Een reis door on-ondekt Meknes. Van de vier Koningssteden in Marokko: Marrakech, Fes, Rabat & Meknes, is laatst genoemde de minst bekende. En mijn favoriet. Veel mensen bezoeken alleen Marrakech of combineren een rondreis met een bezoek een Fes. Rabat wordt als hoofdstad van het land vaker aangedaan. Maar Koningsstad Meknes wordt gek genoeg een beetje vergeten. Check hier de mooiste bezienswaardigheden in Koningsstad Meknes!

Meknes Bezienswaardigheden


Ben ik even blij dat ik Meknes in onze route door Marokko heb opgenomen. Juíst omdat er nauwelijks toeristen zijn. Juist omdat je hier het echte Marokko ervaart. Meegenomen worden naar een tapijtwinkel, bij de ijzersmid zelf oorbellen kopen, Tajine proeven bij het de broer van onze Riad eigenaar, de oude Joodse begraafplaats bekijken, het magisch mooie Mausoleum van Moulay Ismail mogen zien, het brood gebakken zien worden en mogen proeven, dwalen door de gele straten en struinen over de drukke markt. Dit en meer bezienswaardigheden in Koningsstad Meknes:

De oude Medina van Meknes

De Medina van Meknes is waarschijnlijk de meest rustige die je in heel Marokko tegen zult komen. De stad is knus en compact, alles is in een dag zo’n beetje wel te zien. Het straatleven in Meknes is kleurrijk, levendig en vredig tegelijk. Alsof er een stofwolk van rust over de stad ligt. Behalve op  het centrale plein van Meknes: El- Hedime, dat tegenover de enorme Bab Mansour poort ligt. Hier staan al je zintuigen opspringen: het gerookte vlees, zoete dadels versus de vrolijk gekleurde potten, de mooie mensen, de muziek en het gebed vanuit de moskee. Verlaat je de hoofdstraten in de Medina dan begeef je je direct ineens in hele lege straten (autovrij) met okergele muren en bijzonder versierde muren. De historische stad van Meknes vormt een compleet en goed bewaard voorbeeld van stadsarchitectuur en monumentale bouw, een harmonieuze combinatie van islamitische en Europese architectuur.


Lees meer: Wat moet je weten over reizen in Marokko?

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

Bab el -Mansour poort & het El- Hedime plein

Sultan Moulay Ismail omringde Koningsstad Meknes met 25 km enorme muren, met magnifieke poorten zoals de machtige Bab el -Mansour. De poort is zo enorm dat deze niet te missen is wanneer je Meknes in rijdt. Het is tevens het drukte punt van de stad, waar het soms file rijden is, tegelijk een oversteek plek en soort van taxi-bus-uitlaat-ophaalpunt in een. Vooral in de donkere uren wordt het El- Hedime plein een gezellig chaos. Een  duizend-en-één-nacht sprookje, een feest met talloze lichtjes, luidruchtige muziek, dansende mannen en schreeuwende kooplui. Een geheimpje; ga via een van de restaurants naar boven en bekijk het tafereel van boven af. Of heb hier een lunch in de Marokkaanse zon.

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

Mausoleum van Moulay Ismail

Sultan Moulay Ismail was absoluut geen lieverdje. Hij regeerde van 1672 tot hij op zijn 81e stierf in 1727 en was een van de grootste, machtigste van alle Marokkaanse sultans, en ook een van de wreedste. Ter bevestiging van zijn glorie bouwde hij een enorm paleizencomplex in zijn ‘keizerlijke’ stad Meknes. Zijn paleizen moesten Versailles naar de kroon steken. De sultan begon zelf met de bouw van zijn mausoleum. Tussen 1950 en 1960 werd het gerestaureerd in opdracht van koning Mohammed V en (gedeeltelijk) opengesteld voor niet-moslimbezoekers. Voor niet-Moslims is dit een van de weinige religieuze gebouwen in heel Marokko dat bezocht kan worden.

En prachtig is het. Een serie binnenhoven met centrale fonteinen en opmerkelijk tegel- en stucwerk leidt naar een zaal met de tomben van de sultan, zijn favoriete vrouw Lalla Khnouata en twee van zijn zonen die na hem sultan werden (niet te bezoeken voor niet-moslims). De fraaie Franse klokken zijn geschonken door Lodewijk XIV. Een feest voor het oog is het wel. Na het (overigens gratis!) binnenlopen van de poort kom je in een knal gele wereld terecht met groen gemozaïekte vloer. In de verte pronken de drie poorten en de schitterende fontein. Hoe cliché ook; beelden zeggen meer dan duizend woorden.

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

Overnachten in een Riad

De rust van een Riad doet me goed na een dag dwalen door de wirwar van de stad. Ik koos er voor om te slapen in ‘Hiba’ een prachtige Riad, waar het dolt van allerlei kleuren. Maar waar ik nog steeds het ontbijt van mis. Het typisch Marokkaanse ontbijt dat we op het dakterras aten terwijl de zon steeds hoger naar de hemel klom. Riad Hiba wordt gerund door Mohammed, een ontzettend behulpzame man (iets met autopech) die slecht Engels spreekt. Er is een doodstille binnentuin, net een klein paleis van binnen, een breed uitzicht over de stad en omgeving, katjes die de daken trotseren alsof het niks is en loungen op de fijne stoelen hoog boven de stad. Er is gratis wi-fi en Riad Hiba ligt op 5 minuten lopen van het grote Lahdim-plein.

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

De Romeinse nederzetting Volubilis

Op slechts een half uur rijden van de stad liggen de Romeinse kunstschatten van Volubilis. Een van de best bewaarde Romeinse Ruïnes in heel Marokko. Waar ooievaren het terrein beheren en waar het uitzicht fenomenaal is. Nabij ligt ook pelgrimsstad Moulay Idriss.


Onze hele rondreis door het noorden van Marokko staat hier.

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes