Bettmeralp is het middelste dorp in Aletsch Arena, een berggebied in het zuiden van Zwitserland. Het is een van de meest sfeervolle dorpen, zowel in de winter als in de zomer. In de winter ligt het autovrije dorp onder een dik pak sneeuw. Bovendien is Bettmeralp de toegangspoort tot de Aletschgletsjer en heb je uitzicht op de Matterhorn. Lees onze tips om deze geweldige plek te bezoeken, je komt er namelijk niet zomaar!

Bettmeralp - Aletsch Arena


Aletsch Arena is een berggebied in Wallis in zuidelijk Zwitserland, onderdeel van de Walliser Alpen. Het bestaat uit de 3 dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp. Aletsch Arena is autovrij en je kunt er dan ook niet met een auto komen. De enige optie is met de gondel. Riederalp en Bettmeralp liggen zijn met elkaar verbonden via een weg. Fiescheralp kun je met een aparte gondel bereiken. Je komt er vanuit Bettmeralp alleen skiënd en met liften.

Wat is er te doen in Bettmeralp? Je bezoekt deze plek voor de enorme gletsjer, maar ook voor kilometershoge bergtoppen. De Aletsch Arena is in de zomer en winter een plek voor natuurliefhebbers, voor wandelaars en wintersporters. Doorgewinterde avonturiers klimmen over het ijs, maar ook voor de gemiddelde wandelaars is dit gebied uitermate geschikt. Het dorp bestaat uit een handjevol hotels en vakantiehuizen, veelal van hout. Verder is er een supermarkt, bakker, overdekt zwembad en sportwinkel. De hoofdstraat heet de Dorfstrasse.

Schaf de Swiss Travel Pass aan voor treinreizen in Zwitserland, de gondels zijn inbegrepen

Hoe kom je in Bettmeralp?

Bettmeralp in de winter

Hoe kom je in Bettmeralp?

Er is maar een manier om Bettermeralp te bezoeken en dat is met de gondel. Het dorp ligt op grote hoogte, er is geen weg naar toe en het is dus autovrij. Bij het station van Betten gaat de gondel naar Bettmeralp. Je komt hier met de trein of de auto, welke je hier parkeert. In Bettermeralp kun je je te voet verplaatsen en er rijden elektrische karretjes rond. De hotels vervoeren je bagage. Het dorpje zelf heb je in 20 minuten wandelen (of skiënd) wel gezien.

Hoe hoog ligt Bettmeralp?

Bettmeralp ligt op een hoogte van 1.970 meter. Niet gek dat het in de winter bedenkt is met sneeuw. De gondel in Betten ligt op 1.203 meter. In Bettmeralp zijn meer liften en gondels. Het hoogste punt in Aletsch Arena is 2.869, bijna 3000 meter dus! Hier kom je met Eggishorn gondel. Op dit hoogtepunt staat een berghut en vind je een van de uitzichtpunten op de Aletschgletsjer. In de winter daal je af via een zwarte piste.

Maria Kapelletje

Zodra je Bettmeralp in loopt zie je al een mooi wit kappeltje staan. Dit is de Kapelle Mariä Himmelfahrt (Kapel van de Hemelvaart van Maria), een klein kerkje gelegen op een stukje helling. Van binnen is het niet spectaculair maar het is een aanrader om hier de zonsopkomst te bewonderen. Ook is er vanaf de weg een uitzichtpunt waarbij je het kappelje ziet met op achtergrond de Matterhorn.

Aletsch Arena dorpen

wintersport Aletsch Arena

Bettmeralp – Aletsch Arena

Wandelen

Zowel in de winter als in de zomer kun je prachtige wandelingen maken vanaf Bettmeralp. Wij raden de Erlebnispfad gratweg aan. Deze begint bij Moosfluh waarvoor je de kabelbaan neemt. Het wandelpad loopt langs de gletsjer en je komt langs meerdere uitzichtpunten. Op dit punt kun je ook de Matterhorn zien. Uiteindelijk loop je door en kom je uit bij Riederfurka (restaurant) en Villa Cassel in Riederalp. Vanaf hier kun je een taxi terug nemen (wees op tijd). Naast gewoon wandelen kun je ook een sneeuwschoenwandeling doen.

Bettmeralp in de winter

In de winter is Bettmeralp een waar sprookje. Door de hoogte is het sneeuwzeker. Er ligt een dik pak op de daken en ook op de enige weg in het dorp. De sneeuw wordt niet weggehaald maar het vervoer wordt er op aangepast. Zo kun je al skiënd naar de bakker, naar de sportwinkel, naar de liften en naar je hotel.

Bettmeralp is het middelste dorp en daarom een ideale basis om de pistes in Aletsch Arena te ontdekken. In totaal 104 kilometer waarbij je dus uitkomt bij de 3 dorpen. Bij Bettmeralp vind je de meeste brede en kindvriendelijke pistes. Met name blauw en hier en daar wat rode afdalingen. Onderweg stop je bij leuke restaurants. De pistes zijn best kort en er zijn veel liften. Je betaald een skipas voor het hele gebied. Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen maar liggen rond € 60,- per dag. € 243,- voor 5 dagen en € 342,- voor 7 dagen. Koop je ze vroeg en online dan krijg je vaak wat korting.

Naast skiën zijn er meer activiteiten die je kunt doen! De gletsjer kun je niet op in de winter maar je kunt wel de uitzichtpunten bekijken en de panoramische wandeling maken.

Bettmeralp in de zomer

Aletsch Arena

Bettmeralp in de zomer

Wallis en dus ook Bettmeralp behoort tot de zonnigste regio van Zwitserland. Doordat het aan de zuidkant van de Alpen ligt worden wolken vaak tegengehouden. Ook in de zomer (het voorjaar en in de herfst) is Bettmeralp een fijne vakantiebestemming. Het is er rustiger dan in de winter, en je kunt er prachtig wandelen. De gondels zijn vrijwel het hele jaar open voor bezoekers. Zo kun je ook een mountainbike mee naar boven nemen en naar beneden fietsen. Men kan zich uitleven op steptrails en bike-downhilltrajecten. Daarnaast zou je in de zomer met een gids op de gletsjer kunnen lopen. Inclusief steigers aan je schoenen.

Verder is er een kleine golfbaan, een Alpen boerderij dat dient als museum en kaasmakerij (in Riederalp), kun je paragliden en klimmen. Op de Bettmersee wordt zomers gevaren, gezwommen en kun je suppen.

Aletschgletsjer

De Aletsch gletsjer is bijna 21 kilometer lang en omvat miljarden liters aan ijs. Je kunt de gletsjer van een aantal uitzichtpunten bewonderen en mooie hikes maken rondom het gebied. In de winter kun je er skiën terwijl je zicht hebt op de gletsjer, maar je kunt er niet op of dichtbij komen. De drie uitzichtpunten zijn Eggishorn, Bettmerhorn en Moosfluh en deze kun je zowel in de zomer als in de winter bezoeken met kabelbanen. Eggishorn ligt bij Fiescheralp. Vanuit Bettmeralp pak je de paarse kabelbaan naar Bettmerhorn, en dan nog een lift verder. Hier heb je een uitzichtpunt, een expositie over de gletsjer en restaurant.

Hoeveel gletsjers zijn er in Zwitserland?

Aletschgletsjer

Uitzicht op de Matterhorn en Walliser Alpen

Niet alleen de uitzichten op de langste gletsjer van Europa is indrukwekkend, ook aan de andere kant - richting het zuiden - is het uitzicht niet mis. Bij een heldere dag zie je het Rhônedal en kun je kilometers ver kijken. De kleine puntige top is de iconische Matterhorn. Niet de hoogste berg maar wel de bekendste van Zwitserland. Vanaf het dorp, de pistes en vanaf wandelroutes heb je regelmatig zicht op de Walliser Alpen. Boven de gletsjer steken de Eiger, Mönch en Jungfrau uit.

Hotels in Bettmeralp

De hotels en appartementen in Bettermeralp liggen allemaal vrij centraal. De ideale locatie is aan de Dorfstrasse. Dan kun je makkelijk lopend, met karretje en met ski's of snowboard tot aan je hotel komen. De accommodaties zijn allemaal gericht naar het dal, de meeste kamers hebben dus mooi uitzicht!

Hotel Alpfrieden

Bettmeralp accommodatie

Ongeveer aan het eind van het dorp staat hotel Alpfrieden, een fijn, typisch Zwitsers berghotel. De gondel naar Bettmerhorn is op korte loopafstand. De kamers aan de voorkant hebben een geweldig uitzicht met balkon naar het dal. Elke avond wordt er goed eten geserveerd, te beginnen met een salade, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De lokale Zwitserse wijnen zijn aan aanrader.

Beschikbaarheid en prijzen

Panorama Hotel & Restaurant

hotel Bettmeralp

Centraal in het dorp vind je Hotel Panorama. Dit traditionele 3-sterrenhotel ligt op slechts 400 meter afstand van de skiliften. Ook de gondel vanaf het dal is maar 5 minuten lopen, het mooie kapelletje ligt vrijwel voor de deur! De kames zijn onlangs gerenoveerd en hebben een moderne - Alpine chic - inrichting gekregen. De sfeer van de bergen met veel natuurlijke, moderne materialen.

Beschikbaarheid en prijzen