Wat moet je gezien hebben in Lissabon? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en wat kun je er zoal doen? Wanneer je een van de leukste steden ter wereld bezoekt wil je zo veel mogelijk zien. Hoewel Lissabon vele bezienswaardigheden kent is het niet zo dat je gehaast van de ene highlight naar de andere hoeft te lopen. Lissabon is juist een hele relaxte stad waarbij je veel lopend kunt doen en waar vrijwel alles om je heen mooi is. Bezoek de oude wijk Alfama, eet een echte Pastel de Nata, maak een ritje in tram 28, zie de zonsondergang bij rivier de Taag en breng een bezoekje aan Belém. Bovendien kun je vanuit Lissabon snel naar het strand. Ga je binnenkort naar de leuke hoofdstad van Portugal en ben je benieuwd wat je er kunt doen?

Wat te doen in Lissabon?


Lissabon is een stad met een verhaal. In 1755 werd alles verwoest door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami én door brand. De grote stadspoort is daar een eerbetoon aan. Na de opbouw werd Lissabon een kleurrijke stad, dat tot op de dag van vandaag duidelijk zichtbaar is. Het is de perfecte plek voor een stedentrip. Elk wijk in Lissabon heeft een geheel eigen karakter. Zo is Bairro Alto de wijk met vele barretjes en karakteristieke straatjes, wordt de haven bij Belém steeds hipper en behoort ook Baixa tot een van de leukste wijken van Lissabon. Ook lekker uit eten in Lissabon is alles behalve moeilijk, op elke straathoek is wel een fantastisch restaurant te vinden. Lees hier alle tips voor Lissabon.

- Wat te doen in Lissabon -


oude-tram-lissabon

mooiste-plekken-lissabon

bezienswaardigheden-lissabon

 1. Ritje met de historische tram (tram 28)

Je kunt Lissabon niet verlaten zonder een ritje te maken met het icoon van de stad, de historische trams. Het trammetje rammelt aan alle kant maar wordt na zoveel jaren nog steeds gebruikt. Tram 28 brengt je langs vele bezienswaardigheden in de stad via de wijken Estrela, Alfama, Graça en Estrela. Onderweg kom je door smalle straatjes en steile hellingen. De rit neemt net geen uur in beslag en is ook ideaal wanneer je kort de tijd hebt in Lissabon.

Een ander tramritje welke ik zelf regelmatig heb gebruikt is Elevador da Glória. Deze is maar kort maar brengt je via een steile weg van Baixa naar Bairro Alto, een hoogteverschil van 265 meter. Dit scheelt je heel wat klimmen en ook de lokale bewoners maken daarom graag gebruik van deze gele tram. De opstapplek is Praça do Martim Moniz en voor een enkele rit betaal je  € 2,85.

 2. Historische wijken Alfama en Bairro Alto

Alfama is de oudste wijk van Lissabon, die tussen het kasteel van São Jorge en de Taag ligt. De naam komt van het Arabische al hamma, wat iets als 'baden' of 'fonteinen' betekent. En dat laatste kom je hier zeker tegen. Er zijn restanten te vinden van een Romeins theater en delen van een Moorse vesting. De oud Moorse wijk is misschien wel de mooiste van heel Lissabon.

Bairro Alto is een wijk in het centrum van Lissabon waar vele kleine cafés te vinden zijn en waar ook veel fado wordt gespeeld. Met Alfama en de Bairro do Castelo vormt de Bairro Alto (‘het oude kwartier’) het hart van het oude Lissabon. Vanwege de vele intieme pleintjes, talloze boekwinkels,  galeries, literaire cafés en een heuze mini Eiffeltoren wel de wijk ook wel het ‘Parijs van Lissabon’ genoemd.

 3. De mooiste uitzichtpunten van Lissabon

Lissabon is gebouwd op een aantal heuvels en aan mooie uitzichten is hierdoor geen gebrek. In bijna elke buurt heb je meerdere hoogteverschillen en tussen de steile straten door vind je meerdere terrassen en viewpoints, ook wel Miradouros. De volgende uitzichtpunten kun je opzoeken tijdens een wandeling door de stad: Miradouro de São Pedro de Alcântara is een balkon met uitzicht over de Baixa, Het kasteel van São Jorge, Miradouro de Santa Luzia met uitzicht over de Taag en Alfama, Miradouro da Nossa Senhora do Monte en Miradouro das Portas do Sol

 4. Overnachten in Lissabon

Het is aan te raden om je accommodatie in het centrum van Lissabon te boeken. Zo kun je lopend de leuke straten verkennen. Er zijn veel leuke appartementen en boutique hotels in Lissabon! Een pakketreis boek je voordelig met TUI en D-Reizen.

 5. Stadspoort van Lissabon

In stadsdeel Baixa, dat laag is gelegen aan de rivier ligt ook de grootste straat van Lissabon. Deze hoofdstad heet Rua Augusts en loopt recht naar het water toe. Aan het water ligt het immens grote Praça do Comércio. Op dit plein wemelt het vaak de de mensen en het is dan ook een van de highlights in Lissabon. Ten midden van het plein staat een standbeeld van Koning Jozef I en achter het plein staat de indrukwekkende triomfboog. Arco do Triunfo da Rua Augusta is eigenlijk de poort naar het stadsdeel Baixa. De boog staat op een aantal zuilen en er staan verschillende standbeelden op van belangrijke figuren uit de Portugese geschiedenis. Je kunt Arco do Triunfo ook bezoeken en naar boven klimmen.

6. Zonsondergang aan rivier de Taag

Langs het centrum van Lissabon, aan de rechteroever, stroomt de rivier de Taag. Een lange brug (hangbrug Ponte 25 de Abril en een look-a-like van de Golden Gate Bridge) verbindt de stad met het schiereiland Setúbal. Hier zijn rustige zandstranden te vinden en de locals brengen hier graag een vrije dagen door. De Taag ontspringt in buurland Spanje en mondt uit in bij Lissabon in de Atlantische Oceaan. Aan de rivierzijde is het altijd druk en met name rondom het do Comércio plein. Tegen zonsondergang verzamelen straatmuzikanten zich om hun muziek te spelen tijdens zonsondergang. Zeker leuk om te doen is om hier de laatste uurtje van de dag mee te pakken. Ook tof; boek een zeiltocht over de Taag!

 7. LXFacory 

De beste tip die ik van een local kreeg is om een bezoek te brengen aan LX Factory. LXFactory is een creatieve broedplaats dat zich onder Ponte 25 de Abril bevindt. Je vindt er lokale producten, kleding, muziek, designwinkels, sierraden en leuke eettentjes. Vaak zijn er ook optredens. Dit alles op een industrieel terrein in oude fabriekspanden wat het een geheel een hip sfeertje geeft.

 8. Time Out Market

Hoe traditioneel de Portugezen soms kunnen zijn, zo trendy zijn te tegelijk ook. In Lissabon vind je namelijk een van de foodhallen in van Europa. De Time Out Market is daar sowieso een van. De markthal (tegenover het station) bestaat uit een 'gewone' markt en een foodmarket, Time Out Market genaamd. De Time Out Market is vergelijkbaar met de foodhallen in Amsterdam, maar leuker en het eten vele male beter. Heb geen idee wat te doen is Lissabon als het regent? Dat is dit absoluut een aanrader.

 9. Eet een Pastéis de Belém (of Pastéis de Nata)

Sinds mijn bezoekjes aan Portugal kan ik nergens anders meer aan denken dan aan de Pastéis de Belém, de krokante gebakjes met heerlijke gele pudding. Op de Haarlemmerstraat in Amsterdam heb je een Portugese winkel waar ze hele goede verkopen, maar ze kunen niet tippen aan de enige echte hier uit Lissabon. Voor het bekende puddinggebakje moet je in Belém zijn. Heb je geen zin in een lange rij dan kun je ook bij Fábricia da Nata waar ze ook hele lekkere custard gebakjes maken.

leukste-wijk-lissabon

doen-in-lissabon

tips-lissabon

 10. Luister Fado muziek in een Portugees café

Bairro Alto en en Alfama zijn de wijken in het centrum  waar vele kleine cafés te vinden zijn en waar ook veel fadomuziek wordt gespeeld. Het Portugese levenslied dateert van meer dan 150 jaar terug en vond zijn oorsprong in de arme wijken. Zang en gitaar zijn kenmerkend voor de muziekstijl. In Lissabon zijn veel speciale restaurants waar de professionele fadistas hun muziek ten gehore brengen. Wil je het echte traditionele Portugal beleven? Zoek dan een van deze restaurants of cafetjes op of boek een tour.

 11. Trein of fiets naar Belém

Belém is een voormalige vissersdorp dat vooral bekend vanwege de vele Portugese zeevaarders die hier hun ontdekkingsreizen begonnen. Monumenten die hier staan zijn dan ook benoemd tot cultureel erfgoed. Tegenwoordig is dit centrum uitgegroeid tot een van de meest monumentale en hippe wijken van Lissabon en wordt het gezien als leukste wijken van Lissabon. Belém bezoek je voor de monumenten Mosteiro de Jerónimos en de Torre de Belém, voor de Taag en de enorme Ponte de 25 Abri brug. Bij deze brug zit de LX Factory; een oud fabrieksterrein dat door jonge ondernemers is opgeknapt en nu vol zit met hotspots, oude trammetjes en street art. Je kunt tram 15 nemen of de fiets nemen. Via Bajabikes kun je divers tours boeken!

 12. Castelo de São Jorge

Hoog boven Lissabon uit torent Het kasteel van São Jorge uit. De burcht staat op een heuvel van 110 meter en geeft daardoor een enorm uitzicht over de stad en de rivier. De vele trappen leiden naar het hoogste punt en als je door Castelo de São Jorge loopt merk je al snel dat het kasteel een rijk verleden kent. De fundamenten van dit kasteel stammen namelijk al uit de 6e eeuw voor Christus. Het werd gebouwd door de Moren op een nog oudere vesting maar deze werd verwoest door de aardbeving. Er zijn twee ingangen, aan de Largo do Chão da Feira en aan de Largo do Menino de Deus. Van november tot en met februari is Castelo de São Jorge tot 18.00 uur geopend & van maart tot en met oktober kun je er tot 21.00 uur 's avonds terecht.

 13. Lekker eten en drinken in Lissabon

Mocht het je ontgaan zijn; je kunt fantastisch uit eten in Lissabon. De stad bruist van de leuke restaurants, barretjes en winkels. Je vindt er traditionele restaurants, maar juist ook ontzettend veel restaurants waar ze traditie mixen met een modere, verfijnde touch. Hier lees je meer over de leukste restaurants in Lissabon.

Lissabon tips

belem toren

 14. Uitstapje naar Sintra

Op een klein uur reizen met de tram of trein ligt Sintra, een kastelen complex met prachtige vaak gekleurde bouwwerken. Een plek die behoort tot een van de mooiste plekken van heel Portugal. De regio staat ook wel bekend als ‘Cultural landscape of Sintra’ en staat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet gek ook dat Sintra een populaire dagtrip vanuit Lissabon is. Het is door de eeuwen heen in handen geweest door onder andere de Moren, Portugezen en Kelten, wat terug te zien is in de diverse bouwstijlen van de paleizen.

 15. Neem een duik bij het strand van Cascais

Kun je naar het strand in Lissabon? Bijna wel. Lissabon is een warme stad dus zomers is verkoeling meer dan welkom. Aan de rivier de Taag zijn strandjes te vinden, maar stap je in de trein, dan ben je twintig minuten later uit met je voeten in het zand. De badplaatsen Cascais en Estoril zijn gemakkelijk met de trein te bereiken en beide stranden liggen heerlijk aan de Atlantische Oceaan. Je neemt de trein in het centrum van station Cais do Sodré.

 16. Maak een roadtrip door Portugal

Lissabon ligt vrijwel in het midden van Portugal en is daardoor een ideale uitvalsbasis om een road trip te maken. Zelfs in een paar dagen kun je enorm viel zien en ontdekken. Vanaf Lissabon kun je bijvoorbeeld via Porto naar de Douro vallei in het noorden of naar centraal Portugal en de Alentejo. Een autovakantie naar Faro in Algarve via Sagres en Lagos is ook een optie! Van historische en slaperige dorpjes, tot aan berglandschappen en rotsformaties langs de kust, een road trip Portugal heeft voor iedereen wel iets wils. Heb je twee weken de tijd? Dan is dit wellicht de ultieme road trip door Portugal!

🚗 Huur aan auto vanaf Lissabon via Easy Terra

Boek je stedentrip Lissabon

Direct vliegen naar Lissabon kan met Transavia, KLM, TAP Portugal, EasyJet en Ryanair. Het vliegveld ligt zo'n zeven kilometer buiten het centrum. Tussen de luchthaven en het centrum van de stad rijden bussen 705, 722, 744, 783 en 208 (nachtbus) maar heb je veel bagage dan kun je beter de Aerobus nemen. Met de metro ben je slechts € 1,30 kwijt voor een enkeltje naar het centrum.

Boek een stedentrip Lissabon via TUI

alfama-lissabon

LxFactory-lissabon

tram-lissabon

taag-lissabon

Bairro-Alto

lissabon-bezienswaardigheden