Wandelen-in-Finland

Finland in een bestemming die je uitkiest omdat je van natuur en van wandelen houdt. Hiken is een van de dingen die Finnen het meest doen en ook toeristen komen speciaal voor de mooie wandelroutes. Een wereldberoemd hiksers-pad is de Berenroute. Deze tocht brengt je door ongerepte wildernis, oeroude bossen en langs meren. Hiken in nationaal park Oulanka is een must wanneer je in Finland bent.

Hiken in Finland

Wanneer de Finnen gaan hiken gaan ze niet een uurtje wandelen. Het liefst gaan ze er in de zomer dagen of weken op uit. Dit kun je uiteraard ook doen, maar er zijn ook routes van een dag of een paar uur. Wanneer het kan gaan ze er op uit om bessen te plukken, hout te hakken en om te kamperen. In Finland wordt je pas echt erkent als ‘hiker’ wanneer je de beroemde Berenroute in Oulanka National Park hebt bewandeld.

Finland met Voigt Travel

Nationaal Park Oulanka

Oulanka National Park wordt gezien als het mooiste park van Finland en bestaat uit een heuvelachtig gebied van naaldbossen, watervallen en kloven. Het ligt ten dele in de provincie Oulu en ten dele in Lapland. Het natuurgebied grenst aan Rusland en heeft een grootte van 270 kilometer. Oorspronkelijk was dit het leefgebied van de Saami (bewoners van Lapland), de Finnen zelf komen hier sinds het einde van de 17e eeuw. De Berenroute brengt je langs indrukwekkende natuur, kloven met steile wanden, uitzichtpunten, hangbruggen, rivieren en bossen. Het Nationale Park Oulanka is een populair wandelgebied in Lapland en ook zelf trok ik de wandelschoenen aan om een deel van Berenroute te lopen.


Lees ook: Dit zijn de leukste outdoor activiteiten in Zweden

Wandelen-in-finland

De grote en kleine berenroute

De bekendste en meest populaire wandelroute van Finand is de Berenroute. Een route van 80 kilometer dwars naar Oulanka national park. Echte beren zul je er niet snel tegen komen (ze zijn er wel, maar schuw). De 80 kilometer hoef je niet helemaal te doen gelukkig (maar mocht je 5 of 6 dagen de tijd hebben kan dat wel). De route is voorzien van gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en kampvuurplekken. Je ziet er veel mensen rondlopen met grote backpacks die de hele route afleggen. Maar er is naast de echte Berenroute ook een kleine Berenroute. Wanneer je parkeert bij bezoekerscentrum Oulangan luontokeskus kun je een mooi rondje van 12 kilometer doen. Naast de Berenroute is er ook de Ristikallioroute van 30 km, de kleine Berenroute (pieni Karhunkierros) van 9 km en de Keroharjuroute van 14 km. Om deze routes te doen navigeer je ook naar bezoekerscentrum Oulangan luontokeskus.

Watersport in Oulanka national park

Finland wordt het land van duizend meren genoemd. Onterecht, het land telt namelijk in werkelijkheid zo’n 188.000 meren. Cliché maar waar, het is daardoor een fantastische plek voor outdoor-liefhebbers en watersporters. Ook in Oulanka National Park zijn er tal van mogelijkheden om watersporten te beoefenen. Raften, kajakken, kanoën, met Ruka Safari’s  kan het allemaal.

Vakantie Finland

Of ik een vakantie naar Fins Lapland in de zomer kan aanraden? Zeker weten. Tijdens de Indian Summer eind augustus/begin september, was ik via Voigt Travel een week lang in Finland en ik zou zo weer terug gaan. Een vakantie Finland staat garant voor outdoor leven, rendieren, wandelen, rust en kampvuurtjes. En vanaf september kun je zelfs al het noorderlicht zien. Wat mij betreft is hiken in Oulanka National Park van de leukste activiteiten om te doen in Finland.


Lees ook: Welke wandelschoen draag je op reis?

hiken-in-nationaal-park-oulanka

nationaal-park-oulanka

hiken-in-nationaal-park-oulanka

hiken-in-Finland

hiken-in-lapland

wandelen-in-nationaal-park-oulanka

hiken-in-Fins-lapland

nationaal-park-oulanka

outdoor-finland

natuur-in-finland

2 thoughts on “Nationaal park Oulanka in Finland: Deze berenroute wil je als hiker gelopen hebben”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.