Athene is een grote stad vol toffe plekken, van hippen wijken tot oudheden en buurten met talloze restaurants en smalle straten. Dat laatste vind je in Plaka, de oudste en tegelijk meest gezellige wijk van Athene. Tijdens een stedentrip kun je er niet om heen. Wat is er zoal te zien en doen in Plaka? Waar ligt het precies en waar vind je de meeste fotogenieke plekjes?

Wat te doen in Plaka?


Leukste en oudste wijk in Athene

De meest bekende buurten in Athene zijn Plaka. Psyri, Monastiráki en Anafiotika. Deze liggen allemaal centraal in de stad bij alle bezienswaardigheden. Het zijn daarom vrij drukke plekken, met winkels en restaurants. Waarom is Plaka de leukste wijk van Athene? Voornamelijk vanwege de smalle straatjes met winkels, en omdat er een aantal trappen zijn tegen de Akropolis heuvel, waar Taverna's met terrasjes zijn gevestigd. De hele dag is het er gezellig! 's Avonds wordt er bijvoorbeeld live muziek gedraaid. Van oudsher is Plaka de oudste buurt van Athene. In de oudheid van Plaka een traditionele nederzetting en het is een van de weinige plekken die altijd bewoond is geweest. De gebouwen in Plaka zijn nog steeds zoals ze 100 jaar geleden waren.

Bezienswaardigheden zijn: Byzantijnse kerkjes, Bibliotheek van Hadrianus en Romeinse Agora. Plaka wordt in de Griekse literatuur vaak de wijk van de goden genoemd, omdat zij de heilige rots van de Akropolis domineert.

restaurants Athene

romeinse agora Athene

Waar ligt Plaka?

De  oude volksbuurt ligt ten noorden van Akropolis. Tussen de toeristische gebieden en de Tafelberg in. Aan de oostkant ligt de De tempel van Zeus / de poort van Hadrianus en in het westen het Monastiráki plein. Het ook een drukke en toeristische buurt maar nog steeds sfeervol. Tripodon is een van de hoofdstraten.

De sfeervolle trappen in Plaka

Doordat Plaka tegen de heuvel aan is gebouwd loopt het gedeeltelijk omhoog. Bij alle trappen die naar de hooggelegen straat Prytaneiou leiden zijn terrassen geplaatst. Het er daarom mega gezellig! De kleurrijke Taverna's, de vele lampjes, bloempotten met planten. De cafe's en restaurants worden veelal door Griekse families gerund. Uiteraard hebben ze vaak ook een dakterras. Drink zeker een frappe en eet een gebakje bij Melina Café. Een straat verderop zit Geros Tou Mario, dat de oudste Taverna van Athene schijnt te zijn. Aanrader zijn ook Anefani, Yiasemi en Anafiotika Cafe. Maar sowieso zit je op de Mnisikeous wel goed!

Restaurants 

Over restaurants gesproken, uit eten gaan kun nergens beter dan in Plaka. Om elke meter zit wel weer een oude Taverna of moderner restaurant. Onze tips zijn: Ta Giouvetsakia, Resto En Plaka Kaomepina, Klepsydra, Thespis en bovengenoemde.

➞ De leukste restaurants in Athene
Fietstour door Athene

doen in Athene

restaurants Athene

Athene restaurants

Plaka Athene

Bezoek de Akropolis

Plaka ligt zo dichtbij de Akropolis dat je deze uiteraard ook moet bezoeken. Loop je de trappen naar boven en ga je naar links, dan kom je uit de bij de rustigere zij-ingang van het complex. De belangrijkste gebouwen op de Akropolis van Athene zijn behalve het Parthenon, de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechteion.

Romeinse Agora 

Net op de grens met Plaka staan de Toren van de winden en Romeinse Agora, belangrijke bezienswaardigheden in Athene. Deze plek diende in de Romeinse tijd als handelsmarkt. De Toren van de Winden springt er uit het oog. Hier konden de windrichting aan aflezen. De Romeinse Agora is gebouwd met behulp van donaties van onder andere Julius Caesar en Augustus.

Akropolis Athene

doen in Plaka

Anafiotika

Anafiotika is het kleinere zusje van Plaka en deze plek heeft meer weg van een Grieks eiland. Met name door de kleurrijke huizen en vele bloemen in de nauwe straatjes. Toch is het niet alleen vanwege de uitstraling, want de inwoners kwamen vroeger daadwerkelijk van het eiland Anafi. De wijk is wat lastiger te vinden; je zoekt in Plaka naar de straat Thrasillou en loopt daar in. De straat verandert nog eens van naam maar aan het einde kom je aan in Anafiotika. Het is een rustige plek en de bewoners willen dat graag zo houden, houdt daar dus rekening mee.

Stedentrip Athene

Voor een stedentrip Athene heb je zeker 3 dagen nodig maar het is ook leuk om uitstapjes te maken naar het strand bijvoorbeeld. Een stedentrip is met een pakketreis vaak voordeliger, onder andere met TUI, wij boekte deze stedentrip en hadden een hotel dichtbij Plaka. Je vliegt van Amsterdam in 3 uur naar Athene met Transavia. Wanneer je los boekt kun je natuurlijk doorreizen naar een van de eilanden of een roadtrip Peloponnesos maken.

➞ Bekijk leuke hotels in Athene

leukste wijken Athene

bezienswaardigheden Athene

Anafiotika

Plaka restaurants