Op een groot en mooi eiland als Kreta is het zonde om géén auto te huren. Er is veel te zien en als je niet afhankelijk wilt zijn van bussen of excursies dan is een huurauto onmisbaar. Kreta is het grootste Griekse eiland en behoorlijk veelzijdig. Het ligt zuidelijk en is daarom ook in het voor en na-jaar een zomerse vakantiebestemming. Omdat het ook een van de meeste populaire Griekse eilanden is, is het verstanding om op tijd een auto te huren op Kreta. In dit artikel lees je tips voor het huren van een auto, onze ervaring en hoe auto rijden op Kreta is.

Auto huren Kreta, tips en ervaringen


Wanneer je naar Kreta gaat kun je vliegen naar twee bestemmingen: Chania en Heraklion, beide in het noorden. Naar Chania vlieg je als je het westen van Kreta wilt ontdekken, met het gezellige Rethimnon, de mooie kloven, stranden en Chania zelf. Heraklion ligt dichtbij Chersonissos maar de rest van oost-Kreta is minder toeristisch. Om een roadtrip Kreta te maken moet je zeker drie weken uittrekken, en dat is eigenlijk nog te kort. Het eiland heeft een oppervlakte van 8.336 km². Ter vergelijking: Texel is 463,2 km². Neemt niet weg dat je met een huurauto veel van het eiland kunt verkennen! Zelf waren we een volle week met de auto op pad en dat is heel goed bevallen.

Waar auto huren Kreta?

Zelf huren wij onze auto vrijwel altijd direct bij de luchthaven en ook op Kreta doen we dit. In ons geval huren we een auto vanaf Heraklion. In grote plaatsen kun je vaak ook een auto ophalen of bij grote hotels. Een huurauto reserveren doen we in Nederland, liefst zo ver mogelijk van te voren. Dan kun je ook de ophaal locaties bekijken en alle voorwaarden doornemen. Hoe eerder je een auto reserveert, hoe meer keuze er is en hoe goedkoper te prijzen zijn. Er zijn meerdere Nederlandse autoverhuur websites zoals Sunny Cars en Easy Terra. Dit zijn verzamel websites waarbij je je wensen kunt invullen en zij op basis daarvan de beste auto voor je selecteren. Je boekt uiteindelijk bij een lokale verhuurder zoals Avis en Hertz. Via beide websites hebben wij goede ervaringen en via hen kun je ook direct de gewenste verzekeringen selecteren. Bij Sunny Cars ben je overigens altijd all-in verzekerd. Heb je een vakantie geboekt via TUI dan kun je ook daar een auto huren. Een goede lokale verhuurder is autoverhuur Crete Holidays.

Deze keer reserveerde we een Suzuki Swift. De auto haalde we op bij Alamo (Enterprise). Van te voren kregen we een e-mail dat online konden inchecken. Dan kun je nog sneller de auto ophalen. Dit deden we en na een paar minuten hadden we de auto. Onze auto werd nog even schoongemaakt en daarna konden we de auto meenemen. Voordat je vertrekt neem je met de verhuurder de schade van de auto door. Dit staat aangegeven op de papieren. Ben je akkoord dat zet je een handtekening

Je vind de verhuurkantoortjes op Heraklion na de bagageband. Hier kun je je melden en laat je de papieren (de voucher geprint), creditcard en rijbewijs zien. Daarnaast loop je naar buiten waar een nog een soort mini-kantoortje staat per auto-aanbieder (Alamo zit bij Enterprise).

Kreta huurauto

Hoeveel kost een auto huren op Kreta?

Wat je betaald voor een huurauto op Kreta hangt af van een aantal dingen. Uiteraard kun je kiezen voor verschillende type auto's. Vanwege de bergwegen op het eiland is een auto met sterke motor aan te raden, en zelfs een auto met automaat kun je er goed gebruiken. Reis je alleen? Als stel of als gezin? Wil je airco? Navigatie of een kinderzitje bijboeken? Hier betaal je iets extra's voor en ook wanneer je bijvoorbeeld een tweede bestuurder wilt. Wij betaalden voor een Suzuki Swift in de herfst vakantie iets meer dan 235 euro (zonder extra's), dit hadden we 3 weken van te voren geboekt.

Verzekering

Wanneer je een auto huurt op reis is een goede verzekering extra van belang. Je kunt er diverse afsluiten zoals een WA verzekering, verkering voor diefstal, schadeverzekering en glas, banden, dakschade verzekering. Wanneer je via Sunny Cars een auto huurt ben je voor al deze dingen verzekerd. Doe je dit bij een andere verhuurder dan ben je wel WA verzekerd, voor de overige verzekering kun je nog eens apart kiezen. We raden aan om in Nederland een huurauto te reserveren zodat je ook in alle rust de autoverzekering kunt bekijken. Op plaatst van bestemming kun je sneller over de kleine letters heen lezen.

auto-huren-kreta

auto-rijden-kreta

roadtrip-kreta

Wanneer kun je een auto huren?

Welke leeftijd moet je minimaal hebben als je een auto wilt huren op Kreta? Of hoeveel jaar rijervaring? Kun je een auto huren op Kreta zonder creditcard?

Om een auto te kunnen huren in Griekenland en dus ook op Kreta dien je een ID bewijs bij je te hebben, de reisbescheiden van je huurauto, een creditcard op eigen naam* en vanzelfsprekend ook je rijbewijs. Met een Nederlandse rijbewijs kun je op Griekenland een auto huren, hiervoor hoef je geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Over het algemeen moet je miniaal 21 jaar oud zijn (en maximaal 75 jaar) om een auto te kunnen huren, maar verhuurbedrijven kunnen zelf regels bepalen. Ben je jonger dan 23 dan kan het zijn dat je een jonge-bestuurderstoeslag moet betalen. De leeftijdsgrens hangt niet alleen af van de verhuurder, maar ook van het het type auto. Een verzekering is voor jonge bestuurders vaak ook duurder. Daar komt bij dat meestal je minimaal 2 jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Check dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest.

Let ook op welke brandstofregel een autoverhuurder hanteert. Dit kan zijn vol = vol, dan krijg je een volle tank en dan lever je de auto met een volle tank weer in. De regel in Griekenland is dat kinderen onder de 12 jaar nooit op de voorbank plaats mogen nemen in een auto. Het is verplicht een eerste hulp kit bij je te hebben, evenals een brandblusser en gevarendriehoek, wanneer je een auto huurt kun je dit dus voor de zekerheid dubbel checken. Te veel retsina wijn of Mythos bier drinken is geen goed idee, een alcoholpromillage van 0.5 of hoger levert namelijk een boete op.

Auto huren Kreta zonder creditcard

Wanneer je een road trip wilt gaan maken met een huurauto dan dien je altijd borg af te geven voor de huurauto. Dit doe je vrijwel altijd door middel van een creditcard. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan en er wordt dan een bepaald bedrag 'gereserveerd' tijdens de periode dat je de huurauto gebruikt. De borg is er voor wanneer je eventuele schade hebt gereden. Een aantal verhuurmaatschappijen geven een auto mee zonder dat je een creditcard op naam hebt. Sunny Cars is de enige Nederlandse autoverhuurmaatschappij waarbij je zonder een creditcard op je naam kunt huren. Zij nemen het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder. Dit is een extra service pakket en hier betaal je wel iets meer voor, maar het is in elk geval mogelijk om op Kreta een auto te huren zonder creditcard.

auto huren Kreta tips

Auto rijden op Kreta

Op sommige plekken op Kreta kan auto rijden wel wat avontuurlijk zijn. Maar over het algemeen kun je prima zelf auto rijden, hier heb je geen speciale auto (4x4) voor nodig. De hoofdwegen zijn vrij nieuw en goed geasfalteerd. Voor bergachtige gebieden kan een auto met automaat overigens wel fijn zijn maar het is niet noodzakelijk. Op Kreta zijn verder wel veel kleine wegen: wegen naar restaurants, bergweggetjes of naar verlaten stranden bijvoorbeeld. Ook deze zijn niet altijd goed onderhouden.

Vanuit Heraklion in het noorden is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de zuidkust, bijvoorbeeld naar Matala. Op het smalste stuk (bij Rethimnon) ben je in een half uur van noord naar zuid. Kreta is vooral een lang eiland. Bij de grotere steden zoals bij Heraklion loop je vaak wat vertraging op vanwege drukte en door verkeerslichten.

Verkeersregels

De verkeersregels in Griekenland wijken in principe niet veel af van die in Nederland. Je moet er alleen meer rekening mee houden dat er minder verkeerslichten en borden zijn, de wegen iets minder goed kunnen zijn en ook de wegen steiler zijn dan bij ons. Ook kunnen de Grieken soms een eigen rijstijl aannemen.  Extra opletten in het verkeer kan daarom geen kwaad. Goed om te weten is dat opgaand verkeer altijd voorrang heeft op verkeer dat naar beneden gaat. Op de grote wegen zijn de rijbanen erg breed, bijna tweebaans en hier wordt dan ook veel ingehaald. Je kunt naar rechts gaan op de baan zodat je ruimte maken voor iemand die sneller gaat.

De maximumsnelheid zijn op de snelwegen op Kreta meestal rond 110 kilometer per uur, dit haal je niet altijd door de mooie, slingerwegen. Bovendien moet je op veel plekken op de snelweg langzamer rijden, bijvoorbeeld bij een dorp of oprit. Er staan veel borden met verschillende snelheden zoals 90, 70 en 80 kilometer per uur. Er staan ook regelmatig flitspalen langs de weg. Borden staan in het Grieks en in het Engels geschreven. Vaak staan de beide talen onder elkaar op de borden, maar het kan ook voorkomen dat het bord in het Grieks staat en een paar meter verderop in het Engels.

Roadtrip Kreta

Stel je hebt een week of twee op Kreta wilt naast ontspannen op het strand ook veel van het eiland zien. Hoe doe je dat het best? Onze tip is absoluut een auto huren. Tussen de toeristische plekken en steden rijden ook bussen, en natuurlijk kun je vanuit een touroperator excursies doen, toch is een roadtrip Kreta de ideale manier om het eiland te verkennen. Met een auto bepaal je je eigen tijden en de route en op die manier ontdek je Kreta het best.

 De mooiste eilanden van Griekenland
 Bijzonder overnachten op Kreta

waar-auto-huren-kreta