Lissabon is een bruisende bestemming waar je je een aantal dagen uitstekend kunt vermaken. Het is een charmante stad waar van alles te doen en te zien is. Elke wijk in Lissabon heeft een geheel eigen karakter wat het een boeiende plek maakt. Maar wat minstens net zo leuk is, is om vanuit Lissabon meer van Portugal te zien. Hetgrootste voordeel van Lissabon is dat het centraal in Portugal ligt. Het ligt daarbij aan het water wat het ook in de zomer een aangename bestemming maakt. In dit artikel lees je alles over leukste activiteiten en dagtrips vanuit Lissabon!

Dagtrips Lissabon


Lissabon is een stad die qua grootte goed te bewandelen is, op Belém na. Belém ligt net buiten het centrum en om het te bezoeken kun je het best de trein of tram 15 pakken. Met de tram kun je ook een uitstapje maken naar Sintra. Hiervoor kun je een tram, trein of busgebruiken maar een excursie is vaak makkelijker. Ook kun je kiezen voor een groepsactiviteit en met een gids op pad. Ga je binnenkort naar Lissabon en wil je een dagtrip maken? Hier vind je de leukste uitstapjes vanuit Lissabon.

Roadtrip Portugal

Portugal is een geweldig land voor een roadtrip. Hoewel het niet enorm groot is, heb je zeker 3 weken nodig om de hoogtepunten van het land te zien. Je vindt er een prachtige lange kustlijn, een ruig binnenland, de lekkerste wijn, gezellige steden én middeleeuwse dorpjes. Vanuit Lissabon kun je een road trip Portugal maken naar bijvoorbeeld de Alentejo, de Algarve en naar Porto. In de Douro vallei geniet je van de indrukwekkende landschappen en bij Serra da Estrella kun je fantastische wandelingen maken. In het hippe Lissabon geniet je van lekker eten, terrasjes, toffe winkels en de bruisende sfeer. Je vakantie sluit je af in de Algarve waar je de mooist stranden en kustlijn van Europa hebt!

Boek een stedentrip Lissabon via TUI
➞ Huur aan auto vanaf Lissabon via Sunny Cars


De kastelen van Sintra

Sintra-bezoeken

Op een uurtje reizen (30 kilometer) met de tram of trein ligt Sintra, een kastelen complex met uiterzonderlijke gebouwen. Een plek die behoort tot een van de mooiste plekken van heel Portugal. Sintra is een aparte stad dat een beetje aanvoelt als een variant op Disney.  De regio staat ook wel bekend als ‘Cultural landscape of Sintra’ en staat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet gek ook dat Sintra een populaire dagtrip vanuit Lissabon is. Het is door de eeuwen heen in handen geweest door onder andere de Moren, Portugezen en Kelten, wat terug te zien is in de diverse bouwstijlen van de paleizen.

Quinta da Regaleira, Sintra en Pena Palace Trip

Golf surfen bij Lissabon

surfen-Lissabon

Portugal grenst aan de hele zuid en-westkust aan zee en vrijwel overal kun je er goed surfen. Met name rondom Lissabon. Bij Nazaré zijn de hoogste golven ooit gemeten! Een sfeervolle plek om te surfen in Lissabon is bij Peniche. Hier hebben de golven een perfecte vorm! Daarbij wordt het strand hier - Praia de Medão Grande - beschouwd als een van de beste stranden voor surfers en bodyboarders. Er zijn talloze goede plekken om te surfen in Portugal, maar Ericeira wordt gezien als dé surf hoofdstad van het land. Dit komt omdat er veel verschillende breaks bij elkaar liggen. Het is dus heel divers, elke dag kan het anders zijn, en over het algemeen geschikt voor alle niveaus.

➞ Boek een halve dag groepssurfles in Lissabon

Portugese Rivièra - Cascais

strand-Lissabon

Kun je naar het strand in Lissabon? Bijna wel. De kust bij Lissabon is de uitgewezen plek om te relaxen of om juist enorm actief te zijn. Met de trein sta je binnen een half uur op het strand van Cascais. Een voormalig vissersdorp waar nu toegankelijke zandstranden te vinden zijn. Een andere populaire badplaats bij Lissabon is Estoril, dat op 3 kilometer van Cascais ligt. De lange kustlijn van Portugal kent indrukwekkende rotsformaties, charmante dorpjes en zandstranden. Je neemt de trein in het centrum van station Cais do Sodré, een auto huren of dag excursie boeken kan natuurlijk ook.

➞ Hop-on Hop-Off Buspas naar Cascais

De oudste stad van Portugal Coimbra en Aveiro

Coimbra-Portugal

Een populaire dagtrip vanuit Lissabon is een bezoek aan Coimbra en Aveiro. Coimbra is de oudste stad van Portugal. De universiteit van Coimbra werd in de 13e eeuw gesticht en is door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Volgens de Portugezen is deze stad de mooiste van allemaal en ze delen dan ook graag hun trots. Coimbra is een stad van traditie, met wonderschone architectuur met Romaanse kunst, bouwwerken uit 16e tot de 18e eeuw, historische cafés, kloosters en versierde boekenrekken van houtsnijwerk. Aveiro, iseen stad die ook wel het Venetië van Portugal wordt genoemd vanwege de kanalen en gondels.

➞ Aveiro, Moliceiro Boot en Coimbra Tour

Doe een wijnproeverij

wijn-proeven-portugal

Het leuke aan Portugese wijnen vind ik dat ze enorm divers zijn, Denk aan Port, Vinho Verde of een krachtige rode wijn uit de Alentejo. In en nabij Lissabon kun je heel goed wijn proeven. Rondom de stad komen de meest bijzondere wijnen tot stand. De wijngaarden bij het gebergte Serra de Sintra zijn bijvoorbeeld als enige in Europa ontsnapt aan een virus. Hier vind je daarom nog authentieke wijnranken. Daarnaast zijn de beste muskaatwijnen van Portugal afkomstig van het schiereiland Península de Setúbal. Zowel in en rondom Lissabon zijn er dus meer dan genoeg mogelijkheden om wijn te proeven.

➞ Arrábida en Sesimbra-dagtour & wijnproeverij

Werelderfgoed Évora

Een bijzondere plek vlakbij Lissabon is Évora. De gehele stad staat al sinds 1986 op de werelderfgoed van UNESCO. Op het eerste gezicht vallen de mooie witte met mosterdgele accenten gebouwen op, en als je verder kijkt zie je de een historie en cultuur. Évora is omheind door een oude stadsmuur en het is niet verwoest tijdens de aardbeving van 1755. De Sáo Francisco kerk en Sé catedral zijn nog mooie overblijfselen van eeuwen geleden. Vanaf het dak van de Romaans gotische Sé catedral heb je een prachtig uitzicht. De oudste hoofdstad van Portugal heeft daarnaast een verleden dat teruggaat naar de Romeinse tijd. Templo de Dian is het best bewaarde Romeinse tempel van het Iberisch Schiereiland.

➞ dagtour Evora en Monsaraz

Boottocht over rivier de Taag

zeilen-Lissabon

Wil je Lissabon op een andere manier zien? De drukte of warmte even ontsnappen? Een van de leukste excursies in Lissabon is een boottocht over rivier de Taag. Tijdens een boottocht van een aantal uur kun je op een ontspannend manier diverse hoogtepunten van de stad bekijken. Letterlijk want zo zie je goed dat Lissabon op heuvels is gebouwd. Rivier de Taag is zo groot dat er ook gezeild kan worden. Je vaart ook onder de indrukwekkende Ponte 25 de Abril door. Tip: boek een boottocht tijdens zonsondergang!

➞ Reserveer zeilboottocht over de Taag

Fietsen naar Belém

Belém is een voormalige vissersdorp dat vooral bekend vanwege de vele Portugese zeevaarders die hier hun ontdekkingsreizen begonnen. Monumenten die hier staan zijn dan ook benoemd tot cultureel erfgoed. Tegenwoordig is dit centrum uitgegroeid tot een van de meest monumentale en hippe wijken van Lissabon en wordt het gezien als leukste wijken van Lissabon. Belém bezoek je voor de monumenten Mosteiro de Jerónimos en de Torre de Belém, voor de Taag en de enorme Ponte de 25 Abri brug. Bij deze brug zit de LX Factory; een oud fabrieksterrein dat door jonge ondernemers is opgeknapt en nu vol zit met hotspots, oude trammetjes en street art.

➞ Huur fietsen of boek een tour via Bajabikes