Finland wordt het land van duizend meren genoemd. Onterecht, in werkelijkheid zijn het namelijk zo'n 188.000 meren (!). Cliché maar waar, het is daardoor een fantastische plek voor outdoor-liefhebbers en watersporters. Houd je van ongerepte natuur, rust, veel groen en verlaten plekken? Bezoek dan Fins Lapland. Lees in dit artikel alles over wat je kunt doen in Finland in de zomer.

Doen in Finland in de zomer


In Fins Lapland omarmen ze elk seizoen. In de winter ligt er altijd een dik pak sneeuw en voor de herfstkleuren hebben ze een speciale naam: Ruska. De zomers mogen er dan kort zijn, ze zijn er wel intens en de dagen zijn lang. Zo kun je optimaal genieten van activiteiten zoals raften, wandelen en fietsen. Pauzeren doe je met koffie in een Kota, oftewel een Finse hut. In dit artikel lees je meer over de leukste outdoor activiteiten in Finland, te boeken met Voigt Travel.

1. Raften

Op de meeste plekken zijn de meren spiegelglad en sereen. Dan kun je je haast niet voorstellen dat het ook anders kan. Toch zijn er in Fins Lapland watervallen te vinden. En ook kleine stroomversnellingen die uitstekend geschikt zijn om met een raft boot over heen te gaan. Met name in het noorden van Finland vind je tal van wilde rivieren. In het voorjaar heb je de meeste stroming, maar de hele zomer door is er voor elk niveau genoeg aanbod. Samen met Ruka Safari's kunt je het water op in. Adrenaline is hier gegarandeerd!

2. Bessen plukken

Nergens vind je zoveel bessen als in Finland in het zomerseizoen. In juli en augustus hangen de struiken vol bosbessen, cloudberries (gele bosbraam), veenbessen, duindoornbessen en meer. Er groeien maar liefst 50 soorten bessen in Finland, daarvan kun je er ruim 35 eten. Bovendien kun je zo gewoon plukken, sterker nog, dat is de traditie. Zeker doen in Finland!

raften in Finland

eten in Finland

3. Kajakken

Het grootste voordeel van kajakken is dat je makkelijk over smalle stukken in de rivieren kunt peddelen. Bij veel accommodaties aan het meer liggen ze vaak klaar voor gebruik. Overal zijn er prachtige meren en rivieren en als je wil kun je er eindeloos kajakken.

4. Maak een kampvuur

De Sami leefden vroeger in zogeheten Kota's. Dit zijn wigwam-vormige tenten gemaakt van stokken en rendierenhuid. Wanneer je in Lapland gaat wandelen kom je ook dit soort hutten tegen, maar dan van hout. Hier kun je zelf een vuurtje maken, en de overheid legt er zelf hout neer. Superknus om hier even te zitten en een broodje + koffie op de warmen bij het vuur. Ook wordt er vaak bessensap op het kampvuur gezet. Bij veel accommodaties zijn plekken waar je zelf een kampvuur kunt maken. Dit is toch wel een van de belangrijke tradities in Fins Lapland!

doen in Finland

Finland in de zomer

5. Mountainbiken

Wat moet je zeker doen in Finland? Huur een e-fatbike! Deze fietsen hebben dikke banden waardoor je makkelijk over ruw terrein kunt fietsen. Met een elektrische mountainbike leg je grote afstanden af en kun je de heuvels van Lapland makkelijk trotseren. Het leukste is om met een gids op pad te gaan, zo ontdek je de mooiste plekjes.

6. Loop een deel van de Berenroute (in Oulanka National Park)

Oulanka National Park is een van de meeste bekende natuurgebieden van Finland. In Finland word je pas echt erkent als ‘hiker’ wanneer je de beroemde Berenroute hier hebt bewandeld, Een route van 80 kilometer. Deze tocht brengt je door ongerepte wildernis, oeroude bossen, heuvels, wilde rivieren met hangbruggen en langs meren. Gelukkig kun je ook een korte stuk van zo'n lopen, de kleine Berenroute. Oulangan luontokeskus kun je een mooi rondje van 12 kilometer doen. Hiken in nationaal park Oulanka is een must wanneer je in Finland in de zomer bent.

Voigt Travel Finland

vakantie Finland

7. Ontmoet rendieren

Boven de poolcirkel leven meer rendieren dan dat er mensen zijn. In totaal zijn er zo'n 20.000 rendieren, welke bijna allemaal in het wild leven (maar wel van iemand zijn). In de winter staan ze ook wel eens op een farm, omdat ze dan bijgevoerd worden. Je kunt de dieren gewoon rond zien lopen in Lapland, op de weg, in het bos of waar dan ook!

8. Kanoën

De meest relaxte activiteit op het water is toch wel kanoën. In een grote Canadese kano zit je comfortabel, blijf je droog en kun je samen met een partner rustig peddelen terwijl je geniet van de natuur. Ook de Finnen zelf zijn vaak op het water te vinden met een kano of roeibootje.

Finland rendieren

mooiste plekken Finland

9. Beren zien

De kans om in Finland beren te zien is enorm groot, als je tenminste weet waar je moet zijn. Er leven in Finland ongeveer 1500 beren op de grens met Rusland, in de winter doen ze hier dan ook hun winterslaap. Beren spotten doe je dan ook in de zomer. We zagen de beren vanuit een schuilhut verscholen in de wildernis. In dit soort hutten liggen verrekijkers en heb je een wijds uitzicht. Deze excursie boekte bij Bear-Kuusamo Ltd via Ruka Safari’s. Rond vier uur ga je met een gids naar de hut toe. Neem warme kleding en wat te eten en drinken mee in de hut, want je zit er een paar uur muisstil. Beren spotten behoort absoluut tot de hoogtepunten tijdens een reis Finland in de zomer.

10. Suppen

Doordat de meren in Finland zo rustig zijn kun je er perfect suppen. Bij veel accommodaties liggen supboards klaar, of je kunt een excursie doen. Bijvoorbeeld met Ruka Safari's. Tijdens het suppen sta of zit je op een opblaasbaar board en peddel je rustig over het water!

Waar zijn beren in Finland?

Wat zijn de mooiste plekken in Finland?

11. Slaap in een glazen huisje

Wanneer je de kans krijgt moet je zeker een of meer nachtjes overnachten in een glazen Lodge. Je slaapt midden in de natuur en ziet alles wat er om je heen is. De bomen, de sterren en met wat geluk langslopende rendieren! Bij glazen huisjes heb je ramen en een dak van glas, zo kun je vanuit je bed de sterren en hopelijk het noorderlicht zien.

12. Leer meer over de Sami cultuur

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners in Lapland. Zij zijn nomaden die met rendieren door de verlaten gebieden trekken. Ze leven niet alleen in Finland maar ook in Zweden en veelal in Noorwegen. Helaas niet meer zo nomadisch als vroeger maar je kunt wel meer leren over de Sami cultuur. Ze hebben namelijk eigen talen, eigen kleding, muziek en eigen gewoontes. De Sami cultuur heeft een oeroude geschiedenis. Een bezoek aan Jaakkola Reindeer Farm is onvergetelijk.

glazen huis Finland

Sami Finland

13. Midzomer in Finland

Uniek in Lapland: de midzomernacht. In juni en juli wordt het hier nooit donker. De zon gaat wel zo’n twee uur onder, maar omdat deze nooit ver weg is, is er tussen 12 en 1 alleen maar schemer. Een gekke gewaarwording om ’s avonds laat in het licht te lopen, of om om 3 uur wakker en naar buiten te kijken waar het 3 uur ’s middags lijkt. De vrijdag na 21 juni, de langste dag, vieren ze in Finland de Midzomernacht. Iedereen komt bij elkaar en zit de hele avond buiten met veel eten.

14. De sauna in en afkoelen in een meer

De sauna is verweven met de Finse cultuur en de Finnen gaan elke week wel een keertje in de sauna. Vrijwel alle accommodaties in Finland beschikken dan ook over een sauna en een bezoekje hieraan hoort ook absoluut bij Lapland, ook in de zomer. Neem ook een dip in een meer na een bezoek aan de warme sauna. Na de frisse duik kun je weer opwarmen in de hout gestookte sauna!

bezienswaardigheden-tinland

amethist mijn Finland

15. Kristal zoeken in de Amethist mijn

Een van de redenen om Nationaal Park Pyhä-Luosto te bezoeken is de Amethist mijn. Bijzonder is het gebied 2 miljard jaar oud is, en er toen Alpen waren van kilometers hoog. Echte bergen zijn er nu niet meer maar hierdoor zijn er veel bijzondere kristallen ontstaan. Zoals de Amethist. Op de Lampivaara heuvel kun je nog een echte Amethistmijn bezoeken en zelfs je eigen stenen zoeken. Absoluut een aanrader om te doen!

16. Het noorderlicht in Finland

Het noorderlicht zien? Dat kan in de maanden augustus en september. Dit zijn zelfs een van de beste maanden om het noorderlicht te zien in Lapland! De nachten zijn namelijk vaker helder dan bijvoorbeeld in december wanneer het vaak sneeuwt. In juni en juli wordt het haast niet donker in het noorden van Finland, maar vanaf eind augustus kun je rond 1 uur 's nachts wel het noorderlicht bewonderen.

17. Wandelen / Forest Bathing

Het is bewezen dat in het bos wandelen goed is voor je gezondheid, zowel voor je lichaam als voor je geest. Met alle bossen in Finland is dit de uitgewezen plek voor 'bosbaden'. Luister naar de stilte, geniet van Ale het groen en de frisse lucht. Bij veel bomen in Fins Lapland zie je rendier mos. Mos dat naar beneden hangt. Dit eten de rendieren in de winter, maar het is ook een teken dat de lucht erg schoon is. Wil je meer weten of de natuur in Finland? Ga dan met een lokale gids de ongerept wildernis in.


Reizen naar Finland

Overtuigd om op vakantie te gaan naar Fins Lapland in de zomer? Een reis met accommodatie en activiteiten is te boeken via Voigt Travel. Zij kunnen de reis voor je samenstellen en de excursies regelen. Verblijf bijvoorbeeld een paar dagen in Ruka en een paar dagen in Luosto. Een verblijf bij Iisaki Village is echt een hoogtepunt tijdens een roadtrip Finland.

Typisch Fins zijn de trekkershutten, Suomi, Ruska, de sauna en Blackpot koffie. Een vakantie Finland staat garant voor outdoor leven, wandelen, rust en kampvuurtjes. Vanaf september kun je al het noorderlicht zien! In Finland zelf kun je het best reizen met de auto. De meeste vliegreizen gaan in de zomer naar Rovaniemi.

Lapland in de zomer

vakantie Finland

Hoeveel meren in Finland

waar kun je rendieren zien

hoe duur is Finland?

Wat is het verschil tussen Lapland en Finland?