De Zeeuwse wateren barsten van de oesters. Letterlijk, want er liggen zoveel wilde oesters dat ze een plaag zijn. Dit betekent wel dat je ze hier zelf mag rapen. Bij eb kun je dus je laarzen aan trekken en langs de oevers lopen om oesters te rapen. Je mag tot maar liefst 10 kilo per persoon meenemen, mits je ze zelf gebruikt. Ben je nog geen grote oesterkenner maar wil je er wel meer over weten? Volg dan een oester-tour. Het oesterseizoen is wanneer de R is de maand is, dus van september tot en met april. Tijden een tour ga je tijdens het eb samen met de initiatiefneemster van de tour op pad. Nadat je een emmertje hebt geraapt leer je oesters openen, en bereiden. Bijvoorbeeld door oesters van de barbecue te maken.

In Zeeland zijn twee soorten oesters te vinden: de platte en creuse. De Zeeuwse platte oester is pas rijp na ongeveer vijf tot zes jaar. Zeeuwse creuse groeit veel sneller en is daardoor veel meer te vinden. Deze oester wordt ook wel wilde, Japanese of Portugese oester genoemd, oorspronkelijk komt deze namelijk niet uit Zeeland. De creuse komt uit Japan maar heeft zich inmiddels helemaal aan het Zeeuwse water aangepast.

Oester recept van de barbecue


Heb je zelf oester geraapt dan kun je ze het best eerst schoonmaken in water. Ze verliezen wellicht wat smaak, maar het zand is ook niet fijn. Je kunt oesters op verschillende manieren bereiden en eten. Vers maar zónder citroen. Oester was vroeger voedsel voor de armen en om de smaak wat te verfrissen werd er citroensap overheen gedaan. Vind je het lekker? Dan gewoon doen. Doe er dan ook een snuf gemalen zwarte peper bij. Een rode wijn vinaigrette en fijn gesneden sjalotje past ook goed bij een oester. Wat niet vaak wordt gegeten zijn oesters van de barbecue, terwijl ook dit hartstikke lekker is en bovendien makkelijk te bereiden. Geen barbecue? De oven is ook een optie.

Recept oesters van de barbecue met krokante broodkruim

De belangrijkste ingrediënten voor deze oesters van de barbecue zijn naast de oesters, broodkruim, kruiden en een harde pittige kaas. Verder kun je verschillende variaties maken, bijvoorbeeld door een klein beetje knoflook toe te voegen en wat citroensap. De hoeveelheden zijn afhankelijk van het aantal oesters. De verhouding per oester is ongeveer 3 gram boter, 1 gram broodkruim en kaas + kruiden naar smaak, maar niet te veel.

➞ 6x Zeeuwse mossel recepten
➞ Kookboek met recepten uit Zeeland

origineel-oester-recept

oesters-op-bbq

oesters-rapen-zeeland

oester-recept

Ingrediënten

Verse peterselie en/of bieslook
Parmezaanse kaas
zachte boter
Broodkruim of panko


Oester recept

Zet de houtskool barbecue vast aan en begin met het maken van en broodkruim mengsel. Snijd de kruiden fijn en rasp de kaas. Meng dit met wat gesmolten boter (hier kun je eventueel geperst knoflook doorheen doen) en het broodkruim. Daarna kun je de oesters open gaan maken met een oestermes. Het enige dat je dan nog hoeft te doen in het mengsel op de oester te leggen en de oester met schelp op de barbecue te leggen. De bovenkant van de oester kun je open laten maar je kunt wellicht wel een deksel op de barbecue doen. Binnen 4 tot 5 minuten is de oester klaar om geserveerd en gegeten te worden.

Oesters bewaren en open maken

Het open maken van een oester is nog een hele kunst, maar als je het eenmaal door hebt is het een stuk eenvoudiger. Oesters hebben over het algemeen een bolle en een wat vlakkere kant (zeker de Zeeuwse creuse). Zorg dat je een heel stevig mesje hebt en houd de oester in je hand met een oude doek. Leg de oester met de bolle kant naar beneden op je hand, zo blijft het vocht in de schelp. Je zet het mes in de 'dikke' kant van de oester, bij het 'scharnier'. Met het mes probeer je ruimte te krijgen tussen de twee helften zodat je rondom met je mes helemaal rond kunt gaan. Het is belangrijk dat je de sluitspier aan de zijkant los maakt. Dan is de schelp open. Snijd daar ook de spier aan de onderkant los.

Oesters kunnen je wellicht langer bewaren dan je denkt, mits je ze uit water houdt. Zonder water en in de koelkast blijven dichte oesters nog ongeveer 9 dagen goed.