Sommige steden raken je direct, andere minder. Lissabon behoort absoluut tot de eerste. Het is heel lastig om níet direct voor Lissabon te vallen. Vooral niet omdat de zon er áltijd lijkt te schijnen, de wijn er heerlijk is, de terrasjes goed vol zitten en waar de pleinen lijken te leven, net als bij de rivier waar er gevist wordt, en er ijsjes worden gegeten. Ga je binnenkort naar de leuke hoofdstad van Portugal? Dan heb je misschien wat aan deze tips voor je stedentrip Lissabon. De stad die geen seconde verveelt en bovendien erg budgetvriendelijk is.

Wat te doen in Lissabon?

In oktober 2014 bracht ik een flitsbezoek van twee dagen in Lissabon. We waren toen op road trip door het noorden het westen van Portugal en konden met iemand meerijden. We stapte uit aan het strand van Cascais en na een duik namen we de trein naar het centrum van Lissabon. Een mooie treinrit langs de kust en langs  Torre De Belém. We stappen daarna direct uit in het bruisende hart van de stad. Ik boekte een overnachting bij  sleep boutique’: The Keep, in de wijk Bairro do Castelo met een prachtig uitzicht over Lissabon. The Keep ligt namelijk tegen kasteel Saõ Jorge aan dat op de heuvel ligt. Een dikke aanrader, mits je goed ter been bent. Mijn accommodatie boek ik meestal via Booking. Ik vloog vanaf Amsterdam naar Porto en maakte daar dus een road trip naar Lissabon. Direct vliegen naar Lissabon kan met Transavia, KLM, TAP Portugal, EasyJet & Ryanair. Het vliegveld ligt zo’n zeven kilometer buiten het centrum. Tussen de luchthaven en het centrum van de stad rijden bussen 705, 722, 744, 783 en 208 (nachtbus) maar heb je veel bagage dan kun je beter de Aerobus nemen.

Lees ook: De leukste wijken van Lissabon

doen-in-lissabon

Bewandel de charmante binnenstad van Lissabon

Een weekend in Lissabon bestaat uit slenteren door de straatjes, plotselinge doorkijkjes spotten, uit heuvel op, heuvel af lopen, op de straathoek springrolls kopen, opeten in het park en mooie tegeltjes bekijken. De laatste zonnestralen van de dag glinsteren onder de zonneschermen door zo mijn cameralens in. Dit keer bezoeken we niet de ‘hotspots’ van de stad, op een ritje met het toeristische maar typische gele trammetje na, maar slenteren we door de buitenwijken. We eten ijsjes bij de rivier, drinken wijntjes op het terras en beklimmen de heuvels in het oh zo charmante Lissabon. De binnenstad van Lissabon heeft zo’n beetje alles, rustige straten waar geen auto doorheen past, en enorme pleinen waar het wemelt van de muzikanten en andere mensen. Sla deze 10 dingen niet over tijdens je bezoek aan Lissabon.

Maak een ritje met tram 28

We hebben uren gedwaald, en besluiten daarom om als laatste een ritje te maken met tram 28. Met de wereldberoemde rit in deze tram verken je op een snelle manier het oude centrum van Lissabon. De tram rijdt al krakend en piepend via nauwe wegen en steilinge helling door de historische wijken Alfama, Estrela, Graça en Mouraria. Onderweg zie je verschillende highlights van Lissabon, waaronder de Sé de Lisboa en het uitkijkpunt Miradouro de Santa Luzia. Wij stapten boven uit, zodat we de helling naar boven deze keer niet lopend hoefde af te leggen. De opstapplek is Praça do Martim Moniz en voor een enkele rit betaal je  € 2,85.

Bekijk de statische stadspoorten & de enorme pleinen

Op een zonnige zondagmiddag zitten de schilders het uitzicht na te schilderen, de vogels fluiten enthousiast en iedereen drinkt zijn koffie rustig weg, mét een Pastel de nata gebakje natuurlijk. Het bekende Portugese puddinggebakje. Aan de andere kant van de poort ligt het drukke plein, waar kinderen gillen en rennen. Niet veel verder ligt de drukke Taag. Een tweestrijd, van architectuur en van sfeer. De schattige huisjes tegenover imposante en statische poorten. Het bruisende tegenover het pittoreske.

Eet een heerlijke Pastéis de Belém

Sinds mijn bezoekjes aan Portugal kan ik nergens anders meer aan denken dan aan de Pastéis de Belém, de krokante gebakjes met heerlijke gele pudding. Op de Haarlemmerstraat in Amsterdam heb je een Portugese winkel waar ze hele goede verkopen, maar ze kunen niet tippen aan de enige echte hier uit Lissabon. Voor het bekende puddinggebakje moet je in Belém zijn. Hier zit namelijk dé winkel (Fábrico dos Pastéis) om de enige echte te proeven!

Bekijk de zonsondergang aan rivier de Taag

Langs het centrum van Lissabon, aan de rechteroever, stroomt de rivier de Taag. Een lange brug (hangbrug Ponte 25 de Abril en een look-a-like van de Golden Gate Bridge) verbindt de stad met het schiereiland Setúbal. Hier zijn rustige zandstranden te vinden en de locals brengen hier graag een vrije dagen door. De Taag ontspringt in buurland Spanje en mondt uit in bij Lissabon in de Atlantische Oceaan. Aan de rivierzijde is het altijd druk. Het wemelt er van mensen die de laatste zonnestralen willen meepikken. Bovendien wordt er gevist en kun je er een boottocht over doen.

Luister Fado muziek in een Portugees cafe

Bairro Alto en en Alfama zijn de wijken in het centrum  waar vele kleine cafés te vinden zijn en waar ook veel fadomuziek wordt gespeeld. Het Portugese levenslied dateert van meer dan 150 jaar terug en vond zijn oorsprong in de arme wijken. Zang en gitaar zijn kenmerkend voor de muziekstijl. In Lissabon zijn veel speciale restaurants waar de professionele fadistas hun muziek ten gehore brengen. Wil je het echte traditionele Portugal beleven? Zoek dan een van deze restaurants of cafetjes op!

Neem de trein naar Belém

Belém is een voormalige vissersdorp dat vooral bekend vanwege de vele Portugese zeevaarders die hier hun ontdekkingsreizen begonnen. Monumenten die hier staan zijn dan ook benoemd tot cultureel erfgoed. Tegenwoordig is dit centrum uitgegroeid tot een van de meest monumentale en hippe wijken van Lissabon en wordt het gezien als leukste wijken van Lissabon. Belém bezoek je voor de monumenten Mosteiro de Jerónimos en de Torre de Belém, voor de Taag en de enorme Ponte de 25 Abri brug. Bij deze brug zit de LX Factory; een oud fabrieksterrein dat door jonge ondernemers is opgeknapt en nu vol zit met hotspots, oude trammetjes en street art.

Beklim Castelo de São Jorge

Hoog boven Lissabon uit torent Het kasteel van São Jorge uit. De burcht staat op een heuvel van 110 meter en geeft daardoor een enorm uitzicht over de stad en de rivier. De vele trappen leiden naar het hoogste punt en als je door Castelo de São Jorge loopt merk je al snel dat het kasteel een rijk verleden kent. De fundamenten van dit kasteel stammen namelijk al uit de 6e eeuw voor Christus. Het werd gebouwd door de Moren op een nog oudere vesting maar deze werd verwoest door de aardbeving. Er zijn twee ingangen, aan de Largo do Chão da Feira en aan de Largo do Menino de Deus. Van november tot en met februari is Castelo de São Jorge tot 18.00 uur geopend & van maart tot en met oktober kun je er tot 21.00 uur ‘s avonds terecht.

Bezoek de historische wijken Alfama en Bairro Alto

Alfama is de oudste wijk van Lissabon, die tussen het kasteel van São Jorge en de Taag ligt. De naam komt van het Arabische al hamma, wat iets als ‘baden’ of ‘fonteinen’ betekent. En dat laatste kom je hier zeker tegen. Er zijn restanten te vinden van een Romeins theater en dele van een Moorse vesting. De oud Moorse wijk is misschien wel de mooiste wijk van heel Lissabon. Een labyrint van nauwe, door trappen met elkaar verbonden straten, oude huizen met wapperend wasgoed. Snuffelen in ouderwetse winkeltjes en Pastel de Nata in een van de talloze restaurantjes.

Bairro Alto is een wijk in het centrum van Lissabon waar vele kleine cafés te vinden zijn en waar ook veel fado wordt gespeeld. Met Alfama en de Bairro do Castelo vormt de Bairro Alto (‘het oude kwartier’) het hart van het oude Lissabon. Vanwege de vele intieme pleintjes, talloze boekwinkels,  galeries, literaire cafés en een heuze mini Eiffeltoren wel de wijk ook wel het ‘Parijs van Lissabon’ genoemd.

Neem een duik bij het strand van Cascais

Lissabon is een warme stad dus zomers is verkoeling meer dan welkom. Aan de rivier de Taag zijn strandjes te vinden, maar stap je in de trein, dan ben ik 20 minuten later uit met je voeten in het zand. De bad plaatsen Cascais en Estoril zijn gemakkelijk met de trein te bereiken en beide stranden liggen heerlijk aan de Atlantische Oceaan. Je neemt de trein in het centrum van station Cais do Sodré.

Maak een road trip door Portugal

Lissabon ligt vrijwel in het midden van Portugal en is daardoor een ideale uitvalsbasis om een road trip te maken. Dit keer was Lissabon juist de laatste stop van onze trip door het noorden Portugal. We reden toen zelfs naar Salamanca in Spanje en volgde de Douro rivier naar Porto en uiteindelijk dus Lissabon. Maar ook maakte we eens een road trip vanaf Faro, door de Algarve richting Lissabon. Ik ben echt enorm vaak in Portugal geweest en maakte tevens een road trip van Porto door het ruige binnenland (via Serra da Estrela) naar Lissabon. Volg je het nog? Hierover schreef ik al meerdere artikelen en ik zal dus niet in herhaling vallen, maar een road trip door Portugal maken is echt een must! Zelf in een paar dagen kun je enorm viel zien en ontdekken. Van historische en slaperige dorpjes, tot aan berglandschappen en rotsformaties langs de kust.

Lees ook: Roadtrip noord Portugal: route & highlights

doen-in-lissabon

doen-in-lissabon

doen-in-lissabon

doen-in-lissabon

doen-in-lissabon doen-in-lissabon doen-in-lissabon

9 thoughts on “10 x doen in Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal”

  1. Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik ben er zelf nooit geweest maar staat hoog op t lijstje:)

  2. 3 weken geleden was ik daar samen met mijn nichtje. Wat een ontzettende bruisende stad, heel veel prachtige historische gebouwen, waarvan velen verpauperd (zonde). Heerlijk gegeten en gedronken. Wij genoten ook van de vele vergezichten, die je overal zag. Vooral over de brede Taag met zijn imposante bruggen en beelden. Van Cascais hadden wij meer voorgesteld, viel dus tegen, maar het is het wel waard om een keer naartoe te rijden met de trein. We gaan zeker nog een terug, we hebben nog lang niet alles gezien.

  3. Oeh ja, ik wil!

    Ik had een vraagje, welke plugin gebruik jij voor Instagram? Ik zou ook graag 4 foto’tjes plaatsen in mijn sidebar die gelijk doorlinken naar Instagram. Hoop dat je mij kunt helpen 🙂

  4. Pingback: Travel: 2014 | Food Travel Photography
  5. Pingback: Lissabon in beeld - Food Travel Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.