Bebosde berggebieden, jaren oude bouwwerken, knusse dorpjes en een nuchtere Griekse cultuur. Op Peloponnesos komt het oude Griekenland weer tot leven. Het is een prachtige bestemming een roadtrip te maken. Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland dat ligt ten westen van Athene. Het is niet te vergelijken met een van de Griekse eilanden, maar heeft zo haar eigen charme. Deze stops mag je niet missen tijdens je Road trip Peloponnesos, allemaal plekken met een uniek karakter.

Route roadtrip Peloponnesos


Op Peloponnesos vind je de mooiste natuurgebieden, historie en warme cultuur. Zo heb je er bergen met kloven, oude kloosters, het sfeervolle Naflpion, een prachtig oud theater, stranden en natuurlijk het welbekende Olympia. Wil je veel dingen doen en zien dan is Peloponnesos zeker een aanrader. Maar ook voor wie op zoek is naar rustige stranden biedt deze regio van Griekenland meer dan genoeg. Het moge duidelijk zijn dat het grootste schiereiland van Griekenland uitermate geschikt is voor een mooie rondreis.


- Inhoud Road trip Peloponnesos -


Auto rijden en huren Peloponnesos

Griekenland is een fantastische bestemmingen voor een roadtrip. Met een auto trotseer je de mooiste wegen en kom je soms op verlaten strandjes of stadjes. Trek voor een rondreis met huurauto minstens een week uit, de afstanden kunnen door de slingerbochten in de bergen veel tijd in beslag nemen. De snelweg is overal erg goed, in de bergen moet je rekening houden met dieren op de weg en soms een wat minder goed wegdek. Peloponnesos is vanaf Athene ongeveer een uur rijden. Je gaat via een weg over het Kanaal van Korinthe, dat een bezienswaardigheid op zich is.

Over het algemeen moet je miniaal 21 jaar oud zijn (en maximaal 75 jaar) om een auto te kunnen huren, maar verhuurbedrijven kunnen zelf regels bepalen. Ben je jonger dan 23 dan kan het zijn dat je een jonge-bestuurderstoeslag moet betalen. De leeftijdsgrens hangt niet alleen af van de verhuurder, en het type auto. Een verzekering is voor jonge bestuurders vaak ook duurder. Daar komt bij dat meestal je minimaal 2 jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Sunny Cars is de enige Nederlandse autoverhuurmaatschappij waarbij je zonder een creditcard op je naam een auto kunt huren in Griekenland. We huurde een auto vanaf het vliegveld welke we vooraf hadden geboekt via Sunny Cars

Met Eliza Was Here naar Peloponnesos

Via reisorganisatie Eliza Was Here boek je de mooiste, kleinschalige accommodaties, onder andere op de Peloponnesos. Authentieke hotels, appartementen en B&B op rustige plekjes, bovendien is een huurauto inbegrepen.

➞ Bekijk aanbod van Eliza Was Here

Eliza was here Peloponnesos

TUI rondreis Peloponnesos

TUI biedt diverse rondreizen aan, waaronder een 8-daagse reis klassiek Griekenland, Fly & Drive Peloponnesos, ook in combinatie met de eiland Zakynthos of Kefalonia! Een accommodatie en tickets boeken kan natuurlijk ook.

➞ Griekenland reizen met TUI

TUI Griekenland

Athene

Het makkelijkst is om te vliegen naar Athene. Zeg je Athene dan zeg je uiteraard Akropolis, maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Zo vind je er de hipste roofbars en restaurants en is de wijk Plaka fantastisch om in te verdwalen. In Athene vind je grote winkelstraten, drukke pleinen en autowegen, maar tegelijk ook historie op elke straathoek, smalle streegjes en kleurrijke taverna's. Wanneer je een road trip Peloponnesos gaat maken zul je hoogstwaarschijnlijk vliegen naar Athene. Het is dan leuk je rondreis te combineren met een stedentrip en minsten een nacht te blijven slapen in Athene.

Epidaurus theater

Peloponnesos staat bekend als de regio van de Griekse oudheid, maar dit theater is wat mij betreft het mooiste bouwwerk van allemaal. Epidaurus is het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid, gebouwd rond 350 v.Chr. Als een grote schelp ligt het theater tegen een heuvel aan. Er passen ruim 14.000 mensen in dit theater en het geluid is er erg bijzonder. Nog steeds worden er concerten gehouden vanaf de middenstip. Hier zingen tijdens je bezoek is verboden. Samen met tempels en (bad)huizen (minder goed bewaard gebleven) vormt het theater het Heiligdom van Asclepius.  Het theater ligt niet in de stad Epidaurus, maar meer in het binnenland, op 20 minuten rijden van Nafplion. Toegang is €12.

Nafplion, de oude Griekse hoofdstad

In het oosten van Peloponnesos ligt de eerste hoofdstad van het bevrijde Griekenland. Nafplion, of Nauplion, was dat 1829 tot 1834. Hedendaags is de stad een wereld van verschil met huidige hoofdstad Athene. Nafplion is juist erg gemoedelijk, in het voorjaar hangt het er vol met bloemen, er is een klein kiezelstrand, lange boulevard, vele terrasjes en een kasteel op een rots. Het stadje is in een dag te zien, maar je kunt er ook dagtochtjes doen. Het Palamidi kasteel kun je door middel van een klim bereiken en tevens met de auto. De aangename havenstad in de schaduw van een grote rots is een van de hoogtepunten tijdens je road trip door Peloponnesos.

Accommodatie Nafplion: Agamemnon Hotel

tips Peloponnesos

Peloponnesos-bezienswaardigheden

roadtrip-griekenland

wandelen Griekenland

Bergregio Arkadia

Het centrale deel van Peloponnesos heeft een karakter die je hoogswaarschijnlijk niet direct associeert met Griekenland. Arkadia is een groen bergio-regio waar het toerisme nog op wankele benen staat, maar waar de Griekse traditie en cutluur juist volop aanwezig is. De bergachtige landstreek is schaars bevolkt waardoor er meer dan genoeg rust te vinden is. Bovendien is dit dé regio om te hiken. Het is er door de hoogte en vele bossen een stuk koeler dan in de rest van Griekenland, ondanks dat Peloponnesos het meest zuidelijke deel van het Europese vast land is. Dit is ook de ideale regio om te raften of te kajakken op de rivier Loussios.

De ideale bestemming om te hiken

De meeste mensen - met name Atheners - bezoeken de regio graag om te wandelen. Hoogteverschillen in Arcadië zijn er zeker, maar voor elk niveau hiker is er wel een geschikt pad te vinden. Er is een uitstekend netwerk aan wandelpaden die duidelijk te herkennen zijn aan de borden. Zelf gingen wij ook met een gids op pad en hij vertelde dat ze elk jaar bezig zijn om de routes te verbeteren. We deden twee hikes tijdens onze road trip waarvan er een best pittig was. De route liep van De Moni Timíou Prodrómou (klooster aan de oost kant van de Lousios-kloof) naar de andere kant van de kloof waar ook een klooster zit. Het pad is steil en met veel losse stenen, maar helemaal de moeite waard om te bewandelen.

Pittoreske bergdorpen

Tussen al dat groene en bergachtige landschap zitten pittoreske dorpjes verstopt. Tijdens de vele slingerbochten rijd je er van zelf doorheen. Dimitsana, Lagkadia, Karytaina en Stemnitsa zijn de dorpen die ik bezocht en waarvan de eerste favoriet is. De dorpen zijn niet veel meer dan een lange straat met wat winkeltjes en restaurants, maar de ligging is altijd prachtig.

➞ Wat te doen op Rhodos?
➞ 5x onbekende Griekse eilanden

roadtrip-peloponnesos

peloponnesos-griekenland

Kloosters in de Lousios kloof

Wanneer je door Arkadia rijdt ontkom je er haast niet aan, een indrukwekkende kloof van 5 kilometer lang en 300 meter diep. Vanaf de weg gezien al spectaculair, maar al helemaal als je er tussen loopt. Aan beide kanten van de kloof zit een klooster, waarvan ik Moni Prodromou (Grieks voor Klooster van de Heilige Voorloper) de mooiste vond. Dit klooster zit als een zwaluwnest tegen de steile bergwand aangeplakt. Het uitzicht is werkelijk adembenemend. Volgens de traditie zou het in 1167 gesticht zijn door keizer Manuel Comnenus, maar betrouwbaardere bronnen zeggen dat het huidige klooster ergens in de 16e eeuw gebouwd moet zijn. Het is toegewijd aan de heilige Johannes de Doper, die in de orthodoxe traditie de Voorloper van Christus wordt genoemd. Het klooster kun je voor 13:00 en na 17:00 bezoeken en er leven nog zo'n 10/15 monikken. Langere kleding is gepast en van de mannen wordt gevraagd een rok te dragen (hangt bij de ingang). Bij binnenkomst serveren de monniken water en koffie.

Het andere klooster - Néa Moní Filosófou - is wandelend bereiken. Hiervoor daal je eerst de kloof af en steek je de wilde rivier over. Vervolgens klim je weer omhoog. Deze wandeling is vrij zwaar, zeker wanneer het warm is. Dit klooster bestaat uit twee delen. Een is ook gemakkelijk met de auto te bereiken, maar voor het mooie oude deel ook aan de wand, moet je nog 500 meter lopen over een smaller pad.

Lousios kloof en rivier

Bij de Lousios kloof is meer te beleven. Het is een van de mooiste kloven van heel Griekenland met een smalle maar spectaculaire rivier. Mocht je de wandeling tussen de twee kloosters gedaan hebben dan heb je deze rivier over moet steken. Hij is ongeveer 23 km lang, ontspringt op een hoogte van 1000 meter in de buurt van het dorp Karkaloú, en mondt 820 meter lager uit in de Álfios. Door de rivier schroomt het water snel en is soms zelf ruig te noemen. Zwemmen zit er hier dan ook niet in, maar raften of kanoën juíst wel.

bezienswaardigheden-Peloponnesos

tips-vakantie-Peloponnesos

roadtrip-Peloponnesos

bezienswaardigheden-Peloponnesos

Dimitsana

Op steenworp afstand van de kloof ligt het bergdorp Dimitsana, dat één van mooiste dorpen van het hele schiereiland is. Hoewel het kleine stadje uit een straat bestaat en oud is, is het goed verzadigd met cafés en koffiebarretjes. Door de crisis was er in de grote stad zelfs geen werk, en trokken de jongeren terug naar de dorpen om daar iets te beginnen. Dimitsana is een schilderachtige plaats in een bergvallei aan de rivier Lousios en een goede uitvalsbasis om in elk geval twee nachten te verblijven.

Olympia

De geboortestad van de Olympische spelen, een plek die je tijdens deze road trip niet wil overslaan. Olympia ligt in het westen van Peloponnesos, niet ver van zee. In Olympia zijn de resten van de eerste Olympische spelen terug te zien, van een atletiekbaan tot zwembad. Nog elk jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken om zijn reis te vervolgen naar de bestemming waar de Spelen gaan plaatsvinden. Toegang is €12, daarmee kun je ook het museum en de botanische tuin bezoeken. Vanaf de oostkust kun je ook overstappen naar verschillende de eilanden.

Accommodatie Olympia: Olympion Asty Hotel

Meer tips Peloponnesos

Vanuit Olypmia kun je je rondreis vervolgen door naar het zuiden af te zakken. Peloponnesos bestaat uit drie vingers aan de onderkant - ook wel de Mani genoemd - en hier vind je een aantal van de mooiste stranden zoals bij Kardamyli waar je schildpadden kunt zien, Stoupa een van de meeste populaire plekjes van Peloponnesos, en Kokkala Beach.

Vanuit het westen van Peloponnesos kun je een uitstapje maken naar de eilanden Zakynthos en Kefalonia. In het zuiden heb je nog een paar belangrijke bezienswaardigheden zoals Delphi en Sparta.

➞ Vakantie met Sunweb
➞ Lees alle artikelen over Griekenland

doen-in-peloponnesos

road-trip-peloponnesos

road-trip-peloponnesos

road-trip-peloponnesos