Een vakantie Tenerife bestaat vaak uit veel zon, relaxen op het strand en een duik nemen in zee. Maar het Canarische eiland heeft ook een hele andere kant. Zo moet je absoluut vulkaan El Teide bewonderen en kun je er prachtige hikes maken. Tenerife is het waard om ontdekt te worden en dit doe je het best met een huurauto. Bovendien zijn de wegen over het algemeen goed en is rijden niet moeilijk. Juist omdat Tenerife best toeristisch is kun je beter op tijd een auto reserveren. Om dezelfde reden zijn volle (en trage) tourbussen ook geen aanrader. Alle tips om een auto te huren en te rijden op Tenerife lees je in dit artikel.

Auto huren Tenerife tips


Wat ons betreft is een auto huren op Tenerife een aanrader. Als je zin hebt om naar het strand te gaan, een stadje te bezoeken, naar de vulkaan wilt... dan stap je zo in de auto. Hoewel het openbaar vervoer over het algemeen vrij goed en goedkoop is op Tenerife kom je minder snel op de rustige plekken. Vanaf het vliegveld in het zuiden naar Costa Adeje ben je slechts € 3,00,- kwijt en doet de TITSA bus er ongeveer drie kwartier over. Tussen alle steden en badplaatsen kun je je snel en voordelig vervoeren.

De snelweg in het zuiden van Tenerife is niet zo spannend en is ook geen mooie route, in tegenstelling tot de wegen in het noorden naar het Anaga gebergte en in het westen door de Masca vallei. Door het vulkaanlandschap bij El Teide rijden is ook heel bijzonder!

De prijzen voor autohuur in 2024 zijn helaas veel hoger dan voorheen. Het is daarom raadzaam om zo vroeg mogelijk een auto te reserveren. In veel gevallen kun je op het laatste moment je boeking nog wijzigen/annuleren.

Is een auto nodig op Tenerife?

Zoals met alle bestemmingen hangt dit al van je reisdoel. Wil je vooral zonnen en zwemmen? Dan kan dit prima bij je hotel, al is het ook leuk om met een auto strandjes en natural pools op te zoeken. Want daar staat Tenerife om bekend. Je kunt ook excursies doen maar onze ervaring is dat zelf er op uit gaan vele malen relaxter is. Je bent minder tijd kwijt omdat je niet op andere mensen hoeft te wachten en je hebt veel meer flexibiliteit. Bovendien is het erg druk dus het is aan te raden vroeg op pad te gaan, juist om de tours voor te zijn.

De kans is groot dat je een accommodatie hebt in Playa de las Américas of Costa Adeje. Hier zitten hotels, restaurants, winkels en organisaties voor excursies en activiteiten allemaal vlakbij. Dit kun je meestal lopen. Wil je op excursie - zoals een boottocht of naar El Teide - dan kun je ook een taxi of bus nemen naar de verzamellocatie. In de drukke badplaatsen kun je ook een auto huren, maar afgelopen voorjaarsvakantie waren veel auto's al uitverkocht. Ook hier moet je dus van te voren reserveren.

Van onze volle week op Tenerife zijn we 6 dagen met de huurauto op pad geweest. Zo reden we naar diverse stranden, naar vulkaan El Teide tegen zonsondergang, naar de Masca vallei en naar het noorden. De auto haalde we direct bij de luchthaven op en brachten we hier ook terug op de dag van vertrek. Je kunt vanuit één locatie een roadtrip maken door meerdere uitstapje te maken. Of je kunt op 2 a 3 verschillende plekken overnachten, het eiland is niet erg groot.

➞ Wat te doen op Tenerife
➞ Vakantie Tenerife via TUI

roadtrip-Tenerife

Tenerife-auto-huren-tips

Goedkoop een auto huren

Wat kost een auto huren op Tenerife? Wil je een week lang (8 dagen) een auto huren op Tenerife dan moet je. denken aan een bedrag van minimaal 300 euro. De prijs hangt samen met meerdere dingen: het type auto, de periode en de verzekeringen. Reis je met een groot gezin, met z'n tweeën of alleen? Heb je een grote auto nodig? Wil je een extra bestuurder? Een kinderzitje? Dit zijn allemaal 'extra's waarbij je meestal iets bijbetaald. Een speciale auto is overigens niet nodig op Tenerife. Wil je surfen op Tenerife? Kijk dan of je een auto met dakdragers kunt krijgen of een grote auto waar de ze in kunnen. Een auto huren in de meivakantie is vaak duurder dan een auto huren in november. Daarnaast kun je kiezen uit meerdere autoverzekeringen zoals verzekering voor diefstal en schade. Er zijn verschillende websites waarbij je in één oogslag kunt zien hoeveel je betaald voor een bepaalde huurauto. Dit kan bijvoorbeeld via EasyTerra en Sunny Cars. Dit zijn overkoepelden organisaties die bij lokale verhuurders auto's hebben.

Waar een auto huren op Tenerife? Locaties en verhuurders

Reis je in een vakantieperiode dat is het slim om zo vroeg mogelijk een auto te reserveren, de prijzen zullen namelijk erg snel stijgen. Zelf vinden wij het makkelijk om bij de luchthaven een auto op te halen en in te leveren. Direct na en voor je vlucht. Wil je maar 1, 2 of 3 dagen een huurauto dan kun je vanuit je verblijfplaats een auto huren. Verblijf je in een toeristisch badplaatsen dan zitten er meestal wel aanbieders op loopafstand. Het is slim om dit van te voren uit te zoeken en ook vast te reserveren (ook via EasyTerra en Sunny Cars) Tenerife heeft twee luchthavens: Luchthaven Reina Sofia, ook wel Airport Tenerife South of vliegveld Tenerife Sur, en Tenerife-Noord, voorheen Los Rodeos, op 11 kilometer van Santa Cruz. De meeste mensen zullen vliegen naar Tenerife Zuid.

Sunny Cars en EasyTerra zijn Nederlandse websites waarbij je je wensen kunt invullen en zij op basis daarvan de beste auto voor je selecteren. Je boekt uiteindelijk bij een lokale verhuurder zoals Avis en Hertz. Wij huurden uiteindelijk een auto via TUI/Sunny Cars en Thrifty. Via beide websites hebben wij goede ervaringen en via hen kun je ook direct de gewenste verzekeringen selecteren. Bij Sunny Cars ben je overigens altijd all-in verzekerd. Er staat 24-uur per dag een noodnummer klaar en bovendien kun je tot een uur van te voren je reservering nog wijzigen.

Heb je een vakantie geboekt via TUI dan kun je ook daar een auto huren en toevoegen aan je reservering. Zij werken samen met Sunny Cars

Wanneer mag je een auto huren? Leeftijd, ervaring, papieren

In Nederland mag je vanaf je 18e zelfstandig auto rijden, een auto huren op Tenerife mag meestal pas als je 21 jaar bent. Vanaf je 18e kan soms ook, maar dan betaal je meer. Ook moet je minimaal al een jaar je rijbewijs hebben behaald. Een Nederlands rijbewijs is geldig op de Canarische eilanden, hiervoor hoef je niks extra's te doen. De voorwaarden om een auto te morgen huren bepalen verhuurders zelf, maar komen allemaal redelijk overeen. Ook moet je als bestuurder vrijwel altijd een creditcard op naam hebben. Een verzekering is voor jonge bestuurders meestal wel wat duurder, al hangt dit ook af van het type auto dat je huurt. Controleer dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest. Verder dien je een ID bewijs bij je te hebben, de reispapieren van je huurauto (thuis uitprinten), vanzelfsprekend je rijbewijs en een creditcard*. Bij de servicebalie worden alle gegevens gecontroleerd, daarna loop je naar de auto. Voordat je vertrekt neem je met de verhuurder de schade van de auto door. Dit staat aangegeven op de papieren. Ben je akkoord dat zet je een handtekening.

Auto huren Tenerife zonder creditcard

Wanneer je een roadtrip wilt gaan maken met een huurauto dan dien je altijd een creditcard op naam van de hoofdbestuurder te hebben. Hier wordt een bedrag - meestal rond 1000 euro - vastgezet dat dient als borg voor de auto. Een aantal verhuurmaatschappijen geven een auto mee zonder dat je een creditcard op naam hebt. Sunny Cars is de enige Nederlandse verhuurder waarbij je zonder een creditcard een auto kunt huren op Tenerife. Zij nemen het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder. Dit is een extra service pakket - geen waarborg - en hier betaal je wel iets meer voor.

Verzekeringen

WA verzekering, verzekering voor diefstal, schadeverzekering, glas, banden en dakschade verzekering, je moet met heel wat dingen rekening houden wanneer je een auto gaat huren. Het liefst ben je zo goed mogelijk verzekerd, maar betaal je niet de hoofdprijs. Wanneer je via Sunny Cars een auto huurt ben je voor al deze dingen verzekerd. Doe je dit bij een andere verhuurder dan ben je wel WA verzekerd, voor de overige verzekering kun je apart toevoegen. Bij EasyTerra heet een all-in pakket het 'Worry Free' pakket. We raden aan om in Nederland een huurauto te reserveren zodat je ook in alle rust de autoverzekering kunt bekijken. Op plaats van bestemming en na een drukke vlucht kun je sneller over de kleine letters heen lezen.

tips-huurauto-Tenerife

auto-rijden-Tenerife

Auto rijden op Tenerife, onze ervaring

Opvallend aan rijden op Tenerife zijn de rotondes. Deze zijn er vrij veel en zijn soms twee baans, maar zonder extra regels/belijning zoals we dat in Nederland kennen. Het kan zo maar zijn dat er iemand vanuit de binnenbocht ineens wilt afslaan. Let op rotondes dus goed op en het is verstandig om zelf altijd de buitenbocht te nemen.  Daarbij heeft in principe rechts voorrang, mits er geen belijning op de weg is, en dat komt regelmatig voor. Vaak moet je rechts dus toch voorrang geven. Zo'n rotonde hadden wij voor Playa de las Américas.

Ook de in en-uitvoeg stroken op Tenerife zijn anders dan in Nederland en België. Deze zijn namelijk vele malen korter! Met name met invoegen moet je extra alert zijn. Vaak is het zo dat je even stilstaat om een plek te vinden op de rijbaan. Onze ervaring is dat er niet altijd ruimte wordt gemaakt voor het invoegen. Daarna moet je dus snel gassen om op de gewenste snelheid te komen. Vaak is dit 100 of 120 kilometer per uur op de snelweg en de meeste mensen houden zich hier ook aan.

De kleinere wegen op het eiland zijn iets minder goed begaanbaar, maar om de hoogtepunten van Tenerife te ontdekken hoef je deze niet te nemen. Voor de zekerheid kun je blijven rijden op de wegen met een nummer. TF-1 is de weg die door National park El Teide gaat. In het toeristenseizoen, de schoolvakanties, kan het op sommige plekken druk worden. Waaronder bij het dorpje Masca; hier loopt een smalle slingerweg waar tourbussen de bochten amper kunnen nemen, en ook bij Playa de las Américas en bij kabelbaan naar El Teide.

Roadtrip Tenerife en bezienswaardigheden

Auto rijden op Tenerife is erg goed te doen, en een roadtrip is dan ook absoluut een aanrader. Het eiland is ongeveer zo groot als de provincie Drente en de hoofdwegen goed zijn onderhouden. Een roadtrip Tenerife kun je vanaf één verblijfslek doen, of je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te overnachten in Costa Adeje en Santa Cruz. Wij maakten vanuit het zuiden uitstapjes maar een route roadtrip Tenerife kan er zo uit zien:

  • Stop 1: aankomst Tenerife South en verblijven in El Médano
  • Stop 2: Bezoek stranden en Natural Pools langs de zuidkust, richting La Caleta
  • Stop 3: Masca vallei, Rural de Teno Park en Los Gigantes
  • Stop 4: Icod de los Vinos en El Teide
  • Stop 5: Anaga Rural Park, Santa Cruz de Tenerife en Playa de Las Teresitas

➞ Welk Canarisch eiland is het mooist?
➞ Auto huren en rijden op de Canarische eilanden

waar-auto-huren-tenerife

auto-huren-tenerife