Zoek je nog inspiratie voor een originele stedentrip dit voorjaar? Eentje dichtbij huis, waar je lekker kunt eten en waar genoeg te doen is? Dan is Kassel misschien wel een stad voor jou. Bijkomend voordeel is dat je er met de trein of auto heen kunt (wel zo duurzaam). Ben je net zoals ik niet van de enorme drukke en grote steden? Kassel is nog een vrij onbekende bestemming, de grote massa zul je hier dus niet tegenkomen! Benieuwd naar wat er zoal te doen is in Kassel? Je leest het hier.

Tips en bezienswaardigheden in Kassel

Kassel ligt op 70 kilometer na exact in het midden van Duitsland. Vanuit Utrecht is het 350 kilometer rechtstreeks naar het centrum. Kassel is met name bekend vanwege de vele musea en vanwege het feit dat de gebroeders Grimm hier lange tijd gewoond hebben. Wat overigens niet gek is wanneer je op deze plek bent, het ziet er op veel plaatsen namelijk uit als een  echt sprookje. Tel daar een zichtbare geschiedenis, grote parken, vele restaurants en een prachtige kasteel bij op en je hebt alle ingrediënten van een leuke stedentrip.

Door de oorlog is veel van het oude Kassel verwoest. Het ziet er nu dan ook uit als een hele moderne stad, maar als je goed kijkt zie je nog sporen van vroeger. Kassel is tegenwoordig een belangrijke plek voor de hedendaagse kunst. Tevens heeft het de hoogste concentratie musea in heel Duitsland! In het weekend van 6/7 april is er een groot lente feest in de stad, een traditie die al 700 jaar stand houd. Van Middeleeuwse taferelen tot aan een grote kermis. Tijdens dit weekend vind je het er zeker.

Het is een van de groenste steden in Duitsland

Maar liefst 60 procent van Kassel bestaat uit openbaar groen. Een unicum en alleen dat is voor mij al een reden om deze stad te bezoeken. Hoe groener, hoe beter zeg ik altijd. De stad is omgeven door het Habichtswald, Reinhardswald en Kaufunger Wald en een oase voor mensen die houden van rust. Wilhelmshöhe is een groot stadpark/tuin met veel waterelementen zoals fonteinen en enorme watervallen. Volgens velen een van de mooiste parken in Europa. Ruim 300 jaar meesterschap is hier te zien en daarom staat het ook al sinds 2013 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het park vind je ook het mooie Schloss Wilhelmshöhe, waar tegenwoordig een museum en restaurant in gevestigd is.


Lees ook: Tips voor een bezoek aan pittoresk Monschau

tips-kassel

Eten en drinken in Kassel

Een stedentrip zonder lekker eten is geen echte vakantie. In Kassel in er een heuse culinaire stadstour te doen. Van brouwerijen en kleine pubs tot aan een Afrikaans en een typisch Deens restaurant. Tijdens deze tour proef je zowel lokale lekkernijen als internationale gerechten. Via Wow Kassel vind je diverse (culinaire) trips door Kassel. In Kassel vind je ook genoeg traditionele speciaalzaken waar je in kunt rondsnuffelen. ‘s Avonds is een bezoek aan een van de vele bistro’s, restaurants of cafés zeker de moeite waard

Fan van bier? Bezoek dan de Kreativbrauerei voor een proeverij. Je kunt hier overigens ook lekker uit eten gaan. Een markt bezoek ik tijdens reizen graag en ook in Kassel vind je er een. Midden in het centrum van de oude stad, tussen King Square en Fulda, vindt drie keer per week de lokale markt plaats. Meer dan 70 leveranciers verkopen hier op donderdag, vrijdag en zaterdag hun beste producten.

Wie denkt dat je in Duitsland alleen schnitzel kunt eten heeft het mis. Restaurant Weissenstein is een het beste biologische restaurants uit de regio. Verschillende producten en ingrediënten komen rechtstreeks van de boerderij en op de kaart staan met name regionale en ecologische gerechten. Met dat eten in Kassel zit het dus wel goed.

Met de trein naar Kassel

Doordat Kassel in het midden van Duitsland ligt, in de deelstaat Hessen, is het vanuit alle kanten goed bereikbaar en zijn er goede treinverbindingen. De leukste manier om naar Kassel af te reizen is dan ook met de trein. In zo’n vijf uur sta je van Utrecht centraal in het centrum van Kassel. Met de auto afreizen naar Kassel is ook een prima optie.

Met de WowKasselCard krijg je korting op activiteiten en tours in de stad. Meer weten over een stedentrip Kassel? Bekijk dan hier de website van Kassel.


Meer leesmateriaal: Doen in (culinair) Bremen en Bremerhaven

het-culinaire-kassel-in-duitsland

eten-in-kassel

doem-in-kassel

doem-in-kassel