leukste-wijken-van-sevilla

Eerlijk is eerlijk, Sevilla is verrewege de mooiste stad van Spanje. Valencia en Salamanca vind ik heerlijk, maar Sevilla wint de schoonheidsprijs. Het prachtige paleis Real Alcázar, het moderne Metropol Parasol, de wit/geel gekleurde straatjes en het beroemde Plaza de España. Zomaar een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Sevilla. Elk buurt van Sevilla heeft een eigen verhaal. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen in welke wijk je je hotel boekt. Dol op een wat rauwere sfeer? Op zoek naar leuke barretjes of wil je juist wat buiten het drukke centrum verblijven? Dit artikel helpt je in elk geval kiezen uit leukste wijken van Sevilla.

De leukste wijken van Sevilla

Sevilla zou je kunnen zien in een dag, maar leuker is om er minstens drie dagen te spenderen. Ik heb al heel wat steden in Europa gezien, maar Sevilla vond ik zeker een van de leukste. De stad is autoluw en net buiten het centrum vind je meerdere parkeerplaatsen onder de grond. De afstand tussen het vliegveld van Sevilla en het stadshart is slechts negen kilometer. De buslijn EA Especial Aeropuerto vertrekt 2/3 keer per uur naar de stad (en andersom). De reistijd is ongeveer 35 minuten en een ticket  kost € 4,00.

Boek een rondleiding door Sevilla


Tips voor je bezoek aan Sevilla en Andalusië

Persoonlijk raad ik het aan om in een van deze wijken in Sevilla te overnachten. Triana voor als je niet in het drukke gebied wilt zitten, Barrio Santa Cruz en El Erenal liggen centraal. Bovendien zijn deze buurten enorm levendig. Je kunt rechtstreeks vliegen naar Sevilla of er voor kiezen om eerst naar Malaga af te reizen en een road trip Andalusië te maken. In Sevilla is alles op loopafstand, maar fietsen door de stad is ook een aanrader. Het is één van de warmste plekken in Europa, de stad heeft een mediterraan klimaat met erg hete zomers. Temperaturen boven de 40 graden zijn er niet ongewoon. De lokale bevolking houdt dan siësta en toeristen liggen kilometers verderop aan het strand of zwembad. De beste reistijd voor Sevilla is daarom het voor en na-jaar of zelfs in de winter.

➞ Boek een stedentrip Sevilla via TUI
Huur een auto via Sunny Cars

leukste-wijken-sevilla

Barrio Santa Cruz

Sevilla is een grotendeels een Moorse stad. Barrio Santa Cruz is echter een uitzondering. Van oorsprong is dit het Joodse stadsdeel van Sevilla. Later vestigde zich er ook andere groepen. Deze verschillende culturen hebben karakter aan deze wijk gegeven. Tegenwoordig is het een gemengde volkswijk bestaande uit smalle straatjes en steegjes. De geel gekleurde muren en pleinen met sinaasappelbomen   (typisch Andalusië) domineren het straatbeeld. Wat mij betreft is dit een van de beste plekken om op het terras neer te ploffen voor een Spaanse tappa. Plaza de los Venerables is het meest gevuld met verschillende barretjes, restaurants en terrasjes. Barrio Santa Cruz is ook een van de meest drukke toeristische wijken. Je vindt er bezienswaardigheden als het Alcazar en de Giralda.

leukste-wijk-sevilla

Triana

De echte volkswijk van Sevilla is Tirana, dat aan de overkant van de rivier ligt. Van oudsher woonden hier veel zeelieden, arbeiders en pottenbakkers. Niet gek dat het beroemd is geworden vanwege zijn azulejos tegeltjes. De tegeltjes zijn opvallend kleurrijk en veel aanwezig in deze buurt. Ook komen de flamencodansers hier vandaan. Er zijn vele barretjes waar je de dans kunt bewonderen. Ondanks dat Triana binnen de stadsmuren van Sevilla ligt zagen veel mensen dit als een apart stuk van de stad. Het is een van de meest traditionele plekken in Sevilla en geliefd bij locals. De meeste hoogtepunten van Sevilla liggen voornamelijk aan de andere kant van het centrum. In Triana vind je overigens wel een heleboel accommodaties.

mooiste-wijk-sevilla

El Arenal

El Arenal is de wijk aan de Guadalquivi rivier. Een statige wijk met een rijke geschiedenis, en een wijk welke steeds hipper wordt. Het er vooral modern maar het is ook nog steeds een plek waar de tradities  gewaarborgd worden. Vroeger was dit de plek van vele havenactiviteiten, nu vind je er vele restaurants en kun je er uitstekend stappen. Torre del Oro en Plaza de la Real Maestranza zijn de bekendste bezienswaardigheden in El Arenal. Een stad zonder foodhal kan natuurlijk niet, dus ook in Sevilla vind je er een. Mercado Lonja del Barranco ligt aan de Puento de Isabel II (ook wel bekend als de Trianabrug en je vindt er vele kraampjes en eettentjes. Deze buurt vind ik persoonlijk een van de leukste wijken van Sevilla.

leukste-wijk-sevilla

Plaza de España / Maria Luisa

Rondom Plaza de España vind je de meeste toeristen bij elkaar. Logisch ook, want het is werkelijk een van mooiere pleinen in deze wereld. Het halfvormige plein is een groot geschiedenisboek en alleen met een paar bruggen te bereiken. Om het plein staan gebouwen – nu voor het merendeel gebruikt door de overheid – en daar onder zo’n 50 rijen pilaren met tegelmozaïeken. Daar tussen bevinden zich 48 kleine altaartjes die verwijzen naar de Spaanse provincies, inclusief wapenschild en geografische ligging. Het is traditie voor de Spanjaarden om een foto te nemen van zichzelf voor de geboorte provincie.

De fresco´s op Plaza de España zijn gemaakt met typische Andalusische tegeltjes. Centraal op het plein staat een fontein en het middenplein wordt door vijf bruggetjes verbonden met de zijkant. Deze bruggen symboliseren de vier oude Spaanse Koninkrijken van ongeveer vijf eeuwen geleden, in de tijd van de Katholieke Koningen.

Aan het Plaza de España vind je een heerlijk park: Parque de María Luisa, en is misschien wel het beroemdste park van Sevilla. Nog niet zo lang geleden is dit park uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Prima plekken om af te koelen.

2 thoughts on “Ontdek de leukste wijken van Sevilla”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.