

Eggishorn

Aletsch Arena winter

Skiën in de Aletsch Arena

Skipas en map

De pistes in Aletsch Arena zijn over het algemeen best kort en er zijn veel liften. Houdt er dus rekening mee dat je bij liften staat te wachten. Gelukkig is de omgeving altijd beeldschoon. Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen maar liggen rond € 60,- per dag. € 243,- voor 5 dagen en € 342,- voor 7 dagen. Koop je ze vroeg en online dan krijg je vaak wat korting. Vaak wordt gedacht dat Zwitserland een dure bestemming is, qua skipas valt dat mee.

ski map Aletsch Arena

Aletschgletsjer

Tijdens het skiën van Riederalp naar Bettmeralp en naar Fiescheralp heb je pistes met aan de linkerkant de Aletschgletsjer, ook wel de langste gletsjer van Europa. De Aletsch gletsjer is bijna 21 kilometer lang en omvat miljarden liters aan ijs! In de winter kun je er niet op maar er zijn wel 3 geweldige uitzichtpunten in de Aletsch Arena: Eggishorn, Bettmerhorn en Moosfluh. Eggishorn is dus het hoogste punt en te bereiken vanuit Fiescheralp. Vanuit Bettmeralp pak je de paarse kabelbaan naar Bettmerhorn, en dan nog een lift verder. Hier heb je een uitzichtpunt, een expositie over de gletsjer en restaurant.

Wintersport in Aletsch Arena

pistes Aletsch Arena

Winterwandelen

Naast skiën zijn er meer activiteiten die je kunt doen! De gletsjer kun je niet op in de winter maar je kunt wel de uitzichtpunten bekijken en de panoramische wandeling maken. Wij raden de Erlebnispfad gratweg / Winterwanderweg Moosfluh–Riederalp aan. Deze begint bij Moosfluh waarvoor je de kabelbaan neemt. Je loopt een stuk paralel aan de gletsjer en je ziet de Matterhorn. Het pad loopt geleidelijk naar beneden. Uiteindelijk loop je door en kom je uit bij Riederfurka (restaurant) en Villa Cassel in Riederalp. Vanaf hier kun je een taxi terug nemen (wees op tijd). Naast gewoon wandelen kun je ook een sneeuwschoenwandeling doen en langlaufen.

Hotels Aletsch Arena

In de bergdorpen zijn diverse houten chalets te vinden waar je kunt overnachten. We raden een verblijf aan in Bettmeralp of Fiescheralp.

hotel Aletsch Arena

Hotel Alpfrieden Bettmeralp

Ongeveer aan het eind van het dorp staat hotel Alpfrieden, een fijn, typisch Zwitsers berghotel. De gondel naar Bettmerhorn is op korte loopafstand. De kamers aan de voorkant hebben een geweldig uitzicht met balkon naar het dal. Elke avond wordt er goed eten geserveerd, te beginnen met een salade, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De lokale Zwitserse wijnen zijn aan aanrader.

Beschikbaarheid en prijzen

wintersport Fiescheralp

Mountain Boutique Hotel Alpina Fiescheralp

Bij hotel Alpina slaap je direct op de piste in Fiescheralp, binnen 1 minuut sta je bij de gondel. Vanaf je slaapkamer heb uitzicht op de bergen en de pistes, een betere locatie is er niet. Ook het restaurants is erg goed. Er zijn verfijnde gerechten op het menu. Beneden in het sport, wellness, natuurhotel is een kleine privé wellnessruimte welke je kunt reserveren.

Beschikbaarheid en prijzen