Een wintervakantie Lapland staat bij menig reiziger op de bucketlist. En wat ons betreft totaal terecht! Lapland in de winter is absoluut een sprookje. Overal staan bomen met een dikke laag sneeuw, met een beetje geluk zie je het noorderlicht, spot je rendieren en geniet je vooral van de mooie omgeving en de buitenlucht. Van sneeuwschoenwandelen, skiën, een husky sleetocht, de sauna in en ijsvissen. Er is van alles te doen in Lapland! Tips voor de tofste activiteiten lees je in dit artikel.

Wat te doen in Lapland?

Waar ligt Lapland precies, wat is de beste reistijd en op welke plekken kun je het best verblijven? En nog belangrijker hoe boek je je vakantie en welk activiteiten zijn er te doen in Lapland in de winter? Lapland is officieel geen land, maar is het bovenste deel van Scandinavië. Lapland ligt dus in Noorwegen, Zweden en Finland (en ook een beetje Rusland). Het grootste deel van Lapland ligt boven de poolcirkel en de oorspronkelijk inwoners zijn de Sami. Je hebt er rendieren, het noorderlicht, lange dagen in de zomer en korte dagen in de winter.

De beste reistijd voor een wintervakantie Lapland is december tot en met maart. In december en januari valt er veel sneeuw en zijn de dagen kort. Rond 21 december is er maar een paar uurtjes daglicht!

De meeste mensen kiezen voor een vakantie in Fins of Zweeds Lapland. Hierin zijn echter geen grote verschillen qua landschap, Zweden is nog wel iets minder toeristisch. Het is iets minder makkelijk te bereiken dan Fins Lapland. Je vliegt vanuit Rotterdam naar Skellefteå, of vanaf Amsterdam via Kittila in Finland. Enkele bekenden plaatsen om te verblijven zijn: Rovaniemi, Levi, Akäslompolo, Ylläs en Ruka in Fins Lapland. Pyhä, Kiruna, Trysil, Åre en Skellefteå in Zweeds Lapland. Overal in Lapland zie je de mooiste plekken. Tijdens je vakantie ben je dan ook niet genoodzaakt op een rondreis te maken. Alle toffe winteractiviteiten in Lapland kun je vaak vanaf een van de dorpen doen.

Boek je vakantie Lapland met Lapland Travel, Voigt Travel, Nordic of TUI.

Tips, activiteiten en excursies in Lapland


1. Spot rendieren

Boven de poolcirkel leven meer rendieren dan dat er mensen zijn! In totaal zijn er zo'n 20.000 rendieren, welke bijna allemaal in het wild leven (maar wel van iemand zijn). In de winter staan ze ook wel eens op een farm, omdat ze dan bijgevoerd worden. Rendieren zijn het enige hertensoort waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei heeft. Zo'n gewei kan maar liefst 100 tot 250 kilo wegen. Ze verliezen soms hun gewei maar deze groeit gelukkig ook weer aan. In Lapland zie je allerlei souvenirs gemaakt van het gewei. Je kunt de dieren gewoon rond zien lopen in Lapland, op de weg, in het bos of waar dan ook. De dieren worden al eeuwenlang gehouden door de Sami.

2. Sneeuwschoenwandelen

Een sneeuwschoen wandeling is superleuk om te doen in Lapland! Het klinkt wellicht niet zo spannend maar als je door de bossen gaat waar nog geen spoor is in de diepe sneeuw, is er niks saai's aan. Bij sneeuwschoenwandelen krijg je een soort tennisrackets om je schoen heen. Hierdoor zak je minder diep weg in de sneeuw en kun je op plekken komen waar je normaal niet komt. Het is tof om een hike met gids te doen op deze schoenen, bijvoorbeeld een heuvel op en door de bossen. Dan kom je echt op de meest ongerepte plekjes.

3. Bijzonder overnachten in een glazen huis

Wanneer je de kans krijgt moet je zeker een of meer nachtjes slapen in een glazen Lodge. Je slaapt midden in de natuur en ziet alles wat er om je heen is. De mooiste besneeuwde bomen, maar met wat geluk ook het noorderlicht! Bij deze glazen huisjes heb je ramen en een dak van glas, zo kun je vanuit je bed de sterren en hopelijk het noorderlicht zien.

doen-in-lapland

Langlaufen in Lapland

noorderlicht-lapland

Photo credit: Visit Ylläs

Doen in Lapland

Doen in Lapland

4. Cross-Country skiën

Waar in Lapland je ook bent, overal zijn er mensen aan het langlaufen. In Lapland zelf noemen ze het cross country skiën. Je draagt bij deze sport speciale schoenen welke je in extreem lange en dunne ski's klikt. Daarbij krijg je prikstokken waarmee je jezelf extra naar voren kunt duwen. In Lapland zie je overal langlaufloipes, dit zijn twee sporen naast elkaar in de sneeuw. Hier passen de langlaufski's precies in! Zo is het makkelijker om jezelf voortbewegen. Trek niet te veel kleding aan want je krijgt het erg warm met langlaufen, ook wanneer het -10 is.

5. Met een fatbike door de sneeuw fietsen

Je denkt er misschien niet zo snel aan met een dik pak sneeuw, maar het is hilarisch om hier met een fiets door heen te gaan. In Lapland gebruiken ze speciale fietsen met extra dikke banden, fatbikes dus.

marshmallow-bomen

vakantie-lapland

lapland-travel

Photo credit: Visit Ylläs

doen-in-lapland

6. De sauna in (en afkoelen in het ijs)

De sauna is verweven met de Finse cultuur en de Finnen gaan elke week wel een keertje in de sauna. Er zijn in het land zelfs meer sauna's dan auto's. Vrijwel alle accommodaties in Finland beschikken over sauna en een bezoekje hieraan hoort ook absoluut bij Lapland. De gemiddelde temperatuur in een Finse sauna ligt tussen de 80 en 85 graden. Na een dag buiten in de sneeuw is er weinig beters dan hier lekker in opwarmen. Wil je het serieuzer aanpakken? Neem dan ook en plons in een ijswak of ga liggen in de sneeuw. Na de frisse duik kun je weer opwarmen in de hout gestookte sauna!

7. Het noorderlicht zien

Veel mensen reizen speciaal af naar Lapland om het wondermooie noorderlicht te zien. Dit bijzondere natuurverschijnsel staat bij bijna iedereen wel op de bucketlist! Maar kan je altijd het noorderlicht zien wanneer je in Lapland bent? Helaas heb je nooit garanties. Er moet ten eerste genoeg zonnewind in de lucht zitten en het moet onbewolkt zijn. Download app de Aurora op je telefoon. Deze app geeft aan wat de KP is en of je op je locatie kans hebt om het licht te zien. In Lapland kun je het licht met KP 3 meestal wel zien. Onze ervaring is dat hoewel de app een kleine kans op licht aangeeft (hoogste was 20%) je het toch al kunt zien. Op een onbewolkte avond met KP3 moe tj dus zeker naar buiten gaan (naar een open plek). Je moet vaak wel wat geduld hebben en je camera bij de hand houden. Denk je dat het licht er kan zijn, maak dan een foto met je camera op een statief (geen telefoon). Op je camera zie je namelijk al veel eerder licht dat met je oog. Zorg ook dat je een wijds uitzicht hebt op het noorden.

vakantie-lapland

Finse-donut

rendieren-in-lapland

husky-tocht-lapland

8. Drink warme bessensap bij het vuur in een Finse Kota

De Sami leefden vroeger in zogeheten Kota's. Dit zijn wigwam-vormige tenten gemaakt van stokken en rendierenhuid. Wanneer je in Lapland gaat wandelen of bijvoorbeeld langlaufen, kom je ook dit soort hutten tegen, maar dan van hout. Hier kun je even opwarmen bij een vuurtje, de overheid legt er zelf hout neer. Superknus om hier even te zitten en een broodje op de warmen bij het vuur. Ook wordt er koffie en bessensap in een zwarte pot op het kampvuur gezet.

9. Skiën of snowboarden

Je gaat niet speciaal naar Lapland om te skiën, maar als je er toch bent moet je het zeker doen! Skiën in Lapland is heel anders dan bijvoorbeeld in de Alpen. Je hebt er misschien geen kilometers hoge bergen, maar wel brede pistes, bomen vol sneeuw, het is er rustig en sneeuwzeker! Bovendien is het perfect voor beginnende snowboarders en skiërs. Maar de korte dagen in Lapland dan? Er is goede verlichting op de piste en vaak staan deze tot 7 uur 's avonds aan.

10. Op husky safari?

De meeste populaire activiteit om te doen in Lapland is toch wel een husky sleetocht. Met een groep husky's maak je op een slee een tocht door het mooie witte landschap. Husky's gedijen het best in sneeuw en kou. Ze houden ervan om hard te rennen en zo kunnen ze hun energie kwijt.

Wij doen in principe nooit activiteiten met dieren omdat we het niet nodig vinden dat ze dienen als ons vermaak. Over diervriendelijkheid van een husky safari was nog weinig te vinden, daarom hebben we ervoor gekozen om toch een excursie te boeken via een kleine organisatie. We zien dat de honden allemaal goed worden verzorgd en dat ze erg geliefd zijn bij de mensen met wie ze werken. Echter zitten ze - wanneer ze niet rennen - vast gelijnd of in kleine hokken. Het is dan logisch dat ze erg graag uit willen om op pad te gaan! Ook al hadden wij bij een kleine organisatie geboekt, na ons kwam op de zelfde husky farm een grote bus toeristen aan die ook een ritje gingen maken. Het is dus erg lastig om in te schatten waar je goed aan doet. Hoewel een husky safari door de sneeuw een mooie ervaring is zouden we het geen tweede keer meer doen.

➞ Paklijst Lapland: wat neem je mee?

Äkäslompolo

tips-fins-lapland

husky-lapland

Hondjes klaar om te gaan

Finse-Kota

Finse Kota

doen-in-lapland

Photo credit: Visit Ylläs

11. Ga in het donker op excursie

In de maanden december en januari wordt het vroeg donker in Lapland. Dan is het heerlijk om vroeg te gaan eten, de sauna in te gaan en een boekje bij de haard te lezen 's avonds. Maar je kunt er ook nog prima op uit in het donker! Hoewel de straatverlichting uitgaat (om het noorderlicht beter te zien) heb je soms wel bospaden welke verlicht zijn. Bovendien moet je zeker een hoofdlampje meenemen want dan kun je bijvoorbeeld nog prima wandelen. Ook excursies gaan 's avonds door. Zo kun je bijvoorbeeld fietsen op een fatbike en deden wij een activiteit waarbij we met skinbased backcountry ski's in het donker het bos in gingen. Ook dan is het erg mooi! Wanneer je gaat skiën zijn de pistes verlicht tot een uurtje of 7.

12. Met skinbased backcountry ski's door de sneeuw

Wil je een keer een nieuwe sport uitproberen? Wij gingen met skinbased backcountry ski's / sliding snowshoes de besneeuwde bossen in. Je hebt je eigen snowboats aan en bindt deze vast aan korte ski's met in het midden een ruwe onderkant. Hierdoor kun je een stukje helling naar boven lopen en naar beneden glijden. Ook ga je tussen de bomen door in de zachte, diepe sneeuw!

13. Boek je vakantie naar Lapland

Voor een vakantie Fins Lapland vlieg je meestal naar de luchthaven van Kittilä, of meer naar het zuiden naar Rovaniemi. Tickets en pakketreizen kun je boeken met onder andere TUI. In Lapland is het vaak niet nodig om een auto te huren, maar het kan uiteraard wel via bijvoorbeeld Sunny Cars. Gespecialiseerde reisorganisaties naar Lapland zijn:

Top Star Glass Cubes Saariselkä

voigt-travel-lapland

Een verblijf in een van glass cubes staat garant voor comfort en de ultieme beleving van het Lapse landschap. De glass cubes beschikken over panoramische raampartijen waardoor je vanuit je bed het noorderlicht zou kunnen zien! Het kleinschalige complex is rustig gelegen op de Kaunispää heuvel en bestaat uit 8 ruime accommodaties.

Luxe Silver Pine Levi

vakantie-lapland

Op wandelafstand van het centrum van Levi verblijf je in typisch Lapse boomstammenchalets. Ze zijn gebouwd als twee-onder-een-kap en uiteraard heb je een eigen sauna. Verder bestaan de chalets uit een ruime woonkamer met haardvuur en uitgeruste keuken, een badkamer en een aantal slaapkamers.

Glazen blokhut in Apukka

glazen-iglo-lapland

Deze fantastische glazen igloos liggen op zo'n twintig minuutjes rijden van Rovaniemi. Ze liggen midden in het bos, verspreid uit elkaar zodat je met z'n tweeën kunt genieten van de privacy en rust. Vanuit de blokhutten heb je een prachtig panoramisch zicht op de hemel zodat je, als er noorderlicht is, volledig zicht hebt op het spektakel, vanop de eerste rij!

Äkäshotelli

TUI-Lapland

Appartementen op loopafstand van Äkäslompolo waar vele excursies beginnen. Een relatief budgetvriendelijk verblijf op een geweldige locatie, je bent namelijk ook zo bij het meer en het ligt aan wandelpaden + langlauf loipes. Je kunt hier ook verblijven op basis van halfpension, dus inclusief buffet diner in het hoofdgebouw.