Zeker wanneer je het vaste land van Griekenland voor het eerst bezoekt is het een aanrader om de oude sportstad Olympia te bezoeken. In Griekenland barst het van de oudheden, en Olympia is daarvan een van de bekenste. Voor elke Olypische spelen wordt hier namelijk nog steeds de vlam ontstoken en wordt deze via een estafetteloop naar het land van de Spelen gebracht. Bovendien ligt Olympia in een prachtige landstreek op het grootste schiereiland van Griekenland. Hoe dan ook de moeite waard om op te nemen tijdens je reis!

Het oude Olympia in Griekenland


In het hart van de Griekse landstreek Elis in het oosten van het schiereiland Peloponnesos, ligt het uitgestrekte opgravingsveld van Olympia. In 776 voor Christus vonden hier de eerste Olympische Spelen plaats. Toen was het sportevenement nog klein, duurde slechts een dag en bestond ook maar uit één onderdeel, namelijk een stadionloop van 192 meter. In de loop van de eeuwen kwamen er steeds meer onderdelen bij zoals speerwerpen en worstelen. Alles verbonden met sterke religie en versierd met beelden van sterke mannen. In 1875 werd het klassieke heiligdom Olympia blootgelegd door archeologen uit Duitsland.

➞ Bekijk vakanties naar Peloponnesos
➞ Huur een auto via Sunny Cars


Lees ook: Road trip route Peloponnesos, een rondreis door de Griekse Oudheid

olympia

De bouwwerken van Olympia

De bouwwerken zijn als een open lucht museum te bekijken. Het terrein heeft een kleine oppervlakte en je kunt hier zelf rustig op je gemak rondwandelen. Zo kom je vanzelf langs de ruïnes van de Zeustempel, het Philippeion en Tempel van Hera. De tempel van Zeus was vroeger de meest indrukwekkende, de pilaren op de grond laten zie hoe gigantisch groot het moet zijn geweest. Zelfs de atletiekbaan is er nog terug gevonden. Enkele van de mooiste bouwwerken zijn verder: tempel van Metroön, het stadion, Leonidaion,  het theokoleon en restanten van de krypte (tunnel). Het complex staat geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude sportplaats was tevens een ontmoetingsplek en pek voor religieuze evenementen.

Het Archeologisch museum

Naast het openlucht gedeelte is er een museum dat plaats biedt voor beelden en gevonden voorwerpen uit Olympia. Het meest indrukwekkende vond ik de beelden van Zeus en andere standbeelden. Tentoongesteld staan de standbeelden van twee frontons van de tempel met elk 21 beelden, ze tonen elk een mythologisch verhaal. Het museum is opgedeeld in een aantal zalen die een eigen thema hebben. Bijvoorbeeld Prehistorische en protohistirsche collectie, erracotta collectie, Frontons en metopen van de Tempel van Zeus en de laatste jaren van het heiligdom…

➞ Bekijk vakantiehuizen in Peloponnesos
➞ Tips en bezienswaardigheden Kreta

olympia-museum

Tips voor je bezoek aan Olympia

Entree voor het openluchtgedeelte van Olympia bedraagd € 6,- per persoon. Een combi ticket om ook het museum te bezoeken (wat ik zeker aanraad) is € 9,-. De tickets zijn verkrijgbaar bij zowel de kassa van het archeologisch museum als van de archeologische site. Beiden zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 15.00 uur en van 1 mei tot en met oktober tot 20.00 uur. De drukte valt ondanks dat het er niet heel groot is doorgaans mee. Soms zijn er tourbussen of in ons geval schoolklasjes, maar dan kun je gewoon een andere kant op lopen. Vanuit verschillende vakantiebestemmingen worden georganiseerde excursies aangeboden naar Olympia. Er zijn ook dagexcursies vanaf het eiland Zakynthos.

Meer leesmateriaal: Tips voor je bezoek aan Nafplion, de voormalige hoofdstad van Griekenland


olympia

Olympia-bezoeken

olympia-griekenland

olympia-peloponnesos