De steden in Denemarken zijn allemaal stijlvol, hebben veel sfeer, fotogenieke straatjes en leuke winkels. Zo ook Aalborg, de derde stad van het land. Aalborg ligt in het noorden en is de hoofdstad van de regio Noord-Jutland. Je kunt Aalborg omschrijven als een levendige studentenstad waar altijd wat te doen is, tegelijk heeft het een haven en wordt het gezien als toegangspoort naar Noorwegen en Zweden. Aalborg zelf is absoluut de moeite waard voor een korte stedentrip. Wat is er te zien en doen in Aalborg?

Wat te doen in Aalborg?


Aalborg is de derde/vierde stad van Denemarken. De stad is nog niet helemaal ontdekt als stedentrip maar heeft er wel alle ingrediënten voor. Denk aan leuke restaurants, terrasjes, bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. De stad heeft een ouder deel, maar is tevens erg gemoderniseerd. De geschiedenis van de stad gaat ruim 1000 jaar terug, toen de Vikingen het als handelspost gebruikten. In de middeleeuwen was Aalborg een van de belangrijkste handelscentra van Scandinavië, maar vooral in de 19e eeuw werd de stad een industriële grootmacht. Aalborg was groot in visserij, textiel en de productie van aquavit.

Aalborg ligt op het smalste punt van de Limfjord (lange zeestraat die Jutland in tweeën snijdt), en door recente ontwikkelingen is de waterkant het middelpunt van de stad geworden. Het centrum is niet erg groot, en in twee dagen heb je het meeste wel gezien. Genoeg tijd om bijvoorbeeld de stranden van Noord-Jutland te ontdekken of verder een roadtrip Denemarken te maken. Met de auto ben je ruim 9 uur onderweg vanuit Utrecht in Aalborg. Zelf kozen we voor de Flixbus via Hamburg, omdat we met een zeilboot terug naar Nederland gingen.

1. Hjelmerstald, het mooiste straatje in Aalborg

In veel Deense steden kom je gekleurde houten huisjes tegen, ook in Aalborg. Vlakbij de moderne winkelstraat in het centrum vind je een van de mooiste straatjes in Denemarken: Hjelmerstald (Hjelmer Stal). Het smalle steegje straalt een en al Hygge uit, dit vanwege de muren in snoepkleuren, de vele bloemen en kleine raampjes. Vanaf de ene kant heb zicht op de de abdij van Onze-Lieve-Vrouw, een voormalige kloosterkerk. Hier links van zit een galerie. De omliggende straatjes bij Hjelmerstald zijn minstens net zo fotogeniek. Let wel op dat hier gewoon mensen wonen. De leuke vakwerkhuisjes zijn overigens een groot contrast met de waterkant van Aalborg.

2. Bekijk de stad vanaf dakterras Salling

Salling is een groot warenhuis midden in het centrum van Aalborg. Bovenop dit moderne gebouw zit een tof dakterras met eetgelegenheid! Vanaf het grote plateau/terras kun je Aalborg van alle kanten bewonderen. Bij Salling Rooftop kon je lekker borrelen en lunchen met klassieke Smørrebrød.

➞ Roadtrip Denemarken
➞ Vakantiehuizen Noord-Jutland

Aalborg-Denemarken

Jutland-Denemarken

steden-Denemarken

3. Stadswandeling door Aalborg

Een wandeling door Aalborg is de beste manier om de stad te leren kennen. Dit kun je op eigen houtje doen, de stad is immers niet groot, aan de hand van een kaart. Bij het toeristenbureau kun je een routekaart ophalen. Maar je kunt uiteraard ook zelf je wandelroutes maken. De hoofdstraten wijzen zich vanzelf en vanuit daar sla je de knusse zijstraten in. Wij liepen vanuit het busstation richting het water, van zuid naar noord.

Bekijk tijdens een stadswandeling zeker Budolfi Domkirke, een 14e eeuwse spierwitte, kathedraal met een opvallende barokke torenspits. Dit is de kleinste kathedraal van Denemarken. Ook het kasteel van Aalborg is mooi om te zien. Het heeft buitenmuren als die van vakhuisjes, in wit en rood. Wat je niet ziet tijdens een wandeling is een ondergronds museum. Het Gråbrødrekloster Museet is een klein museum van een oud klooster.

4. Aalborg Havnebad en waterfront

Vanuit het centrum loop je vrij snel af op het water en de haven van Aalborg. De stad ligt aan de zuidoever van de Limfjord, het grootste binnenwater van Denemarken. Het water doorkruist een deel van Jutland. De haven werd destijds al door de Vikingen gebruikt! Tegenwoordig worden er met regelmaat evenementen gehouden, zoals de Tall Ships Races met grote zeilboten.

Het havengedeelte is volledig gemoderniseerd en loodsen bieden nu onderdak aan hippe culturele centra en foodhallen. Er heerst een bruisende sfeer langs de waterkant, mede door kunstige fonteinen, hippe restaurants, het omfru Ane Park en een buitenzwembad. Gebouwen die in het oog springen zijn het beroemde Utzon Center (van de architect die  The Opera House in Sydney ontwierp) en het Musikken Hus. Tijdens de zomer opent Aalborg Havnebad zijn deuren voor zwemmers. Dit is een buitenzwembad drijvend in het fjordwater. Er is ondiep speelbad, een oefenbad en een duikbad. In het midden van dit alles staat een hoge scheepstoren met duikplatform en klimmuur.

5. Kasteel Aalborg

Een unieke bezienswaardigheid in Aalborg is het kasteel, welke midden in de stad staat en een bijzonder uiterlijk heeft. Helaas is alleen mogelijk de binnenplaats, de kerkers en de bunkers te bekijken (mei - oktober). Het bijzondere vakwerkkasteel werd is 1550 gebouwd in opdracht van koning Christian III.  Toen diende het als fort.

stadswandelin-aalborg

eten-in-aalborg

Aalborg-Denemarken

Aalborg-bezienswaardigheden

Lekker eten en drinken in Aalborg

Aan leuke restaurants in Aalborg geen gebrek. Van hippe wijnbarren, de beste brunchplekken tot aan fine dining. In Denemarken weten ze wel wat goed eten is! Vanwege de gastronomie, de terrasjes en de kunst wordt Aalborg ook wel eens Parijs van het noorden genoemd.

6. Restaurant Fusion

Restaurant Fusion ligt aan de waterkant in Aalborg en biedt een buitengewone culinaire ervaring met een uniek uitzicht over de Limfjord. Het idee achter Restaurant Fusion is om de keuken uit Europa en Azië te combineren bij het creëren van moderne, luxe en toch gezonde gerechten op basis van verse producten uit Denemarken en Azië.

7. Café Spiret

Hygge is uitgevonden in Denemarken en als ze ergens die 'knusheid' tastbaar kunnen maken dan is het wel bij bij Café Spiret. Ze wonnen meerdere jaren achter elkaar de prijs voor Best City brunch. Plof hier neer wat heerlijke koffie en uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Je kunt diverse kleinere gerechtjes bestellen om van te genieten.

8. D'Wine Bar

Bij deze wijnbar kun je diverse wijnen uit Spanje proeven, maar ook wijn uit andere landen is er vertegenwoordigd. De deuren kunnen open waardoor je het vrijdagavond gevoel in de hele straat kunt meemaken. De goedgevulde kaasplank is een absolute aanrader.

Vakantie Noord-Jutland - Denemarken

Aalborg ligt in de regio Noord-Jutland met ongerepte natuur en verlaten stranden. Denk aan een verlaten woestijnlandschap, drijvende duinen, en kamperen op het strand. Noord-Jutland staat bekend om de vele vuurtorens, het uiterste puntje van Denemarken en om de Vikingen. Bij Grenen begeef je je op het einde van de Deense wereld. Hier komen de zeeën Skagerrak en Kattegat bij elkaar en dat is goed te zien. Skagen is een kleine stad hier vlakbij en is behoorlijk fotogeniek vanwege de geel gekleurde huizen. Een unieke plek in Jutland is Lindholm Høje. Dit is een grafheuvel met grafstenen uit de tijd van de Vikingen.

Denemarken is een vrij groot land om een rondreis te maken, maar is perfect voor wanneer je drie weken de tijd hebt in bijvoorbeeld de zomervakantie. Vanuit Duitsland rijdt je naar Hamburg, Bremen, Zuid-Jutland naar Noord-Jutland. Stop bijvoorbeeld in Esbjerg, Ribe, het mooiste dorp van Denemarken op het eiland Fanø, en in Aarhus voor een stedentrip.

vakantie-Jutland

Aalborg-Denemarken

vakantie-Denemarken