Voor de meeste van ons valt een vakantie dit voorjaar volledig in het water. Maar ook de herfst is gelukkig een fijne periode om op reis te gaan. In de maanden oktober, november en december heb je op veel bestemming nog goed weer, bovendien is het minder druk en minder duur dan bijvoorbeeld in de zomervakantie. Liever niet naar de zon maar naar het bos of zelfs al naar de sneeuw? Ook dat kan in de herfst! Zowel dichtbij als ver weg is er in elk geval genoeg aanbod. Lees hier meer over beste vakantiebestemmingen voor in de herfst van 2021.

Beste vakantiebestemmingen in de herfst


Beste reistijd oktober november en december

Oktober

Of we nou een slechte zomer hebben, je hard hebt doorgewerkt of gewoonweg zin hebt om er weer op uit te gaan, op vakantie gaan aan het einde van het jaar vind niemand vervelend. In oktober hoef je niet al te ver te reizen voor een fijne vakantie. Zelfs niet voor zonnige bestemmingen. Maak bijvoorbeeld een rondreis door Marokko, reis naar Turkije, Oman, Kreta, Puglia, Tsjechië of Portugal. In het zuiden van Europa is het in oktober nog heerlijk weer. In het voorjaar kun je naar Japan om de kersenbloesem te zien, maar de herfst in Japan is minstens net zo mooi, en minder druk. Of maak een rondreis Taiwan! Leuke steden om in oktober te bezoeken zijn Madrid, New York, Istanbul en Praag.

November

In november is het echt gedaan met de warmte in Europa. Met wat geluk heb je in Valencia nog zon en twintig graden, en de Canarische eilanden zijn aangenaam, maar garanties zijn er niet. Waar is het wel warm in november? En waar schijnt de zon? Hiervoor kun het best naar Azië of Zuid-Amerika afreizen. In november wordt het lente in Zuid-Amerika, Argentinië en chili zijn dan landen die je perfect kunt bezoeken. Liever naar Azië? Dan zijn Laos en Cambodja mooie bestemmingen met het beste klimaat.

December

December is voor aan aantal verre bestemmingen de ideale reismaand omdat het klimaat er dan aangenaam is (lees: geen regen en orkanen). Zo kun je in Ecuador en op Galapagos eilanden bijzondere dieren spotten, of eiland hoppen in de Filipijnen. In het Caribisch gebied en centraal Amerika is het droogseizoen begonnen en is de kans op orkanen het kleinst waardoor december een prima maand is om deze kant op te gaan. Tegelijk is december natuurlijk de feestmaand van het jaar en kun je de welbekende kerstmarkten bezoeken. Bijvoorbeeld in Valkenburg, Keulen of Antwerpen.

beste-reistijd-oktober

bestemming-in-november

herfstvakantie-zonzeker

Zonvakantie in het najaar

Voor wie echt nog een flinke dosis vitamine D op wil doen (met goede zonnebrand uiteraard) kan in de herfst zeker naar een aantal zonnige bestemmingen toe. Zowel in Europa als daarbuiten. Hoewel we in Nederland de laatste jaren goede zomers hebben gehad, is een zonvakantie toch anders dan in Nederland. De dagen worden in oktober al flink korter en koeler, toch kun je ook in Europa nog zonnige bestemmingen opzoeken. Winterzon bestemmingen in Europa zijn bijvoorbeeld de Canarische eilanden, Kreta, Zuid Portugal en Spanje, Sardinië, Sicilië en Cyprus. Iets verder vliegen kun je warmte vinden in bijvoorbeeld Tel Aviv, Madeira, Egypte, Marokko en Gambia. Een verre reis maken? Ga dan naar Zuid-Afrika, Australië of Sri Lanka!

Top 10 zonbestemmingen in de herfst:

Nederlandse Antillen
Noord Thailand
Australië
Zanzibar
Mexico
Sri Lanka
Zuid-Afrika
Fuerteventura
Cuba
Mauritius

➞ Bekijk hier de zonvakanties van TUI

Sneeuw en herfstbestemmingen

Persoonlijk is de herfst mijn lievelingsseizoen en dat is vooral vanwege de frisse luchten in de ochtend, de onverwacht warme zonnestralen en natuurlijk de gekleurde bladeren aan de bomen. Daarom ga ik in oktober of november ook het liefst naar een bosrijke bestemming. De bossen van noord Tsjechië zijn in de herfst absoluut een aanrader (en iedereen raapt er paddenstoelen), en ook Finland (en heel Scandinavië) is prachtig tijdens de Ruska. Zelf zag ik in de herfst ook het noorderlicht. In november en december wordt de kans op sneeuw natuurlijk groter. Een sneeuwbestemming ver weg is bijvoorbeeld Canada, of Japan. Ook in de Alpen kun je in november en december vaak al skiën. Een van de beste vakantiebestemmingen voor in de herfst  is wat mij betreft dan ook Noord Italië of Slovenië.

Top 10 herfst en winterbestemmingen:

IJsland
Noorwegen
Finland
Zweden
Canada
Japan
Duitsland
Frankrijk
Noord Italië
Tsjechië

➞ Bekijk winterreizen via Voigt Travel

winterzon-gambia

leukste-bestemmingen-herfst

bestemmingen-in-de-herfst

Stedentrip in de herfst

Een weekendje weg en een stad verkennen kun je het hele jaar doen. De 'koude' steden zoals Stockholm, New York en Berlijn zou ik zelf alleen aan het begin van de herfst overslaan, maar juist eind november of december bezoeken (of juist in de zomer). Deze zijn namelijk vlak voor kerst het meest sfeervol. Leuke bestemmingen voor een stedentrip in de herfst zijn wat mij betreft de Spaanse steden Valencia en Sevilla (lekker warm en zonnig), Lissabon en Porto, maar ook Marrakech, Kaapstad, Rome, Athene, Praag en Florence. Bestemming met veel zon, met veel groen, of nabij bos. Bezoek vanuit Praag, Porto en Florence ook plekken buiten de stad. De bossen en wijngaarden kleuren dan namelijk prachtig in verschillende tinten geel, oranje en rood.

Top 10 stedentrips in de herfst:

Parijs
Kaapstad
Praag
Lissabon
Porto
Valencia
Londen
New York
Florence
Boedapest

➞ Bekijk de leukste stedentrips van TUI
➞ Zie het aanbod stedentrips via De Vakantiediscounter

Top bestemmingen in de herfstvakantie

Wanneer je verbonden bent aan de herfstvakantie is het aanbod reizen vaak net wat minder. Boek je vakantie daarom op tijd, reisorganisaties bieden vaak wel vroegboekkortingen aan. Voor regio noord is de herfstvakantie 2023 van 21 oktober tot en met 29 oktober. Midden en zuid hebben tegelijk vrij van van 14 tot en met 22 oktober. Wil je in de herfst vakantie naar een bestemming die zonzeker is? Denk bijvoorbeeld aan Side en Kemer in Turkije, Egypte, Malta en Kreta. Ook op Zakynthos is het nog prima vertoeven. Een vakantie dichtbij huis of lekker naar de bossen? Zelf vind ik het prima om er dichtbij huis om uit te gaan. Naar de Ardennen, of naar Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld. Ook is een verre vakantie in de herfst vaak wat goedkoper dan in de zomervakantie. Een rondreis Zuid -Afrika of Sri Lanka behoren tot de beste opties in de herfstvakantie.

Top 10 bestemmingen in de herfstvakantie:

Kreta
Canarische eilanden
Egypte
Kaapverdië
Cyprus
Portugal
Duitsland
Kroatië
Zuid-Afrika
Sri Lanka

➞ Bekijk het aanbod vakanties in herfst via TUI

Zonvakantie in het najaar

leuke-herfstvakantie-bestemmingen

beste-bestemming-herfstvakantie