bezienswaardigheden-in-nafplion

Een bezoek aan de stad Nafplion is misschien niet heel voor de hand liggend, het was voor mij namelijk ook een tamelijk onbekende bestemming. Toch bleek dit een van mijn hoogtepunten tijdens een road trip door Peloponnesos. Nafplion is een aangename havenstad met een klein strand, een prachtig wandelpad langs de kaap en een oud centrum vol kleurrijke bloemen. En het goede nieuws is dat Nafplion op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Athene ligt en dus prima bereikbaar is. Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Nafplion?

Bezienswaardigheden in Nafplion

Liefhebbers van Griekenland zullen Nafplion ongetwijfeld een fantastische bestemming vinden. Ondanks dat het niet voldoet aan het standaard beeld van blauw en wit Griekse gebouwen, is dit juist een bestemming waar het oude Griekenland nog leeft. Niet zo gek ook, want Peloponnesos kent een tal van Griekse oudheden zoals de sportstad Olympia. De aangename havenstad in de schaduw van een grote rots is een van de hoogtepunten tijdens je road trip door Peloponnesos.  Het stadje is in een dag te zien, maar je kunt er ook dagtochtjes doen en dan is het een prima uitvalsbasis. Ben je op zoek naar tips voor het grootste schiereiland van Griekenland en wil je Nafplion aan doen, lees dan snel verder.

➞ Huur een auto vanaf Athene
➞ Bekijk accommodaties in de buurt van Nafplion


De oude Griekse hoofdstad

In het oosten van Peloponnesos ligt de eerste hoofdstad van het bevrijde Griekenland. Nafplion, of Nauplion, was dat 1829 tot 1834. Hedendaags is de stad een wereld van verschil met huidige hoofdstad Athene. Nafplion is erg gemoedelijk, in het voorjaar hangt het er vol met bloemen, er is een klein kiezelstrand, er is een lange boulevard, vele terrasjes en een kasteel op een rots. Nadat Nafplion in handen is geweest van onder andere de Venetianen en Turken werd het in 1829 onafhankelijk. De eerste koning, Otto van Beieren, maakte Athene later tot hoofdstad. Vanuit Nafplion kon men vroeger de Peloponnesos controleren. 

Het Palamidi kasteel

Tijdens je bezoek aan Nafplion kun je er niet om heen, letterlijk wel, maar figuurlijk zeker niet. Op een gigantische rots prokt het Palamidi kasteel (/burcht). Het ligt op een hoogte van maar liefst 220 meter op de Palamidiheuvel, je kunt er naar boven lopen, maar er gaat gelukkig ook een autoweg naar toe. De vesting is gebouwd van 1711 tot 1715 door de Venetiaanse oprichter gouverneur Agostino Sagredo en de ingenieurs Giancix en La Salle. Waarschijnlijk is Palamidi  het grootste vestingcomplex van heel Griekenland. Behalve dat het kasteel indrukwekkend is, is tevens het uitzicht er één voor in de boeken.

De boulevard, wandelroute langs zee en het strand van Nauplion

Een van de dingen die Nafplion zo leuk maakt is de ligging aan de Golf van Argolís. Doordat de stad op een kaap ligt is het grotendeels omringt door helder blauw water. Hoe vaak komt het voor dat een stad een fijn centrum en mooi strand binnen handbereik heeft? Mijn hoogtepunt was het wandelpad langs de kaap, dat je brengt van het kiezelstrand naar de boulevard van Nafplion (of andersom). Aan je linkerzijde kijk je over de glinsterende zee, en rechts van je loop je soms letterlijk door rotsen. Vanaf de boulevard Akti Miauli kijk je uit op de haven van Nafplion en het eilandje Bourtzi met daarop de gelijknamige kleine burcht, een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Nafplion. Door het leuke centrum en ligging aan zee leent Nafplion zich uitstekend voor een meerdaagse trip.

Het oude centrum van Nafplion

Langs de boulevard zitten leuke restaurants, maar ik raad aan om toch doorlopen naar het oude centrum. Hier wandel je tussen de marmeren straten, winkeltjes en restaurantjes. Nafplion is een belangrijke toeristische bestemming voor zowel Grieken zelf als toeristen uit het buitenland. Atheners komen hier het hele jaar door en zien dit als een geliefde weekendbestemming. Ik snap wel waarom. De gezellige sfeer en tal van van taverna’s maken Nafplion een heerlijke plek. Zorg dat je je bezoek aan Nafplion combineert met een road trip Peloponnesos zodat je gelijk twee vliegen in een klap slaat.

Theather van Epdiaurus

Peloponnesos staat bekend als de regio van de Griekse oudheid, maar dit theater is wat mij betreft het mooiste bouwwerk van allemaal. Epdiaurs is het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid, gebouwd rond  350 v.Chr. Als een grote schelp ligt het theater tegen een heuvel aan. Er passen ruim 14.000 mensen in dit theater en het geluid is er erg bijzonder. Nog steeds worden er concerten gehouden vanaf de middenstip. Hier zingen tijdens je bezoek is verboden. Samen met tempels en (bad)huizen (minder goed bewaard gebleven) vormt het theater het Heiligdom van Asclepius. Het theater ligt niet in de stad Epidaurus, maar meer in het binnenland, op 20 minuten rijden van Nafplion. Toegang is €12.

➞ Bekijk vakanties naar Peloponnesos
➞ Huur een auto via Sunny Cars

bezienswaardigheden-in-nafplion

bezienswaardigheden-nafplion

bezienswaardigheden-in-nafplion

nafplion

bezienswaardigheden-in-nafplion

bezienswaardigheden-nafplion

bezienswaardigheden-epidaurus

One thought on “Tips voor je bezoek aan Nafplion, de voormalige hoofdstad van Griekenland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.