Tijdens een rondreis door Albanië is Berat absoluut een van de hoogtepunten. Berat is oude een stad - UNESCO erfgoed -  gelegen in het centraal/zuidelijke deel van het land. Het is bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en culturele erfgoed. Daarnaast heb je er restaurants met de leukste terrasjes en is het er gewoonweg erg sfeervol!

Wat te zien en doen in Berat?

Hoewel Berat niet groot is, is het toch een plaats waar je zeker 3 dagen kunt verblijven. Naast het stadje zelf kun je ook het kasteel bezoeken, en trips maken in de natuur nabij. Ook is het een bekende wijnregio. Bovendien ligt Berat tussen de hoofdstad Tirana (2 uur rijden) en de mooie stranden in het zuiden in. De perfecte plek voor een tussenstop dus.


UNESCO stad van meer dan 4000 jaar oud

Berat staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn goed bewaarde Ottomaanse architectuur en historische betekenis. Albanië is een van de weinige plekken in Europa waar dit nog zo goed bewaard is gebleven. Dwalend door de straten woon je in een soort sprookjeswereld met witte stenen huizen en talrijke ramen. Mangalem en Gorica zijn de oudste wijken, gelegen aan beide kanten van de Osum-rivier. Vroeger was Mangalem de islamitische wijk en met een brug kwam je in Gorica wat de christelijke wijk is. Tegenwoordig is het een mix van beide. De stad is tegen rotsen aangebouwd waardoor er veel hoogteverschillen zijn. Hierdoor heb je steeds mooie doorkijkjes. De Bachelors’ Moskee is een van de vele mooie moskeeën in Berat.

Berat Albanië

Berat UNESCO

stad met duizend ramen Albanie

De stad met duizend ramen

De stad staat vaak bekend als "de stad van duizend vensters" vanwege de vele ramen van de Ottomaanse huizen die tegen de heuvel zijn gebouwd. De huizen zijn wit, de daken en kozijnen bruin waardoor ze er echt uit springen. Verstopt tussen de huizen zitten de leukste restaurants! Bijvoorbeeld Tradita e Beratit.

Kasteel van Berat, moskeeën, klooster en uitzicht

Het Kasteel van Berat (Kalaja e Beratit)ligt op de berg naast het stadje. Je hebt op een bepaald punt dan ook een geweldig uitzicht over Berat, de rivier en de natuur in de omgeving. Maar het kasteel zelf is ook enorm leuk om te bezoeken. Binnen de muren van het kasteel bevinden zich nog steeds huizen en kerken, waardoor het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Op veel plekken hangen er mooie kleden en je kunt er honing en andere producten kopen bij de locals. In het kasteel bevinden zich nog steeds bewoonde huizen, wat het een levend historisch monument maakt.

Het kasteel van Berat is een historisch fort dat dateert uit de oudheid. Oorspronkelijk gebouwd in de 4e eeuw voor Christus door de Illyriërs. Door de eeuwen heen is het versterkt en uitgebreid door verschillende heersers, waaronder de Byzantijnen, Bulgaren en Ottomanen. Je vindt er een aantal kerken en moskeeën binnen zijn muren, een van de meest opmerkelijke gebouwen is de 13e-eeuwse Kathedraal van de Heilige Maria, die nu een museum herbergt met iconen en religieuze kunstwerken.

Is Berat de moeite waard?

bezienswaardigheden Berat

Wijn proeven rondom Berat

Albanie kent een aantal mooie witte en rode wijnen. Met name in de omgeving van Berat zijn wijngaarden te vinden! Enkele mooie wijnhuizen en gaarden zijn: Nurellari Winery (gelegen aan het water en je kunt er ook slapen), Alpeta Agrotourism & Winery (boek excursie hier) en Cobo Winery.

Raften door de Osumi Canyon

Osumi Canyon, ook wel bekend als de "Grand Canyon van Albanië," is een spectaculair natuurwonder gelegen nabij Berat, in de buurt van de stad Çorovodë, het belangrijkste toegangspunt voor bezoekers. De kloof strekt zich uit over ongeveer 26 kilometer en heeft kliffen die tot 100 meter hoog kunnen zijn. De Osum-rivier, die door de kloof stroomt, is verantwoordelijk voor de prachtige geologische formaties. De rivier heeft de kloof over millennia uitgehouwen, waardoor diepe ravijnen en dramatische landschappen zijn ontstaan.

Er zijn verschillende wandelpaden in en rond de kloof die prachtige uitzichten bieden en mogelijkheden om de natuurlijke schoonheid van het gebied te verkennen. Maar de Osum-rivier is met name een populaire plek om te raften! Vooral in het voorjaar wanneer het waterpeil hoger is. De raftingervaring in Osumi Canyon is geschikt voor zowel beginners als ervaren rafters. Je kunt hier een tour boeken.

mooiste plekken Albanië

Berat Albania

rondreis Albanië

Musea

Er zijn een aantal interessante musea in Berat: Het Etnografisch Museum. Dit museum is gevestigd in een traditioneel Ottomaans huis en biedt inzicht in het leven en de cultuur van de inwoners van Berat door de eeuwen heen. Het Onufri Ikonografie Museum bevindt zich in de oude kathedraal van de Heilige Maria binnen de kasteelmuren en toont een indrukwekkende verzameling iconen en religieuze kunstwerken, vooral van de beroemde Albanese schilder Onufri.

Overnachten en rondreis Albanië 

Het leukst om te verblijven in Berat is in een van de traditionele huizen in het centrum. Nadeel is dat je de auto lastig kwijt kunt wanneer je zelf een roadtrip door Albanië maakt. Verblijf bijvoorbeeld bij Tradita e Beratit in het centrum, of bij daarbuiten bij. Elvish Garden Boutique B&B. Met TUI kun je een rondreis door Albanië maken waarbij Berat gecombineerd wordt met de mooiste stranden.

Is Berat de moeite waard?

kasteel Berat

Berat Castle

vakantie Albanie

wijngaarden Berat