Een heerlijke vakantiebestemming in eigen land is Zeeland. Deze provincie heeft alle ingrediënten voor een ontspannen, of juist actieve, vakantie. Er zijn meerdere authentieke stadjes, op de stranden kun je eindeloos uitwaaien, er zijn mooie wandelroutes, je kunt er het water op en niet onbelangrijk, je kunt er lekker eten. Zeeland bestaat uit meerdere eilanden. Onlangs bezocht ik het bovenste deel van de provincie: Schouwen-Duiveland. In dit artikel deel ik mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Schouwen-Duiveland.

Bezienswaardigheden op Schouwen-Duiveland


Van rustige zandstranden tot aan monumentale dorpen, er is van alles te zien en te doen op Schouwen-Duiveland. Het eiland wordt omring door water en onder water is het soms net zo mooi als er boven. Door de duinen en polders is het een walhalla voor vogel spotters, fietsers en wandelaars. Bovendien kent het eiland een heftige geschiedenis, dat vandaag de dag van invloed is op ons hele land. Dit zie je absoluut terug in vele bezienswaardigheden op Schouwen-Duiveland.


- Inhoud doen op Schouwen-Duiveland -

Zierikzee-Tips

eten-in-zeeland

visrestaurant-zeeland

bezienswaardigheden-schouwen-duiveland

De mooiste dorpen van Schouwen-duiveland

Naast dat Schouwen-Duiveland onlosmakelijk verbonden is met water staat het ook bekend om de mooie dorpen. Elk dorp heeft een eigen karakter en tegelijk hebben ze een ding gemeen, ze hebben hun bestaan de danken aan de zee. De meeste dorpen liggen namelijk aan het water wat zorgde voor nijverheid. In vrijwel elk dorp is aangegeven tot welke hoogte het water ooit is gekomen. Ook zijn de dorpen gebouwd om de kerk met een marktplein in de buurt. De gebouwen zijn voorzien van prachtige oude gevels. Enkele van de mooisten dorpen op Schouwen-Duiveland zijn Dreischor, de stad Zierikzee, Burgh-Haamstede en Bruinisse.

Eten in mosseldorp Bruinisse

Zeg je Zeeland dan zeg je zeevruchten. Eerder ging ik oesters rapen op Zuid-Beveland en dit keer ging ik op zoek naar mosselen. En waar vind je die beter dan in mossel dorp Bruinisse? Bruinisse ligt aan het water en is een echte vissersplaats. Mosselen zijn heel belangrijk voor de inwoners van Bru, zoals Bruinisse in de volksmond wordt genoemd. Voordat je het dorp inrijdt zie je dan een ook een groot beeld van een mosselschelp staan. Een aantal restaurants in de buurt zijn samen de Mosselgilde begonnen, een samenwerking om Bruinisse als mosseldorp op de kaart te zetten. Eten bij minstens één van de zes restaurants is absoluut een must wanneer je op Schouwen-Duiveland bent.

Uitwaaien in Renesse

Een van de meest populaire badplaatsen van Zeeland is Renesse. Zomers is het dé plek voor zowel jong en oud. Je kunt er relaxen bij een van de strandtenten, of watersporten beoefenen voor wie zin heeft in de nodige actie. De badplaats heeft mooie zandstranden van zo'n 17 kilometer waar dus altijd wel een plekje vrij is. Op rustige dagen kun je bij eb zeehonden spotten op het strand. Door de duinen kun je lange wandelingen maken en in het dorpskern is er zomers altijd een feestje te vinden.

Bezoek het Watersnood museum

Een van de meest belangrijke bezienswaardigheden op Schouwen-Duiveland is het Watersnood museum. In 1953 kwamen grote delen van Zeeland en Zuid-Holland onder water te staan vanwege hoogwater en stormwinden vanuit zee. Er vielen meer dan 1836 doden in Nederland, om nog niet eens te spreken over mensen die geen huis meer hadden. Mijn opa heeft na de ramp geholpen met het opruimen en heropbouwen van het land. De foto's en verhalen van hem maakte veel indruk en een bezoek aan het Watersnood museum is wat mij betreft een must voor iedereen. De ramp was de directe aanleiding dat Zeeland beter bescherm moest worden tegen het water waardoor later onder andere de Deltawerken zijn gebouwd.

➞ 6x Zeeuwse mossel recepten
➞ Tips voor een bezoek aan Goes

Schouwen-Duiveland

restaurants-zeeland

bezienswaardigheden-Zeeland

Bezoek het sfeervolle Zierikzee

Een van de leukste bezienswaardigheden op Schouwen-Duiveland? Dat is wat mij betreft het stadje Zierikzee. Deze plaats is heerlijk om doorheen te slenteren, binnen te lopen bij een van de vele artistieke winkels en om te eten bij een van de restaurants in de straatjes of aan het grote plein. Tijdens een stadswandeling kom je talloze (zo'n 600!) historisch monumenten tegen. Zoals de bijzondere en oude gevels, de beurs en de nobelpoort. Zierikzee is omringt door stadsmuren en heeft zowel een oude als nieuwe haven. Aan de oude haven staan statige huizen en aan het havenplein zitten leuke restaurants met terrasjes.

Eet een Zeeuwse Bolus

Zeeland kun je niet verlaten zonder een Bolus te eten. Als Randstedeling had ik er tot verkort nog nooit een gegeten. Sterker nog, ik wist niet van het bestaan af. Bij mijn eerste stop in Zeeland rende ik naar de lokale bakker om een Bolus te kopen. Een Zeeuwse Bolus is een klef, gesuikerd rond broodje dat heerlijk bij de koffie is. Het doet mij denken aan een Zweedse kaneelbroodje, maar dan met basterdsuikers en roots uit Zeeland. Je koopt ze bij elke bakker in Zeeland maar leuker is om er echt een momentje van te maken en ergens in een tentje te gaan zitten met een kop thee.

Ga het water op

Zeeland is een paradijs voor liefhebbers van watersport. Op de vele meren wordt het hele jaar door fanatiek gezeild en de kleinere meren zijn geliefd bij kajakkers. Aan de ene kant van Schouwen-Duiveland ligt de Noordzee, aan de andere kant ligt het Grevelingenmeer en ten zuiden ligt de Oosterschelde, het grootste natuurpark van ons land. Een plek waar je kunt varen, zeehonden en zelfs dolfijnen kunt spotten en waar de natuur uniek te noemen is. Door de getijden, de wind en het zoute water is het landschap er altijd anders. Bij eb liggen platen droog en zie je flora en fauna welke je anders niet ziet. Bovendien kent Zeeland kent een van de beste duikspots van heel Nederland en vind je hier de op één na langste brug van Europa: de 5022 meter lange Zeelandbrug.

Overnachten in Zeeland

Wat is de beste plek om te overnachten op Schouwen-Duiveland? Houd je van uit eten gaan en gezelligheid dan is een hotel in Zierikzee een goede keus. Bijvoorbeeld bij Boutique Hotel Zeeuws-Meisje waar je naast lekker slaapt ook lekker kunt eten en diverse wijnen kunt proeven (in de bar onder het hotel). Qua inrichting is het een mix van modern met een knipoog naar de geschiedenis van Zeeland. Vanaf het hotel loop je zo de gezellige straten van Zierikzee in. In de buurt van Renesse en Burgh-Haamstede vind je een groot aanbod accommodaties. Van een Tiny house tot boerderij, zeilboot of B&B. Via Voordeeluitjes.nl vind je leuke aanbiedingen voor hotels en arrangementen.

➞ Doen op Voorne-Putten in Zuid-Holland

doen-in-zeeland

Bolus-eten-zeeland

tips-voor-zeeland

tips-Schouwen-Duiveland