doen-in-goes

Een bestemming in eigen land waar ik een enorm vakantie gevoel van krijg is Zeeland. Door het vele water, de gezellige dorpen, steden en door het eten is het soms net alsof je je in Frankrijk begeeft. Laatst was ik in het Zeeuwse Goes en ontdekte ik het grootste natuurpark van Nederland, spendeerde ik heel wat tijd op het water, spotte wildlife en leerde alles over oesters. Binnenkort ook naar Zeeland? Dit is er zoal te doen in Goes en omgeving.

Wat te doen in Goes en omgeving

Goes en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad ligt centraal in de provincie Zeeland, op het schiereiland Zuid-Beveland. Vanuit Utrecht is het ongeveer anderhalf uur rijden, woon je in Rotterdam dan ben je er binnen een uurtje. Woon je in België? Antwerpen ligt op nog geen uur rijden en ook Gent ligt op steenworp afstand. Doordat Zeeland aan België grenst vind je er vele Vlaamse invloeden; zoals de taal of het eten en drinken. Via het Kanaal Goes-Goese Sas heeft de stad Goes een rechtstreekse verbinding met het grootste nationaal park van Nederland. Een ding staat vast; Goes is een uitstekend idee voor een dagje uit of weekendje weg. Hieronder vind je de leukste activiteiten rondom het water om te doen in Goes.

Varen in Goes

Zeeland is een paradijs voor liefhebbers van watersport. Op de vele meren wordt het hele jaar door fanatiek gezeild en de kleinere meren zijn geliefd bij kajakkers. Vanuit Goes kun je rechtstreeks naar de Goese Sas en het Veerse Meer. Rondom Goes liggen meerdere jachthavens, natuurstranden en campings aan het water. Wanneer je langs Middelplaten vaart heb je kans dat je wilde paarden langs de oevers ziet grazen.

➞ 6x Zeeuwse mossel recepten
➞ Tips voor Schouwen-Duiveland

bezienswaardigheden-goes

doen-in-zeeland

haven-van-goes

varen-goes

Bezoek de pittoreske haven van Goes

De stadshaven van Goes wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor de pleziervaart en is daarom een ontspannen en vooral gezellige plek. De mooie historische huizen zijn typerend en zijn in het avondlicht nog net wat mooier om te zien. De huizen vertellen veel over vroeger, zo is ’t Soepuus een voormalige getijdewatermolen. De kademuren van de stadshaven zijn zelfs een rijksmonument. Strijk neer bij Honeypie, een restaurant waar je zoetigheden, thee en goede koffie hebt. De haven bevindt zich in het centrum en heeft via het water van de Goese Sas een verbinding met de Oosterschelde.

Vaar door het grootste natuurgebied van Nederland

En over de Oosterschelde gesproken, wist je dat dit het grootste natuurpark van Nederland is? Misschien denk je wel dat een natuurpark uit water niet divers is, maar dan heb je het net als ik helemaal mis. Door de getijden, de wind en het zoute water is het landschap er juist altijd anders. Bij eb liggen platen droog en zie je flora en fauna welke je anders niet ziet. Bij vloed kun je eindeloos varen en op sommige plekken kan er gedoken worden. Zeeland kent een van de beste duikspots van heel Nederland. Ook heeft Zeeland de op één na langste brug van Europa: de 5022 meter lange Zeelandbrug.

Ga oesters rapen en leer ze bereiden

De Zeeuwse wateren barsten van de oesters. Letterlijk want er liggen zoveel wilde oesters dat ze een plaag zijn. Dit betekent wel dat je ze hier zelf mag rapen. Bij eb kun je dus je laarzen aan trekken en langs de oevers lopen om oesters te rapen. Je mag tot maar liefst 10 kilo per persoon meenemen, mits je ze zelf gebruikt. Ben je nog geen grote oesterkenner maar wil je er wel meer over weten? Volg dan een oester-tour. Het oesterseizoen is wanneer de R is de maand is, dus van september tot en met april. Tijden een tour ga je tijdens het eb samen met de initiatiefneemster van de tour op pad. De Oestour boek je hier. Nadat je een emmertje hebt geraapt leer je oesters openen, en bereiden.  Zelf maak ik een oester recept met broodkruim en kruiden van de barbecue.

oesters-en-gin

oesters-rapen-zeeland

zeeuwse-oesters

oesters-zeeland

Spot bruinvissen en zeehonden

Niet alleen in de Waddenzee kun je zeehonden spotten, ook in Zeeuwse wateren leven ze in grote getallen. Wanneer je met laag water uitvaart is de kans groot dat je op de zandbanken zeehonden zit liggen! Kom niet te dichtbij, want dan schrik je ze af. Houdt tijdens het varen sowieso je ogen open, want niet alleen zie je er vele vogelsoorten, ook bruinvissen worden regelmatig gespot. Ook ik zag er drie! En dat gewoon tijdens een weekendje weg in eigen land.

Overnachten in Zeeland

Voor al deze activiteiten in Zeeland heb je aan één dag eigenlijk niet genoeg. Bovendien ligt Goes niet voor iedereen om de hoek. Daarom is overnachten in Zeeland een goed idee. Je kunt kiezen voor een fijn Bed & Breakfast, maar ook kun je slapen in een slot, overnachten in de watertoren van Vlissingen of in een van de leuke strandhuisjes.

Bekijk alle accommodaties in Zeeland

zeehonden-in-zeeland

zeeland-natuur

doen-in-goes

bezienswaardigheden-zeeland

3 thoughts on “Ontdek het Zeeuwse Goes vanaf het water”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.