Fasinerende Koningssteden, exotische geuren en kleuren, verdwalen in Medina’s, ruige berglandschappen en Marokkaanse thee. Tijdens een rondreis door Marokko krijg je dit alles en nog zo veel meer. Zin in een avontuurlijke road trip waarbij je de meest indrukwekkende natuur ziet, je je in een andere wereld waant maar waarvoor je niet ver hoeft te reizen? Marokko is dan dé bestemming. Lees mijn route rondreis noord Marokko hieronder.

Route rondreis noord Marokko


In een week tijd maakte we alleen een rondreis door het Noorden van het Marokko. Ik wilde graag rustig reizen en de tijd nemen om het land te leren kennen. We hebben dan ook maar op drie verschillende plekken geslapen. Wanneer je Marokko bezocht is overnachten in een Riad een must. Een huurauto gaf ons veel vrijheid maar Marokko is ook per trein, als je tussen de koningssteden reist, een aanrader. Deze rondreis was voor ons de perfecte afwisseling tussen drukke steden en rustige dorpjes in de natuur. Later maakt ik tevens een rondreis door het zuidelijke deel van Marokko. Deze route kun van de kunst, het Atlasgebergte, de woestijn en Marrakech kun je hier bekijken.

Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via Sunny Cars


Lees ook: Wat moet je weten over reizen in Marokko?

Dag 1: Eindhoven, Fes, Meknes

Met Ryanair vliegen we voor 60 euro per persoon retour naar Fes. Aangekomen in Fes halen we onze huurauto op en rijden een uurtje naar de stad Meknes, onze eerste echte stop van de reis. Na wat vertraging komen we pas rond etenstijd aan en we duiken na het eten van onze eerste Tajine dan ook het bed in.

We slapen in de prachtige Riad Hiba. Een prima verblijf met vooral een heel fijn dakterras met uitzicht over de stad. Het ontbijt is goed, de eigenaar heel vriendelijk & eerlijk (hij hielp ons met de auto toen deze niet meer startte en wilde daar niks voor) maar spreekt geen Engels.


Lees ook: Traditioneel slapen in Marokko: zes fijne Riads om te verblijven

route-rondreis-noord-marokko

Dag 2: Meknes

Meknes is een van de meest rustige steden van Marokko en is daarom heel fijn voor een eerste kennismaking. We zijn maar een van de weinige toeristen hier en zijn daarom erg gewild als prooi voor mensen die ons willen ‘helpen’. Meknes is prachtig. De smalle straatjes zijn eigenlijk heel rustig. In tegenstelling tot de levendige markt en het plein. Ik werd verliefd op de prachtige mozaiëk in het Mausoleum van Moulay Ismail, een van de weinige religieuze monumenten in Marokko die toegankelijk zijn voor niet-moslims.


Lees ook: De mooiste accommodaties in Marokko

route-rondreis-noord-marokko

Dag 3: Volubilis ruïnes & 3 uur rijden naar Douar Bellouta/Chefchaouen

Vandaag bezoeken we de Romeinse nederzetting Volubilis, een half uur buiten Meknes. Er is nog redelijk veel bewaard gebleven van de oude stad en vooral de tekeningen van mozaiëk zijn bijzonder. We ontbijten in het pelgrimstadje ernaast: Moulay Idriss. De nakomelingen van de islamitische profeet hier ligt begraven. Er wordt gezegd dat Moslims dit stadje zeven keer moet bezoeken als ze niet het geld hebt om naar Mekka te gaan.

rondreis-noord-marokko

route-rondreis-noord-marokko

In de middag rijden we verder naar het noorden (3,5 uur rijden). We slapen in de bergen, thuis bij inwoners van een verlaten dorpje. Het verblijf ligt 34 kilomter buiten de stad Chefchouaen en we blijven hier twee nachten. Maison Rurale Houmar is een groot huis met prima voorzieningen. We worden warm ontvangen door Mohammend en zijn vrouw. We krijgen traditioneel ontbijt, diner en Marokkaanse thee, uiteraard. Ook maken we kennis met de zus van Mohammend en ze laat haar ons pasgeboren kalf zien. Communiceren doen we met handen en voeten, we spreken geen woord Frans en zij spreken geen woord Engels. 

Dag 4: Chefchouaen

Een van de redenen dat ik echt naar Marokko MOEST is dit fantastische stadje dat zo ontzettend mooi en vooral heel blauw is! En tegenvallen doet het zeker niet. Chefchoauen is een klein stadje tussen twee bergtoppen in dat in je een dag kunt zien en waar je heel goed kunt dwalen. Alles is blauw en ondanks dat totaal niet eentonig. Integendeel; Chefchouaen is een van de meest fotogenieke stadjes ooit.


Lees ook: Yoga en surfen in Taghazout, Marokko

route-rondreis-noord-marokko

noord-marokko-rondreis

Dag 5: Hiken door het Rifgebergte & naar Fes

We hebben pech. In de bergen regent het pijpenstelen en door de mist zien we geen hand voor ogen. We wandelen toch even want het Rifgebergte is fantastisch mooi. Het is ruig, bergachtig en groen. Op tijd pakken we de auto om in 3/4 uur naar Fes te rijden. Onderweg komende we de mooiste landschappen tegen en begint de zon weer te schijnen. We eten en slapen bij Riad Louna. Een vette aanrader. De binnentuin staat vol sinaasappelbomen, het dakterras is een oase van rust, het ontbijt is uitgebreidt (dubbel plus) en de kamers zijn ook prima. Het enige is dat we geen eigen badkamer hebben maar voor ons is dat geen probleem.


Lees ook: Redenen om Marrakech toe te voegen aan een rondreis Marokko

route-rondreis-noord-marokko

rondreis-noord-marokko

Dag 6: Fes

Vandaag op het programma: verdwalen in de chaotische medina. We worden omver gelopen door volbepakte ezels, zien de mooiste tapijten en verdwalen inderdaad meer dan eens. Fes is een doolhof van het Middeleeuwse Marokko, vol met katjes, gekleurde schalen, smalle straatjes en bijzondere stadspoorten. Fes is berucht en beroemd om de traditionele leerlooiers. Op ouderwetse wijze wordt het leer gekleurd en het is echt keihard werken.


Meer lezen: Restaurants waar je lekker kunt eten in de medina van Fès

rondreis-noord-marokko

roadtrip-noord-marokko

Dag 7: Berberaapjes en hike door het Atlasgebergte

We ontsnappen de drukke stad en trekken de bergen weer in. Op zoek naar Berberaapjes. Helaas slaat weer het weer om en hebben we veel regen en nog meer wind. Toch spotten we de aapjes en wandelen we nog wat! ’s winters kun je hier zelfs een beetje sneeuw verwachten en ’s zomers is dit gebied (rondom Infrane) een fijne afkoeling. Wat mij betreft wel een hoogtepunt tijdens de route rondreis noord Marokko.

route-rondreis-noord-marokko

Dag 8: Fes – Eindhoven

De laatste ochtend en tijd om inkopen te doen. We dwalen nog even door de Medina, kopen Marokkaanse koekjes en schalen. Daarna is het jammer genoeg tijd terug naar het vliegveld te gaan, terug naar huis. De auto leveren we weer in bij het vliegveld en een paar uur later zetten we voet op Nederlandse bodem. De route noord Marokko had ik niet anders willen doen.

Marokko is alles waar ik op hoopte en zelfs een beetje meer. De ruige natuur betoverde me net zoveel als dat de Arabische steden dat deden. Marokko smaakt naar meer. De sahara roept en de rest van Afrika roept me nog harder…


De hoogtepunten van noord Marokko in beeld

De hoogtepunten van noord Marokko. Woorden dwarrelen hier en daar nog rond, maar soms zijn woorden niet genoeg. Zeker niet voor het overweldigende Marokko. Duizend en een nacht, Ras el Hanout, doolhoven van Medina’s. Berberaapjes en zoette muntthee, tajines, kleurrijke Riads, een oase van rust en betoverende mozaïek. Het groen van de Islam, de Romeinse Nederzetting Volubilis en het blauwe, Joodse Chaouen.

Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via Sunny Cars