Ik kan het iedereen aan raden om eens een autovakantie door Zweden te maken. Heb je niet zoveel tijd of kies je voor een bestemming dichtbij huis? Ontdek dan de meest zuidelijke regio Skåne län. De meeste mensen rijden er recht doorheen op weg naar het verre noorden. Maar Skåne is net zo goed de moeite waard. Zuid Zweden staat bekend om zijn hagelwitte stranden, bossen, meren, knusse (vissers)dorpen en wandelroutes zoals de Skåneleden. Kortom genoeg redenen om een road trip Skåne te maken. Deze stops mag je dan zeker niet overslaan.

Road trip Skåne


Voor een rondreis door Skåne kun je ongeveer een week uit trekken, korter kan eventueel ook. Kies je net als ik voor een road trip met een camper dan kun je helemaal veel zien in korte tijd. In Zweden mag je wild kamperen wat betekent dat je niet per se op een camping hoeft te staan. Zo kun je op de bonnefooi reizen. De camper haalde we op in het zuiden van Zweden in Trelleborg. Vanuit hier kozen we er voor om naar boven te reizen, vervolgens naarr het oosten en terug naar het zuiden. De route kun je uiteraard ook andersom doen. Tijdens mijn route sloeg ik de grotere steden in Zuid Zweden over, maar je kunt bijvoorbeeld ook Malmö toevoegen aan je trip.

Kamperen in Zweden: tips voor (wild) kamperen en campings
Road trip Denemarken Zweden

doen-in-lund-zweden

doen-in-skane

kastelen-skane

bezienswaardigheden-skane

Dag 1: Camper ophalen en naar Lund

De camper halen we op in Trelleborg in het zuiden van Zweden. Omdat de voorspellingen aan het aan de de week beter waren kozen we er voor om het strand voor later te bewaren, maar je kunt natuurlijk ook direct naar Skanör rijden (hierover later meer). Met de camper rijden we als eerst richting het centrum van Lund, een van de leukste steden in Skåne. De universiteiten stad is door de inwoners erg jong, en is tegelijk de oudste stad van Zweden. De 13e eeuwse Kathedraal van Lund is hier het bewijs van en het is dan ook een belangrijke bezienswaardigheid. Breng tevens een bezoekje aan de Botanische tuin en de foodhal. De beste kaneelbroodjes en koffie drink je bij Love Coffee Roasters en bij The Herbivore kun je cocktails drinken en uitgebreid genieten van veganistische gerechten. Na het eten rijden we richting Söderåsen Nationalpark waar we overnachten. Optioneel is om via de kust te rijden en de stad Helsingborg te bezoeken. De westkust is bovendien erg mooi!

Accommodatie: Bed & Breakfast Vragerups Gård

Dag 2: Söderåsen Nationalpark (midden)

Nationaal park Söderåsen is wat mij betreft een must om te bezoeken. Het 150 miljoen jaar oude bos was een van de hoogtepunten tijdens mijn road trip Skåne. Dit loofbos - grotendeels beuken - is de meest zuidelijke wildernis van Zweden en een van de grootste ononderbroken, beschermde bossen in het Noorden van Europa. Ondanks de grootte kun je er makkelijk een korte hike maken, maar ook een wandeling van een aantal uur. Door het bos loopt een rivier en het is er vrijwel altijd prachtig groen. Tijdens een wandeling kun je ook de hoogte in waarbij je prachtige uitzichten hebt op het Skåne land. Vanaf Kopparhatten ben je op het hoogste punt en kijk je zo het ravijn over. Goed om te weten: je kunt bij de ingang prima eten, kies bijvoorbeeld voor de paddenstoelen soep.

Dag 3: Schiereilanden Kullaen Bjäre (noord-west)

Het uiterste noord-westen van Skåne is een geliefde vakantiebestemming bij veel Zweden. Niet zo gek met de leuke vissersdorpen en ruige natuur. Op het schiereiland Kulla ligt het pittoreske Mölle, dat zich door de mooie witte stranden ontwikkelde tot een van de eerste badplaatsen van het land. Op het daarboven gelegen Bjäre ligt het schattige Båstad, een klein maar levendige dorpje waar je uitstekend terecht kunt voor de nodige boodschappen bij lokale winkels. En waar je kunt suppen in de haven. Maar waarvoor je deze plekken echt moet bezoeken is vanwege de buitenaards mooie natuur. Kullaberg Nature Reserve is een van de meest bezochte natuurplekken van Skåne en dat is niet meer dan logisch. De kliffen en grotten langs de kustlijn trekken klimmers en duikers van over de hele wereld aan. Ook Torekov is een klein vissersdorp. Wil je een boottocht doen naar het natuurreservaat en misschien wel zeehonden spotten? Dan moet je hier heen.

Accommodatie: First Camp Torekov-Båstad

natuur-skane

wandelen-skane

natuur-zweden

natuurparken-skane

Dag 4: Hovdala, Kristianstad, Ahus en meren (noord-oost)

Een mooie tussenstop wanneer je vanuit het noord-westen naar het oosten rijdt is het kasteel van Hovdala. Het ligt midden in prachtige bossen met verschillende historische monumenten en meren. Vanaf het Hovdala Treehouse (let op de openingstijden) heb je een wondermooi uitzicht. Ook is Hovdala het startpunt voor vele wandelroutes. De beste en langste route is Hovdalaleden van 57 kilometer, dat deel uitmaakt van de Skåneleden. Kenmerkend voor het oostelijke deel van Skåne zijn de vele bossen en meren. Immeln is het derde grootste meer in Skåne met meer dan 200 kleine eilanden en het is paradijs voor kajakkers en kanoërs. Åhus kent een van de best bewaarde middeleeuwse wijken van Zweden en de gekleurde vakwerkhuizen zijn een vrolijk geheel.  Sla dit gebied zeker niet over tijdens een Road trip Skåne.

Accommodatie: Cocoon Meetings

Dag 5: Kivik, vik en Nationaal park Stenshuvud

Bezoek op een zomerdag het strand van Täppet. Op het strand staan dennen en de Åhusbryggan brug is de ideale plek om een duik in het heldere water te nemen. Andere mooie stranden in de omgeving zijn Mälarhusen, Sandhammaren en Rörum beach.

Österlen is hét appelgebied van Skåne en wordt daarom ook wel Apple Kingdom genoemd. Een appelcider proeven bij Kiviks Musteri is dan ook een must. Stenshuvud is het nabij gelegen 400 hectare grote natuurpark dat grotendeels bestaat uit haagbeukbossen, beuken- en eikenbomen en weidegebieden. Ook zit je dichtbij zee, rotsen en zeldzame soorten planten.

Accommodatie: Kiviks Camping

eten-zuid-zweden

natuur-zuid-zweden

dorpen-skane

bezienswaardigheden-zuid-zweden

Dag 6: Zuid kust, Ales Stenar en Ystad

Aan de zuidkust zijn de stranden het hoogtepunt van een road trip Skåne. In het zuid-oosten vind je nog hoge kliffen en naarmate je westelijk gaat worden de stranden groter, en witter. De mysterieuze en meest bezochte bezienswaardigheden van Zuidelijk Zweden is Ales Stenar, het Viking monument van het land. Ales Stenar is een ovaal van bijna 60 enorme, oeroude stenen, je kunt het een beetje vergelijken met Stonehenge. Na velen jaren onderzoek is nog steeds niet helder waarom deze stenen er zo staan. De locatie op een heuvel aan zee is in elk geval meer dan mooi.

Nog een vrolijke, fotogenieke stad is Ystad, dat regelmatig het decor is voor films en series. De oude stad kent vele geschiedenisverhalen welke af te lezen zijn in het Middeleeuwse centrum en de 13e-eeuws vakhuizen. In Ystad staat ook een van de oudste bewoonde huizen van heel Scandinavië en vind je er een van de best bewaarde kloosters in Zweden.

Dag 7: Skanör en Falsterbo

Skanör-Falsterbo is een schiereiland in het uiterste zuidwesten van Skåne. Hier kom je voor het spotten van bijzondere vogels, voor zicht op de brug tussen Denemarken en Zweden, maar vooral voor de langgerekte stranden. De witte stranden zijn enkele kilometers lang en worden gekenmerkt door gekleurde badhutten die tussen de duinen uitsteken. Skanör is een druk bezocht vissersdorp met twee toffe restaurants: Badhytten en Linda's Fingermat. Het schiereiland ligt op 20 minuten rijden van Trellborg, waar we onze camper weer inleveren.

Accommodatie: Skanörs Gästgifvaregård of Falsterbo Camping Resort


➞ Doe een meerdaagse kano trip door Zweden
➞ Ontdek Nordic Woods in Noorwegen of Zweden

autovakantie-zuid-zweden

skane-lanskane-zweden

zuid-zweden

road-trip-zweden

mooie-plekken-zweden

lund-zweden

strand-zwedenroadtrip-skane

vakantie-zweden

leuke-plekken-skane

skane-zweden

doen-in-skane

visit-skane