De natuur op Kreta is vrij ruig en je hebt er verschillende berglandschappen. Soms wat dor, maar vaak zijn de valleien begroeid met bomen en olijfgaarden. In de bergen zijn in de loop der jaren kloven ontstaan door water dat er door heen stroomde. Vooral in de zomer en in het najaar liggen de kloven (Gorges) nu volledig droog waardoor je er kunt wandelen. De bekendste kloof-wandelingen op Kreta zijn de Samariakloof en de Imbroskloof. Maar omdat het eiland zo groot is, is het niet altijd mogelijk om deze te bewandelen. Gelukkig vind je er verspreidt over het eiland nog veel meer. Bekijk hier de mooiste kloven op Kreta!

Mooiste kloven + wandelingen op Kreta


Kloven ontstaan door verschillende natuurverschijnselen. Door opwaartse druk ontstaan bergen en ook breuken en spleten in het gesteente. Dit gebeurd met name in kalksteen. Ook doordat water vanuit de bergen naar zee stroomt zijn kloven ontstaan. Omdat het steeds droger wordt is het in veel kloven mogelijk om door heen te lopen. De meeste kloven kun je het hele jaar door lopen, tenzij het veel geregend heeft. Dan kunnen er plassen ontstaan en zijn de stenen gladder. Een wandeling tussen zo'n bijzonder landschap is in elk geval een activiteiten dat je zeker eens moet doen wanneer je op Kreta bent. Er zijn alleen meer dan vijftig (!) kloven waarbij je dit kunt doen. Wat zijn de mooiste kloven op Kreta? Je leest het hier!

Draag altijd goede schoenen, begin vroeg en neem water mee. Bij sommige kloven neem je een taxi terug, zorg dan dat je contant geld op zak hebt. Ben je een ervaren wandelaar? Doe dan deze 6-daagse Kreta Trail met overnachtingen.

1. Gorge of Kritsa

Een van de mooiste dorpjes op Kreta is Kritsa, niet ver van Agios Nikolaos. Je herkent het aan het witte klooster en de locatie tussen de bergen. Beneden aan het dorp begint de wandeling van Gorge of Kritsas. De wandeling begint vrijwel direct in de kloof. Je loopt een stuk naar beneden en daarna komt je in de kloof terecht. Je kunt er niet verdwalen maar moet wel een aantal keer echt over rotsen klimmen en zelfs een klein stukje met touw doen. Doe daarom stevige schoenen mee. Omhoog ga je bijna niet en route is iets meer dan 5 kilometer waarvan je het tweede deel om de kloof heen terug loopt. Het is dus een ronde wandeling waarbij je weer terug bij het startpunt komt. Het smalste stuk van de kloof is minder dan een meter en de rotsen zijn indrukwekkend hoog!

2. Roza Gorge

De mooiste kloof op Kreta is wat ons betreft de Roza Gorge. Deze is anders dan alle andere kloven op Kreta. Je kunt de wandeling zowel boven als beneden beginnen, naar het schijnt, wij hebben het lage punt niet gezien. De route begonnen we in het dorp Kera. Daarna loop je naar het uitzichtpunt. Voer hiervoor Roza Gorge upper entrance/viewpoint in op Google maps. Let wel op, het beginstuk is lastig te vinden. Wij gingen achter een huis/restaurant naar beneden (hier staat een bordje) via een trap. Daarna loop je door een soort olijfgaard, waarvan wij het idee hadden dat we door een tuin van iemand liepen. Toch kwamen we na een paar minuten uit bij het uitzichtpunt (met een dakje) en begin van de route. De kloofwandeling hebben wij deels gedaan, naar beneden en weer terug naar boven, maar was erg uitdagend. Het is erg steil en je klimt over de stenen heen. Er staat soms wat hekwerk langs de afgronden, maar ik raad af om deze te gebruiken, of check eerst goed of ze wel stevig staan! Doordat het zo'n steil stuk is heb je wel de meest fantastische uitzichten over de kloof en omliggende bergen. Voor deze hike moet je geen hoogtevrees hebben en goed te been zijn. Geen aanrader met jonge kinderen kinderen. Lees meer over de route van de Roza Gorge.

3. Samariakloof

Een van de meest bekende kloof op Kreta is de Samariakloof. Deze is gelegen in het zuidwesten van het eiland betreft een afstand van maar liefst 16 (waarvan 13 door de kloof) kilometer. Op het smalste stuk is de kloof nog maar 4 meter breed. Daarmee wordt gezegd dat het de smalste kloof ter wereld is maar of dat waar is valt te betwijfelden. Op Kreta zelf zagen we (kleinere) kloven die al smaller waren. Neemt niet weg dat de Samaria enorm indrukwekkend is! Zeker met wanden die rijzen tot 500 meter.

Het startpunt van de wandeling begint net voor bij het dorp Omalos. Je kunt Xyloskalo invoeren op Google Maps. Je begint op het hoogste punt (ruim 1220 meter) en je loopt dan naar beneden richting de zee. Vanaf hier neem je een lift (per boot in Agia Roumeli en auto) terug naar het startpunt. Voor het Samaria Nationaal Park betaal je € 5,- voor de toegang, aan het eind word je kaartje weer gecontroleerd zodat er niemand in de kloof achterblijft. Voor het stuk terug in de boot betaal je € 11 of € 12,50. Veel mensen kiezen er voor om deze kloofwandeling als dagexcursie te doen. In het voor- en-najaar heb je kans op natte plekken maar er zijn veel bruggetjes en loopplanken geplaatst. De Samariakloof is de meest pittige en indrukkende kloof van Kreta! Afhankelijk van het weer in het gebied van 1 mei tot en met 15 oktober (07:00 - 16:00) open voor bezoekers.

➞ Bekijk accommodaties in de buurt van de Samariakloof
➞ Huur een auto via Sunny Cars

bezienswaardigheden-kreta

wandelen op Kreta

mooiste-kloof-kreta

mooiste plekken Kreta

4. Gorge Zaros

De wandeling door de Zaros kloof begin bij het bekende Zaros meer. Naast het meer zit een Taverna en hotel waar je voor of na je wandeling wat kunt eten en drinken. Door meer is de omgeving erg groen en rondom zijn meerdere wandelroutes uitgezet. De hike in Gorge Zaros begint achter het meer en gaat richting het Byzantijns kerkje Agios Nikolaos. Het is een prachtige wandeling door de ruige kloof. Er zijn veel losse stenen en de route is niet altijd duidelijk, maar dat maakt het een avontuurlijke wandeling. Onze route duurde ongeveer 2 uur maar je kunt deze ook langer maken. Op het plateau bij het kerkje kun je meerdere kanten op: terug door het bos naar het beginpunt, en verder naar Nida en Psiloritis, of naar Gerger.

5. Kloof van Aradena

Op zoek naar een uitdagende kloofwandeling? Een kloof met steile hellingen waarbij je moet klimmen en hoge bruggen moet overwinnen, is de kloof van Aradena. De kloof is maar liefst 16 (of 18) kilometer lang en is alleen geschikt voor gevorderde wandelaars. Het startpunt is in het gelijknamige dorp Aradena op een hoogte van 600 meter. Een ijzeren brug verbind twee smalle delen van de kloof. Vanaf deze brug kan ook worden gebungeejumpt. De hike zelf is er dus een met veel klimmen. De omgeving is beeldschoon met veel dennenbomen, grotten, gesteentes en er is een natuurlijke waterbron.

6. De Imbros kloof

Een andere bekende kloof op Kreta is de Imbros kloof, en wordt vaak als alternatief gegeven voor de Samariakloof. Deze kloofwandeling is 8 kilometer lang en ligt tevens in het zuidwesten van Kreta, iets centraler dan de Samariakloof (die ligt nog meer dan het westen). Je kunt de route van boven naar beneden doen of andersom. Van boven is het makkelijkst. Doordat je niet naar boven loopt maar naar beneden is het deze route voor de meeste mensen goed te doen. In 2 a 3 uur kun je de wandeling helemaal uitlopen. De ingang van de gorge is op 750 meter bij het dorpje Imbros. De route begint breed en wordt steeds smaller, uiteindelijk kom je aan in het kustplaatsje Komitades. Vanuit hier kun je een pick-up taxi naar het beginpunt nemen. De kloof is absoluut een van de mooiste op Kreta! Je ziet er mooie bruingele rotsen maar ook bomen, struiken en met een beetje geluk zie je er de beroemde geiten van Kreta.

➞ De mooiste bezienswaardigheden op Kreta
➞ Tips voor auto huren op Kreta

Wandelen Kreta kloof

mooiste-kloven-kreta

wandelen-op-kreta

Kritsa kloof

wandel-kreta-kloof

doen op Kreta