Toen ik een tijdje geleden in Marokko was raakte ik gefascineerd door de Moorse architectuur. De bouwwerken met details, vormen en kleuren vind ik zo ontzettend mooi, ik vraag me af of het me ooit zou gaan vervelen. Ook in Sevilla is Moorse architectuur te vinden, daarom bezocht ik tijdens mij stedentrip het Real Alcázar, het koninklijk paleis in Sevilla. Ook als je wat minder in-to architectuur bent raad ik een bezoek aan het mooie Real Alcázar aan!

Het koninklijk paleis in Sevilla


Midden in misschien wel de leukste stad van Europa, net achter de kathedraal, staat het Koninklijk Paleis van Sevilla met haar enorme tuin. Nergens binnen Europa vind je zulke mooie Moorse architectuur en sinds 1987 staat het paleis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik wist van te voren dat het een prachtig paleis zou zijn, maar er is veel meer dan wat de bekende foto’s laten zien. De ruimtes binnen zijn allemaal anders, van Moors & Christelijk, enorme schilderijen en doeken aan de muur, tot ondergrondse gangen waar mijn symmetrie liefhebbende hart een sprong van maakt. Het complex bestaat uit vele kamers, patios en zalen, met allemaal een eigen stijl. Van Islamistisch tot Neoclassiek, van Brits tot Romeins. De (enorme) tuin is versiert met vijvers, fonteinen en pavilioens. Bovendien is het één van Europa’s oudste koninklijke paleizen dat nog steeds in gebruik is. Vroeger bewoond door  Arabische koningen, nu wordt de bovenste verdieping nog gebruikt als de koninklijke familie van Spanje in Sevilla is.

En de tuin in dan nog eens tig keer zo groot. Op de een of andere manier voel ik me hier direct in thuis, en ik niet alleen. Binnen de tuinmuren spotten we een prachtige mannetjes pauw. Je vindt er kleinere gebouwen, bovenloopjes, fonteinen, enorme bomen, parken, terrasjes en zo veel meer. Het lijkt er ook een stuk koeler te zijn dan buiten de tuinmuren. Heel aangenaam om hier een aantal uur te spenderen dus! De verschillende tuinen hebben een gezamenlijke oppervlakte van maar liefst 60.000 m2. Hier ben je wel een middagje zoet.


Lees ook: Route rondreis door het noorden van Marokko

bezoek-real-alcazar

Info en bezoeken

Het Real Alcázar is groots maar valt toch niet direct op wanneer je door het stadshart van Sevilla wandelt. Je loopt iets verder door vanaf de Giralda kathedraal die wel van verre afstand te zien is. Op het plein daarachter zie je vaak al een rij staan. Er om heen staan een grote stenen muur en daarboven bevindt zich het paleis en de tuin. De entree voor het paleis is € 10,- en er staat vaak een rij voor de ingang. Ik had me tickets vooraf online geboekt en kon daarom de rij zo voorbij lopen. Bij de ingang moet je door poortjes heen, net zoals je dat bij het vliegen hebt. Daarna kan je voor onbepaalde tijd dwalen door de sprookjes tuinen en gebouwen. Er is een restaurant en er zijn tevens toiletten binnen. Het adres is: Patio de Banderas.

Meer over het Spaanse Sevilla

Ik had een bezoek aan het paleis van Sevilla zeker niet willen missen maar in Sevilla valt sowieso veel te beleven. Een aantal prachtige bezienswaardigheden kenmerken de stad maar net zo leuk is het slenteren door de wijk Santa Cruz en om tapas op het terras te eten. Je kunt van Amsterdam rechtstreeks naar Sevilla vliegen met onder andere Vueling, Rynair, Lufthansa, Easyjet en Transavia. Maar zelf vloog ik naar Malaga en plakte ik er een roadtrip door Andalusië aan vast. Dat is net zo makkelijk en je hoeft zelf geen auto meer te huren!


Lees ook: Doen in Sevilla: Tips voor een zonnige stedentrip

paleis-Sevilla

Alcazar-bezoeken

Alcazar-Sevilla

Real-Alcázar

Sevilla-bezienswaardigheden

Paleis-Sevilla