De regio Funen in Denemarken wordt ook wel het groene hart (of tuineiland) van Denemarken genoemd en is het op één na grootste eiland van Denemarken. Maar naast groene weides en oude bossen zijn er bijzonder kleurrijke dorpen en steden te vinden. In Denemarken heb je sowieso de mooiste dorpen, waar je ook naar toe gaat. Het land behoort tot de gelukkigste ter wereld, en als je er bent snap je wel waarom. De mensen zijn erg relaxt, nemen de tijd voor elkaar, tijd voor de natuur en voor lekker eten. Of je nu op zoek bent naar rust in de natuur, de mooiste stranden, kleurrijke dorpen of een bruisende stedentrip, een rondreis Denemarken kun je helemaal naar smaak invullen. Hieronder lees je meer over de leukste steden en dorpen op Funen in Denemarken.

Leukste steden en dorpen op Funen


De twee grootste steden van Denemarken zijn Kopenhagen en Aarhus, maar beide liggen niet op Funen. De grootste stad op Funen is Odense. De steden en dorpen in Denemarken zijn stuk voor stuk leuk om te bezoeken. Ze zijn gemoedelijk, kleurrijk en sfeervol.

Funen is vanuit Nederland goed bereikbaar met de auto. Denemarken is een fijn land voor een ontspannen roadtrip. Je kunt er vanuit Nederland via Duitsland al in een paar uur naar toe rijden. Denemarken is geen moeilijk land om auto te rijden. Daarnaast kun je doorrijden naar het zuiden van Zweden.

➞ Lees ook: roadtrip Zuid Zweden
 Wildkamperen in Europa, waar mag het?

bezienswaardigheden-denemarken

dorpen-denemarken

tips-funen-denemarken

steden-denemarken

1. Odense

Odense is naast dat het de grooste stad van Funen is ook de meest bekende. De stad heeft dit te danken aan sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, die hier geboren is. Wat mij betreft is de stad een groot sprookje en zijn sporen zijn overal nog terug te zien. De stad is meer dan 1000 jaar oud en heeft een levendige geschiedenis. Dit zie je onder andere terug in de oude huizen en in musea. Tegelijk is de stad levendig en zit deze vol met creatievelingen. Je kunt er leuk uitgaan, er is veel muziek ener  zijn  originele boetiekjes. Odense staat hierdoor bekend als een van leukste steden en dorpen op Funen en zelfs van heel Denemarken. De stad is overigens vernoemd naar de Noorse godin Odin.

2. Svenborg

Svendborg is een oude havenstad aan de zuidkust van Funen waarbij je natuur en stad perfect kunt combineren. Vanuit Svendborg ben je in ongeveer twee uur in Kopenhagen, maar kun je ook direct de brug oversteken naar de eilanden Tåsinge en Langeland, waar je haast niemand tegen komt. In Svendborg kun je een dag dwalen door de gezellige straten en de geschiedenis van de stad ontdekken, die terugvoert tot de vroege middeleeuwen. De haven van Svendborg biedt plaats aan veerboten, plezierjachten en rondvaartboten Daarnaast vind je er veel musea, cafés, restaurants en winkels, met name in de oude Latijnse wijk, die bekend staat om zijn unieke sfeer en kunstnijverheid. Na bij de stad kun je wandelen en naar het strand.

3. Faaborg

Veel van de mooiste stadjes van Denemarken liggen aan het water. Zo ook Faaborg. Deze havenstad ligt in het zuiden van Funen en is enorm rustig. Doordat de stad erg klein is kun je er niet heel veel doen, maar de sfeer en de frisse zeelucht is dan ook waarvoor je hier komt. In het oude centrum kom je lage vakwerkhuisjes in okergeel tegen, deze brengen je weer even terug naar de Middeleeuwen. Nadat je de kleurrijke straten hebt verkent kun je naar de haven lopen en verse vis eten bij een van de restaurants. Vanuit Faaborg gaat er ook ferry's naar Bjørnø, Lyø en Avernakø.

➞ Bekijk vakantiehuizen in Funen

mooiste-dorpen-denemarken

leukste-steden-en-dorpen-op-funen-denemarken

leuke-dorpen-denemarken

5. Nyborg

In het oosten van Funen ligt de havenstad Nyborg. Vanaf hier kun je brug naar Seeland nemen maar niet voordat je de stad hebt ontdekt. Nyborg is een oude vestingstad dat eeuwen geleden een belangrijk punt was op de postroute tussen Kopenhagen en Hamburg. Helaas heeft een brand delen van de oude stad verwoest, maar gelukkig zijn er nog mooie overblijfselen te bewonderen. Het Nyborg Slot uit de 13e eeuw is daar het beste voorbeeld van. Nyborg is een populaire vakantiebestemming in Denemarken en dat komt ook door de mooie omgeving. Zo is er bos en enorm breed zandstrand, daarbij heb je er natuurlijk de zee en de vele boten.

6. Kerteminde

Ook Kerteminde is een oud handelsstadje met een vissershaven en een gezellig klein stadshart, omgeven door een fort. De huizen hier hebben allerlei kleuren en vooral de rode daken springen in het oog. Het ligt 20 kilometer vanaf Odense en is daarmee een perfect uitstapje voor in elk geval een dag. Verken de onderwaterwereld in het Fjord & Bælt museum of bezoek het Vikingmuseum Ladby. In de omgeving kun je fijn wandelen en fietsen door de duinen, het strand en weilanden.

7. Ærøskøbing

Ærø is een eiland dat bij Funen hoort, om er te komen moet je echter eerst de boot nemen (vanuit Svendborg). Wat overigens helemaal de moeite waard is want het wordt gezien als een van de mooiste stadjes van Denemarken. De sfeervolle straatjes met pittoreske huizen (lijken haast poppenhuisjes) en pastel gekleurde voorgevels zijn absoluut een lust voor het oog. Dit sprookjesachtige dorp is nog vrij ontdekt en dat terwijl het de de best bewaarde stad van Denemarken uit de vroege middeleeuwen is. De stad kan daardoor worden gezien als een monument uit het verleden,

Rondreis Denemarken met de auto

Denemarken is een vrij groot land om een rondreis te maken, maar is perfect voor wanneer je drie weken de tijd hebt in bijvoorbeeld de zomervakantie. Het is voor mij een land bij uitstek om te kamperen of te verblijven in fijne vakantiehuizen. Zelf bezocht ik het land een kleine week op weg naar Zweden. Bekijk hier de route voor een road trip Denemarken Zweden.

➞ Bijzonder overnachten in Denemarken

odense-denemarken

aalborg-denemarken

denemarken-funen

mooiste-dorpen-denemarken