Athene is een bijzondere bestemming voor een stedentrip. De oude stad heeft een modern en rauw randje, een combinatie die zeer interessant is. De helft van alle Grieken woont er in Athene en de stad is dan ook immens groot. Athene is een bruisende en grote stad, maar je moet wel weten waar je moet zijn. De leukste wijken van Athene kunnen je de weg wijzen. Strek minstens 4 doen uit voor een stedentrip als je alle oudheden en toffe restaurants wilt ontdekken. Leuke aan een stedentrip Athene is dat je het kunt combineren met een Grieks (schier)eiland en je daardoor sowieso een hele afwisselende vakantie hebt.

De leukste wijken van Athene


Zeg je Athene dan zeg je uiteraard Akropolis, maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Zo vind je er de hipste roofbars en restaurants en is de wijk Plaka fantastisch om in te verdwalen.  In Athene vind je grote winkelstraten, drukke pleinen en autowegen, maar tegelijk ook historie op elke straathoek, smalle steegjes en kleurrijke taverna's. Juist de dingen die Athene zo'n vette stad maakt. Met een fietstour door Athene ontdek je de tofste plekken. Een bezoek in hartje zomer is niet aan te raden. De temperatuur kan oplopen naar 40 graden en er is dan grote kans op smog. Wat zijn de leukste wijken om te verblijven en om te ontdekken?

Athene is een levendige en bruisdende stad met veel inwoners. Op sommige plekken kan het soms wat onrustig zijn. Zijn er slechte wijken in Athene? Wij hebben geen negatieve ervaringen gehad. De plekken die wij aanraden zijn in elk geval veilig. Wel is het er altijd druk en toeristisch dus net als in andere grote steden is het slim om goed op je tas en zakken te letten. De wijken de wij tippen voor een verblijf zijn met elkaar verbonden en liggen op loopafstand van elkaar.


➞ Bekijk reizen naar Athene van de Vakantiediscounter
➞ Boek een huurauto vanuit Athene via Sunny Cars

Plaka Athene

Anafiotika

Plaka en Anafiotika

De oudste en tegelijk meest gezellige wijk van Athene is Plaka, dat een labyrint is aan straatjes en trappen. Plaka is een oude volksbuurt en ligt vlak onder de Akropolis. Hierdoor is het ook een drukke en toeristische buurt maar nog steeds sfeervol.  Aan restaurants en winkels is geen gebrek. Daarnaast is een deel grotendeels auto vrij. Je vindt er vele Griekse Taverna's. Bezienswaardigheden zijn: Byzantijnse kerkjes, Bibliotheek van Hadrianus en Romeinse Agora. Plaka wordt in de Griekse literatuur vaak de wijk van de goden genoemd, omdat zij de heilige rots van de Akropolis domineert.

Anafiotika is het kleinere zusje van Plaka en deze plek heeft meer weg van een Grieks eiland. Met name door de kleurrijke huizen en vele bloemen in de nauwe straatjes. Toch is het niet alleen vanwege de uitstraling, want de inwoners kwamen vroeger daadwerkelijk van het eiland Anafi. De wijk is wat lastiger te vinden; je zoekt in Plaka naar de straat Thrasillou en loopt daar in. De straat verandert nog eens van naam maar aan het einde kom je aan in Anafiotika. Het is een rustige plek en de bewoners willen dat graag zo houden, houdt daar dus rekening mee.

Accommodatie: Adrian Hotel

leukste-wijk-Athene

leuke wijken Athene

Psirri / Psyri

Houd je van streetart en een alternatief sfeertje, breng dan een bezoek aan de wijk Psirri. Het bruist hier van de creatievelingen, wat zich vertaalt in vele tweedehandswinkels, muzikanten, kunstgaleries en schilderingen aan de muur. Enkele bekende Griekse kunstenaars hebben de muren van onbewoonde huizen beschilderd met fascinerende creaties. In het weekend is deze buurt dé plek om uit te gaan en het barst er van de leuke restaurants. In Psyri vind je de centrale markt en Little Kook, het bekende Thema restaurant van Athene. Ook is het een leuke wijk om te verblijven. Overdag is het minder druk dan in Plaka.

Accommodatie: Acropolis View Apartment

leuke wijken Athene

Athene rooftop bars

Monastiráki

Monastiráki is het hart van de stad en tevens de wijk om eens goed te winkelen. Het staat onder andere bekend om de vlooienmarkt dat een feestje is om te bezoeken wanneer je van tweedehandse spullen houdt. Het is er altijd enorm druk. De allerbeste plek om lekker lokaal Grieks te eten in Athene is rondom het Monastiráki plein. Loop hiervoor de straat  Mitropoleos in en loop wat verder van het drukke plein af. Enkele Aanraders zijn restaurant Zuccherino, 360 Degrees en Kallipateira. Rondom het plein zijn toffe rooftopbars.

Tip: Bezoek Akropolis vroeg in de ochtend vanwege de warmte en drukte, en ontdek dan de wijk Plaka. 's Avonds is het leuk om Akropolis te bewonderen vanaf één van de vele dakterrassen in het Monastiráki.

Accommodatie: Gaia Rooms & Apartments

Waar moet je slapen in Athene?

Syntagma plein Athene

Omonia en Syntagma

Op zoek naar een voordelig hotel in Athene? Dan is de wijk Omonia een goede plek om te verblijven. Hier vind je veel toffe hotels, vaak met rooftop bar met restaurant en soms zelfs met zwembad. En een stuk betaalbaarder dan Plaka. Omonia is een rauwe wijk waar je het echte Athene ziet, geen mooie oudheden en smalle straten. Toch zijn bezienswaardigheden op loopafstand en kun je naar het Nationaal Archeologisch museum. Het Omonia plein in Athene is het meest centrale punt van Athene, hier word je afgezet met de transferbus van de luchthaven of stopt de metro. In 2020 is het plein nog gerenoveerd.

Het Syntagma plein is een ander groot en bekend plein in Athene. Hier vind elk uur voor het parlementsgebouw de wisseling van de wacht plaats. Ook dit is een drukke plek om te verblijven maar je bent wel in twee stappen bij Plaka, Monastiráki en de Akropolis.

Accommodatie: Gaia Rooms & Apartments