Sommige ervaringen staan op de bucketlist van menig fanatieke reiziger. Bijvoorbeeld de Big 5 in Afrika zien, in een luchtballon varen, surfen, zwemmen in Dode Zee of een vulkaan beklimmen. Een meerdaagse zeilreis behoort ook absoluut tot een van de meest bijzondere reiservaringen! Met stichting de Eendracht kun je deze droom heel eenvoudig in vervulling laten gaan. Onlangs maakten we zelf een zeilreis van Aalborg in Denemarken naar Rotterdam. Een onvergetelijke ervaring die we graag delen!

Zeilen met de Eendracht


Vaar mee op wereldzeeën met een van de grootste zeilschepen van de Benelux...

In 1973 werd stichting ‘Het Zeilend Zeeschip’ opgericht met als doel om een zeilschip te bouwen. Dit werd de eerste Eendracht en dit schip legde maar liefst 260.763 zeemijlen af, ruim 12 keer rond de wereld. Sinds 29 augustus 1989 bestaat de Eendracht in zijn huidige, grotere, vorm.


Grootste topzeilschoener van Europa

Of dat je al vaker hebt gevaren of nog nooit, iedereen kan mee op zeilreis. De Eendracht is namelijk zo ingericht dat iedereen die wilt kan opstappen en optioneel helpen met zeilen. Het schip is bijna 60 meter lang en 13 meter breed. Hiermee is de Eendracht officieel een tall ship, de grootste zeilschepen ter wereld. Je hoeft dus niet bang te zijn om alleen maar stil te zitten! Er zijn slaapkamers, douches, een groot eetgedeelte, keuken, een theetuin buiten, et cetera. Aan comfort en ruimte is geen gebrek.

Er zitten enorme zeilen aan de masten van de Eendracht, dit zijn er maar liefst 6! De grootste zeilen zijn 205 m². Hierboven kunnen ook nog eens zeilen van 59 m² aan de top worden gehesen. Zo kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de wind. In totaal heeft de Eendracht dan een 1033 m² aan zogenaamd zeiloppervlakte. Afhankelijk van het water en de wind kun je hier goed mee varen. Vaak zeil je op een relaxt tempo over de zee. Topzeilschoener is het type schip.

zeilreis-vakantie

meezeilen-noordzee

zeilschip-Eendracht

zeilvakantie

Zeilvakantie met de Eendracht

Vandaag de dag behoort zeilschip de Eendracht tot een van de grootste en mooiste schepen van ons land. En het schip is toegankelijk voor iedereen! Het schip vaart jaarlijks naar de mooiste plekjes op onze aardbol. En jij kunt er gewoon je vakantie mee boeken. Geen dagtrips tijdens je vakantie, maar de zeilreis ís je vakantie. Op de website van de Eendracht staat het hele jaar aanbod met diverse trips, een aantal van een week maar je kunt ook een weekendje weg of een dagtocht maken.

Op zeilvakantie met de Eendracht staat garant voor ontspanning, gezelligheid met de crew + medereizigers en genieten van de weerelementen op het water. Je kunt er voor kiezen om op een actieve zeilvakantie te gaan waarbij je ook 'wacht diensten' hebt en mee helpt met het zeilen en andere klusjes. Ook wanneer je nog nooit gezeild hebt kun je mee om alles te leren. Over hoe je overstag kunt gaan, je de touwen aantrekt, de zeilen strijken en nog veel meer. Er zijn zeilreizen waarbij je dagen op zee bent en ook 's nachts doorvaart. Zo ben je sneller op bestemming en hoeft het schip geen extra stops te maken. Je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld te gaan eilandhoppen waarbij je stopt en voor anker ligt, of in een haven. Er zijn ook speciale jongerenreizen. Zelf maakten we een actieve zeilreis van Aalborg in het noorden van Denemarken naar Rotterdam!

Hoe gaat het er aan toe aan boord?

Het overgrote deel van het schip wordt gerund door gepassioneerde bemanningsleden, waarvan een groot deel zelfs vrijwillig is. Wanneer je een zeilvakantie gaat maken van een week heeft dat de nodige voorbereiding nodig. Gelukkig is het schip voorzien van alles dat er nodig is. Denk aan opslagruimtes, koeling, reperatieruimte, wasmachine, waterzuivering en nog veel meer. Tijdens je zeilvakantie zul je er allemaal achter komen. Tijdens een reis zijn de drie maaltijden van de dag inbegrepen en worden alle gerechten heerlijk vers gemaakt in de keuken.

Op het moment dat je aan boord stapt word je welkom geheten door de bemanning en naar je slaaphut gewezen. Er zijn kamers voor 2 of 4 personen, waarbij je in een stapelbed ligt. Op de kamer heb je een kast en een wasbak met spiegel. Ook liggen er reddingsvesten en heb je een (gesloten) raampje naar buiten. De douche en toilet zijn apart van elkaar maar beide op korte afstand van je hut. Hier kun je goed zien hoe het schip in elkaar zit.

mooiste-zeilreis

bucketlist-reizen

Actieve zeilreis

Tijdens een actieve zeilreis word je als opstapper ingedeeld in een zogenaamde 'wacht': rood, wit of blauw. Er hangt een schema waarbij je kunt zien wanneer jouw wacht aan de buurt is voor het zeilen. Dit is bijvoorbeeld van 12:00 - 16:00 en als je in de nacht doorvaart gaat dit ook. gewoon door! Zo kan er namelijk worden doorgevaren. Er zijn niet altijd havens in de buurt en wanneer je doorvaart ben je uiteraard eerder op bestemming. De tijden voor 's nachts zijn 00:00 - 04:00 en 04:00 - 08:00. Nadat je wacht afgelopen is heb je vrije tijd en kun je een paar uurtjes gaan slapen als je wilt. Verder wordt er gerelaxt op het dek, spelletjes gedaan in de theetuin, gegeten of een boekje gelezen. De diensten 's nachts vond ik de leukste om te doen! We hadden een heldere hemel, de mooiste zonsopkomst en ondergang, vallende sterren en volle maan. Ook gingen we 's nachts overstag.

Andere taken tijdens je wacht zijn bijvoorbeeld tosti's bakken en een brand/lek rondje doen. Hierbij controleer je diverse ruimtes op mogelijke brand of lekkages! Zo kom je op alle plekjes in het schip. Een half uur voordat de volgende groep aan de wacht begint moet je de mensen 'porren', ze wakker maken of er op wijzen dat de dienst bijna begint. Over algemeen eet je telkens met de hele groep tenzij je net daarvoor of daarna wacht hebt.

Elke wacht heeft een 'kwartiermeester', degene heeft de meeste ervaring met het varen en heeft de leiding. Hij of zij vertelt je ook alles over het zeilen. Ook is er altijd een stuurman. (of vrouw maar deze noemen ze op het schip ook man). Deze persoon houdt de kaarten nauwlettend in de gaten en geeft bijvoorbeeld aan wanneer de koers aangepast moet worden (en de zeilen anders moeten worden gesteld). Al met al lijkt het misschien veel maar je bent altijd met een groep en werkt samen als een team. Bovendien is het juist leuk om actief bezig te zijn. Wil je liever een rustigere vakantie of diverse eilanden ontdekken? Dan kun je kiezen voor een ander type zeilreis met de Eendracht.

Zeilreis Aalborg - Rotterdam

De Eendracht vaart een aantal keer per jaar naar diverse bestemmingen. Van ver tot dichtbij. Wanneer je een week gaat meezeilen zal dit daarom niet altijd vanaf Nederland zijn. Wel kun je soms van of-naar Nederland varen. Wij pakten de Flixbus naar de Deense stad Aalborg. Hier vond toen een evenement met allemaal grote Tall Ships plaats, waar de Eendracht onderdeel van was! Op zaterdag stapte we aan boord en op zondag vertrokken we richting het Kattegat, een zeestraat tussen Zweden, Denemarken en Noorwegen. De zee tussen de drie landen kan wat ruig zijn - en helaas werd ik toch een dag zeeziek - maar tijdens onze reis was het alleen maar mooi weer. Daarna zette we koers naar Noorwegen, waarna we overstag gingen en op de wind richting de Duitse en Nederlandse Wadden vaarden.

Na een kleine week kwamen we aan bij de Hollandse kust. Een dag stond er te weinig wind voor de zeilen, maar alsnog waren we ruim op tijd in Nederland. De kapitein koos er in overleg met iedereen aan boord voor om een nachtje voor anker te gaan voor de kust van Scheveningen. Dat betekent ook dat we met z'n allen een duik vanaf het schip konden nemen en 's avonds een klein feestje konden bouwen. Een geweldige afsluiting van de reis! Video's van onze reis kun je hier terug zien. Tijdens de reis van Aalborg naar Rotterdam doe je meestal geen haven aan en ben je alleen op zee. Dit geldt niet als je bijvoorbeeld mee gaat zeilen bij de Canarische, Kaapverdische of zelfs Caribische eilanden!

Tall-Ships

zeilvakantie-overtocht

zeilreis-Europa

actieve-zeilvakantie

Van Kaapverdië tot Zweden en de Cariben

In ze zomer vaart de Eendracht meerdere keren uit Vanuit Nederland, vaak Rotterdam. Dit kan bijvoorbeeld een weekend weg zijn, of een zeilreis van een week naar Zweden. In de winter gaat het schip voor langere tijd op reis. Eerst richting de Canarische eilanden waar je kunt opstappen om tussen de eilanden te varen. Zo kom je bijvoorbeeld ook op het groene La Gomera en is de kans groot dat je dolfijnen ziet! Het kan ook zijn dat de Eendracht gaat varen bij de Kaapverdische eilanden, de reis kan elk kaar net even anders zijn. Wel maken ze de grote oversteek over de Atlantische Oceaan. Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan kun je zelf mee met deze reis tussen kerst en oud en nieuw. Vervolgens kun je eiland hoppen bij de Caribische eilanden. Afhankelijk van de wind kun je aan land op Martinique, Dominica, Guadeloupe, St. Eustatius en Saba. Een droom van menig reiziger! Eind februari - begin maart vaart de Eendracht terug vanaf Sint-Maarten naar de Azoren.

Dagje meevaren

Het grootste deel van de zomer ligt het grote zeilschip in het centrum van Rotterdam. Wil je een keer meevaren maar geen lange reis maken? Er gaan regelmatig dagtochten de Noordzee op waarbij je leert zeilen en kunt genieten van het varen. Ontspan op het voor of-bovendek of leer de kneepjes van het zeilvak. Het is ook mogelijk om een tocht vanaf Scheveningen en Vlissingen te doen. Het programma en aanbod wordt telkens aangevuld met diverse reizen. Bekijk alle reizen op de website van de Eendracht.

Onder de 25 jaar? Dan betaal je maar de helft!

Mee zeilen met de Eendracht is leuk voor zowel jong en oud. Tijdens onze reis was de groep enorm divers! Ben je tussen de 18 en 25 jaar oud? Dan profiteer je van de jongerenkorting bij de Eendracht. Dat scheelt je de helft van de totale prijs. Wees er wel op tijd bij want er zijn beperkt aantal plaatsen.

Voor het goede doel

De Eendracht is jaren geleden opgericht als stichting en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Een groot deel van de bemanning gaat mee als vrijwilliger en dat zegt natuurlijk wel iets! Wanneer je een reis boekt met de Eendracht draag je automatisch bij aan het goede doel. De stichting zet zich namelijk in voor meerdere maatschappelijke projecten van jong tot oud.

zeiltocht

zeilvakantie

Eendracht

zeilreizen

grote-Nederlandse-zeilschepen

duurzame-vakantie